20141130

VIDEO - DOPRINEO SAM TOME DA SE BABIĆ UBIJE!



Predsednik SRS Vojislav Šešelj izjavio je da je, dok je bio u Hagu, dosta doprineo da bivši predsednik Republike Srpske Krajine Milan Babić izvrši samoubistvo.
Vojislav Šešelj
Šešelj je na šabačkoj televiziji AS rekao da je nastojao na sve moguće načine da Babiću zagorča život.
 
- Milana Babića su tokom stalnih saslušavanja u Hagu uspeli da zaplaše. Rekli su mu da ako pristane da svedoči protiv Miloševića, da neće dizati optužnicu protiv njega. Međutim, čim je Babić završio svedočenje protiv Miloševića, Hag ga je prevario i podigao optužnicu protiv njega. Onda su izneli novu ponudu Babiću, da prizna krivicu i da dobije 11 godina. Priznao je krivicu i dobio 13 godina. Babić je tražio i da mu porodicu smeste negde na sigurno, ali se ispostavilo da mu je porodica sve vreme bila u kućnom pritvoru - ispričao je Šešelj.
 
Haški osuđenik Milan Babić, nekadašnji predsednik i premijer Republike Srpske Krajine, izvršio je u u martu 2006. samoubistvo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Ševeningenu. 
Blic online

OBUKAO SE U VUKODLAKA I UPUCAO ČOVEKA U GLAVU!



Nepoznati muškarac, u kostimu vukodlaka, je ušetao u jednu poslovnu zgradu u Činu u Kaliforniji i bez i jedne izgovorene reči upucao u glavu jednog od radnika.

Na svu sreću, doktori predviđaju kako će žrtva ovog nemilosrdnog čina preživeti.
 
Reč je o 58-godišnjem radniku koji je u tom trenutku radio građevinske radove unutar kancelarije.
 
Njegov kolega, Armando Soliano, je ispričao policiji u Činu da su prvo pomislili da se radi o nekakvoj šali kada je nepoznati muškarac ušetao u kancelariju.
 
- Nije rekao ni jednu jedinu reč - ispričao je Soliano.
 
Nakon pucnjave je odšetao sa mesta zločina, a uprkos naporima policije zločinac još uvek nije pronađen, prenosi CNN. Incident je snimila sigurnosna kamera pa je policija objavila fotografiju osumnjičenog koji na glavi nosi masku vukodlaka. 
Blic online

SEĆATE LI SE JUGOTONA - NOVA PLOČA!



Prvi pravi rekorderi prve i najveće diskografske kuće u SFRJ - poznatog Jugotona, koji su probili granicu od 100.000 prodatih ploča su braća Bajić sa pesmom "Maramica svilenica".
To je bila mala 17 centimetarska ploča, a sve se dešavalo davne 1963. godine, rekao je Tanjugu dugogodišnji radnik te kuće, a danas penzioner koji se bavi istorijom nosača zvuka Veljko Lipovčak.
U to vreme je, po njegovim rečima, bilo dosta problema sa nabavkom materijala za izradu ploča pa je moralo da se vrši mlevenje starih ploča kako bi se napravile nove, što po njemu baš i nije bilo dobro.

On kaže da je zlatno doba Jugotona počelo 1966. godine kada je potpisan ugovor o saradnji sa Kompanijom "M&M" iz Londona nakon čega je u kratkom periodu došlo do obnavljanja proizvodnje koja je nakon obnove "imala evropske mogućnosti".

Fabrika ploča pod imenom "Jugoton" je zvanično osnovana 1. avgusta 1947. godine odlukom Radio komiteta FNRJ, a počela je rad 5. novembra iste godine i to na adresi na kojoj se danas nalazi "Croatia records".

"Poslednja gramofonska ploča u toj kući je odštampana poslednjeg dana februara 1995. godine, dok su magnetofonske kasete u istoriju otišle pre devet godina", podseća Lipovčak.
Danijel Popović apsolutni rekorder
Poslednji direktor te kuće Mirko Bošnjak rekao je Tanjugu da je apsolutni rekorder Jugotona po broju prodatih ploča Danijel Popović sa legendarnom pesmom "Džuli" sa kojom je nastupio na Evrovizijiskom festivalu i koja je prodata u 776.000 primeraka.

"Imali smo 550 stalno zaposlenih i oko pet hiljada ugovornih spoljnih saradnika u celoj Jugoslaviji, a u svim većim gradovima imali smo svoje prodavnice", rekao je Bošnjak dodajući da je Jugoton u to vreme imao opremu po najvećim svetskim standardima jer je sarađivao sa najvećim diskografskim kućama na svetu.

O kakvom diskografskom gigantu se radilo najrečitije govore podaci da se danas u arhivi "Croatia rekordsa" čuva više od 75.000 "Jugotonovih" naslova na različitim nosačima zvuka.

"Arhiva se čuva u boksovima koji ispunjavaju najstrože kriterijume za čuvanje arhive, što znači da je temperatura vazduha od 18 do 23 stepena, a vlažnost vazduha 45 procenata", rekao je Tanjugu aktuelni direktor "Croatia recordsa" Želimir Babogredac.

On je rekao da je u toku i digitalizacija svih Jugotonovih naslova i da bi do kraja godine to trebalo da bude završeno. Do sada je digitalizovano oko 65.000 naslova, od čega je oko 8.000 sa područja Srbije.
Uz Kiću Slabinca i do braka
Među rekorderima Jugotona je i Krunoslav Kićo Slabinac uz čiju "Divnu crnu ženu" su sklopljena nebrojena poznanstva od kojih su mnoga krunisana i brakom.
Slabinac je rekao da je "Crna žena" njegova prva singl ploča i ostvarenje sna o kome su, kako je kazao, sanjali mnogi pevači u bivšoj Jugoslaviji.

Slabinac podseća da je 1972. godine u Beogradu u emisiji "Fantastik šou" glasovima svih televizijskih centara iz Jugoslavije pesma "Zbog jedne divne crne žene" izabrana za najlepšu pesmu svih vremena u tadašnjoj državi.

Povod za ovo prisećanje je izložba "Jugoton istočno od raja" koja se danas završava u zagrebačkom Muzeju tehnike, a na kojoj je predstavljen niz sprava za pravljenje long-plej ploča i singlica, te zlatni i dijamantski albumi tog diskografskog giganta nekadašnje države.

