20141205

POŽAR U TEMERINU! Muškarac izgoreo u...

Nikome od nas nije jasno kako je buknula vatra, ali verujemo da će se znati posle istrage - kaže jedan od komšija I.L., koji živi neposredno u blizini





Požar: Ilustracija
TEMERIN - L.H. (51) iz Temerina izgubio je život u požaru koji je izbio u njegovoj kući u Ulici Lipe 18. Prilikom gašenja vatre, koja je buknula nešto posle osam sati, vatrogasci su pronašli beživotno telo na krevetu.
Na lice mesta su stigla dva vatrogasna vozila, a vatra je bila u razbuktaloj fazi.
Po pričama stanara ove temerinske ulice, u pomenutoj kući L.H. je živeo sam u svojoj kućici. Nikome od nas nije jasno kako je buknula vatra, ali verujemo da će se znati posle istrage - kaže jedan od komšija I.L., koji živi neposredno u blizini.
KURIR

OPET PLJAČKA U BAČKOM GRADIŠTU!

Nova pljačka u Bačkom Gradištu

BAČKO GRADIŠTE - Sinoć pred kraj radne smene dvojica maskiranih momaka opljačkali su prodavnicu "Matić" na raskrsnici ulica Srbobranski put i Branka Radičevića u Bačkom Gradištu.
Prodavačica Julija Latinčić je zadobila prelom stopala dok se borila sa pljačkašima, od kojih je jedan imao vojnički nož od 15-ak centimetara.

RTV
Njena kolegenica  M.M. je uspela da je otrgne od bandita i pri tom dobila snažan udarac u predelu bubrega.
Prema opisu Julije Latinčić, koja vidno potresena, ne želi pred kamere, napadači su mlađe osobe približne visine oko 178 centimetara.
RTV
RTV
Policija je izvršila uviđaj, a pljačku su zabeležile i sigurnosne kamere.
Po svemu sudeći, na osnovu opisa događaja, isti razbojnici su pre mesec dana opljačkali još jednu radnju u centru Bačkog Gradišta, o čemu smo izveštavali.
Nenad Jovićević

Tajkuni u Vojvodini oteli pola miliona hektara!

Autor: Vasilije Papović | ALO

Vojvođanske zadruge i poljoprivrednici spremaju se da, posle lošeg iskustva sa domaćim pravosuđem, Evropskoj komisiji u Briselu predaju slučaj otimanja 514.105 hektara državne i zadružne zemlje koja je završila u rukama tajkuna i njihovih kompanija, od Miodraga Kostića do hrvatskog tajkuna Marka Pipunića, koji je po medijskim napisima iz komšiluka blizak prijatelj ratnog zločinca Branimira Glavaša.


Među onima koji su preoteli zemlju od paora je i Marko Pipunić, prijatelj ratnog zločinca Branimira Glavaša | Foto: Nenad Mihajlović
U ime poljoprivrednika, mamutski predmet, kojim je obuhvaćeno 37 poljoprivrednih preduzeća i zadruga, u Briselu će predati Udruženje za borbu protiv organizovanog kriminala “Obruč”, a cilj je da se ukaže na kršenje propisa iz poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom, koja se tiču poštovanja prava, pravde, slobode i jednakosti.
Nenad Ilić iz tog udruženja tvrdi da je otimanje državne zemlje započeto 2000. godine.


- Najveći kriminal desio se od 2007. godine, kada je omogućeno da se ta svojina, koja se dotada vodila kao društvena, katastarski prepiše na nove vlasnike. Od oko pola miliona hektara, 200.000 je bilo zadružno, a ostalo je državna svojina. Zemlju je uzimao ko je hteo, a među novim vlasnicima je i hrvatski tajkun Marko Pipunić, koji je od malih akcionara oteo poljoprivredno preduzeće “Ratkovo” sa 2012 hektara zemlje – kaže Ilić za “Alo!”.

