20141127

ISTRAŽUJEMO: Koliko košta seks u Beogradu?

Hoćemo da radimo nešto večeras? – obraća se tamnoputa devojka od nepunih 20 godina, čoveku, koji je zaustavio auto uz ivičnjak starog Novosadskog puta. Obučena u beli šorts, crnu izgužvanu majicu na kojoj nešto piše šljaštećim slovima. Na nogama ima modrice, na usnama pink karmin. Nosi sandale, dva broja veće, dok joj iskrzani lak crvene boje „krasi” nokte na nogama.

Ne kaže se džabe da su jedini poslovi koji nikada neće propasti, oni vezani za smrt i seks. Tom starom poslovicom vode se sve one dame koje se mogu sresti uz drumove, ali i u restoranima zvučnih imena, dok razgovaraju sa elegantno obučenom gospodom širom Beograda.

– Nećemo – odgovara joj glasnim, drskim tonom.
Devojka se odmiče od njegovih kola, prilazi sledećem, koji je – ispostavlja se, stao zbog onog što ona nudi. Tata je poveo sina u „prvi put”. On, mali, musav, uplašen. Nema više od petnaestak godina. Otac, pripit šeretski se smeje dok priča sa devojkom.
– Kol’ko pušenje? – pita „ponosni” tata.
– Deset evra – odgovara devojka, a zatim doziva drugaricu da joj pomogne. Jer, i tata je postao zainteresovan za usluge drumskih dama. Devojka prebira po tašni, pa obe ulaze u kola. Odlaze na sigurno mesto.
Na ovom delu, u blizini Manceovog mosta, uglavnom ordiniraju devojke romske nacionalnosti. Imaju makroa sa kojim dele dobit po pola, a cene se kreću od 1.000 dinara za oralni, do 50 evra za analni seks. Ponekad, kažu, na ovom delu „ulice” mogu da se „angažuju” i maloletne osobe. Mi ih, ipak nismo videli.
Slična situacija je ispod Pančevačkog mosta. Nema većih varijacija u ceni. Čak se ni dame ne razlikuju. Neke imaju plavu kosu, ali koža im je ista. Tamnoputa. Ni odeća se ne razlikuje mnogo, valjda da iz daljine budu prepoznatljive... Kao ni pedikir.
Skoro pa paradokslano, na ovoj lokaciji, prostitutke malo više prate uslove na tržištu. Naime, kamiondžije, koje snabdevaju prodavnice i supermarkete na ovom potezu, imaju mogućnost da otvore „crtu”.
Kako posao funkcioniše: devojke u svesku upisuju imena mušterija, broj registarskih tablica, kao i iznos koji duguju. Tragikomične situacije nastaju kada dođe vreme za naplatu, obično kada legne plata dužnicima.
Prostitutke ordiniraju i kod Marinkove bare, Plavog mosta, ali i na standardnom, već „turistički poznatom” mestu kod Ekonomskog fakulteta. Doduše, iz samog parka su ih oterale ulične lampe, pa se sad sreću na uglu ulica Kamenička i Gavrila Principa i kod škole „Isidora Sekulić”.
Tu su stacionirani transvestiti, koji se često posvađaju „kao prave žene”, ali glasnije i sočnije od njih, pa se komšiluk žali na buku koji oni prave.
Kad je reč o uslugama, njihove su malo skuplje – oralni seks je od 20 evra pa naviše, i sve ostalo što oni mogu da priušte klijentu otprilike je dvostruko skuplje.
– Ima li posla, dame? – dovikuju pripiti mladići sa druge strane ulice. One/oni se smeju. Pozivaju ih da priđu i da se uvere u „kvalitet” usluga.
– Dođi, mače, da proveriš, bolja sam od bilo koje žene koju si imao – odgovara jedna od njih, obučena u belu haljinu. Kosa plava, sa krupnim loknama, kao da ju je maločas sređivala u salonu. Momci se smeju, odmahuju rukom i odlaze, podbadajući jedan drugog.
Što južnije, to tužnije
I jeftinije. Kako put krene ka jugu, na Ibarskoj magistrali kod Lazarevca, cena seksa je od 10 do 30 evra. Kod jezera Očaga postoji parking na kom se ordinira od kasnih popodnevnih sati, pa do ponoći. Kakva klijentela, takve i dame. I cenovnik i „radno vreme” su prilagođeni šoferima.
– Prostitutke za veče zarade i do 15.000 dinara, kada imaju posla, a tarifa im se kreće oko 2.000 dinara – priča za portal Dnevno ulični policajac, koji se po službenoj dužnosti često sreće sa njima.
Iz iskustva kaže da ima dosta trudnica koje se bave prostitucijom, ne mareći za dete u stomaku. To je sve, kako kaže, zbog lošeg zakona po pitanju prostitucije, iako većina „kolega u plavom” tvrdi da je treba legalizovati.
– Prostitutke su većinom romske nacionalnosti, a uglavnom ih se kreće po pet, šest na jednoj lokaciji. Najčešće privodimo po tri „prodavačice ljubavi” i zadržavamo ih po 12 sati, dok trudnice puštamo odmah – otkriva policajac.
Ljute što zbog privođenja propuštaju zaradu, prodavačice ljubavi zadirkuju policajce, najčešće na temu primanja.
– Ajde, priznaj, kolika ti plata? – zakikotale su se „čačkajući” policajca u „bolno mesto”. Kad su čule da je plata čuvara reda nekoliko desetina hiljada dinara, glasno su se nasmejale:
– Ih, pa mi toliko zaradimo za tri, četiri dana!
Tokom 2011. u Beogradu je registrovano 1.500 prostitutki, koje rade na ulici, kako je ranije saopštila policija. Statistika veli da se u naredne dve godine broj ne smanjuje, čak se i povećava. Međutim, usluge su postale i jeftinije, jer posla nema mnogo, a konkurencija je, kako smo ustanovili, veća. U taj broj „uličnih radnika” se ubrajaju žene, deca, muškarci i transvestiti.
Transvestiti su više traženi od „običnih” dama, valjda zbog „dodatnog kvaliteta” koji poseduju, iako se češće vezuju za salonsku i elitnu prostituciju.
I makroi koji drže ove lokacije to potvrđuju, a na ruku transvestitima ide i činjenica da retko koja dama „radi” analni seks. Na svakih sedam prodavačica ljubavi, samo jedna će pristati i koštaće više. Svaka roba ima svog kupca i one se vode time. Na ulici cena analnog seksa dostiže i do 50 evra.
Jeftina prostitucija nije rezervisana samo za magistrale. Verovali ili ne, toga ima i u Studentskom gradu. Tako se najčešće devojke iz unutrašnjosti snalaze za nedostajuća sredstva, kad stignu u velegrad. O tome svedoči i Marko V. (22) koji priča da poznaje bar dve devojke, koje to rade. Ne želeći da otkrije njihov identitet, kaže da seks sa njima nije ispod 20 evra.
Porodica nema da ih izdržava, a fakultet nije džabe
– Možda čak i više košta, ali vam one neće pričati o tome. Svi znaju, ali niko ne pita i niko ne priča. One su došle iz malih mesta, iz sela i snalaze se. Porodica nema da ih izdržava, a fakultet nije džabe. A ni noćni život. Obe imaju svoj cilj, zato su i ovde. One su samo shvatile da to mogu da rade i to je to. Verovatno kod kuće pričaju da rade u knjižari ili kafiću – objašnjava ovaj student Poljoprivrednog fakulteta.
Usluge se nude svima, uglavnom imućnijim studentima, ali se zna šta one žele čim sednu sa dečkom na piće.
Stepenik više u prostituciji, svakako je ona po stanovima i za koju se plaća po ceni tajlandske masaže. Pročuo se jedan salon na periferiji grada gde rade strane državljanke, Tajlanđanke. Tarifa seksa je ona za masažu, oko 30 do 40 evra za sat vremena, a pošto odnos uglavnom traje duže, i cena se povećava.
Jedna od dama koje to rade preko oglasa i u stanu je Verica K. (42). Prema njenim rečima, radi kao službenica u jednom preduzeću, a popodne postaje sve ono što se traži od nje. Pristaje na razne maštarije, čak je i domino dama pojedinoj gospodi. To su uglavnom menadžeri u stranim firmama.