Tokom poslednjih mesec i po dana u svima koji su posetili tu izložbu, a koji su dovoljno stari da se sećaju tih vremena probudlia je emocije i vratila ih u mladalačke dane, a mnogi od njih sebi su sigurno postavili i pitanje "zar nikada više neće biti onog vrcavog i dvosmislenog poziva - dođi da slušamo ploče".
Novi Magazin

VIDEO: Majka studentkinje Filozofskog napala profesora Čedomira Antića



Na Jutjtubu se pojavio snimak na kom se vidi kako jedna ogorčena majka u Knez Mihailovoj ulici viče na istoričara i docenta Čedomira Antića jer ne podržava studente u blokadi Filozofskog fakulteta.

Blokada na Filozofskom fakultetu traje skoro dva meseca i strasti se očigledno ne stišavaju. Sada su se u raspravu oko protesta umešali i roditelji studenata. Jedna zabrinuta majka presrela je Čedomira Antića na ulici i odmah počela da viče na njega.

Kako se čuje na snimku, ona je Antića optužila da je "sramno što ne podržava studente u protestu", kao i da je neprihvatljivo da studente naziva "NN licima" jer njena ćerka, kao i svi ostali studenti koji protestuju, "ima ime i prezime".
www.021.rs

EPIDEMIJA PROSTITUCIJE U NOVOM SADU! Prostitucija u Novom Sadu je postala epidemija, zahvaljujući ekonomskoj krizi koja obara cene usluga žigola i prostitutki.


Prostitucija u Novom Sadu je postala epidemija, zahvaljujući ekonomskoj krizi koja obara cene usluga žigola i prostitutki.

Muški striptiz je danas teško pronaći u noćnim lokalima u kojima mahom nastupaju žene, ali je lako dostupan putem preporuka, kao i putem oglasa za masere i slične usluge. Prema podacima novosadske nevladine organizacije "Sigurna pozicija", kroz jedan ugledni hotel koji se nalazi u blizini Kliničkog centra prođe oko trista prostitutki za godinu dana, uzrasta pretežno oko 18 godina.
Direktor ovog udruženja Dejan Nestorović kaže za 021.rs da zbog ovih podataka svi treba da stavimo prst na čelo. "Muška prostitucija faktički je u praznom prostoru, u vakuumu. Ona ne postoji u srpskom zakonu, nevidljiva je prekršajno, dok ženska jeste vidljiva, ali teško dokaziva. Ipak, može biti vrlo opasna ukoliko pređe u trgovinu ljudima, što važi za oba pola. Muškarce koji se bave ovim poslom lakše je pronaći u Beogradu, gde rade kao fitnes treneri i maseri, a postoji i brdo internet sajtova posvećenih ovim uslugama u svim gradovima", kaže Nestorović, koji se aktivno bori protiv takozvane "elitne" ili VIP prostitucije.
On navodi da se od muškaraca koji se bave prostitucijom traži da budu što mlađi, odlično negovani i atletski građeni, a uglavnom između 18 i 25 godina. Konzumenti njihovih usluga se obično dobro skrivaju, a ne libe se ni da troše novac iz budžeta.
"Korisnici usluga su političari i biznismeni. Imate jednog direktora gradskih firmi, političkog konvertita, koji je uz svaku koaliciju. On se bogatio preko Urbanizma, pa i od Vodovoda i kanalizacije. Taj direktor plaća jednog mladog žigola iz Novoga Sada, da ga seksualno ispunjava za novac, koji je zapravo uzet od građana. Čak mu je iznajmio stan u gradu u kojem se viđaju. Ovaj direktor je nekada podržavao Vuka Draškovića, sada ima ženu, ali fiktivnu, i uvek je koaliciji sa vladajućom većinom", tajnovit je Nestorović.
prostitucija
Kada govorimo o devojkama, navodi on, poslom se bave starlete i estradne umetnice uzrasta oko 18 godina, a među njima se nalaze i veoma poznate osobe. U lancu kuporodaje tela, za mnoge u društvu aktivne su postale i studentkinje Univerziteta u Novom Sadu, tvrdi Nestorović.
"Pružajući seksualne usluge, mlade studentkinje zarađuju i do par stotina evra za veče. One najhrabrije se, doduše, odlučuju da svoj talenat unovče u Dubaiju, za mnogo veće svote novca. Danju je studentkinja, dobra drugarica, uzorna komšinica, a noću postaje pohotna i zanosna seksualna radnica. Radi najčešće po hotelima ili iznajmljenim stanovima. Klijente joj šalju proverena lica poput vlasnika lokala, šefova obezbedjenja... Njen dečko, takođe student, ništa ne zna, a ni ne sluti. Za njega ona je uzorna devojka, iz dobrostojeće porodice. Ovo je samo jedna od priča sa kojom je upoznata NVO Sigurna pozicija", otkriva za 021.rs Nestorović.
Cene variraju u zavisnosti od grada, a trenutno je "mrtva trka" između Novog Sada i Beograda. Devojke po kafićima u Novom Sadu i Beogradu nude seks za 50, 70 i 100 eura, dok muškarci naplaćuju između 100 i 200 evra. Ponuda je velika, što obara i cenu, pa je seks na veče od devojke moguće dobiti i za manje od navedenih cena.
Taksisti najbitniji posrednici?
"Svaka hostesa je dobar posrednik za naručivanje devojaka između stolova, ako i ona sama nije obična prostitutka. Glavnu kariku u lancu prostitucije u Novom Sadu zapravo čine taksisti. Oni imaju stalne makroe od kojih preuzimaju devojke, i voze na adrese. Jedan taksista vam zna više nego stotinu policajaca u većem gradu. Oni bivaju ponekad nagrađeni za svoje usluge, a nekada naplate samo vožnju. Vremenom upoznaju devojke koje voze, postaju i prijatelji sa njima, ali najvažnije je da se od makroa ništa ne sakriva, jer može da ode glava", tvrdi naš sagovornik.
U Emiratima i Crnoj Gori posao cveta
Prema istraživanjima organizacija "Sigurna pozicija", brojne studentkinje u Emirate odlaze kao profesionalne maserke, a vraćaju se kao iskusne seksualne radnice. Najčešće odlaze u grupama preko gospođe, koja drži modnu agenciju.
Mesečna zarada može da dostigne i do 4.000 evra, ukoliko ispunjava najviše tražene standarde kada je u pitanju izgled. Devojke u Emiratima se ne kreću previše, imaju luksuzne vile u kojima su smeštene, uživaju i imaju sve što im je potrebno. Prevoz avionom im je obezbeđen, kao i viza, a od njih se jedino zahteva maksimalna poslušnost. Devojke koje učestvuju u grupnim orgijama na privatnim zabavama bivaju posebno nagrađene.
S druge strane, muškarci se dugo spremaju za posao po crnogorskim lukama, gde imaju najviše posla i najbolje plate, a sve u okviru VIP prostitucije. Sat vremena seksualnih usluga u zemljama Evropske unije iznosi 200 evra, dok "all night" i ekskluzivnije usluge idu i do hiljadu evra.
Iako je standard kod nas niži, cene se ne razlikuju mnogo i žigolo može da zaradi i 200 evra za jedno veče, a nije isključeno ni da žigolo bude nagrađen za svoje usluge, dodatnom zaradom ili u garderobi, parfemima ili nakitom. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)
www.021.rs