Marko Pipunić je vlasnik kompanije “Žito grupa” iz Osijeka, a hrvatski mediji su ga više puta dovodili u vezu sa ratnim zločincem i ratnim komandantom Osijeka Branimirom Glavašem, koji je osuđen za ubistvo najmanje 10 Srba u tom gradu.
Među slučajevima otimanja vojvođanske zemlje koji će se naći pred briselskom administracijom, jedan od najbizarnijih je onaj poljoprivredne zadruge “Agromix” iz Savinog Sela kod Vrbasa. Ni četiri prvostepene, tri drugostepene i jedna presuda Vrhovnog suda Srbije nisu bile dovoljne da poljoprivredna zadruga iz tog mesta povrati 200 hektara koje im je uzela kompanija “Karneks”, čiji je vlasnik biznismen Miodrag Kostić.

- Kostić je koristio čak i naoružano obezbeđenje i teške mašine kako bi nas sprečio da uđemo u sopstvene njive, a danas nas na silu gura u stečaj. Nemamo iluziju da ćemo uspeti da se i pored desetak presuda u našu korist izborimo sa njim i njegovim uticajem na državne organe i pravosuđe i zbog toga smo odlučili da i naš predmet ide u Brisel - kaže za “Alo!” direktor “Agromiksa” Marko
Femić.
Miodrag Kostić
Miodrag Kostić | Foto: Vesna Lalić
Karneks: Nema pravosnažne presude protiv nas!
Iz kompanije “Karneks”, koja je posluje u sklopu MK Komerca Miodraga Kostića, rečeno nam je da ne postoji ijedna pravosnažna presuda u korist “Agromixa” kao i da je u upravnom postupku doneseno rešenje koje je u njihovu korist. Miodrag Kostić, koji je bio glavni akter afere oko nelegalnog izvoza šećera za EU ovih dana se kandidovao za kupovinu novih oranica u Vojvodini koje su još u državnom vlasništvu.
ALO

SETVENI SAJAM PO ČETVRTI PUT!

Čuveni "Setveni sajam" koji treba da okupi semenske, zaštitarske kuće i druge izlagače koji se bave zaštitom bilja, zatim poljomehanizacijom i svime onim što je interesantno za predsetveni i setveni period u poljoprivredi, održaće se na osnovu izjava organizatora u januaru mesecu. 
Još uvek se ne zna tačan termin održavanja jer organizator želi da to usaglasi sa generalnim i drugim sponzorima manifestacije.
Udruženje Agro perspektiva iz Temerina koje je i glavni organizator sajma, poziva sponzore i izlagače da se prijave na email agro.perspektiva@hotmail.com, i telefon 063 155 25 66.
Poljovesti

DAJTE MI EPS I ŽELEZNICE I SREDIĆU IH!

BEOGRAD - Vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić izjavio je danas da bi od Elektropivrede Srbije (EPS) za šest meseci napravio profitabilnu firmu, kada bi mu to država dopustila.
"Dajte mi EPS ili Železnice Srbije na šest meseci, ali pod jednim uslovom, da mi političari sede iza leđa i ništa ne pitaju i imaćete profit na kraju godine", izjavio je Kostić u sedištvu Asocijacije medija, na seminaru za novinare o društveno odgovornom poslovanju.
Prema njegovim rečima, to je veoma jednostavno, jer od 35.000 zaposlenih u EPS, 10.000 radi u administraciji. Ista situacija je sa RTB Bor, koji bi svaki privatnik vrlo brzo preokrenuo, za razliku od sadašnjeg dugogodišnjeg menadžmenta, koji je “zaseo u nešto što mi svi plaćamo”, ukazao je Kostić.
On je ocenio da od 500 preduzeća u restrukturiranju, za 100, odnosno 20 odsto njih, ima mnogo potencijalnih kupaca, dok će za ostalih 400 morati “svećom da se traže”.
"Ali, hajde bar tih 100 rešimo", rekao je Kostić i pitao novinare kad počinje prodaja, pošto on to ne zna.