– Radim i trojku, i SM(sado-mazo), i sve… Može samo da me gleda dok se pipam. Naplaćujem i ako poželi da me celu oliže. Ima svega, na kraju samo ispostavim račun. Bio je jedan koji je samo gledao kako bijem međunožje, dok je jedan doveo ženu da ima seks sa mnom. Ponekad i striptiz, ali to košta dodatno. Sve ima svoju tarifu. Seks je od 30 evra za sat. Ispunjavam želje i muškarcima i ženama, a dominaciju naplaćujem od 100 evra za sat. Zavisi šta traže. Radim i analni seks i on nije ispod 80 evra za sat – priča Verica koja napominje da u svom ormanu ima i razne kostime, pa se kod nje dolazi i na „maskenbale”.
Bude i Crvenkapa, i žena mačka i bolničarka, a najmrskije joj pada da bude francuska sobarica, ali za klijente iz Turske bude čak i to. Kaže da ima koleginice koje rade samo na preporuku.
Verica je prošle zime od ušteđevine ugradila i silikone, pa joj posao cveta.
Paravan za kvalitetne seksualne usluge su često i kozmetički saloni. Pojedini beogradski hoteli su oduvek bili mesto okupljanja kraljica noći, pa se tako znalo da se one mogu sresti u „Ekseclzioru”, „Slaviji”, „Parku”… Danas to već nije tako. Recepcionari u novoizgrađenim, modernism hotelima znaju koje dame to rade i koga treba pozvati ukoliko gost želi seks. Za pola sata – 50 evra.
Moja žena ne može da mi pruži ono što prostitutka može
Da li verujete kada vam muž/verenik/dečko kaže da ide na pivo sa ortacima? U redu, to možda i jeste tako, ne želimo da ubacujemo crva sumnje, ali nereko se dešava da svrate u striptiz bar.
Ples u krilu za 50 evra, na elitnijim mestima i više. Seks je 100 evra. Zavisi od mesta, ali uglavnom svi klubovi imaju separee, gde klijenti sebi mogu da priušte za određenu novčanu nadoknadu ceo odnos – od oralnog do analnog seksa. Na periferiji grada postoje takvi klubovi, koji su se nekada i nazivali “konkretnije”, gde rade devojke iz unutrašnjosti i njihova zarada se deli sa gazdom lokala.
– Prvi put sam tamo otišao iz radoznalosti. Zvali su me školski drugari da pijemo, a u stvari se ispostavilo da idemo u javnu kuću. Najpre sam osetio malu grižu savesti, ali sam se sjajno proveo – otkriva Zoran P. (50), ekonomista.
Oni „zauzeti”, koji se redovno odlučuju na ovakve „egzibicije”, ne osećaju kao da rade nešto loše, jer se posle toga vraćaju ženama koje vole, i tu nema bojazni da će ih ostaviti zbog druge žene.
– Moram da priznam da moja žena ne može da mi pruži ono što prostitutka može, niti to tražim od nje. Ne vidim neki veliki problem u tome što jednom mesečno posećujem javnu kuću, jer to ne predstavlja nikakvu emotivnu pretnju za moj odnos sa suprugom. To je samo siguran seks sa nešto većim mogućnostima – zaključuje Boris G. (38), vlasnik privatne firme.
Pomenuta zadovoljstva koštaju od 50 evra za pola sata „osnovne usluge”, do 100, 200, pa i 500 evra po satu u zavisnosti od toga šta klijent traži. A i želje klijenata i mogućnosti „službenica” su najraznovrsnije.
I kao vrhunac elitne prostitucije, agencije za poslovnu pratnju.
Do njih se dolazi po preporuci, a vreme sa jednom u svakom smislu elitnom damom košta od 100, pa do 500 evra za sat. Veoma često taj odnos ne podrazumeva seks, gazde vele da to zavisi od samih dama, ali ono na čemu insistiraju je da su potkovane znanjem.
Obrazovane, načitane, da mogu da šarmiraju i pariraju. Jer njihov klijent želi da razgovara, i da ga njegova „ad hok” partnerka dostojno „zastupa” u društvu. Obično takve dame sede po elitnim beogradskim restoranima poput „Šarana” u Zemunu, ali rade i po pozivu, dolasku ili preporuci.
– Radim po sajmovima, ali i individualno. Sve zavisi od klijenta. Kad su veće manifestacije u Beogradu, zaradim i po nekoliko hiljada evra. Ali ne idem ispod 50 evra za pola sata – čega god. Cenim sebe, znam koliko znam i znam šta mogu da pružim. Razumem se u jezike, kulturu, matematiku, slikarstvo, klasičnu muzku, istoriju – sigurna je Deana S. (26), studentkinja Filološkog fakulteta, poreklom sa juga Srbije.
Kamere kao paravan za seks
Elitna prostitucija je škakljiva tema. Uprkos činjenici da je „javna tajna” da se neke pevačice, manekenke i estradne umetnice, kako se predstavljaju, prodaju za novac, niko o tome ne želi, ili ne sme, javno da govori.
Drugi problem je, da čak i kada bi se iznele opšte poznate informacije u javnost, „prozvane” dame bi odmah reagovale tužbom. Jer tu se „dokazi” najčešće svode na svedoke, a svedoci o tome ne žele da pričaju.
Najstariji posao na svetu cveta i među džet setom, a noć sa nekim „lakim” poznatim damama u Srbiji košta i do 1.000 evra!
Jedna popularna domaća pevačica, inače poznata po kratkim i burnim vezama sa poznatim muškarcima, godinama „ordinira” u susednoj Hrvatskoj. Kažu, ranije je noć sa njom koštala 1.000 evra, ali su, čini se, najbolji dani prošli s najboljim godinama. Sada pevačica „radi” za upola manje, a uprkos tome što uglavnom ima „stalne partnere”, bez problema obavlja i „noćni posao”.
I među mladim nadama domaće scene ima sličnih slučajeva. S tim što su ove „devojčice” spremne na sve kako bi zaradile koji evro više, što dobro dođe za snimanje hit pesme ili novog albuma, što je u „redovnim okolnostima” postala „nemoguća misija”, budući na životni standard, zaradu i uslove života.
Tako jedna mlada pevačica, poznata i kao vrsna igračica sa neverovatnom energijom na sceni, navodno, „prodaje” svoje mlado, vitko telo, za 300 evra po noći. Ili danu, kako vam je draže. Među onima koje se često podaju za dobru kintu su splavarske pevačice koje ćete često videti na bilbordima da pevaju ili gostuju negde. Noć sa jednom od njih je 1.100 evra.
Poznata je priča iz devedesetih godina prošlog veka da je jedna poznata manekenka i pevačica dobro obavljala svoj „posao” noćnih susreta, pa je na kraju to valjano unovčila i sada uživa po belom svetu sa svojim suprugom.
Među damama koje dodatno zarađuju su i nekoliko TV lica čija „tarifa” ne ide ispod 500 evra.
Retke su manekenke i fotomodeli, bar od ovih koje su poznatije „javnosti”, koje ne „rade i noću”. Javna je tajna da se u funkciji „makroa” pojavljuju poznate „modne agencije” i organizatori kojekakvih izbora za mis. Tarifa im je različita, pa se može naći po neka „za svačiji džep”. Od 150 evra za noć, do 600, ako je u pitanju devojka „prve klase”.
Ako ne donesem pare kazni me makro, a prebije me i tata…
Ponovo smo na ulici. Sada su tu i maloletnice. Ne možemo da tvrdimo, ali njihov lik i nerazvijeno telo odaje mladost. Devojčice se guraju da se vide i da ih neko „pokupi”.
– Ponekad dobijem i batine. Ne dobijem novac, ali batine da. Često nema nikog da mi pomogne. Takav je pos’o. I uvek sam ja kriva. Ako ne donesem pare kazni me makro, a prebije me i tata… Radiću dokle budem mogla, ali želim da pobegnem. U Italiju ili Nemačku – za kraj priča devojčica koja kaže da se zove Mariola, a da je na ulici znaju kao Deni. U nadi da će otići i spasiti se, napuštamo je.
Ostavljamo je drumu gde, i pored mladosti, suvereno vlada.
www.dnevno.rs