Tajne na tavanu parohijskog doma SPC u Dubrovniku, Od Beča do Carigrada, od Trsta do Svete gore, od Mletaka i Dubrovnika do Sentandreje

Ekipa Arhiva Srbije, predvođena direktorom Miroslavom Perišićem, počela sređivanje građe u Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštiniu gradu pod Srđom 

Od Beča do Carigrada, od Trsta do Svete gore, od Mletaka i Dubrovnika do Sentandreje, u tom krugu izukrštanih civilizacija oblikovana je i istorija srpskog naroda, pa je Arhiv Srbije krenuo ka tim tačkama, u potrazi za građom srpskog porekla van naših granica, da bi ona konačno bila zaštićena i sređena, dostupna istraživačima.

Ove reči direktora Arhiva Srbije (AS), dr Miroslava Perišića, beležimo tek što je stigao iz Dubrovnika, gde se sa svojim saradnicima, Jelicom Reljić i Zlatiborom Markovićem, još jednom uverio u valjanost i dalekosežni značaj te strategije, definisane pre tri godine, jer su već obavljeni veliki poslovi u srpskim pravoslavnim crkvenim opštinama u Trstu i Sentandreji.
Trostrani protokol o saradnji potpisali su vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, direktor AS dr Miroslav Perišić, protojerej stavrofor Srpske crkvene pravoslavne opštine (SCPO) Goran Spaića i predsednik SCPO DubrovnikRastko Barbić, te su se stručnjaci AS konačno našli pred vrednom građom čuvanom na tavanu Parohijskog doma u samom srcu grada pod Srđom.
Obimna građa nastajala je od kraja 18. do poslednje decenije 20. veka, faktički do danas, različitog je sadržaja i značaja. Već letimični uvid je pokazao da ona sadrži mnoge, raznovrsne podatke iz pomenutog perioda. Oni su važni ne samo za istorijat SCPO, već i za razumevanje demografskih kretanja i trgovine, broja i socijalne strukture pravoslavnih vernika, njihovih kulturnih, obrazovnih i prosvetnih aktivnosti, dobročinskog rada, stanja njihovog zdravlja i zdravstvene kulture…
Samo biblioteka s mnogim starim i retkim knjigama broji oko 22.000 naslova, a popisi stanovništva iz različitih perioda protekla dva veka ponudiće pregršt novih saznanja.
Jedan od najstarijih dokumenata je popis porodica napisan na italijanskom jeziku 1785, a na prvom mestu tog popisa navedeno je ime Sarajlije Pjetra Tomića. Posle 125 godina, u popisniku stanovništva grčkoistočne vere u Dubrovačkoj opštini iz 1910. upisano je 1.184 imena, uz navođenje njihovih zanimanja. Pominju se i prezimena Opujić, Omčikus, Komnenić, Drašković, Samardžić, Šešlija, Lončar, Barbić, Petranović, Bubalo, Vukanović, Lojpur, Piper...
Inventari pokretnih i nepokretnih imanja SCPO u Dubrovniku, delovodni protokoli (1811–1941), prepiska (1829–1943), zapisnici, finansijske knjige i statistike, spiskovi siromaha srpske pravoslavne vere i spiskovi priložnika koji im pomažu, arhivi dubrovačke podružnice Društva „Knjeginja Zorka”, Pevačke grupe „Ivo Vojnović”, Zadruge Srba privrednika, ženske i muške srpske škole u Dubrovniku, razne administrativne knjige, kolekcije časopisa, fotoalbumi i brojne fotografije, sve se to našlo na privremenom popisu ove bogate arhivske građe.
Šta će sve izroniti iz brojnih kutija, svežnjeva i spisa, koje prvo treba zaštiti i spasti od propadanja, kakve sve oni tajne kriju, videće se za dve-tri godine, koliko je vremena potrebno za stručnu obradu i sistematizaciju ove građe.
– Veliki deo posla koji smo do sada uradili u SCPO u Trstu svedoči da će i naše angažovanje u Dubrovniku uroditi plodom – kaže dr Perišić, objašnjavajući da je u Trstu formiran veoma bogat arhiv jer je taj grad u istorijskom smislu bio ne samo duhovno središte srpskog naroda, nego i međunarodna osmatračnica srpske spoljne politike koja se u Beogradu u znatnoj meri informisala preko tog središta, pogotovo u 19. veku.
Dobar deo posla urađen je i u Sentandreji, u Budimskoj eparhiji SPC, gde je takođe formiran arhiv po svim pravilima struke, pa je tamošnja građa, kao i ona u Trstu, već dostupna istraživačima.
– U junu smo bili i u Beču i u tamošnjoj SCPO takođe potpisali protokol o saradnji, tako da već u oktobru počinjemo zaštitu i sređivanju te građe. Kao i za Trst i Sentandreju, formiraćemo stručne ekipe za Beč i Dubrovnik, a nastavljamo i započeti rad u Hilandaru. Bili smo ovih dana i u Banjaluci, gde smo sa Arhivom Republike Srpske potpisali protokol o saradnji koji će u budućnosti doneti zajedničke projekte – kaže naš sagovornik.
Stručnjaci AS će u Dubrovniku sarađivati s kolegama iz Dubrovačkog arhiva, a dr Perišić je uveren da će se iz toga izroditi i drugi zajednički projekti.
– U Trstu smo sarađivali s Ministarstvom kulture Italije, čija je posebna komisija prezadovoljna onim što smo do sada uradili, a tako ćemo sarađivati i s Dubrovačkim arhivom. Pošto se u toku rada uvek rađaju nove ideje, nastaju i novi projekti. Tako smo krajem prošle godine u Trstu, zajedno sa italijanskim ustanovama kulture i SCPO, organizovali izvanrednu izložbu na tvrđavi San Đusto, pod nazivom ,,Ljudi svetog Spiridona. Srbi u Trstu 1751–1914”. O sličnoj ideji već smo razgovarali u Dubrovniku, tako da možda već sledeće godine, ovde u Arhivu Srbije, napravimo izložbu dokumenata, starih retkih knjiga, predmeta, umetničkih slika, portreta i fotografija, koje smo našli na tavanu Parohijskog doma, kaže u razgovoru za „Politiku” dr Miroslav Perišić.
Slobodan Kljakić

-----------------------------------------------------------
Ka Istanbulu i Veneciji
U Arhivu Srbije smo definisali kao jedan od naših prioriteta zaštitu građe srpskog porekla van Srbije zato što čak i dok sada razgovaramo, imam osećaj da negde nešto od te građe, iz ovih ili onih razloga, nepovratno nestaje. Odlučili smo da prekoračimo granice Srbije, jer u proteklih 100 godina naša država, nauka i kultura nisu organizovano pristupili ovom poslu koji je trebalo odavno započeti, pa i završiti. Došlo je vreme da to konačno učinimo, kaže dr Miroslav Perišić, uz naglasak da će timovi Arhiva Srbije, po svemu sudeći, krenuti i put Istanbula, u tamošnji Otomanski arhiv, kao i u Veneciju, u Mletački arhiv, u kome početak rada može započeti već sledeće godine.
Sl. K. Politika Naslovi

ŽENSKI SELFIJI OD STRANE MUŠKARACA!