Kostić je rekao da bi prihvatio da u jednoj takvoj firmi preuzme odgovornost da ličnim autoritetom i znanjem natera to preduzeće da ide putem kojim on smatra da bi trebalo, a ne da bude direktor.
Kao uspešan biznismen u Srbiji, Kostić je izjavio da nema baš dobre preporuke stranim investitorima da dođu i ulažu u Srbiju. Upitan o zalaganju premijera Aleksandra Vučića, koji poziva investitore da dođu u Srbiju, Kostić je rekao:
"Sve što je premijer naveo u ekspozeu, potpisujem kao da je moje, ali ako me pitate kako i s kim on to planira da sprovede, imam drugačije mišljenje", rekao je Kostić.
Gde investirati

Upropastili i pokrali sela i gazdinstva. Svi na gubitku osim tajkuna i pojedinaca koji su se...

Beograd -- Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SS) Ljubisav Orbović kaže da je u našoj zemlji najveći gubitnik u tranziciji srednji sloj u društvu.
Orbović je upozorio da u mnogim krajevima Srbije nema baš nikakve perspektive, jer nema ni jednog jedinog preduzeća što bi moglo da vrati nadu da bi ti ljudi mogli da se zaposle, da od toga mogu da žive i stvore porodice.
"Skoro svi smo gubitnici. U dobitnike (tranzije) se može ubrojati jedan vrlo mali broj ljudi. Oni su uspeli da profitiraju u ovim 'mutnim' vremenima i dodju, na neki način do novca, a svi ostali su, nažalost, gubitnici", rekao je on.
Najveći gubitnici su iz srednjeg sloja "koji je uvek nosilac jednog društva", tvrdi Orbović.

On je ocenio da je devedesetih godina prošlog veka, a pogotovu posle 2000. godine srednji sloj izbrisan, napominjući da je u jednom momentu 2006. i 2007. godine, počela ponovo da se vraća nada da će se on formirati, "ali, konačno, od 2008. godine mi nemamo taj srednji sloj".
"Nemamo sloj koji je potrošački, koji može da kupuje, da bude potencijal razvoja u zemlji", istakao je Orbović.

Ukoliko se posmatra stanje u privrednim granama, Orbović je kazao da je najveću štetu pretrpela tekstilna industrija, a zatim metalska i građevinska industrija, koja je početkom ove godine skoro zamrla.

"Ništa bolje nisu prošle ni druge grane, poput hemijske industrije. Nažalost, tu je i poljoprivreda koja doživljava vrlo teške dane. Ako se ima u vidu da je Srbija bila uvek zemlja koja je uvek imala vrlo dobru poljoprivredu, onda je pitanje šta je tranzicija donela Srbiji u ovom periodu", rekao je Orbović.
Žalosno je što smo u tranziciju ušli poslednji, zbog čega je i privatizacija počela vrlo kasno, ali to je moglo da se iskoristi kao jedan dobar momenat, jer smo imali iskustva drugih istočno - evropskih zemalja i mogli smo da izbegnemo ponavljanje njihovih grešaka, smatra on.

Orbović kaže da je ozbiljna greška napravljena od početka privatizacije u Srbiji, jer je dobijeni novac od prodaje društvenog kapitala većim delom otišao u potrošnju, umesto u investicije i otvaranje novih radnih mesta.
"Mi nismo uspeli da investiramo ni u infrastrukturu. Nismo uspeli čak, za ovih 10 godina, ni da izgradimo neku putnu mrežu kakva bi trebalo da bude. Svi znamo da već 20, 30 godina otvaramo Koridor 10", ukazao je lider SSSS.

Prema njegovoj oceni, privatizacija u Srbiji je trebalo da se obavi brzo i tada se ne bi dogodilo da pojedinci kupe dve do tri, nego i do stotinak društvenih firmi, koristeći sredstva jednog da bi kupovali druga preduzeća, tako da su neka od njih potpuno uništili, a oni samo su postali abnormalno bogati.
B92

Ipak je taksista ubio Mariju! Na nesretnu ženu naleteo je svojim vozilom nakon što je...

Stevan Carević (57) i nepoznati vozač crnog džipa nalaze se na krivičnoj prijavi zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Marija Milešić (28).

Nekoliko stotina ljudi se oprostilo od Marije Milešić
Protiv taktiste i još nepoznatog vozača džipa policija je podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za šta je predviđena maksimalna zatvorska kazna od 12 godina.
 