PŠENICA GORE - HLEB GORE! Za veknu "Sava" 49 dinara?

Pekari najavljuju poskupljenje osnovne namirnice zbog naglog rasta cene pšenice od 26 odsto. Kilogram žita umesto 17, pekari ovih dana plaćaju 23 dinara i zato moraju da koriguju cenovnik
VEKNA hleba „sava“ u narednim danima mogla bi da poskupi sa sadašnjih 46 na 49 dinara. Uzrok je rast cene pšenice od 30 odsto. Za poslednjih sedam dana cena žita skočila je sa 17 i 18 na 23 dinara po kilogramu, što pored ostalih parametara, utiče na proizvodnu cenu. U Uniji pekara Srbije kažu da, ukoliko pšenica zadrži cenu od 23 dinara, hleb mora biti skuplji za tri dinara.
- Ako se trend poskupljenja pšenice nastavi, neminovno je poskupljenje hleba „sava“ - kaže, za „Novosti“, Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije. - Pekari, kada se uzmu u obzir ostali ekonomski parametri koji utiču na proizvodnu cenu, neće moći da izdrže povećane troškove i biće prinuđeni da podignu cene. Zapravo, ovde nije reč o poskupljenju, već o vraćanju cene hleba na prethodni nivo, jer smo pre godinu i po dana, zbog tadašnjeg pada cene pšenice, oborili i cenu vekne za tri dinara. Sada je praktično samo korigujemo i vraćamo na prethodni nivo.
Predsednik Unije pekara kaže da ukoliko cena ove žitarice nastavi da raste i pređe granicu od 26 i 27 dinara, na tržištu bi morale da intervenišu Robne rezerve, kako bi se rast zaustavio.
- Mi nismo za to da cena hleba pređe 49 dinara i po svaku cenu ćemo je braniti - dodaje Pralica. - Jedini način da ne dođe do daljeg poskupljenja je da intervenišu Robne rezerve koje imaju dosta pšenice u zalihama i ne verujem da bi to bio problem.
NOVA UREDBA UREDBA o prometu i prodaji hleba važi do 31. 1. 2015. godine, a prema njoj cena hleba „sava“ ne sme preći granicu od 46 dinara. Predsednik Unije pekara Srbije kaže da bi narednih desetak dana mogla biti korigovana cena ove vrste hleba, donošenjem nove uredbe koja će propisati maksimalnu cenu od 49 dinara.
Pralica ističe da će se sačekati još koji dan, dok se cena ove žitarice ne stabilizuje i da naredne nedelje očekuje sastanak sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem.
- U poslednje tri nedelje cena ovogodišnjeg roda pšenice na berzi beležila je konstantan rast - kažu u „Don Don“ kompaniji. - Iako postoji sezonalitet, kada je reč o ceni pšenice, ipak je rast sa 17 na 23 dinara nešto što niko nije mogao predvideti. Ako se taj trend nastavi, realno je očekivati da će hleb uskoro poskupeti.

LjAJIĆ: NEMA RAZLOGA
POTPREDSEDNIK Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je u četvrtak da hleb „sava“ neće poskupeti, jer, kako tvrdi, nema razloga za to.
- Sigurno neće biti poskupljenja hleba „sava“ - rekao je Ljajić. - Kratkotrajni rast cene pšenice nije razlog za poskupljenje. Ako bude potrebno, reagovaćemo i iz Robnih rezervi. Ukoliko cena pšenice bude visoka, biće omogućen uvoz te vrste žitarice. Razgovarao sam sa predstavnicima dve pekarske industrije i jasno sam im predočio da nema razloga za poskupljene te vrste hleba.
Novosti online

VUČIĆ: "Oprostiće ti Đura što te tukao...!

Srbiju niko nije pitao kada Šešelja treba pustiti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbiju niko nije pitao kada Vojislav Šešelj treba da bude pušten iz Haga, niti da se mešala u odluke o njegovom puštanju na privremenu slobodu.

"Oni su doneli odluku kada da ga puštaju. Nas nisu ništa pitali. Od nas nisu ništa ni tražili. Ono malo što su tražili mi smo to malo ispunili, a onda nas kritikuju zbog njihovih odluka, zato valjda što se nismo mešali u njihove odluke ili što su ih sami donosili", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje u kojoj formi će vlada odgovoriti na zahteve Evropskog parlamenta da se jasno ogradi od izjava Vojislava Šešelja.