Selfiji i druge fotografije koje mnoge žene postavljaju na društvenim mrežama postali su toliko masovni da su nastali posebni žanrovi. Kako bi izgledalo kada bi muškarci to isto radili?
Nalog brosbeingbasic na Instagramu postao je prilično popularan zbog fotografija koje na njemu postavljaju mnogi muškarci koji žele da pokažu kako bi izgledalo kada bi oni počeli da stavljaju fotografije poput onih koje mnoge korisnice najčešće postavljaju.
Selfiji, foto 1.jpg
„Seksi“ poziranje sa „drugaricama“
Osim toga, i da satirično pokažu i ismeju da mnoge fotografije koje žene postavljaju uopšte nisu spontane niti prirodne, poput onih kada ih neko bez njihovog znanja uslika dok u donjem vešu stoje ispred prozora, poziranja sa trudničkim stomakom ili filozofskog promišljanja života uz kafu dok su ušuškane u ogroman šal.
Poziranje posle vežbanja u teretani u helankama, koje nose ne zato što su uske već zato što im daju mnogo bolju pokretljivost
Naravno, tu su i fotografije jutarnje meditacije, kućnih ljubimaca, obroka, kolača, ležernog odmaranja ispred televizora, selfija u ogledalu i drugih tipičnih fotografija koje žene vole da podele na mrežama.
Selfiji, foto 3.jpg
„Slučajno“ fotografisanje u donjem vešu ispred prozora
Opisi fotografija takođe ismevaju broj haštegova i ponekad besmislena objašnjenja i tvrdnje, poput: „Ne može ni sat vremena da prođe a da ne napravim selfi“, „Previše blagosloven da bi bio pod stresom“, „Učinite svaki dan specijalnim“...
1
Samo „opušteno“ i „spontano“
1.jpg 2.jpg 3.jpg
4.jpg 5.jpg 6.jpg
7.jpg 8.jpg 9.jpg
10.jpg 11.jpg 12.jpg
RTS

SUTRA OLUJA, LEDENA KIŠA, SNEG... Pomoravlje, južni Banat...

U ponedeljak i utorak u Pomoravlju, južnom Banatu i istočnoj Srbiji duvaće olujni jugoistočni vetar maksimalne brzine od 17 do 27 metara u sekundi.
U Timočkoj krajini mogući su ledena kiša i sneg i stvaranje manjeg snežnog pokrivača, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.
Za 2. decembar očekuje se oblačno i vetrovito vreme, uz mestimičnu kišu, a u Timočkoj krajini ledena kiša i sneg i stvaranje manjeg snežnog pokrivača.
U toku noći u košavskom području moguća je kratkotrajna susnežica.
Vetar slab i umeren, u košavskom području jak i olujni, jugoistočni.
Najniža temperatura od 2 do 6, najviša od 4 do 12, u Timočkoj krajini hladno sa temperaturom od -1 do 1 stepen.
U Beogradu se sutra očekuje oblačno i vetrovito vreme, uz povremeno slabu kišu. U toku noći moguća je kratkotrajna susnežica.
Vetar jak, povremeno olujni, jugoistočni. Najniža temperatura 2, najviša 5 stepeni.

Što se tiče izgleda vremena za sedam dana za Srbiju, do 8. decembra, u utorak oblačno i vetrovito, mestimicno s kišom, u Timočkoj krajini sa snegom.
Od srede pretežno oblačno, ponegde kratkotrajna kiša, jugoistočni vetar u slabljenju. Od četvrtka malo toplije, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.
Novi Magazin

VIDEO RUSI LANSIRALI NOVU NUKLEARNU RAKETU!



Ruska mornarica danas je uspešno testirala novu interkontinentalnu balističku raketu, drugi put za dva meseca, dokazavši njenu pouzdanost posle problema tokom proizvodnje
Ruska mornarica danas je uspešno testirala novu interkontinentalnu balističku raketu, drugi put za dva meseca, dokazavši njenu pouzdanost posle problema tokom proizvodnje.

Projektil “Bulava”, uspešno je ispaljen s nuklearne podmornice “Aleksandar Nevski” u Barencovom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Bojeve glave rakete pogodile su unapred utvrđene mete, u oblasti predviđenoj za testiranje na Kamčatki, dodaje se u saopštenju.

Kao i prethodni test balističke rakete “Bulava”, izveden 29. oktobra i današnja proba važna je kao potvrda mogućnosti ovog projektila, koji Rusija smatra značajnim delom svog nuklearnog arsenala, preneo je AP.


Tokom više decenija testiranja “Bulave” bilo je mnogo problema, što je izavalo sumnje u njenu sudbinu. Ipak, poslednja testiranja bila su uspešna i ruska mornarica sada ima tri nuklearne podmornice naoružane “Bulavom”. 
Novosti online

Рогозин назвао политику Запада према Србији ``гнусном и циничном``...

Заменик премијера РФ Дмитриј Рогозин прокоментарисао је изјаву председника Немачке да Београд мора да бира између Брисела и Москве, назвавши политику Запада према Србији "гнусном и циничном".

Раније, шеф владе Србије Александар Вучић изјавио је да његова земља тежи да се учлани у ЕУ, али неће уводити санкције према Русији. Председник Немачке Јоахим Гаук је изјавио да Србија мора да се определи за Брисел или Москву.

"Прво је Запад рашчланио Југославију, затим назвао Србе главним кривцима у грађанском рату, затим бомбардовао Србију, а сада је уцењује, тражећи да изда Русију и прикључи ае санкцијама против ње. То је гнусна и цинична политика", рекао је Рогозин.