Vozač crnog džipa tereti se i da se nije zaustavio kako bi pomogao konobarici, koju je udario u Somborskom bulevaru u Novom Sadu.
 

Na Mariju je u ponedeljak uveče naleteo vozač džipa, a potom taksista koji je išao iza. Ona je iz obližnje kafane „Kristal“, gde je radila, htela da pređe bulevar i kupi cigarete i grickalice.

- Nisam video udarac, niti ko ju je udario. Samo sam naleteo na ženu koja je već ležala na asfaltu - rekao je taksista policiji.

Sve vreme je govorio da nije kriv i da se devojka odjednom stvorila ispred njega.

- Taksista je ispričao da nije video udaranje niti je uočio koje je vozilo bilo ispred. Objasnio je da nije video da je neko oboren na kolovozu, pa joj je bukvalno prešao preko glave. Dvadesetak metara dalje se zaustavio i prišao da pomogne konobarici, ali njoj nije bilo spasa - kaže naš izvor.

Carević juče, kao ni njegovi ukućani, nisu hteli da komentarišu krivičnu prijavu. S druge strane, u „Pan taksiju“, čiji je Carević član, šokirani su zbog tragedije, a potom i krivične prijave.

- Strašno! Dugo je vozač i nije problematičan. Tih i povučen taksista - podvlače kolege iz udruženja.

Kolege kažu da Carević dugo nije mogao da nađe posao u struci, pa je počeo da vozi za „Pan taksi“. Naglašavaju da je izbegavao da vozi noću, i pretpostavljaju da se u ponedeljak vraćao kući.
 

Sahranjena Marija Milešić


Marija Milešić sahranjena je juče na novosadskom Gradskom groblju. Od nje su se oprostili majka Vesna, sestre, mnogobrojna rodbina i prijatelji, dok na sahrani nije bio Milan Đarmati, s kojim je živela u vanbračnoj zajednici. Potresan govor održao je jedan od Marijinih prijatelja, koji je spomenuo i njenu ćerku Teodoru (4).
- Nastavićemo sve što si započela, a sećanje na tebe nikad neće izbledeti. Znamo da ideš tamo gde će ti biti lepše i gde ćeš biti srećnija. Ne znamo kako da kažemo Teodori da te nema, kada ćeš se vratiti s posla na koji si otišla. To njeno malo srce neće izdržati - rekao je jedan od prijatelja. 
Blic online

KWS BEČEJ 150 radnika već prima platu!

BEČEJ - Kada se pomene Bečej, nekako po inerciji smatra se da je to poljoprivredna varoš. Naročito nakon propalih, nekada jakih, firmi. To je, svakako, jedan od razloga da lokalna samouprava posebnu pažnju poklanja upravo poljoprivredi i ulaganjima u nju.
Decenijama je, uz uspešna bečejska preduzeća, stub napretka bio i PIK Bečej, široj javnosti prepoznat po izuzetnim florinim proizvodima. Upućenijima je poznat i po vlastitoj semenskoj proizvodnji.
Prošle sedmice i nemački KWS je, zvanično otvorio fabriku za doradu semena koja će punim kapacitetom proraditi naredne godine kada bude završena druga faza.

