20141227

UPOZORENJE Regionu preti snežno nevreme

Meteorološke službe u regionu upozoravaju da će u dane vikenda snežno nevreme zahvatiti celo područje.
Hladan talas se primiče Balkanskom poluostrvu
Vozačima se preporučuje da na put ne kreću bez preke potrebe, prenosi RTS.
U Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji meteorološke službe upozoravaju da je zahlađenje tek uvod u snežno nevreme koje će u toku vikenda i poslednjih dana ove godine zahvatiti celo područje.
Vozače podsećaju na obavezu da imaju zimsku opremu i upozoravaju da na put ne kreću bez preke potrebe. 
U Crnoj Gori, javlja portal CDM, sneg već pada u okolini Cetinja, pa je na putevima obavezna zimska oprema, a zbog snega je otežan saobraćaj na putnom pravcu Podgorica-Cetinje. 
Direkcija za saobraćaj i "Crnagoraput" već su uputili kamione i utovarivače kako bi na vreme čistili sneg i puteve održavali prohodnim, a u pripravnosti je i avio-helikopterska jedinica MUP-a, javljaju crnogorski mediji. 
Mediji u BiH javljaju da sneg neprekidno pada na planinama, pa se već za ovaj vikend očekuju smučari, jer će snežni pokrivač biti od 20 do 30 centimetara.
Osetno je hladnije, javljaju hrvatski mediji, prenoseći upozorenje prognostičara da je ovo tek uvod u ono što sledi, posebno u noći između subote i nedelje, kada se u nekim delovima Hrvatske očekuje i pola metra snega. 

Područje Srbije će snežne padavine zahvatiti u toku noći između nedelje i ponedeljka. 
Očekuje se stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, a usled jakog vetra i pojava snežnih nanosa. 
Upozorava se da je u nedelju 28. decembra u istočnoj Srbiji i Podunavlju moguća ledena kiša. 
U upozorenju je najavljeno da će od ponedeljka 29. decembra do subote 3. januara biti veoma hladno, ujutro sa umerenim i jakim mrazem, a danju temperatura niža od nula stepeni, odnosno da će biti ledeni dani. 
Blic online

PALIM SE NA MOĆNE MUŠKARCE, Pa makar bili i oženjeni...

Nakon pisanja „Blica“ o romansi s Ivanovićem, dizajnerka je odlučila da stavi tačku na taj deo svog života.
Otkad sam se razvela od Lotara ne govorim javno o ljubavnom životu
Kako je „Blic“ saznao, Marijana Mateus (43) se tajno viđala sa oženjenim fudbalerom Banetom Ivanovićem (30) više od godinu dana. Njihova veza je prekinuta kada je Ivanović saznao da sa suprugom Natašom čeka četvrto dete. Posle objave naših saznanja oglasila se i Marijana.
- Stvarno ne želim da pričam o mom emotivnom životu. Želim da stavim tačku na celu priču sa Banetom. Posle razvoda sa Lotarom, odlučila sam da svoje partnere više ne predstavljam javnosti. Kada poželim ponovo da se udam, javno ću to reći i pokazaću svog budućeg muža - rekla je Marijana za „Blic“.
 Iako dizajnerka nije želela da nam ispriča kako se upoznala sa fudbalerom i kako je uspevala da se viđa sa oženjenim muškarcem, saznali smo da je romansa počela u Londonu.
 
Romansa u hotelu
Jedan od detalja iz njihove romanse jeste da pre nekoliko meseci tri dana nisu izlazili iz sobe jednog beogradskog hotela, a nisu se skrivali ni od osoblja koje im je donosilo hranu i piće, priča Banetov drug
- Marijana ima nekoliko vrlo imućnih drugarica koje žive u Londonu. Pored toga, i sve troje njene dece se školuje tamo, pa ne čudi to što je često u engleskoj prestonici. Njena najstarija ćerka Dajana bi trebalo uskoro da se uda za sina vlasnika fudbalskog kluba Šahtjor, pa je i Marijana često u društvu fudbalera - otkriva nam izvor blizak Marijani i dodaje da se o njenoj vezi sa Banetom zna u prijateljskim krugovima.
 
- Svi znaju za njihovu vezu, ali o njoj niko nije govorio zbog Banetovog braka. Marijana je uvek uz sebe imala imućnog muškarca. Ali sa kim god da je, ne zaboravlja bivše muževe. I dan-danas se redovno čuje sa Lotarom. Ona ne zavisi od njih, jer ima svoj posao i ostvarena je žena - priča njena drugarica iz Londona.
Baneta Ivanovića, koji juče nije odgovarao na naše pozive iako smo želeli da čujemo i njegovu stranu priče, do sada nisu pratile glasine o preljubama.
 
Međutim, za ovu njegovu romansu sa 13 godina starijom damom znaju i njegovi saigrači.
 
- Videli smo je u hotelu kada smo jednom bili na pripremama sa reprezentacijom u Beogradu - rekao je jedan od fudbalerovih drugova. 
Blic online

NISAM JA ZA ZATVOR!

Milica Živanović pokušala je da izbegne zatvor zbog bavljenja prostitucijom pričom o dečku koji će je prebiti ako ne dođe kući.

Sudiju za prekršaje, starleta poznata kao Mimi Oro, pokušala je da ubedi rečima:
- Nemojte sudija, molim vas. Nisam ja za zatvor, vidite kako sam lepa. Nisam prostitutka. Razumite me kao dama - molila je Mimi, ali je sudija ostala neumoljiva i osudila je na osam dana zatvora.