Раније, председник Државне думе Сергеј Наришкин изјавио је, да је захтев ЕУ да се Србија прикључи антируским санкцијама – простачка изјава, која нема ништа заједничко са принципима суверене једнакости земаља, које чине ту унију.
www.vostok.rs

MUŠKARAC iz Bačkog Gradišta koji je pretio bombom predao se jutros policiji...




Muškarac star oko 70 godina, koji je sinoć pretio da će se razneti bombom u porodičnoj kući u Bačkom Gradištu, predao se jutros policiji, prenosi Radio - televizija Vojvodine.
M.L star oko 70 godina koji je sinoć pretio da će se razneti bombom u porodičnoj kući Ulici Doža Đerđa 66 u Bačkom Gradištu, predao se jutros policiji, javila je Radio - televizija Vojvodine.
M.L. ispred svoje kuće sa policajcima (FOTO: RTV)
Pregovori sa policijom o mirnom rešavanju ovog incidenta nastavljeni su jutros. Oko 9 časova ispred kuće je stigao i njegov sin, a 25 minuta kasnije M.L. je u bademantilu izveden iz kuće u kola hitne pomoći.
 
On je samoubistvom pretio defanzivnom bombom, a nezvanično je reč o bivšem vojnom licu.
 
Tokom cele večeri i jutra, uz učešće pregovaračkog trima, policija je ulagala napore da prekine tu krizu, što je i učinjeno nešto posle 9 sati.

Policija je uspela da savlada M. L. i on je odveden u nadležnu ustanovu radi procene njegovog psihološkog i zdravstvenog stanja.

Tražio da priča sa ženom koja ga je napustila  Tokom noći meštanin M.L. je prilikom pokušaja policije da mu se približi, ispalio dva hica iz pištolja u nepoznatom pravcu, povukao se dublje u kuću i zahtevao da razgovara sa suprugom koja ga je napustila, zapretivši da će kuću dići u vazduh.
 
Ubrzo nakon toga, angažovan je pregovarački tim PU Novi Sad i lice mesta je obezbedjeno, kako ne bi došlo do povredjivanja ljudi.
  Pregovarači su radili do jutarnjih časova, uz prisustvo sina starijeg meštanina koji se zaključao u kuću i pretio.
  Nakon višesatnog pregovaranja, čovek je izašao do kapije kako bi razgovarao sa sinom i dobrovoljno se predao novosadskim policajcima. Upotrebe sredstava prinude nije bilo.
  U pratnji službenika PS Bečej i medicinskih radnika, sanitetskim vozilom meštanin je prevezen u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu.
Uvidjaj lica mesta je u toku.


 
M.L star oko 70 godina koji je sinoć pretio da će se razneti bombom u porodičnoj kući Ulici Doža Đerđa 66 u Bačkom Gradištu, predao se jutros policiji, javila je Radio - televizija Vojvodine.
Pregovori sa policijom o mirnom rešavanju ovog incidenta nastavljeni su jutros. Oko 9 časova ispred kuće je stigao i njegov sin, a 25 minuta kasnije M.L. je u bademantilu izveden iz kuće u kola hitne pomoći.
 
On je samoubistvom pretio defanzivnom bombom, a nezvanično je reč o bivšem vojnom licu.

Pregovori sa policijom bili su neuspešni, ali su se od jutros nastavili. Pregovarački tim policije koji je stigao iz Novog Sada napustio je mesto događaja. Ispred kuće je ostao jedan policajac koji je dežurao tokom noći. Do incidenta je najverovatnije došlo zbog nasilja u porodici.
Naime, kako saznaje RTV, on je unazad nekoliko dana maltretirao suprugu. Taj čin ponovio je i danas, a po prijavi, zajedno sa policijom u kuću je stigla i njihova ćerka.

On je tada pucao u vazduh iz pištolja, da bi potom pripretio da će se razneti bombom.
Nezvanično, ovaj bračni par sklon je konzumiranju alkohola. Policija je blokirala ulicu, a ispred kuće je i vozilo Hitne pomoći. 
RTV, Blic

MIŠKOVIĆ ODBIO POLIGRAF! Ne bih ja to uradio prijatelju...

U nastavku istrage saslušan vlasnik „Delta holdinga” koji je dugo važio za nerazdvojnog poslovnog partnera Milana Beka