Vučić je novinarima u Kruševcu rekao da ga to sve podseća na Balkanskog špijuna Dušana Kovačevića koji je rekao "oprostiće ti Ðura što te tukao".

"Ne znam šta da odgovorim, ja sam odgovoran i ozbiljan čovek i ne znam šta bih vam rekao", rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija faktor stabilnosti u regionu i da nikoga ne vređa i ne izaziva i ne bavi se unutrašnjom politikom gledajući preko plota i tražeći krivca u drugom.
"Kao što drugi nedovoljno sposobni da sprovedu teške ekonomske reforme pomalo zavide Srbiji, pa bi hteli da budu kao Srbija, pa onda traže neki politički razlog", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da Srbija nikoga neće da ugrožava već da štiti svoju slobodu i pravo ističući da je budućnost Srbije ekonomski napredak.

"I dalje ćemo biti faktor stabilnosti u regionu. Niko ne mora da izmišlja razloge za stvaranje nestabilnosti zbog unutrašnjih političkih potreba ili problema", rekao je Vučić ističući da neće da laže građane Srbije da mu je za nešto kriv neko iz Hrvatske ili Bosne, Crne Gore ili Makedonije zbog toga što mi u Srbiji nismo spremni da rešimo svoje probleme, jer bi to bilo, kako kaže, najlakše.

"Želim da budem kriv i odgovoran za ono zašta smo krivi i odgovorni, ali mi radimo na ostvarivanju naših planova", rekao je Vučić.

Upitan šta će biti ukoliko Hrvatska izglasa deklaraciju o Šešelju, Vučić je odgovorio "ne znam šta očekujete da bude" i ponovio citat iz Balkanskog špijuna: "Oprostiće vam Ðura što vas nije tukao".
Press Online

NAJVEĆA RAZOČARENJA U...! Bez obzira na to koliko bismo želeli da se osećamo kao da smo zvezde u vlastitom...

Bez obzira na to koliko bismo želeli da se osećamo kao da smo zvezde u vlastitom porno filmu, obično je potpuno drugačije. Evo koja su muška najveća razočaranja u seksu.

Ništa gore od pitanja "To je to?" tokom ili na kraju seksa! Bolje muškarcu lupite šamar (ili bolje - pokažite mu šta volite, kako da vas zadovolji)
 
IGRAČKE ZA SEKS
Sve igračke za seks na neki način kao da nokautiraju muške genitalije. Kako je uopšte moguće takmičiti se sa povećim vibrirajućim i rotirajućim silikonskim penisom koji ima više brzina?!
 
PREURANJENA EJAKULACIJA
Možda ćete slagati da vam se pre nije dogodila, ali ako vam je za utehu preuranjena ejakulacija se događa stalno i to mnogim muškarcima predstavlja problem.
 
TO JE TO?
Zamislite da vas devojka tokom seksa razočarano pita: "To je to?". Iako to može biti pogubno za vaše samopouzdanje, setite se da ona nije sa vama u krevetu zbog mađioničarskih trikova.
 
MUKE PO ORALNOM SEKSU
Nema ništa manje seksi od prisilnog osmeha nakon što vam je žena pružila oralni seks.
 
PREZERVATIVI
Da, oni štite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, ali većini nas nije ugodan seks sa prezervativom. Ali, ipak imamo seks sa prezervativom.
 
SEKS U TIŠINI
Najveća noćna mora svih nas - seks bez ikakvih zvukova. Neprijtana tišina koja može biti vrlo čudna, a voleli bismo da nam partnerka nekako stavi do znanja da radimo sve kako treba.
 
PREVIŠE BUKE
Postoji uzdisanje iz užitka i zavijanje koje zvuči kao ranjeni jelen u šumi. Ovo drugo nije poželjno.

VELIČINA NIJE VAŽNA
Da li stvarno veličina nije važna? Naravno da je važna! Možda ne za seks, ali muškarac koji ima veći penis osećaće se deset puta više muški.
 
JOŠ, JOŠ!
Gledali ste porno filmove i mislite da možete da radtite sve kao i porno glumci, a niste čuli za montažu? Vreme je da saopštimo da ne ide to tek tako. Nakon što muškarac postigne orgazam potrebna mu je pauza da bi opet bio spreman za seks. 
Vesti online

Šta je Srbima važnije od posla? Dobri međuljudski odnosi najveći su motiv na radnom mestu...

Dobri međuljudski odnosi najveći su motiv na radnom mestu za 46 odsto zaposlenih u Srbiji, za 40 odsto njih je to visina plate. Istovremeno, za 37 procenata je motiv to što rade posao koji vole, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Infostud.

Nezadovoljni: O promeni posla razmišlja čak 70 odsto ispitanika
 
Na četvrtom mestu ispitanici su naveli sigurnost radnog mesta (27 odsto) a potom mogućnost usavršavanja i napretka u karijeri, objavljeno je na sajtu Poslovi.infostud.com.
 

Više od polovine ispitanih nezadovoljno radnim mestom

Prema ovoj anketi, o promeni posla razmišlja 70 odsto ispitanika, jer im, kako kažu, trenutni ne odgovara, manje od trećine njih bi razmotrilo takvu opciju ako bi im se ukazala konkretna prilika, a svega jedan odsto anketiranih navodi da su potpuno zadovoljni postojećim radnim mestom i da uopšte ne razmišljaju o promeni.
 
Glavni razlozi zbog kojih bi zaposleni promenili posao su: mobing na radnom mestu, niska primanja, nedovoljno vremena za privatni život, kao i pronalazak boljeg posla.
 

Najčešći razlog za promenu posla mobing

Inače sajt Poslovi.infostud.com je istraživao koliko su ljudi u Srbiji zadovoljni poslom koji obavljaju i šta ih na radnom mestu najviše motiviše, da li razmišljaju o promeni posla i da li bi zbog boljeg radnog mesta pristali na preseljenje i prekvalifikaciju.
 
Zanimljivo je da je upitnik za samo cetiri dana tokom meseca novembra popunilo 7.621 ljudi.
 
Na pitanje da li su zadovoljni radnim mestom, više od polovine ispitanika je navelo da nije ni zadovoljno ni nezadovoljno. Duboko nezadovoljstvo oseća oko trećina ispitanih, dok je oko 14 odsto anketiranih u potpunosti zadovoljno trenutnim radnim mestom. Nazadovoljstvo je najveće među ljudima koji imaju od pet do 10 godina radnog iskustva.
 

Zbog boljeg posla spremni na prekvalifikaciju i preseljenje

Gotovo polovina anketiranih je spremna da se preseli u drugi grad zbog boljeg posla, oko 30 odsto nije sigurno da bi se preselilo, dok jedna petina učesnika u istraživanju na ovu opciju ne bi pristala.
 
