20150122

OMBUDSMAN OBJAVIO DOKUMENTA


Објава од AgroTour, Novi Sad, 0631552566.
Zaštitnik građana Saša Janković objavio je deo dokumenata Ministarstva unutrašnjih poslova koji nisu označeni stepenom tajnosti, a kojima se, kako navodi, činjenično demantuju tvrdnje ministra policije Nebojše Stefanovića.
Ministar Stefanović tvrdi da navodi koje je izneo ombudsman o incidentu tokom Parade ponosa, kada je pretučen brat premijera Andrej Vučić, postoje samo u izjavama sedmorice pripadnika Žandarmerije protiv kojih je Sektor unutrašnje kontrole podneo prijave.
Zaštitnik građana, s druge strane, podseća da je ranije izjavio da dokumenti MUP-a govore o tome da su se četiri civilno obučene osobe oglušile o usmena naređenja, drsko i bahato ponašala pa napala pripadnike Žandarmerije na zadatku, a da su nakon toga pripadnici Žandarmerije primenili prekomernu silu.
“To, između drugih dokumenata koje Zaštitnik građana poseduje, stoji u obrazloženju svih zaključaka o pokretanju disciplinskih postupaka pripadnika Žandarmerije koji su u toku i u kojima su pripadnici Žandarmerije suspendovani, a koje objavljujemo”, navodi se na sajtu ombudsmana.
U dokumentima koje je objavio ombudsman, lični podaci službenih lica i imena građana koji su učestvovali u incidentu, učinjeni su neprepoznatljivim. Objavljeni dokumenti Sektora unutrašnje kontrole sadrže izjave svedoka (koji nisu suspendovani pripadnici Žandarmerije već građani) o tome da su pripadnici VBA obavljali razgovore sa njima i da su oduzeti snimci video nadzora iz dve banke.
Zaštitnik građana navodi i da dokumenti označeni stepenom tajnosti sadrže još više detalja.
Dokumenta objavljena na sajtu zaštitnika građana možete pogledati na sledećim linkovima:
N1INFO

Beograd -- Zaštitnik građana objavio je na svom sajtu deo dokumentacije o incidentu u kom su se sukobili pripadnici Žandarmerije i Vojske tokom Parade ponosa.
Kako je ranije najavio, ombudsman Saša Janković je objavio deo dokumenata na kojima temelji krivičnu prijavu protiv dvojcie pripadnika policije.

Na sajtu je naveo i da objavljena dokumentacija činjenično demantuje ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića.
Ministar je ranije rekao da "jedino što ima zvaničan karakter mogu biti dokumenta koja su potpisali osumnjičeni pripadnici Žandarmerije", a da "ne postoji dokument sa potpisom jednog organa MUP-a nadležnog za sprovođenje zakonitosti, što je Sektor unutrašnje kontrole".

Na sajtu ombudsmana su objavljeni:

Ombudsman je naveo da dokumenti označeni stepenom tajnosti sadrže još više detalja. 

Ranije izjave ombudsmana i ministra pročitajte u posebnoj vesti. 

Ombudsman Janković saopštio je 14. januara da je podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave Vojne policije zbog napada na pripadnike Žandarmerije kada su se žandarmi sukobili sa četiri osobe, od kojih su dve braća premijera Srbije i gradonačelnika Beograda. 

Janković je juče za B92 izjavio da prima pretnje i da su mu, umesto kritika, upućene najružnije lične diskvalifikacije. 

Uskoro opširnije...
B92

Нема коментара:

Постави коментар