20141228

MINISTAR PRIVREDE OTVARA FARMU SVINJA KOD OPTUŽENOG ZA KRIMINAL?!

LJUKOVO -
Kako javljaju elektronski mediji, vlasnik kompanije "Knez Petrol" Srđan Knežević, je i vlasnik farme svinja "Knez  Agrar" koju danas treba svečano da otvori ministar privrede Željko Sertić, u Ljukovu kod Inđije. 
Ta farma predstavlja investiciju vrednu 6.000.000 evra, saopštilo je Ministarstvo privrede.
Da podsetimo naše čitaoce šta je Politika svojevremeno pisala o dotičnom vlasniku g. Kneževiću, a vezano za manipulacije sa petrolejom i drugim derivatima na svojim pumpama. Odakle u ovom trenutku ovoj firmi 11000 svinja i najmodernija oprema možda govori i sam prilog "Politike". Postavlja se i pitanje: "Šta će ministar privrede na tom mestu i sa takvim ljudima"?
SRĐAN KNEŽEVIĆ, ARHIVA

Naftna mafija došla na red

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala podiglo je juče optužnicu protiv 21 osobe kojima se stavlja na teret više krivičnih dela, zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja, kao i davanje i primanje mita, saopštilo je ovo tužilaštvo. Među pripadnicima ove kriminalne grupe, u javnosti poznatije kao "naftna mafija" je osmoro zaposlenih u Republičkoj tržišnoj inspekciji i Poreskoj upravi. U optužnici je navedeno da je ta grupa državu oštetila za više od 97 miliona dinara.
Prvooptuženi je Miša Stojanović, vlasnik "Protekte" iz Beograda, koji se nalazi u pritvoru. Tokom obimne istrage utvrđeno je da je okrivljeni Stojanović tokom ove godine organizovao kriminalnu grupu koja je uvozila petrolej iz Grčke i prodavala, lažno ga prikazujući kao pogonsko gorivo "dizel D2".

Članovi ove grupe postali su Dejan Oketić, Slobodan Obradović, Dragan Milak, Aleksandar Vojinović i Mitar Odalović koji su u dogovoru i po uputstvima Stojanovića omogućavali da se petrolej uveze u Srbiju i da se posle uz lažnu dokumentaciju proda vlasnicima preduzeća koja se bave prometom naftinih derivata.
– Srđan Knežević, vlasnik preduzeća "Knez petrol", Saša Bogdanović, vlasnik preduzeća "Šumadijadrvo", Jovica Vučić vlasnik preduzeća "Rimski oil" i Milan Stepanović, vlasnik preduzeća "Oktan ekstra", prodavali su petrolej preko svojih benzinskih pumpi – navedeno je u saopštenju. Delatnost ove organizovane kriminalne grupe, zloupotrebom položaja pomogli su inspektori Republičke tržišne inspekcije: Radovan Vranješ, Miodrag Jokić, Branimir Milatović, Dušan Lukić, Ljubiša Marković i Nadežda Ćirić.
Prodaju lažno deklarisanog petroleja, prema optužnici, omogućili su i Siniša Popadić, zaposlen u preduzeću "Knez petrol", Nenad Jovanović i Jovanka Vukša, oboje zaposleni u preduzeću "Protekta" kao i Saša Marinković, zaposlen u preduzeću "Kolor bravo" iz Beograda.
U saopštenju Specijalnog tužilaštva je navedeno da je značajnu ulogu i doprinos ostvarenju namere ove grupe imao i Slavko Pavlović, zamenik direktora sektora unutrašnje kontrole Poreske uprave, koji je svojim savetima, preporukama i određenim intervencijama omogućio Stojanoviću da izbegne plaćanje akcize, odnosno da umanji poresku osnovicu na petrolej. Zauzvrat, od organizatora kriminalne grupe primio je poklon automobil u vrednosti od 27.000 evra.
Po završetku istrage 13 optuženih nalazi se u pritvoru, pa je Specijalno tužilaštvo u podignutoj optužnici stavilo predlog da se pritvor produži do okončanja krivičnog postupka.
vvesnik

Нема коментара:

Постави коментар