"KWS je prepoznao da ljudi u ovom području umeju da proizvedu seme. To je suština. Jer, proizvesti seme je zanat. Kao i mnogim drugim poslovima proizvodnja semena nije lak posao. Na svu sreću ovde u našoj ravnici uz tradiciju proizvodnje semena i kvaliteta zemljišta tu su i veliki resursi vode. Bez koje nema proizvodnje. Sva naša proizvodnja semena isključivo se odvija na površinama koje su pod sistemima za zalivanje. Uvodimo nove tehnologije čak i sisteme kap po kap za semensku proizvodnju. Radimo nova istraživanja u svim aspektima dodavanja mikroelemenata, aminokiselina i sve što je neophodno da bi seme dobilo kvalitetan fiziološki razvoj", rekao je generalni direktor KWS Srbija Suad Kumbarić.
Preko sto miliona dinara koji se sakupe izdavanjem državnog zemljišta u Bečeju lokalna samouprava vraća poljoprivredi kroz uređenje atarskih puteva i otresišta, besplatnu analizu zemljšta ali i druge vidove podrške. Tako je i dovođenje KWS-a bilo jedan od prioriteta, kaže predsednik opštine Vuk Radojević.
"Dolaskom KWS-a u Bečej sa jedne strane PIK Bečej dobija na značaju što ima partnera ovde na kućnom pragu. Isto tako i svi idividualni poljoprivredni proizvođači, koji se bave ozbiljnom poljoprivrednom proizvodnjom biće u mogućnosti da jednim partnerskim odnosom sa nemačkim KWS-om unaprede svoju tehnologiju i svoje proizvodne rezultate na putu do boljih finansijskih efekata", objasnio je predsednik opštine Vuk Radojević.
Prvih 150 radnika već prima platu u novootvorenoj fabrici. Među njima je i dvadesetčetvorogodišnji Vladimir Roman koji kaže da je i više nego zadovoljan uslovima rada i platom koja je iznad opštinskog proseka.
"Teško je naći bilo kakava posao u ovo vreme a pogotovu u firmi ove veličine. Velika je čast imati priliku raditi za ovakvu firmu i ovakvim kolegama", naglasio je Roman.
Kada naredne godine bude završena i druga faza fabrike KWS-a u Bečeju zapošljavaće 250 radnika. To je oko pet odsto, trenutno nezaposlenih Bečejaca. Za statistiku to, možda i nije mnogo, ali za ove porodice je itekako značajno.
RTV, Nenad Jovićević

Nešto se dešava u Bečeju ili se ništa ne dešava? Preglupisavanje je u toku...

БЕЧЕЈ: Шушкање о новом кадровању у локалној самоуправи Бечеја, сада добија и потврду. Извесно је да заменица председника општине Тамара Иванишевић одлази, јер је путем конкурса изабрана

и потом именована за начелника Општинске управе у комшијском Новом Бечеју. Уследила је, наравно, оставка на функцију заменице председника општине Бечеј.
- Све док одборници на следећој седници Скупштине општине Бечеј не усвоје оставку Тамаре Иванишевић, она је моја заменица - наглашава председник бечејске општине мр Вук Радојевић. - Што се тиче осталих промена, о њима ћете на време бити упознати. Нећете дуго чекати, али у овом тренутку још увек немамо јасно дефинисану ситуацију.
Што се Тамаре Иванишевић тиче, она не иде у непознато. Пре именовања на функцију заменице председника бечејске општине, као кадар ЛДП, била је секретар Општине Нови Бечеј. Речју, она се враћа у познату средину и то је најбезболније решење за банатски Бечеј.

Када су друге промене у питању, оне се, првенствено, односе на СВМ, али са собом повлаче нова тумбања. Договором на вишем нивоу, Савез војвођанских Мађара улази у владајућу коалицију на локалу у Бечеју. И то не би имало већих последица по локалну власт да у њој нису представници Групе грађана „За Бечеј“, који су, уствари, бивши чланови СВМ из које су избачени због сарадње са „напредњацима“.


- Немамо још тачно појашњење нове ситуације, али је јасно да наша опција и даље остаје у владајућој коалицији. Спремни смо на одређени компромис у расподели власти, како би нови коалициони партнер СВМ добио одређене функције. Ништа ближе сада не могу кажем, јер се о томе још није расправљало. Верујем да ће све бити познато до краја текуће године - рекао нам је лидер Групе грађана „За Бечеј“ Петер Кнези, који обавља функцију председника локалног парламента.
Ваља подсетити да су из ове групе грађана у власти чланови Општинског већа Иштван Ачаи, задужен за верске и месне заједнице и међунационалне односе, и Андреа Галго Ференци, чији су ресор култура, образовање и цивилне организације. У сваком случају, наредних дана неће бити монотоно у Градској кући, где ће се, поред припреме буyета за 2015. годину, решавати и кадровска питања.
В. Јанков  

PRIBLIŽAVA SE BEDA KAKVU SVET NIJE VIDEO! Ekonomski eksperti tvrde da će uskoro...


