20141130

MIŠKOVIĆ ODBIO POLIGRAF! Ne bih ja to uradio prijatelju...

U nastavku istrage saslušan vlasnik „Delta holdinga” koji je dugo važio za nerazdvojnog poslovnog partnera Milana Beka


(Foto R. Krstinić)
Vlasnik „Delta holdinga” Miroslav Mišković dao je izjavu u policiji u svojstvu građanina, u nastavku istrage o pokušaju ubistva biznismena Milana Beka. Detalji saslušanja Miškovića nisu poznati, ali se nezvanično saznaje da je vlasnik „Delte” rekao da nema nikakvih problema sa Bekom i da su njih dvojica prijatelji. Kako se saznaje od policijskih sagovornika, Mišković je odbio da se poligrafski testira.
Prethodno je u istrazi pokušaja ubistva Beka saslušano šest javnosti nepoznatih ljudi, kao i Stanko Subotić Cane, biznismen sa stalnim mestom boravka u Ženevi, koji je negirao da je imao ikakve veze sa zločinom.
Mišković je dugo važio kao najbliži poslovni partner Milana Beka. Smatralo se da su u svojevrsnom „poslovnom braku” posebno od 2004. godine, kada su se zajednički pojavljivali u mnogim velikim poslovima i privatizacijama.
Posebno se kao o nerazdvojnom dvojcu pričalo u privatizacijama „Ce marketa”, „Novosti” i „Luke Beograd”, iz 2005. i 2006. godine. Te privatizacije su se kasnije našle na spisku 24 sporne čije je preispitivanje tražio Evropski parlament.
U „Novostima” je bilo problematično to što su većinski udeo imale tri povezane firme. Naime, prema Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava, povezana preduzeća na berzi mogu kupiti do 25 odsto akcija, dok je za sticanje većeg kapitala bilo neophodno da se objavi ponuda za preuzimanje, obavesti Centralni registar hartija od vrednosti, Komisija za hartije od vrednosti i samo akcionarsko društvo „Novosti”, što nikada nije učinjeno.
U „Ce-marketu” je bilo sporno to što su i mali vlasnici od početka tvrdili da su njihove akcije 2001. procenjene na 133.000 dinara, a otkupljene su po ceni od 25.800, a takođe se spominju i politički dogovori Miškovića i Beka s tadašnjim premijerom Vojislavom Koštunicom.
Treća privatizacija u kojoj su se spominjali Mišković i Beko – „Luka Beograd” policijski je rešena, privođenjem bivšeg ministra Predraga Bubala i još sedam osoba.
Iako je godinama opisivan u medijima kao „glavni krivac” za spornu privatizaciju „Luke Beograd”, Milan Beko je u policijskom postupku saslušan, a inspektori tokom istrage nisu uspeli da pronađu dokaze koji bi doveli do njegovog hapšenja. Međutim, interesantno je da je na tom saslušanju u policiji, koje je trajalo skoro šest sati, Beko otkrio kako je propao „poslovni brak” između Miroslava Miškovića i njega, posle kupovine „Luke Beograd”.
U jednom trenutku, negde 2007. godine, prestale su sve njihove zajedničke poslovne aktivnosti. Više se nigde nisu pojavljivali zajedno, a u nezvaničnim biznis i političkim krugovima brujalo se o sukobu između Miškovića i Beka, Potvrdu tih priča nikada niko nije dobio.
Činilo se kao da imaju pakt o nenapadanju: Mišković javno ni o čemu nije pričao, a Beko je u intervjuima Jugoslavu Ćosiću za TV B 92 prošle godine i Draganu Vučićeviću na TV Pink ove godine, naglasio da njega i Miškovića vezuju porodični, prijateljski odnosi. Prijateljstvo su prikazali srpskoj javnosti na predsedničkoj inauguraciji Tomislava Nikolića, kada su se uz Miodraga Kostića slikali s novim predsednikom Srbije.
Poslednji put u intervjuu za „Nedeljnik” Beko je rekao: „O Miškovićevom hapšenju tako se mnogo pisalo, a da li vi možete da mi kažete šta mu se tačno u optužnici stavlja na teret? Ono gde mislim da je Mišković kriv jeste da je kao najveći privrednik Srbije i najbogatiji čovek regiona želeo da ostane politički partner svakoj novoj vlasti, umesto da jednom izađe iz politike i da i nama ostalima na taj način zatvori vrata.”
Sve priče o navodnom sukobu između njih dvojice ostale su na nivou spekulacija.
Međutim, na policijskom saslušanju zbog slučaja „Luke Beograd”, u maju ove godine, Beko je o Miškoviću izneo nekoliko pojedinosti koje bacaju novo svetlo u odnose nekad najuticajnijeg poslovnog tandema. Iz zapisnika tog saslušanja, u kom je Beko upotrebio reči poput „veliko razočaranje” i „udaljavanje”, vidi se da je kamen spoticanja upravo bila „Luka Beograd” i da je najverovatnije zbog toga prestao taj famozni „poslovni brak”, posle kojeg više nije bilo zajedničkih ulaganja niti poslova.
„Luka Beograd” je kupljena kako bi se na tom zemljištu, uz obalu Dunava, izgradilo ekskluzivno stambeno-poslovno naselje, pod radnim nazivom „Grad na vodi”. U tom projektu, „Luka” je trebalo da se osloni na stručnu podršku sistema „Delte”, koji je imao ozbiljnu kadrovsku strukturu za razvoj urbanističkih i građevinskim projekata.
Međutim, na Bekovo „veliko razočaranje”, kako je izjavio u policiji, Mišković se 2007. godine povukao iz posla i preneo svoj vlasnički udeo na sina Marka, kćerku Ivanu i Ivanu Veselinović, nekadašnju blisku Miškovićevu saradnicu, koja je, kaže Beko u policiji, poslovno bila vezana za „Luku”.
To je za Beka bio „alarmantan podatak” jer, kako je ispričao inspektorima, postalo je očigledno da dogovorenog razvoja te firme neće biti.
– Jasno mi je stavljeno do znanja da se stvar svodi na penzioni fond njegove dece – ispričao je Beko u policiji.
Za dalji poslovni odnos između Miškovića i njega, Beko je upotrebio izraz „upadljivije udaljavanje” i to u kontekstu saznanja da je vlasnik „Delte” imao nameru da u najbližoj zoni Luke gradi veliki poslovni tržni centar sa stambenim blokom, kojim direktno konkuriše projektu „Luke Beograd”.
To udaljavanje postalo je još upadljivije kada je Mišković odbio da „Luci” proda objekat „Tempa” u neposrednoj blizini Slobodne zone Beograd, centralnog dela koji obuhvata zonu visoke izgrađenosti, iako je ponuda „Luke” bila korektna. Miškoviću je bilo ponuđeno da „Luka” preuzme objekat „Tempa” uz adekvatnu finansijsku nadoknadu, a da on u ovom novom objektu, koji bi bio izgrađen na istoj lokaciji, dobije prostor iste veličine.
Dušan Telesković, Politika

Нема коментара:

Постави коментар