Među onima koji bi se zbog boljeg posla odlučili na preseljenje najbrojniji su kandidati koji imaju do pet godina radnog iskustva, kao i oni iz manjih sredina.
Zanimljiv podatak je da bi na prekvalifikaciju zbog boljeg posla pristalo čak 65 odsto anketiranih, više od jedne četvrtine se dvoumi, dok devet odsto navodi da ne bi menjalo struku.
 
Rezultati istraživanja pokazuju da su ispitanici sa nižim stepenom obrazovanja spremniji na prekvalifikaciju (71 odsto ispitanika je potvrdno odgovorilo) u odnosu na one sa visokom stručnom spremom (oko 50 odsto anketiranih).

DŽESIKA STOJADINOVIĆ - STOJA: Vlada Srbije finansira moje vruće filmove...!?

Upoznajte Džesiku Stojadinović Stoju, jednu od najpoznatijih porno-glumica na svetu, koja bi, kako je sama izjavila, trebalo da igra u filmu koji će navodno finansirati Vlada Srbije.
Stoja: 2009. godine je dobila i prestižno priznanje industrije – porno Oskara  
Rođena je 1986. godine u Vilmingtonu u Severnoj Karolini. Otac joj je Srbin a majka Škotlanđanka. Školovala se kod kuće, diplomu srednje škole dobila je sa 16 godina, nakon čega je upisala studije umetnosti i dizajna u Delaveru, ali je ubrzo odustala od škole, kako bi radila kao sekretarica.
 

Film odložen zbog poplava?

Porno diva se nedavno u intervjuu magazinu "El" pohvalila i da bi trebalo da snima film koji je trebalo da finansira Vlada Srbije, ali da je "sve odloženo nakon majskih poplava".
Uporedo sa tim poslom, Stoja je počela da radi kao manekenka i go-go plesačica. Ples je ubrzo zamenila poziranjem za porno sajtove, da bi danas iza sebe imala blistavu karijeru porno glumice sa preko pedeset filmova za odrasle iza sebe. 2009. godine je dobila i prestižno priznanje industrije – porno Oskara.
 
Mediji su je dovodili u vezu sa šok rokerom Merilinom Mensonom, ali ni Stoja ni Merilin nisu nikada potvrdili ni demantovali vezu.
 
Glumici je svojevremeno u jednom intervjuu postavljeno pitanje koja je razlika između nje i "obične prostitutke" - evo šta je odgovorila:
 
"Iskreno, nema velike razlike. Sve smo u seks industriji - striperi, goli modeli, seks operateri ... Nikada se nisam bavila prostitucijom, pa mogu da pogrešim, ali koliko se ja razumem, prostitutke uzimaju novac i provode vreme sa osobom sa kojom imaju seks. Porno glumice uzimaju novac u zamenu za pravo da neko snima i prodaje video ili fotografije seksualnog čina za koje su unajmljene. Na kraju dana, svi mi primamo pare za seks. Ostalo je semantika".
 
Stoja je “glumila” u filmovima “Debbie Loves Dallas”, “Jesse Jane: Lust”, Deeper 11”, “Pirates II”, “Sex Offenders”, “Stoya Atomic Tease”…
Vesti online

Prodat prvi Ikarbusov autobus sa Mercedesovim znakom!

BEOGRAD - Prvi Ikarbusov autobus sa Mercedesovim znakom kupila je firma Arriva litas iz Požarevca, koja će od Ikarbusa kupiti ukupno deset solo gradskih autobusa, od kojih je jedan prototip IK112 LE napravljen u saradnji sa nemačkim gigantom.


Ikarbus i požarevačka Arriva potpisali su kupoprodajni ugovor, a kako je rečeno novinarima u zemunskoj fabrici, to je prvi "mercedesov" autobus koji je Ikarbus prodao. Vozilo je kombinacija niskopodnog i srednjepodnog autobusa, kapaciteta za 100 putnika.
Ugovor je veoma značajan za Ikarbus, jer je posle dugog perioda fabrika ponovo počela da prodaje autobuse, kazao je generalni direktor Aleksandar Vićentić i izrazio nadu da će od početka sledeće godine Ikarbus imati "značajnu prodaju", pre svega na domaćem tržištu.
Prodaja prvog "mercedesa" je izuzetno važna, zato što od tog modela očekujemo mnogo, ne samo zbog prodaje u našoj zemlji, već i u inostranstvu, pre svega u okruženju, kazao je Vićentić i dodao da je prodaja Mercedesovog modela značajna kako bi se potencijalni kupci uverili u kvalitet proizvodnje u Ikarbusu.
Vićentić je istakao da postoji zainteresovanost brojnih firmi za kupovinu Ikarbusovih autobusa, među kojima su GSP, Lasta, ATP Pančevo, kao i mnogi privatni prevoznici.
Ikarbus je potpisao i ugovor sa kompanijom Star Import o poslovno-tehničkoj saradnji, na osnovu koga će Ikarbus postati Mercedesov ovlašćeni nadograđivač za autobuske i "sprinter" kombi šasije.
gde investirati

Mladi lekari odlaze iz Srbije! Bolnice u Nemačkoj traže naše...

U domovima zdravlja uskoro neće biti mladih specijalista da zamene lekare koji se spremaju da odu u penziju. Mladi novosadski lekari masovno odlaze na rad u Nemačku zbog bolje plate, bržeg napredovanja i specijalizacije.
Nedostaju ginekolozi, oftalmolozi, anesteziolozi...
Lekar Uršor Ustić uskoro završava stažiranje, uči nemački i planira da posao potraži u Nemačkoj. Kako kaže, tako razmislja skoro svaki mladi novosadski lekar.
 
Profitiraju škole nemačkog jezika
Po proceni Tatjane Radosavljević, u narednih sedam godina 60 odsto lekara će otići u penziju, a neće biti specijalista da ih zameni. Radosavljevićeva dodaje da domovi zdravlja ne šalju doktore na specijalizaciju, ali kada shvate, biće kasno. Korist zbog toga imaju škole nemačkog jezika, gde je svaki drugi polaznik lekar ili student medicine.
- Ne vidim ovde perspektivu, male su šanse za posao. Ne želim da ulazim ni u kakve stranke i lepim plakate, a posle da strepim da mi stranka ne padne sa vlasti - kaže Ustić.
 
Na spisku novosadske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje deficitarna zanimanja zauzimaju ginekolozi, radiolozi, oftalmolozi, neuropsihijatri i anesteziolozi. Ali mlade lekare koji rade u domovima zdravlja ne šalju na specijalizaciju . Po zakonu na specijalizaciju mogu da odu tek kada napune dve godine staža.
 
- U Nemačkoj je lekarska plata četiri puta veća, a na specijalizaciju idete odmah. Kod nas se desi da pet godina provedete na specijalizaciju, a posle toga ne dobijete posao - kaže mladi lekar koji planira da posao potraži u Nemačkoj.
Lekarska komora Srbije je prošle godine dobila 950 zahteva za odlazak lekara van zemlje, od čega polovina želi u Nemačku. Sa sertifikatom komore naši lekari bez nostrifikacije diploma mogu da rade u toj zemlji.
 
