Beograd -- Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu Djuma Rašid al Daheri izjavio je da se projekat "Beograd na vodi" odvija po planu.


Foto: Tanjug
"Projekat 'Beograd na vodi' je veoma veliki i važan projekat za obe zemlje i oba naroda", rekao je Al Daheri u intervjuu Tanjugu i dodao da će prestonica Srbije za dve godine "imati nešto neverovatno".
Ambasador UAE je kazao da se sve odvija po planu i da će realizacija projekta početi za vrlo kratko vreme, mada nije mogao da precizira tačan datum.
Na pitanje da li su, u sektoru informacionih tehnologija, već počele pripreme za projekat kompanije Mubadala, za koju je najavljeno da će u Srbiji otvoriti istraživački centar, a potom verovatno i fabriku mikročipova, Al Daheri je odgovorio da je procedura počela pre mesec dana. "Mislim da se sve odvija po planu i da će u Srbiji biti fabrika mikročipova", rekao je on.
"Realizacija projekta će trajati, jer to nije lak zadatak, ali možemo da kažemo da ćemo za dve godine imati nešto neverovatno ovde u Beogradu, zbog čega ćemo svi biti srećni", rekao je on.

"Beograd na vodi" će, prema njegovim rečima, promeniti lice glavnog grada Srbije i učiniti ga turističkim centrom i za druge zemlje.

Glavni investitor je, prema njegovim rečima, kompanija Igl hils (Eagle Hills), sa sedištem u Abu Dabiju, ali s obzirom na kompleksnost projekta vrednog četiri milijarde dolara, moguće je da će biti investitora i van UAE jer ima mnogo zainteresovanih za ulaganje.

Ambasador Al Daheri je rekao da će u realizaciji projekta svakako učestvovati srpske kompanije, što, kako je napomenuo, i jeste cilj, a da će možda biti i međunarodnih kompanija.

"Srbija ima dobre građevinske kompanije, veoma profesionalne, i to je poznato i u našoj zemlji i u svetu", istakao je on i dodao da će posla biti za razne grane industrije.

Al Daheri je ocenio i da Srbija ima veliki potencijal u poljoprivredi i da ima dosta investitora zainteresovanih za ulaganja u tu oblast.

Podsetivši da je nekoliko poljoprivredno-prehrambenih kompanija iz UAE, poput Al Dahre i Al Rafaveda, već prisutno u Srbiji, on je rekao da su u toku pregovori između još nekih kompanija radi osnivanja zajedničkih preduzeća u oblasti poljoprivrede.

Ambasador UAE kazao je da su investitori iz njegove zemlje zainteresovani i za ulaganja u turizam i hotelijerstvo u Srbiji.

"Srbija ima veoma značajan i dobar turistički potencijal, koliko sam video za ovih nekoliko meseci koliko sam ovde. Zainteresovani smo i za ovu oblast", rekao je on i dodao da potencijalne ulagače zanimaju različite stvari, od hotela u Beogradu do odmarališta i banja.

Podsetivši da su Srbija i UAE uspostavili ekonomske odnose 2012. godine, Al Daheri je rekao da se i politički odnosi razvijaju, o čemu svedoči i razmena poseta na visokom nivou, koje su, prema njegovim rečima, sve protekle veoma uspešno.

"Vrlo smo zadovoljni odnosima i oni se odvijaju na veoma dobar način", rekao je ambasador UAE, ukazavši na važnost nastavka sastanaka, koordinacije i konsultacija na visokom nivou.

Al Daheri je izrazio uverenje i da lideri dveju zemalja, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i šeik Kalifa bin Zajed Al Nahjan, kao i premijer Aleksandar Vučić i šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik glavnog komandanta Oružanih snaga UAE, žele da nastave uzajamne posete i razgovore o važnim temama koje će, kako je ocenio, doprineti daljem razvoju bilateralnih odnosa.
B92