20141128

Zašto je dobro da imate seks na prvom sastanku? Seks je veoma bitan deo svake veze, i zato je dobro da odmah na početku znate da li se slažete...

Svaki ženski magazin, sajt za upoznavanje, majke prijatelji sve s kolena na koleno prenose kako nikada sa muškarcem ne treba da spavate na prvom sastanku. Dobar razlog, za to ne postoji ali zato postoji mnoštvo razloga zašto je seks na prvom sastanku i te kako poželjan.

Ilustracija; Foto: pixabay.com
Seksualna kompatibilnost

Seks je veoma bitan deo svake veze, i zato je dobro da odmah na početku znate da li se slažete na ovom polju. Na primer, ako on ima neke čudne fetiše koji vama nikako nisu privlačni - onda nema potrebe ni da odlazite na drugi sastanak.

S druge strane, ako vam je izuzetno dosadno na sastanku, a ipak vam se fizički jako dopada, seks je i u ovom slučaju dobra opcija. Jer taj momak može da vam bude novi drugar za seks!
Veličina je važna?

Pre nego što uložite svoje dragoceno vreme u tog čoveka, bitno je da se pozabavite istraživanjem terena. Kada vam se dopadne neki momak, jedna od prvih stvari na umu vam je svakako njegova veličina. Zato je najbolje da odmah na početku saznate sa čime imate posla. Tako ćete izbeći da, nakon više nedelja izlaženja i upoznavanja, završite razočarani onim što ste zatekli u pantalonama.
Smanjite napetost

Izlaženje, upoznavanje i muvanje je svakako zabavno, ali ne možete da poreknete da je i prilično neprijatno kada je na sve strane ta seksualna napetost. Zato ćete seksom na prvom sastanku to sve jednostavno rešiti.

Plus, ako spavate na prvom sastanku, na drugom možete slobodno da dođete u helankama i majici jer vas je već video golu. I, na kraju krajeva, nije li muvanje samo uvertira za seks?
Vreme potrošeno ili dobro iskorišćeno

Uvek smo zauzeti, uvek negde žurimo i nemamo vremena. ZAto je odluka da nekome posvetite svoje slobodne vikende zaista velika, i ne bi trebalo da je donosite olako. Seks je odličan način da odlučite da li je ta osoba vredna vašeg vremena, da ne biste na kraju završili pitajući se zašto ste toliko izlazili sa njim kada uopšte ne želite da spavate sa njim.

Zato ćete nakon seksa na prvom sastanku odmah odlučiti da li želite da investirate svoje vreme u njega.
B92

TURSKI MEDIJI: Srbin ubio Turkinju u Nemačkoj?

Studentkinju Tugče Albajrak roditelji će večeras, na njen 23. rođendan, isključiti sa aparata koji je održavaju u životu. Doktori su posle dve nedelje bezuspešne borbe, zaključili da nesrećna devojka neće moći da se oporavi.
Tugče Albajrak
Tugče (22) je teško povređena u subotu 15. novembra, u nemačkom gradu Ofenbah, kada je pokušala da spreči tuču između 3 muškarca i 2 devojke u Mekdonalds restoranu. Tada ju je napao osamnaestogodišnji Sanel M, koji ju je od siline udarca oborio, a ona je pri padu zadobila teške povrede glave.
Sanel M.
Sanel M, mladić od čijeg udarca je Tugče pala u komu, poreklom je iz Srbije, a pojedini turski mediji ga nazivaju Srbinom. Navodno, Sanel M. je rođen u Srbiji 1996. godine, a 18 godina je napunio samo nekoliko dana pre incidenta. Mediji takođe navde da je nezaposlen, da živi u Ofenbahu, i da ima srpsko-crnogorsko državljansto.
 
Sanel M. je u pritvoru i optužnica protiv njega još nije sastavljena jer se još ne zna da li je Tugače udario šakom ili pesnicom i da li je mogao da predvidi da bi mogao da je usmrti... 
Blic online

Dragici su rekli da su joj blizanci umrli a onda nakon 21 godinu...!!!

Dragica Plauc (52) je 21 godinu provela tražeći blizance koje je rodila 1993. u Tuzli. Pošto su blizanci rođeni zdravi a u dokumentaciji pisalo da je bolnicu napustila sa njima, Dragica je bila sigurna da su deca prodata. Upornost se izgleda isplatila i Dragica je došla do dva mladića stara 21 godinu za koje smatra da su njeni sinovi.
- Rodila sam dva živa i zdrava sina. S obzirom na to da su bili blizanci, lekari su rekli da moraju da ostanu dva-tri sata u inkubatoru. Od tada im se gubi svaki trag. Sve ove godine tragala sam za svojom decom i saznala sam da su živi i prodati nekome u Ameriku. Molim sve da mi pomognu da pronađem svoju decu - rekla je ova očajna majka pre nedelju dana u intervjuu za 24sata.hr.
U Urgentnom kliničkom centru u Tuzli tvrdili su da su blizanci umrli, ali ona je bila uverena da su ukradeni. Obratila se mnogim ustanovama, ali su jo rekli da je slučaj zastareo. Zato je odlučila da iznese svoj slučaj i Međunarodnom sudu za ljudska prava.
Deca su rođena 5. avgusta 1993. godine na Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Tuzla.
- Bebe su pri porođaju bile toliko glasne i plakale su, a doktor Boro Kuprešak mi ih je stavio na prsa. Nekoliko minuta kasnije, odneli su ih na kupanje i oblačenje. Vratili su ih nakon nekoliko minuta obučene pa sam ih podojila. S obzirom na to da je bio rat, sve porodilje su nakon porođaja s decom puštali kući - kaže Dragica.