- Više od 20 bolnica u Nemačkoj trenutno traži naše lekare. Svaki doktor tamo mora imati specijalizaciju, što znači da odmah počinje da se usavršava. Kod nas i posle dve godine provedene na poslu mladi lekari čekaju - kaže Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije.
Blic online

ŠEŠELJ: Blokiran sam u Srbiji i krećem u lov na somove...

BEOGRAD, 27. novembra 2014. (Beta) - Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je u četvrtak da je izuzetno ponosan na to što je hrvatski Sabor doneo Deklaraciju kojim se kritikuje njegovo puštanje na slobodu iz Medjunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.
Šešelj je na konferenciji za novinare u Beogradu dodao da je još ponosniji što je rezolucija slične sadržine usvojena u Evropskom parlamentu.
Prema njegovim rečima, premijer Srbije Aleksandar Vučić mu je blokirao pristup ključnim medijima te je odlučio da publicitet dobije u Hrvatskoj i sada vidi da je u tome uspeo.
Hrvatski Sabor u sredu je usvojio Deklaraciju kojom izražava duboko nezadovoljstvo odlukom Medjunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju o privremenom puštanju optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja na slobodu i poziva Tribunal da opozove svoju odluku.

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju kojom je osudio "ratnohuškački i govor mržnje" Vojislava Šešelja, kao i "njegova nastojanja da Srbiju skrene s puta u Evropu", te zatražio od Haškog suda da preispita odluku o njegovom privremenom puštanju na slobodu.
Šešelj je na konferenciji za novinare ponovio da se neće predati sam i da će, ako neko hoće da ga vrati u Hag, morati da ga uhapse Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, nekadašnji funkcioneri SRS.
Predsednik radikala je kazao da se "raduje da ga uhapse njegovi glavni saučesnici u ratnim zločinima".
Šešelj je ponovo pozvao Vučića na televizijski duel, na stanici sa nacionalnom frekvencijom koju odabere predsednik Vlade Srbije.
Lider radikala je rekao da je borba protiv korupcije Vlade Srbije fingirana, da nijedna od 24 sporne privatizacije nije rešena i da su ključni ljudi koji treba da budu kriminalno gonjeni u vrhu vlasti ili bliski Srpskoj naprednoj stranci.
Prema njegovim rečima, nedopustivo je da ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je povezan sa brojnim aferama bude u vladi.

Hrvatski strah od Šešelja

Kao da u Srbiji nema dovoljno bedastoća koje ona sama generiše, Evropski parlament je iz nekog umobolnog razloga naknadne ali glupave pameti, usvojio “Rezoluciju o Šešelju”, pozivajući jalovi Haški tribunal da preispita odluku o puštanju ovog psihopate, usput vršeći nepotrebni pritisak na Srbiju, samo zato što je nosilac kancera postao najveća tlapnja u predizbornoj predsedničkoj kampanji u Hrvatskoj, koja, da skratimo dugačku priču, bira duplo-golo

Evropski parlament (EP) u Strazburu dosetio se da usvoji Rezoluciju o lideru radikala Vojislavu Šešelju u kojoj se Haški tribunal poziva da preispita uslove njegovog puštanja na slobodu, tek nakon što je ova greška prirode oslobođena, pre svega u cilju zaustavljanja pravosudne agonije Haškog tribunala.
Takođe, u rezoluciji se pozivaju i srpske vlasti da se ograde od Šešeljevih izjava, kao da se radi o nekom zaista relevantnom političkom faktoru, o desničarskom lideru čijih se dva-tri odsto biračke podrške doimaju kao šala u odnosu na rezultate njegovih političkih srodnika strateški raspoređenih u parlamentima članica EU, ali još više u Evropskom parlamentu, birokratskom mastodontu koji se urušava u sopstvenoj glomaznosti i nebitnosti.
Cela evropska besmislica dobija nešto više na logici, ako se zna da je ova kolosalno isprazna inicijativa potekla od hrvatskih parlamentaraca, koji nemaju većih prioriteta i prečeg posla u gospodarstveno sve derutnijoj Hrvatskoj, nego da se preganjaju sa biološki polumrtvim i politički potpuno mrtvim Vojislavom Šešeljom.
Hrvatska poslanica u EP Ruža Tomašić, inače predsednica dražesno desničarske Hrvatske stranka prava dr. Ante Starčević, rekla je da se o ovoj temi ne bi raspravljalo da su se srpske vlasti odmah ogradile od Šešelja i izrazila razočaranje u rad Tribunala, za koji je rekla da je neefikasan i pristrasan.
Njen kolega po dobroj zaradi u Strazburu, poslanik Andrej Plenković iz ljupke Hrvatske demokratske zajednice (HDZ, zna se), otišao je i korak dalje, blentavo zaključujući da se srpski državni vrh prećutno slaže sa Šešeljem, i da ga se boji.
U rezoluciji od čijih se velikih i značajnih reči prosečni čitalac sav naježi od uzvišenosti ciljeva, EP “snažno osuđuje Šešeljevo ratno huškanje” (e, nek' su mu rekli!), “podsticanje na mržnju, ohrabrivanje teritorijalnih pretenzija i pokušaje da se Srbija skrene sa evropskog puta”.

Iz Evropskog parlamenta: Ruža Tomašić, naoružana
Photo: Globus
Parlamentarci su izrazili i zabrinutost, jer ih to ništa ne košta, zato što “srpske vlasti nisu ni politički ni pravno reagovale na Šešeljevo ponašanje i od njih se zahteva da se ne samo oštro ograde od Šešeljevih izjava, nego da istraže da li je došlo do kršenja članova srpskog krivičnog zakona koji zabranjuju govor mržnje i diskriminaciju”, sugerišući da Srbija u par dana treba da učini ono što Haški tribunal nije uspeo u proteklih dvanaest godina.
U tom blesavom dokumentu srećom bez ikakvog obavezujućeg karaktera, evropski parlamentarci dotakli su vrh birokratskog licemerja, zatraživši od Haškog tribunala da preispita uslove pod kojima je Šešelj privremeno pušten iz pritvora, ukazujući da takvo odstupanje od standarda šteti ciljevima Tribunala i podriva poverenje u međunarodnu pravdu.