Rusija je trenutno umešana u jednu od najvećih militarizacija u istoriji. Pošto ekonomske sankcije Zapada razaraju njenu ekonomiju, samo je pitanje vremena kada će regionalni konflikti u Evropi i na Bliskom istoku da se prošire na ceo svet. Resursi poput nafte koriste se kao oružje, obzirom da cene strmoglavo padaju u proteklih godinu dana.

Centralni bankari u SAD odštampali su nekoliko triliona dolara kako bi održali ekonomiju. Međutim, poslednje maloprodajne brojke ukazuju na to da su se američki potrošači zamorili. Štaviše, navodni oporavaka ekonomije u stvari je prevara, pošto na desetine miliona Amerikanaca ostaje bez posla, pri čemu postaju zavisni od pomoći vlade ako misle da prežive.

Kako finansijski analitičar Greg Manarino napominje u svom intervjuu sa Gregom Hanterom, SAD očajno pokušavaju da podupru ekonomiju propagandom i mahinacijama koje uključuju, između ostalog, najnoviju amnestiju o imigraciji koju je izdao predsednik Obama. Ako je Manarino u pravu, moguće je da se približava beda kakvu svet nije iskusio.

Sledi izvod iz intervjua:

– To što centralne banke rade je sasvim jasno jer su u potpunosti očajne. To takođe znači da se bliži neki ogroman događaj.

Verujem da se stvari tek zakuvavaju, a to će se uočiti kada centralne banke počnu da rade nerazumljive stvari. Oni će praviti šokantna iznenađenja, a jedno od njih je i nedavno Obamino iznenađenje o reformi imigracije. To je sve mehanizam podupiranja dolara.

Ljudi moraju da shvate da se sve to svodi na ekonomski model koji se zasniva na dugu. Ovaj mehanizam podrazumeva konstantno postojanje razloga za pozajmljivanje novca. To se nikada neće zaustaviti. Kada ovaj mehur duga pukne, padaće glave.

Ovaj prenaduvani problem duga omogućio je alternativni univerzum koji povlači ljudsku rasu sa sobom. Stvoriće se okruženje u kojem će resursi, u nekom trenutku, postati oskudni, a veliki deo stanovništva će da strada kada mehur duga pukne. Upravo zato se vidi sav taj očaj u manipulaciji.

Tek će da bude gore.

Amerika je stvarno došla do fiskalne, ekonomske i monetarne katastrofe.

Nije reč o još jednoj recesiji ili depresiji u stilu tridesetih. Kada se raspadne dužnički sistem od kojeg celokupni svetski ekonomski sistem zavisi, nastaće nasilan talas i osetiće se svuda. Nijedna nacija neće ostati imuna.

Za sve koji nisu spremili plan u slučaju vanredne situacije, događaji koje će uslediti će biti devastirajući. Kao što Manarino napominje, sve zavisi od ovog duga, pa čak i pristup resursima poput nafte i hrane.


Ekonomski kolaps Grčke je mali model onoga šta sledi. Ne samo da je veliki deo stanovništva izgubio prihode kada su ostali bez posla, već se izgubilo i poverenje u ekonomiju zavisnu od duga. Niko nije imao novca i niko nije mogao pozajmiti još novca, pa je država praktično izgubila pristup lekovima, hrani, pa čak i struji.

Sve je ubrzano eskaliralo i nastao je pakao u kojem su se ljudi borili za hranu i postali zavisni od crnog tržišta.

Sada zamislite takav događaj globalnih razmera. Grčku su spasile EU i SAD, ali šta će se desiti kada njih pogodi sličan kolaps. Ko će njih izvući?

Globalna katastrofa se približava i biće ogromna. Vreme je da se počnemo pripremati tako što ćemo ulagati u imovinu koja će održati svoju vrednost i kada dođe do toga. To se odnosi na fizička dobra poput zlata i srebra, hrane sa dugim rokom trajanja, ali i bilo koje druge zalihe koje će tada imati neku vrednost.

Sada je kasno za pripremanje. Katastrofa je na putu.