(Foto R. Krstinić)
Vlasnik „Delta holdinga” Miroslav Mišković dao je izjavu u policiji u svojstvu građanina, u nastavku istrage o pokušaju ubistva biznismena Milana Beka. Detalji saslušanja Miškovića nisu poznati, ali se nezvanično saznaje da je vlasnik „Delte” rekao da nema nikakvih problema sa Bekom i da su njih dvojica prijatelji. Kako se saznaje od policijskih sagovornika, Mišković je odbio da se poligrafski testira.
Prethodno je u istrazi pokušaja ubistva Beka saslušano šest javnosti nepoznatih ljudi, kao i Stanko Subotić Cane, biznismen sa stalnim mestom boravka u Ženevi, koji je negirao da je imao ikakve veze sa zločinom.
Mišković je dugo važio kao najbliži poslovni partner Milana Beka. Smatralo se da su u svojevrsnom „poslovnom braku” posebno od 2004. godine, kada su se zajednički pojavljivali u mnogim velikim poslovima i privatizacijama.
Posebno se kao o nerazdvojnom dvojcu pričalo u privatizacijama „Ce marketa”, „Novosti” i „Luke Beograd”, iz 2005. i 2006. godine. Te privatizacije su se kasnije našle na spisku 24 sporne čije je preispitivanje tražio Evropski parlament.
U „Novostima” je bilo problematično to što su većinski udeo imale tri povezane firme. Naime, prema Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava, povezana preduzeća na berzi mogu kupiti do 25 odsto akcija, dok je za sticanje većeg kapitala bilo neophodno da se objavi ponuda za preuzimanje, obavesti Centralni registar hartija od vrednosti, Komisija za hartije od vrednosti i samo akcionarsko društvo „Novosti”, što nikada nije učinjeno.
U „Ce-marketu” je bilo sporno to što su i mali vlasnici od početka tvrdili da su njihove akcije 2001. procenjene na 133.000 dinara, a otkupljene su po ceni od 25.800, a takođe se spominju i politički dogovori Miškovića i Beka s tadašnjim premijerom Vojislavom Koštunicom.
Treća privatizacija u kojoj su se spominjali Mišković i Beko – „Luka Beograd” policijski je rešena, privođenjem bivšeg ministra Predraga Bubala i još sedam osoba.
Iako je godinama opisivan u medijima kao „glavni krivac” za spornu privatizaciju „Luke Beograd”, Milan Beko je u policijskom postupku saslušan, a inspektori tokom istrage nisu uspeli da pronađu dokaze koji bi doveli do njegovog hapšenja. Međutim, interesantno je da je na tom saslušanju u policiji, koje je trajalo skoro šest sati, Beko otkrio kako je propao „poslovni brak” između Miroslava Miškovića i njega, posle kupovine „Luke Beograd”.
U jednom trenutku, negde 2007. godine, prestale su sve njihove zajedničke poslovne aktivnosti. Više se nigde nisu pojavljivali zajedno, a u nezvaničnim biznis i političkim krugovima brujalo se o sukobu između Miškovića i Beka, Potvrdu tih priča nikada niko nije dobio.
Činilo se kao da imaju pakt o nenapadanju: Mišković javno ni o čemu nije pričao, a Beko je u intervjuima Jugoslavu Ćosiću za TV B 92 prošle godine i Draganu Vučićeviću na TV Pink ove godine, naglasio da njega i Miškovića vezuju porodični, prijateljski odnosi. Prijateljstvo su prikazali srpskoj javnosti na predsedničkoj inauguraciji Tomislava Nikolića, kada su se uz Miodraga Kostića slikali s novim predsednikom Srbije.
Poslednji put u intervjuu za „Nedeljnik” Beko je rekao: „O Miškovićevom hapšenju tako se mnogo pisalo, a da li vi možete da mi kažete šta mu se tačno u optužnici stavlja na teret? Ono gde mislim da je Mišković kriv jeste da je kao najveći privrednik Srbije i najbogatiji čovek regiona želeo da ostane politički partner svakoj novoj vlasti, umesto da jednom izađe iz politike i da i nama ostalima na taj način zatvori vrata.”
Sve priče o navodnom sukobu između njih dvojice ostale su na nivou spekulacija.
Međutim, na policijskom saslušanju zbog slučaja „Luke Beograd”, u maju ove godine, Beko je o Miškoviću izneo nekoliko pojedinosti koje bacaju novo svetlo u odnose nekad najuticajnijeg poslovnog tandema. Iz zapisnika tog saslušanja, u kom je Beko upotrebio reči poput „veliko razočaranje” i „udaljavanje”, vidi se da je kamen spoticanja upravo bila „Luka Beograd” i da je najverovatnije zbog toga prestao taj famozni „poslovni brak”, posle kojeg više nije bilo zajedničkih ulaganja niti poslova.
„Luka Beograd” je kupljena kako bi se na tom zemljištu, uz obalu Dunava, izgradilo ekskluzivno stambeno-poslovno naselje, pod radnim nazivom „Grad na vodi”. U tom projektu, „Luka” je trebalo da se osloni na stručnu podršku sistema „Delte”, koji je imao ozbiljnu kadrovsku strukturu za razvoj urbanističkih i građevinskim projekata.
Međutim, na Bekovo „veliko razočaranje”, kako je izjavio u policiji, Mišković se 2007. godine povukao iz posla i preneo svoj vlasnički udeo na sina Marka, kćerku Ivanu i Ivanu Veselinović, nekadašnju blisku Miškovićevu saradnicu, koja je, kaže Beko u policiji, poslovno bila vezana za „Luku”.
To je za Beka bio „alarmantan podatak” jer, kako je ispričao inspektorima, postalo je očigledno da dogovorenog razvoja te firme neće biti.
– Jasno mi je stavljeno do znanja da se stvar svodi na penzioni fond njegove dece – ispričao je Beko u policiji.
Za dalji poslovni odnos između Miškovića i njega, Beko je upotrebio izraz „upadljivije udaljavanje” i to u kontekstu saznanja da je vlasnik „Delte” imao nameru da u najbližoj zoni Luke gradi veliki poslovni tržni centar sa stambenim blokom, kojim direktno konkuriše projektu „Luke Beograd”.
To udaljavanje postalo je još upadljivije kada je Mišković odbio da „Luci” proda objekat „Tempa” u neposrednoj blizini Slobodne zone Beograd, centralnog dela koji obuhvata zonu visoke izgrađenosti, iako je ponuda „Luke” bila korektna. Miškoviću je bilo ponuđeno da „Luka” preuzme objekat „Tempa” uz adekvatnu finansijsku nadoknadu, a da on u ovom novom objektu, koji bi bio izgrađen na istoj lokaciji, dobije prostor iste veličine.
Dušan Telesković, Politika

SAMOUBISTVO BRADOM: Najbizarnije smrti na svetu! Ovi ljudi su nakon svoje smrti postali slavni, ali ne zbog svog herojstva

Ma koliko bili različiti, svi ljudi imaju makar jednu zajedničku stvar - sve nas čeka smrt. Dok neki žele da taj trenutak prođe što mirnije i bezbolnije, drugi žele da skončaju slavno. Ovi ljudi su nakon svoje smrti postali slavni, ali ne zbog svog herojstva, već zbog toga što su umrli na neverovatan način.
1. 455. godina p. n. e: Prema jednoj anegdoti, jedan od trojice čuvenih grčkih tragičara, Eshil je umro kada je orao ispustio kornjaču na njegovu glavu, pošto mu je Eshilova proćelava glava ličila na kamen, a orao je želeo da slomi kornjačin oklop.

Eshil, foto: Vikipedija
2. 1327. godina: Engleski kralj Edvard II je navodno ubijen tako što su mu u anus stavili rog kroz koji su sipali usijano gvožđe koje mu je izgorelo sve unutrašnje organe, ali se na koži nije videlo ništa.

Kralj Edvard II, foto: Vikipedija
3. 1567. godina: Hans Štajninger, bavarski kmet iz Braunaua, poznat po svojoj  bradi dugoj metar i po, izgubio je život tako što se jednom prilikom sapleo o nju, pao i slomio vrat.
Hans Štajninger, foto: Vikipedija
4. 1771. godina: Adolf Frederik, kralj Švedske, umro je od prejedanja

Adolf Frederik, švedski kralj, foto: Vikipedija
5. 1871. godina: Klement Valandigam, američki advokat iz Ohaja, slučajno se upucao dok je na sudu pokušavao da dokaže da je žrtva čoveka kog je branio izvršila samoubistvo, a da je osumnjičeni nevin. Izgleda da je Valandigamov postupak bio dovoljno ubedljiv, pošto je osumnjičeni proglašen nevinim.

Klement Valandigam, foto: Vikipedija
6. 1923. godina: Džordž Herbert, erl od Karnarvona, tokom brijanja je zakačio ranu od ujeda komarca, nakon čega se rana inficirala, pa je erl oboleo od upale pluća i umro.

Džordž Herbert, foto: Vikipedija
7. 1958. godina: Glumac Geret Džons je umro u pauzi između snimanja dve scene u jednom televizijskom komadu. I lik kog je u komadu tumačio Džons je umro od infarkta, kao i on.

