20141205

KWS BEČEJ 150 radnika već prima platu!

BEČEJ - Kada se pomene Bečej, nekako po inerciji smatra se da je to poljoprivredna varoš. Naročito nakon propalih, nekada jakih, firmi. To je, svakako, jedan od razloga da lokalna samouprava posebnu pažnju poklanja upravo poljoprivredi i ulaganjima u nju.
Decenijama je, uz uspešna bečejska preduzeća, stub napretka bio i PIK Bečej, široj javnosti prepoznat po izuzetnim florinim proizvodima. Upućenijima je poznat i po vlastitoj semenskoj proizvodnji.
Prošle sedmice i nemački KWS je, zvanično otvorio fabriku za doradu semena koja će punim kapacitetom proraditi naredne godine kada bude završena druga faza.

"KWS je prepoznao da ljudi u ovom području umeju da proizvedu seme. To je suština. Jer, proizvesti seme je zanat. Kao i mnogim drugim poslovima proizvodnja semena nije lak posao. Na svu sreću ovde u našoj ravnici uz tradiciju proizvodnje semena i kvaliteta zemljišta tu su i veliki resursi vode. Bez koje nema proizvodnje. Sva naša proizvodnja semena isključivo se odvija na površinama koje su pod sistemima za zalivanje. Uvodimo nove tehnologije čak i sisteme kap po kap za semensku proizvodnju. Radimo nova istraživanja u svim aspektima dodavanja mikroelemenata, aminokiselina i sve što je neophodno da bi seme dobilo kvalitetan fiziološki razvoj", rekao je generalni direktor KWS Srbija Suad Kumbarić.
Preko sto miliona dinara koji se sakupe izdavanjem državnog zemljišta u Bečeju lokalna samouprava vraća poljoprivredi kroz uređenje atarskih puteva i otresišta, besplatnu analizu zemljšta ali i druge vidove podrške. Tako je i dovođenje KWS-a bilo jedan od prioriteta, kaže predsednik opštine Vuk Radojević.
"Dolaskom KWS-a u Bečej sa jedne strane PIK Bečej dobija na značaju što ima partnera ovde na kućnom pragu. Isto tako i svi idividualni poljoprivredni proizvođači, koji se bave ozbiljnom poljoprivrednom proizvodnjom biće u mogućnosti da jednim partnerskim odnosom sa nemačkim KWS-om unaprede svoju tehnologiju i svoje proizvodne rezultate na putu do boljih finansijskih efekata", objasnio je predsednik opštine Vuk Radojević.
Prvih 150 radnika već prima platu u novootvorenoj fabrici. Među njima je i dvadesetčetvorogodišnji Vladimir Roman koji kaže da je i više nego zadovoljan uslovima rada i platom koja je iznad opštinskog proseka.
"Teško je naći bilo kakava posao u ovo vreme a pogotovu u firmi ove veličine. Velika je čast imati priliku raditi za ovakvu firmu i ovakvim kolegama", naglasio je Roman.
Kada naredne godine bude završena i druga faza fabrike KWS-a u Bečeju zapošljavaće 250 radnika. To je oko pet odsto, trenutno nezaposlenih Bečejaca. Za statistiku to, možda i nije mnogo, ali za ove porodice je itekako značajno.
RTV, Nenad Jovićević

Нема коментара:

Постави коментар