(Web-tribune.rs)

Živan Marelj: Srbija je bila četnička, Vojvodina partizanska


Bivši predsednik Izvršnog veća Vojvodine Živan Marelj izjavio je večeras da je Srbija u Drugom svetskom ratu bila uglavnom četnička i da su u njoj bila samo tri partizanska odreda, dok u Vojvodini četnika uopšte nije bilo.

Marelj je na tribini rekao da je Vojvodina posle Drugog svetskog rata ušla u sastav Srbije, jer je to bio jedini način da Tito zadrži u sastavu Jugoslavije užu Srbiju.

Dodao je da je Vojvodina ušla u sastav Srbije posle velikih i žestokih rasprava koje je vodila delegacija koju je Čerčil poslao na razgovore sa Titom.

“Pošto je britanska delegacija došla sa spiskovima oficira i vojnika koji su bili pod kontrolom vlade u Londonu i delom Draže Mihailovića, bilo je jasno da u Srbiji praktično njie bilo partizana, sem tri odreda. Na predlog Moše Pijade, Vojvodina je ušla u sastav Srbije jer nije imala četnika pre rata. S tim se rešio odnos sa pritiskom Velike Britanije, koja je tvrdila da Jugoslaviji ne treba Srbija, jer je bila četnička”, kazao je Marelj.



Dodao je da je vojvođansko rukovodstvo iz Drugog svetskog rata izašlo sa celom geografskom teritorijom Srema, uključujući i Županju, Vukovar i tako dalje. “Hrvati su dobili Baranju i čitav deo Srema i tek je tada ušla u sastav Srbije”, rekao je Marelj.

Živan Marelj je bio predsednik Izvršnog veća Vojvodine od 1982. do 1986. godine. Ispričao je da se već tada moglo naslutiti da će Jugoslavija kliziti ka raspadu po nacionalnim šavovima, što je naročito postalo jasno Kada je Slobodan Milošević počeo da sprovodi “staljinističke čistke”.

On je ocenio da se vojvođansko pitanje u svojoj suštini ne može rešavati bez Evropske unije. “Vojvodina ima specifičnu istoriju i karakteristike evropske regije. Ona će samo kroz EU moći da se ostvari”, kazao je Marelj.


Bivši predsednik Izvršnog veća Vojvodine iz perioda od 1986. do 1989. godine Jon Srbovan rekao je da je pokrajinsko rukovodstvo bilo “zatečeno” organizacijom mitinga protiv njih i samom “jogurt” revolucijom 1988. godine, kojom je praktično ugušena vojvođanska autonomija.

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović ocenio je da je Miloševićevim ustavnim pučem iz 1988. godine, kada je ugušena autonomija Vojvodine, otvorena Pandorina kutija zla koja ni do dan-danas nije zatvorena.

Bivši predsednik Izvršnog veća Vojvodine iz perioda od 2000. do 2004. godine Đorđe Đukić rekao je da je doba između 1974. i 1988. godine bilo zlatno doba Vojvodine, jer je ta pokrajina tada uživala punu autonomiju.

On je ispričao da je 2000. godine u Izvršnom veću Vojvodine zatekao potpuno rasulo i potpuno uništenu instituciju koja praktično ništa nije radila.

Zemlja Nafta LjudiPovod za večerašnji razgovor bio je izlazak iz štampe knjige “Zemlja, nafta i ljudi”, autora Dragana Gmizića, koja predstavlja zbirku intervjua sa ključnim akterima ekonomskog i privrednog razvoja Vojvodine od 1974. do 1988. godine.

U knjizi “Zemlja, nafta i ljudi” autor je razgovarao sa Nikolom Kmezićem, Živanom Mareljom, Jonom Srbovanom,  Andrašom Mora, Zdravkom Mutinom, Žarkom Ćosićem, Isidorom Sekickim, Sinišom Koricom, Boškom Petrovom, Markom Vojnovićem, Simom Matićem, Milošom Vučkovićem i Vojislavom Šegrtom.

Knjiga sadrži i tekst Branke Dragović Savić “Postoji li ‘ili’ između političke i ekonomske autonomije”, kao i pogovor Dimitrija Boarova.

(Autonomija)