Mimi Oro, još četiri devojke i makro uhapšeni su u sredu u jednom beogradskom hotelu.

- Policija je duže pratila mladića za koga se sumnja da je organizovao prostituciju. Onda se došlo i do grupe devojaka. Svi su uhapšeni u hotelu. Većina devojaka je odmah platila kaznu i tako izbegla zatvor, dok je Živanovićeva odvedena kod sudije za prekršaje, koji ju je osudio na osam dana zatvora. Posle presude, ona je prebačena u ženski zatvor i podnela je žalbu na presudu - kaže izvor „Blica“ iz policije.

Prilikom hapšenja, kod makroa su pronađena četiri mobilna telefona, laptop, 16 mobilnih telefona sa zlatnim brojevima, tabelarni prikaz zarada devojaka. U mobilnom telefonu i laptopu nađene su poruke i adrese određenih osoba. U katalogu su bile i slike obnažene Živanovićeve.
 
Anđela odmah platila
Među uhapšenima je i starleta Anđela Veštica (23), koja je odmah priznala delo, platila kaznu pa je puštena na slobodu. Anđela se ponosi brojnim tetovažama.
Anđela Veštica je često u provodu s Nikolijom Jovanović, kaskaderom Urošem Ćerićem, a bila je i zvezda revije poznatog kreatora Džordža Stajlera.
  Blic online

SAD I MAČVANI UVOZE PRASIĆE!

Tradicionalno stočarski kraj, zbog nesigurnog plasmana, sve više se okreće gajenju jagodičastog voća. Oscilacije u ceni stoke naterale mnoge da zasade trešnje i jagode
ŠABAC - Oko 10.000 hektara pšenice zasejano je ove jeseni na poljima oko Šapca, što je nešto više od desetogodišnjeg proseka. Iako su majske poplave načinile veliku štetu, agrarna godina se ipak ocenjuje kao uspešna, ali se smanjuje stočni fond, što stanovništvo uvodi u začarani krug siromaštva.
Na ovo ukazuje Petar Lončar, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu, ističući da je zbog poplava bilo presejano čak 2.000 hektara oranica. Zbog toga je kasnila i berba kukuruza, pa se, tako, i setva ozimih kultura - tritikala, zobi, ječma, pšenice, otegla skoro do kraja novembra. Pozitivno je što su svi ovi usevi u dobrom stanju.

- Pšenica ima dobru cenu, veoma mali su troškovi, pa se seljaci lako odlučuju da je seju, a treba im i slama za stoku, jer smo mi pretežno stočarski kraj. Ipak, prvi put ove godine dogodilo se i to da se iz Mađarske i Nemačke uvoze prasići za tov, što se u Mačvi, tradicionalno poznatoj po svinjarskoj proizvodnji, nije moglo ni zamisliti - kaže Lončar.
Na to što ćemo imati uvoznu pečenicu, nadovezuje se i podatak da je u periodu od samo dva meseca, kilogram žive vage tovljenika sa 200 pao na 140 dinara, a proizvođači tvrde da je minimum isplativosti 160 dinara. Naviknuti na ovakve oscilacije, koje neminovno dovode do velikih gubitaka, seljaci pokušavaju da se “izvade” zasnivanjem voćnjaka, posebno jagodičastog.
- Ove jeseni najviše je posađeno malina, i to u Mačvi, dok u Pocerini više sade jagode. Za pet godina tamo je niklo 1.000 hektara jagoda, što nas je kvalifikovalo za najveće proizvođače ovog voća u Srbiji. Ovo se dogodilo zahvaljujući subvencionisanju kopanja 250 dubinskih bunara, što je pokrenula lokalna uprava - objašnjava Lončar.
SADNICE GRADSKA uprava finansirala je nabavku sadnica trešanja, a akcija podizanja 200 hektara trešnjara je završena ove godine. Do 2017. godine voćke će stići do punog roda, pa Lončar kaže da već treba tražiti tržište i odgovarajuće kupce jer će Šabac imati ogromne količine trešanja kvalitetnih sorti.
Od 60.000 oranica na području Šapca, ratarskim kulturama prekriveno je 55.000 hektara. Lončar kaže da su mišljenja stručnjaka podeljena da li naši seljaci treba da se bave specijalizovanom proizvodnjom ili takozvanim svaštarenjem. Iz ličnog iskustva, predlaže dve do tri proizvodnje, jer se samo tako, kaže, može preživeti u našim uslovima.
- Mora se naći najpodesniji model za našeg seljaka, ali čini mi se da bi, pored stočarstva i ratarstva, svako domaćinstvo trebalo da ima ili ozbiljan voćnjak ili plasteničku proizvodnju povrća. Jer, kad naiđu vremenske neprilike i poplave, kao ovog proleća, treba da ima nešto što će mu pomoći da se oporavi - kaže Lončar.

VELIKE STAJE UGASILE MALE
ŠABAČKI seljaci držli su po dve krmače i kravu ili dve, što je poslednjih godina potpuno izumrlo. Veliki proizvođači su ih potpuno potisnuli. Tako su ostali bez dodatnog prihoda.
- Pored mesa i mleka, proizvodili su sir i kajmak, iznosili ih na tržnice i pijace. Čak i oni koji su umeli da se snađu, pa posadili voćnjake, moraju da pričekaju nekoliko godina do ozbiljnog roda - naglašava Lončar.
Novosti online