Geret Džons, foto: Vikipedija
8. 1993. godina: Jedan advokat iz Toronta je pao sa 24. sprata Toronto-Dominion Centra kada je pokušavao da dokaže posetiocima da je staklo neprobojno. Da priča bude još neverovatnija, staklo se zaista nije razbilo, već je prozor ispao iz ležišta.

Toronto-Dominion Centar, foto: Vikipedija
9. 2007. godina: Dženifer Strejndž je umrla nakon što joj je pukla bešika dok je pokušavala da osvoji "Nintendo Wii" u jednoj nagradnoj igri čiji je naziv glasio "Hold your wee for a Wii" (Uzdrži se od piškenja da osvojiš Wii)

Nintendo Wii, foto: Vikipedija
10. 2012. godina: Edvard Arčibold se zagrcnuo i umro. A zagrcnuo se nakon pobede na takmičenju u jedenju bubašvaba.

Foto: Vikipedija
11. 2014. godina: 21-godišnji Oskar Otero Agilar je umro upucavši se slučajno u glavu dok je pozirao za selfi sa napunjenim pištoljem.
Foto: Vikipedija
BLIC ONLINE

BEZ VOZAČKE DOZVOLE U AMBIS!

Četiri lica, među kojima i jedno osmogodišnje dete, povređeni su kod Velesa u Makedoniji, kada je automobil sleteo sa puta i sa visine od dvadesetak metara pao na kružni tok.
Najteže je povređen dečak koji je u teškom stanju prebačen u Urgentni centar u Skoplju.
 
Tri mladića, starosti između 18 i 20 godina, zadržani su u bolnici u Velesu i, prema informacijama dežurnog lekara, nisu životno ugroženi.
 
Saobraćajna nezgoda dogodila se juče posle podne, a automobilom marke "folksvagen" upravljao je vozač bez vozačke dozvole, javili su lokalni mediji.
 
Uzroci ove nezgode nisu poznati, a uviđaj su po nalogu tužioca izvršili pripadnici Policijske uprave u Velesu. 
Blic online

VOZAČ BMW-a SMRTI VEZAN ZA KREVET! Dušan Jovanović (19), vozač BMW-a kojim je prošle subote usmrtio troje mladih ljudi



Dušan Jovanović (19), vozač BMW-a kojim je prošle subote usmrtio troje mladih ljudi, pod pojačanim je nadzorom zatvorskih čuvara posle pokušaja samoubistva.

Automobil sa šest osoba sleteo u Dunav kod Ade huje
Jovanović je posle pregleda u Kliničkom centru vraćen u bolnicu, gde je vezan za krevet na psihijatrijskom odeljenju, ali je sada pod pojačanim nadzorom i zatvorskih čuvara i psihijatra.

- Čuvar je sve vreme u sobi u kojoj je Jovanović, a pošto je u jako lošem psihičkom stanju, on je i pod stalnim nadzorom dežurnog psihijatra. Vezan je za krevet kako ne bi ponovo pokušao da naudi sebi - kaže izvor „Blica“ upoznat sa slučajem.

 
Nova terapija
Dušan Jovanović je, prema saznanjima „Blica“, i dalje u grupnoj sobi. Lekari su mu zbog teškog psihičkog stanja odredili novu terapiju lekovima.
Portparol Uprave za zavodske sankcije Zorana Vučićević ponovila je da je ovaj događaj okarakterisan kao „samopovređivanje“ i navela da Jovanović nije ni u jednom momentu bio životno ugrožen.

On je u četvrtak po podne, na dan kada je sahranjena Anastasija Stajić (16), pokušao da sebi prereže vene ispod podlaktice. Isekao se žiletom iz plastičnog brijača, ali rana nije bila duboka. Na poziv ostalih pacijenata u sobi, pred kojima je Jovanović i pokušao samoubistvo, u sobu su uleteli zatvorski čuvari i lekari. Jovanović je odmah prebačen u Klinički centar, gde mu je rana sanirana i previjena, a zatim je vraćen u zatvor.
ŽRTVE: Miloš Janković, Anastasija Stajić i Nemanja Antić
On je u jako lošem psihičkom stanju jer ga grize savest zbog nesreće u kojoj je na stravičan način poginulo troje njegovih prijatelja, Anastasija Stajić, Nemanja Antić (18) i Miloš Janković (20), koji su se zarobljeni u vozilu udavili u Dunavu. Osim Jovanovića, iz potopljenog vozila su uspeli da se izvuku Milica Jokić (18) i Luka Višnjić (20), sin novinarke Olje Bećković.

Jovanoviću je u trenutku nesreće na Adi Huji izmereno 0,8 promila alkohola u krvi, a zatim i nešto veći procenat prilikom vađenja krvi u Urgentnom centru. On je odmah sproveden u policiju, pa na saslušanje kod tužioca gde je priznao krivicu. Određen mu je pritvor do 30 dana, koji je započeo u zatvorskoj ćeliji u Bačvanskoj ulici. Cele prve noći Jovanović je bukvalno urlao u ćeliji, zbog čega je sutradan prebačen u bolnicu. Lekari na psihijatrijskom odeljenju na prvom pregledu su konstatovali da on ne pokazuje znake suicida, zbog čega nije ni bio vezan za krevet.
Blic online

VIDEO - JOJ AMIDŽE: KORAK NAPRED NAZAD DVA!



Šokantan video snimak nam dolazi iz Bosne i Hercegovine. Na snimku se jasno vidi šta alkohol konzumiran u prekomernim dozama može da učini. Sva sreća što je "Amidža" poštovao saobraćajne propise, a možda se ovde radi o novoj vrsti uličnog STREET DANCE. No pogledajte sami pa prosudite:
KLIKNI NA SLIKU ZA VIDEO


MUĆKE U DRŽAVNOJ LUTRIJI SRBIJE: Nema evidencije, dugovi, sumnjiva direktorka...

Gotovo nezamislivo za svaku drugu zemlju, osim za Srbiju, da se bogata firma Državna lutrija nađe u dugovima. Izveštaj Državne revizorske institucije (DRI), međutim, pokazuje da Lutrija duguje državi više od dva miliona evra, odnosno kako je navedeno, minimum 50 odsto dobiti iz 2010. i 2011. godine.
Kako preduzeće kao Lutrija može da bude na gubitku?
 
Ogromne sume su, pokazuje se, trošene, bez pokrića. U izveštaju DRI navodi se i da Lutrija, za iskazani promet od prodaje igara na sreću na 58 prodajnih mesta u iznosu od blizu deset miliona evra, nije vodila evidenciju na kraju dana.

