20140225

VREBALOV: Biomasa trune po njivama a ima ogroman potencijal

NOVI SAD - Delegacija Skupštine Vojvodine učestvovaće od sutra do petka na Svetskoj konferenciji o obnovljivim izvorima energije u austrijskom gradu Velsu, gde će predstaviti potencijale pokrajine u ovoj oblasti.
Šef delegacije, potpredsednik Skupštine Vojodine Milivoj Vrebalov, rekao je agenciji Beta da Vojvodina ima 38 proizvođača briketa i peleta, ali je upozorio da oni ne mogu da izvoze svoje proizvode na tržište Evropske unije zbog neusaglašenosti domaćih propisa sa evropskim.
Vrebalov je rekao da će na konferenciji pozvati investitore koji su zainteresovani za ulaganje u oblast korišćenja biomase za proizvodnju energije, ali je dodao da i u toj oblasti postoje problemi, jer potencijalnim investitorima treba više od godinu dana kako bi dobili sve potrebne dozvole za početak proizvodnje u Srbiji.


On je kritikovao Vladu Srbije i ministarstvo energetike jer nisu usaglasili domaće propise sa evropskim.

"To je kao da gladni sedite na kobasicama, a lenji ste da se sagnete i pojedete ih", ocenio je Vrebalov.

On je istakao da Vojvodina ima ogroman potencijal u biomasi, zatim u komunalnom otpadu, kao i veliki hidro i geotermalni potencijal, i dodao da se veliki deo tog potencijala danas naprosto "baca u vazduh", jer se ne koristi kao obnovljivi izvor energije.

"Naša biomasa trune po njivama. Mi je spaljujemo, umesto da je iskoristimo kao značajan resurs za proizvodnju energije. Umesto da učimo od najrazvijenijih zemalja, mi se razbacujemo resursima, kao da smo bogati, a ne siromašni", istakao je Vrebalov.

Dodao je da bi domaći proizvođači peleta i briketa, kada bi mogli da izvoze na tržište EU, mogli da osnuju i klaster, po ugledu na sličan koji u Austriji okuplja oko 160 firmi i koji ima godišnji obrt od 1,9 milijardi evra.

Na konferenciji u Austriji govoriće i predstavnici Evropske komisije, Međunarodne energetske agencije, Evropske investicione banke, predstavnici kompanija iz Nemačke, Austrije, Velike Britanije, SAD, Rusije, Australije, Ukrajine, Francuske, Španije, Danske i Estonije.

Нема коментара:

Постави коментар