Snaga europske tlapnje: Andrej Plenković, očešljan i umiven
Photo: Stock
Pozivamo Tribunal da odlučnom akcijom povrati poverenje koje je oslabljeno Šešeljevim javnim nastupima i uloži dodatne napore da se tekući i žalbeni procesi ubrzaju”, složili su se evropski poslanici svih fela, blaženo nesvesni u svojoj mediokritetskoj beslovesnosti, da je Haški tribunal izgubio svaki kredibilitet, ne sa ovom cirkuskom predstavom od suđenja Šešelju, nego onog trenutka kad je “ustanovio” da su Jovica Stanišić i Franko Simatović nevini ljudi u krvavim okolnostima.
Hrvatski mediji preneli su kompletan tekst rezolucije Evropskog parlamenta koja se tiče Vojislava Šešelja i njegovog javnog istupanja po povratku iz Haškog tribunala, kao da će taj papir rešiti sve ekonomske, političke, kulturne, pa čak i nogometne probleme u kojima se Hrvatska davi već godinama, birajući od nemila do nedraga i nazad.
Držeći, međutim, da je ovaj evropski politikantski uradak ispod razine dostojanstva i samopoštovanja prosečne publike e-novina, odlučili smo da, osim linka, ne objavljujemo ni one najgluplje delove iz tog nepotrebnog teksta dokonih parlamentaraca na grbači evropskih poreskih obveznika.
e-novine

Počinje "Beograd na vodi", Prvo nikao restoran poznatog...

IZGLEDA da će štand kraj savskog šetališta, koji se pravi za prezentaciju projekta „Beograd na vodi“, postati restoran „Štrafta“. Preduzeće ovog imena, osnovano krajem oktobra, raspisalo je oglas za šest kuvara i pica majstora, u kojem je navedeno da je ovaj restoran „prvi objekat u okviru projekta ‘Beograd na vodi’“.
Kao vlasnik preduzeća „Štrafta“ u APR je naveden Miroslav Kesić, a na direktorskoj poziciji je Andrej Kesić, inače poznat kao čelnik nekoliko prilično uspešnih prestoničkih klubova, koji važe za mesta dobrog noćnog provoda.
S obzirom na to da je konkurs za kuvare u „Štrafti“ otvoren do sredine decembra, može se očekivati da će restoran proraditi pred Novu godinu.

Objekat je sagrađen, a trenutno se u njemu sređuje unutrašnjost i velika terasa. Stražnji zid do pruge je betonski, dok su tri preostala sa kojih puca pogled na reku od stakla. Okolo restorana postavlja se trava i ukrasno drveće. Objekat zauzima 670 kvadrata, koštao je oko 500.000 evra, a sazidan je na zelenoj površini.
Opština Savski venac letos je izdala rešenje o davanju saglasnosti da se na tom javnom prostoru sagradi privremeni objekat za prezentaciju projekata. Dozvola važi do 30. jula 2015. godine i posle toga štand mora da se sruši. 
Novosti online 

Sedam načina da SMUVATE dobru ribu na Fejsbuku...

Autor: M. Jovićević 24sata.rs
Moderni Don Žuani, pažnja! Pred vama je svojevrsni vodič za zavođenje preko društvenih mreža, putem koga možete steći veštine “serijskog Fesjbuk zavodnika”. Ovaj vodič je u stvari naš sažetak radionice psihoterapeuta Marka Brakovića, autora tiražnog erotskog triler romana “Fejsbuk predator”, održane u saradnji sa udruženjem “Društvena Dinamika U Službi Zavođenja”. Pa da počnemo...

Muvanje na Fejsbuku zamenilo je prvi dejt | Foto: Profimedia
1. Nek vam profil bude atraktivan

Idealno uspešno muvanje devojke preko Fejsbuka počinje ne od njenog, već od vašeg profila! Veoma je bitno da vaš profil bude atraktivan, popunjen, razrađen i ozbiljno pripremljen. Za početak, profilna slika mora biti jasna i prikladna, a poželjno je da imate veliki broj fotografija sa različitih mesta i događaja; podaci o vama (posao, obrazovanje, hobiji, veštine...) moraju odavati sliku uspešne i privlačne osobe, koja je spremna da ponosno pokaže svoju ličnost. Takođe, devojke često obraćaju pažnju na listu vaših Fejsbuk prijatelja, a na otvoreni kontakt će je sigurno ohrabriti podatak da među njima ima i prijateljica...
 
2. Status je ključ za privlačenje pažnje

Sledeći (vrlo bitan) korak je ostavljanje statusa. Status je jako moćno oružje: može privući pažnju mnogih, ali može vas i “pokopati” u društvenoj sferi. S tim u vezi, nikada i nikako ne smete ostavljati uvredljive, šovinističke statuse, ili statuse koji pozivaju na mržnju ili nasilje. Kad je u pitanju muvanje, imajte na umu da će vašu potencijalnu partnerku podjednako odbiti i patetični i vulgarni statusi - izbegavajte obe vrste.
 
3. Uštedite energiju - dobro procenite njen profil

Dobra procena profila devojke će vam uštedeti dosta energije. Pre svega, morate ustanoviti da li je devojka koju planirate da smuvate egzibicionista ili voajer. Prvi tip ima, logično, ogroman broj prijatelja, čak i obožavalaca, i svaka njena provokativnija fotografjia (kojih inače ima mnogo na profilu) po pravilu izaziva bujicu lajkova i pohvalnih komentara, prepunih klišea. Drugi tip devojke je zatvoreniji, fotografije i statusi su manje atraktivni, ali to i dalje ne znači da će i “otpor” prilikom muvanja biti veći. Zapamtite: različiti tipovi zahtevaju različite pristupe.
Fejsbuk
Fejsbuk može biti vaš hram za zavođenje
4. Ne padajte u zamku lažnih profila

Vrlo bitna stvar kod procenjivanja profila je prepoznavanje onih lažnih. Lažni profil, ma koliko razrađen bio, ima neke svoje mane preko kojih ga možete razotkriti. Pre svega, lažnom profilu obično nedostaju oni faktori koje pravi ima: nema dovoljno prijatelja, nedavno je napravljen, ne daje puno informacija o osobi koja se iza njega krije...Ako vam je profil sumnjiv, zatražite razgovor preko skajpa: ako devojka odbije taj vid komunikacije - ne zamarajte se dalje. Takođe, od nedavno na društvenim mrežama “vreba” sve više devojaka koje se bave promovisanjem kafana i klubova (za novac naravno). Njihovi profili su možda “pravi”, ali su ditajnirani tako da vam privuku pažnju, i, na kraju krajeva, uzmu novac. Takvi profili obiluju profesionalno napravljenim, atraktivnim fotografijama iz noćnog provoda, a njihove vlasnice će vas odmah “startovati” preko četa, i pozvati na druženje u klub. Da biste u klub ušli morate da platite, a ako uz to popijete i piće - njena misija je ispunjena i ona odlazi dalje.
 
5. Budi drugačiji, izdvoj se iz "krda"!

Nakon što “pikirate” devojku za koju ste zainteresovani, sledi privlačenje pažnje. Nikako nemojte započinjati kontakt lajkovanjem njenih atraktivnih fotografija, koje već imaju na stotine lajkova i komentara tipa “Ženio bih te!”: ne smete dozvoliti sebi da vas ona shvati kao deo “krda” obožavalaca. Umesto toga, lajkujte neke njene statuse kroz koje pokazuje svoju ličnost, interesovanja, poslovne uspehe, političke stavove...Na taj način ćete joj pokazati da vam nije presudan njen izgled. Ovakav “temeljan” pristup neće dati rezultate odmah, ali strpite se - vreme radi za vas!
 