Ova državna firma je nezakonito radila od 2009. do prošle godine, jer su bez dozvole Vlade Srbije organizovane posebne igre na sreću, a prethodne dve godine i internet kladionica.

Čulo se i da je u vreme bivše direktorke Tijane Anđelić u 2012. samo na marketing potrošeno četiri miliona evra, a DRI je ustanovila da je te godine Lutrija poslovala sa gubitkom od 1,3 miliona evra, što je i prvi put u istoriji kompanije da se našla u minusu. Ustanovljeno je i da je 2011. Državna lutrija bez postupka javnih nabavki sklopila petogodišnji ugovor o angažovanju Dajrekt lota za prodaju srećki. Ta firma s kojom je lutrija poslovala je, kako se priča, bliska bivšem gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu. Tada se javila i sumnja da je novac iz Lutrije "planski izvlačen", jer je u 2012. na reklamu potrošeno četvorostruko više od uobičajenih deset odsto.
 
Revizor je takođe pronašao i da nisu sprovedene javne nabavke ni za još jedan posao vredan skoro dva miliona evra, i to za nabavku kompjuterske opreme i usluge agenata za prodaju srećki.
 

Tadićeva nedomaćinska direktorka

Nedomaćinsko poslovanje Lutrije se u javnosti provlači već dve godine, ali do sada niko nije odgovarao. Seže u vreme vlasti Borisa Tadića koji je, kako se pričalo, na čelo kompanije krajem 2007. doveo tada 30-godišnju Tijanu Anđelić, svoju bivšu učenicu iz vremena kada je predavao psihologiju u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Direktorka kojoj pripisivano neiskustvo u rukovodećim poslovima, ostavku je podnela pošto su naprednjaci preuzeli vlast posle đurđevdanskih izbora pre dve godine.
  Vesti online

Šokantna tvrdnja naučnice: Videla sam ljude kako hodaju po ...!

Žena koja tvrdi da je bivša radnica američke svemirske agencije NASA, a koja se u intervjuu američkom radiju “Koust to Koust” predstavila kao “Džeki”, tvrdi da je videla dva čoveka kako hodaju po Marsu, u pravcu ka lenderu “Viking”, 1979. godine, preneo je Internešenel biznis tajms (IBT).

Naučnica kaže da je dok je radila videla dvoje ljudi kako hodaju po Marsu
 
 
“Džeki” je navela da je njen posao u NASA bio prenos informacija sa lendera. “Viking” je bio prva letelica koja je na Zemlju poslala fotografije površine crvene planete.
 
“Džeki” je rekla da je, dok je radila, videla dvoje ljudi kako hodaju na površini Marsa. Ona kaže da je zajedno sa šest kolega gledala snimak kretanja rovera na više ekrana, kad je primetila dva muškarca u svemirskim odelima kako idu ka “Vikingu” sa horizontal. “Džeki” je dodala da su odela delovala zaštitno, ali da su bila drugačija od onih koje su nosili astronauti, navodi IBT.
 
Ona kaže da je video servis iznenada isključen. Kada je sa kolegama otišla na drugi sprat zgrade da vidi šta se dogodilo, vrata su bila zaključana, a papir je bio nalepljen preko čitavih vrata pa nisu mogli ništa da vide. “Džeki” je u intervjuu postavila pitanje da li su ti muškarci bili iz NASA.
 
Niko od “Džekinih” kolega nije potvrdio ovu priču, piše “Jahu njuz”. Ni iz američke svemirske agencije još nema komentara na njene tvrdnje, međutim teorije zavere su uzele maha na internetu. Na blogovima se tako spekuliše da su ljudi tokom šezdesetih godina tajno sletali na crvenu planetu i da su misije “Apolo” služile da zataškaju šire istraživanje Sunčevog sistema.

Kako navodi “Jahu njuz”, teoretičari zavere smatraju da je rover “Kjuriositi” deo velike prevare. Oni veruju da su uglancani solarni paneli rovera dokaz da ih ljudi čiste na Marsu. 
Vesti online

TEMPO VARA KUPCE: Gratis "domestos" u stvari košta 52 dinara...

Novosađani koji su prošle nedelje u „Tempu” kupili „domestos” na sniženju prevareni su jer im je uz to navodno gratis ponuđen drugi proizvod.
Prodavci u „Tempu“ kažu da se kupci često žale
Naime, u paketu sa „domestosom“ pod oznakom „gratis” nalazio se i osveživač koji je kupce u stvari koštao 52 dinara. Ovo nije izolovan slučaj, jer se sve više građana Srbije žali udruženjima za zaštitu potrošača na prevare prilikom takozvanih akcija u supermarketima.

- Nedavno sam u „Maksiju” kupila gel za tuširanje čija je cena na akciji bila 216 dinara. Bacila sam pogled na sitnim slovima ispisanu staru cenu i videla da je bez sniženja koštao 216,99 dinara. To znači da je gel na velikoj akciji manje od jednog dinara jeftiniji - kaže Vladana Stokić (28) iz Beograda.

Ove prevare trgovcima obezbeđuju velike zarade, posebno kada se uzme u obzir da proizvodi koji su na sniženju beleže i do 70 odsto veći promet nego inače.

Marketi uhvaćeni u lažnim akcijama uvek imaju isto opravdanje - nenamerna greška. Tako kažu i u „Delezu“, u okviru kog posluju i „Tempo” i „Maksi”.

- Potrošač je uočio grešku koja se nenamerno našla na našim policama. Ovaj proizvod je prvobitno bio na dvonedeljnoj, redovnoj akciji po ceni od 235,99, a ponuđena je i bolja cena u okviru vikend akcije od 184 dinara. Tokom nivelacije cena došlo je do nenamernog propusta snižavanja cene gratis pakovanja koje se vodi pod drugom šifrom. Potrudićemo se da do sličnih propusta ne dođe - pravdaju se za „Blic“ u ovom trgovinskom lancu, i dodaju da ukoliko mušterija koja smatra da je prevarena vrati proizvod uz važeći račun, može dobiti svoj novac nazad.

Ipak, u razgovoru sa radnicima ovog marketa saznali smo da se ovakve „nenamerne greške” često događaju.

- Kupci nam se često žale na akcije, posebno kada se snižena cena nađe na rafu, a redovna, viša cena, na kasi - priznaje prodavačica u jednom „Tempo” supermarketu.
U udruženjima potrošača ističu da nisu sve akcije prave akcije.

- Kada bi tržišna inspekcija imala kapacitete, nijednom trgovcu ne bi padalo na pamet da se tako oglašava - kažu u Pokretu potrošača. 
Blic online