20141127

Mladi lekari odlaze iz Srbije! Bolnice u Nemačkoj traže naše...

U domovima zdravlja uskoro neće biti mladih specijalista da zamene lekare koji se spremaju da odu u penziju. Mladi novosadski lekari masovno odlaze na rad u Nemačku zbog bolje plate, bržeg napredovanja i specijalizacije.
Nedostaju ginekolozi, oftalmolozi, anesteziolozi...
Lekar Uršor Ustić uskoro završava stažiranje, uči nemački i planira da posao potraži u Nemačkoj. Kako kaže, tako razmislja skoro svaki mladi novosadski lekar.
 
Profitiraju škole nemačkog jezika
Po proceni Tatjane Radosavljević, u narednih sedam godina 60 odsto lekara će otići u penziju, a neće biti specijalista da ih zameni. Radosavljevićeva dodaje da domovi zdravlja ne šalju doktore na specijalizaciju, ali kada shvate, biće kasno. Korist zbog toga imaju škole nemačkog jezika, gde je svaki drugi polaznik lekar ili student medicine.
- Ne vidim ovde perspektivu, male su šanse za posao. Ne želim da ulazim ni u kakve stranke i lepim plakate, a posle da strepim da mi stranka ne padne sa vlasti - kaže Ustić.
 
Na spisku novosadske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje deficitarna zanimanja zauzimaju ginekolozi, radiolozi, oftalmolozi, neuropsihijatri i anesteziolozi. Ali mlade lekare koji rade u domovima zdravlja ne šalju na specijalizaciju . Po zakonu na specijalizaciju mogu da odu tek kada napune dve godine staža.
 
- U Nemačkoj je lekarska plata četiri puta veća, a na specijalizaciju idete odmah. Kod nas se desi da pet godina provedete na specijalizaciju, a posle toga ne dobijete posao - kaže mladi lekar koji planira da posao potraži u Nemačkoj.
Lekarska komora Srbije je prošle godine dobila 950 zahteva za odlazak lekara van zemlje, od čega polovina želi u Nemačku. Sa sertifikatom komore naši lekari bez nostrifikacije diploma mogu da rade u toj zemlji.
 
- Više od 20 bolnica u Nemačkoj trenutno traži naše lekare. Svaki doktor tamo mora imati specijalizaciju, što znači da odmah počinje da se usavršava. Kod nas i posle dve godine provedene na poslu mladi lekari čekaju - kaže Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije.
Blic online

Нема коментара:

Постави коментар