6. Na četu se poznaju junaci

Dolazimo do verovatno ključnog trenutka muvanja preko Fejsbuka: krenuli ste u čet sa devojkom. Pre svega, ako ste pratili prethodne korake, vaš “plen” i vi ste već uspostavili određeni kontakt, znate koja su njena interesovanja i šta možete da očekujete. Ipak, nemojte se razočarati ako odmah ne postignete neki značajan uspeh - spremite se i na to da ćete biti “iskulirani” ponekad. Neka vas to ne obeshrabri. Naprotiv: nikako ne smete ostaviti utisak da je do vas lako doći, i zato, ako vas ona startuje prva, ponekad je nužno da i vi nju iskulirate...Nastavite da se krećete ka svom cilju, i, u pravom trenutku, predložite da se vidite uživo.
 
7. Seksting ne znači kraj priče

Seksting - slanje i primanje poruka, fotografija i klipova sa očiglednom seksualnom konotacijom - verovatno je poslednji stadijum do kog možete stići u virtuelnom svetu. Kada uđete u seksting sa devojkom, možete steći utisak da je “muvanje” praktično završeno, i da vam je potrebno još jako malo da zaključite “posao”. Ipak, budite oprezni: seksting može biti proizvod egzibicionizma ili pukog eksperimentisanja devojke, i ne mora da znači da će rezultirati fizičkim kontaktom u realnom svetu... Priredio: M.Jovićević
24sata.rs

Prosvetari zakonom ću vam zabraniti da skraćujete časove!?

Ministar prosvete, Srđan Verbić, gostujući u emisiji “Kažiprst” na “B92″ zapretio je prosvetnim radnicima da će im zakonom zabraniti da skraćuju časove.


FOTO: Kurir

Demokratija? Ne, ovo je strahokratija.

Vlast predvođena Aleksandrom Vučića, po svemu sudeći, suspendovaće demokratiju i zavesti režim strahokratije. U Srbiji će uskoro biti zabranjeno da se na jedan demokratski način borite protiv totalitarizma.

Ministar prosvete, Srđan Verbić, koji je inače i sam prosvetar, zapretio je prosvetnim radnicima da će im zakonom zabraniti da štrajkovima skraćuju časove u školama. Ovo je Verbić izjavio u emisiji “Kažiprst” na B92.

- Časovi od 30 minita su katastrofa. To se ne može nadoknaditi. Nezadovoljstvo se pokazuje na drugi način, transparentima, a ne tako da se radi na štetu đaka”, kaže Verbić, koji je dodao da će predložiti izmenu Zakona o štrajku kojim bi se sprečilo skraćenje časova kao oblik štrajka, prenosi “B92″.

Pa ne radite stvari zbog koji će prosvetari skraćivati časove!

Prosvetari štrajkuju zbog smanjenja ionako već niskih plata u prosveti. Međutim, to Verbića ne interesuje. Umesto da postupi po volji naroda, jer u demokratiji narod bira svoje predstavnike koji će raditi u njihovom interesu, a ne u interesu Aleksandra Vučića, Verbić preti totalitarističkim merama.

On je još dodao da prosvetari neće biti izuzeti od smanjenja plata. Ne popušta jedne strana, ne popušta druga strana – šta smo dobili? Istina je da deca najviše ispašataju i zato bi ministar Verbić trebalo da učini sve kako deca ne bi ispaštala – vratiti prosvetare na posao bez smanjenja plata!
 Pitamo se samo da je Verbić ostao u prosveti, koga bi podržavao? Vladu ili svoje kolege? Da li bi im tada pretio totalitarističkim merama?
 Da li ste primetili jedan opšti trend? Kada Vlada ne može da se izbori sa štrajkačima, u ovom slučaju advokatima i prosvetarima, koji blokiraju vitalne državne institucije, kao što su sudovi i škole, država se baca u propagandu protiv svojih građana.

Prosvetari će novim zakonom biti proglašeni kriminalcima ukoliko se odluče na štrajk, a advokati su još veći kriminalci jer su od tajkuna dobili pare da remete rad sudstva kako oni ne bi bili osuđeni!
Telepromter, Kurir
Ministar prosvete, Srđan Verbić, gostujući u emisiji “Kažiprst” na “B92″ zapretio je prosvetnim radnicima da će im zakonom zabraniti da skraćuju časove.
FOTO: Kurir
Demokratija? Ne, ovo je strahokratija.
Vlast predvođena Aleksandrom Vučića, po svemu sudeći, suspendovaće demokratiju i zavesti režim strahokratije. U Srbiji će uskoro biti zabranjeno da se na jedan demokratski način borite protiv totalitarizma.
Ministar prosvete, Srđan Verbić, koji je inače i sam prosvetar, zapretio je prosvetnim radnicima da će im zakonom zabraniti da štrajkovima skraćuju časove u školama. Ovo je Verbić izjavio u emisiji “Kažiprst” na B92.
- Časovi od 30 minita su katastrofa. To se ne može nadoknaditi. Nezadovoljstvo se pokazuje na drugi način, transparentima, a ne tako da se radi na štetu đaka”, kaže Verbić, koji je dodao da će predložiti izmenu Zakona o štrajku kojim bi se sprečilo skraćenje časova kao oblik štrajka, prenosi “B92″.
Pa ne radite stvari zbog koji će prosvetari skraćivati časove!
Prosvetari štrajkuju zbog smanjenja ionako već niskih plata u prosveti. Međutim, to Verbića ne interesuje. Umesto da postupi po volji naroda, jer u demokratiji narod bira svoje predstavnike koji će raditi u njihovom interesu, a ne u interesu Aleksandra Vučića, Verbić preti totalitarističkim merama.
On je još dodao da prosvetari neće biti izuzeti od smanjenja plata. Ne popušta jedne strana, ne popušta druga strana – šta smo dobili? Istina je da deca najviše ispašataju i zato bi ministar Verbić trebalo da učini sve kako deca ne bi ispaštala – vratiti prosvetare na posao bez smanjenja plata!
Pitamo se samo da je Verbić ostao u prosveti, koga bi podržavao? Vladu ili svoje kolege? Da li bi im tada pretio totalitarističkim merama?
Da li ste primetili jedan opšti trend? Kada Vlada ne može da se izbori sa štrajkačima, u ovom slučaju advokatima i prosvetarima, koji blokiraju vitalne državne institucije, kao što su sudovi i škole, država se baca u propagandu protiv svojih građana.
Prosvetari će novim zakonom biti proglašeni kriminalcima ukoliko se odluče na štrajk, a advokati su još veći kriminalci jer su od tajkuna dobili pare da remete rad sudstva kako oni ne bi bili osuđeni!
- See more at: http://www.teleprompter.rs/verbic-preti-doktaturom-prosvetari-zakonom-cu-vam-zabraniti-da-skracujete-casove.html#sthash.0AbEdMff.dpuf