Istog dana rečeno joj je da sa decom može da ode kući, a kada se spremila i htela da preuzme svoju decu, rekli su joj da moraju da ostanu u inkubatoru još dva sata, ali da su inače dobro.
Tog dana je zvala nekoliko puta, ali doktor je uvek bio zauzet, pa su joj rekli da pozove sutra. Ni sutradan nije dobila doktora.
- Medicinska sestra mi je oko 18 sati toga dana hladno preko telefona rekla da su moja deca umrla i spustila slušalicu - kaže ona.
Pošto su mislili da je u pitanju greška, otišli su u bolnicu, ali nisu uspeli da vide decu jer su ih pripadnici armije BiH držali izvan bolnice. Ni narednog dana nisu uspeli da uđu u bolnicu, a poznanik koji radi na patologiji reko im je da tamo nema mrtvih beba. Vrata svih ustanova bila su im zatvorena. 
Pre tri godine Dragica i njen muž vratili su se iz inostranstva u Tuzlu, gde su otišli da izvade izvod iz matične knjige rođenih za svoje sinove. 
- Bez ikakvih problema izdali su izvode iz knjige rođenih za dečake s imenima Dragan i Zoran, koje im mi nismo dali. U rodnom listu upisano je i pogrešno prezime Planc, kao i vrijeme rođenja mojih sinova. Jedan od zaposlenih u kancelariji bezobzirno je upitao zašto sam došla da tražim decu 20 godina nakon što sam ih ostavila. Pala sam u nesvest. Svoju decu nikad nisam ostavila niti ću ih ostaviti - rekla je majka, koja ima i tri ćerke - Tanju (36), Danielu (32) i Maju (13).
Roditelji su otišli i na groblje Borić, gde im je rečeno da su blizanci sahranjeni, ali tamo u evidenciji nije pisalo ništa o tome. Njihova smrt nije zabeležena ni u katoličkoj crkvi.
- Dobila sam prepis svog otpusnog pisma iz bolnice. U njemu piše da sam sa živom decom otišla iz bolnice 6. avgusta. No izašla sam dan ranije - priča ona.
Dragica Plauc prijavila je nestanak svoje dece Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) navodeći kako sumnja da su nepoznate osobe iz Kliničkog centra Tuzla i nadležne opštinske službe odgovorne za nestanak njene dece. Ona se zavetovala da će sve dok ne sazna šta se desilo sa njenom decom, svakog 5. avgusta, na dan njihovog rođenja, da napiše čestitku sledeće sadržine.
"Sinovi moji dragi, Dragane i Zorane, još jedan rođendan vaš dođe, a da nismo zajedno. Ali majka vaša vam želi svu sreću ovog sveta i poručuje - naći ću vas koliko god da ovi kriminalci pokušavaju sakriti istinu gde ste i kome vas dadoše. Majka je uvek najjača."
Prošle nedelje Dragica je dobila novu informaciju iz Komemorativnog centra u Tuzli. 
- U knjizi evidencije umrlih za 1993. godinu, pod rednim brojem 1412 i 1413 vode se novorođenčad od majke Plauc Dragice: novorođenčad od majke Plauc Dragice su umrla dana 05. 08. 1993. godine u 20 sati i 30 minuta; novorođenčad od majke Plauc Dragice su ukopana 10. 08. 1993. godine na dečjem groblju Trnovac u Tuzli na osnovi dozvola za pokop broj: 1255 / 93 i 1256 / 93. - navodi se u izveštaju.
Ali ona je i dalje bila ubeđena da su njeni sinovi živi. Ovih dana ne njenim vratima u Diseldorfu pojavila su se dva mladića. Ona je sigurna da su oni njeni sinovi. Rezultati DNK analize pokazaće da li je ova uporna žena konačno pronašla svoju davno izgubljenu decu. 
ZVANIČNI ODGOVOR URGENTNOG KLINIČKOG CENTRA TUZLA
U UKC Tuzla postoji medicinska dokumentacija za pacijenticu Planc Dragicu, koja je 5. avgusta 1993. godine u 2.30 sati primljena na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo radi porođaja. Prema dokumentaciji, nakon prijema pacijentikinja je pregledana te je u istoriju bolesti upisan nalaz pregleda. Pacijentkinja Dragica Planc porodila se u 3.20 sati 5. avgusta 1993. prirodnim putem i rodila je dvoje muške nedonesene dece. Kako je prema dokumentaciji vidljivo, porođaj je bio u 34. nedelji i zabeleženo je da je reč o prevremenom porođaju. Na rođenju, prvo dete muškog pola, težilo je dva kilograma i imalo je dužinu 49 centimetara. Iako su parametri o stanju deteta dobri (apgar score), zabeležena je perinatalna asfiksija, kao i da se radi o nezrelom novorođenčetu, koje je zato smešteno u inkubator. Kako prema dokumentaciji piše, dete je umrlo u 20.30 sati istog dana.
Drugo dete, takođe muškog pola, rođeno u 3.30 sati, s porođajnom težinom 1.900 grama i dužinom 48 centimetara. Na samom rođenju imalo je loš apgar i bilo je reanimirano. Prema dokumentaciji, dete je bilo respiratorno nestabilno, iako je uključena potpuna terapija koja je uobičajena kod ove vrste problema. Dete je umrlo u 18.15 sati. U potvrdi o smrti kao uzrok navedena je nezrelost pluća kod prevremeno rođene novorođenčadi. Iz evidencije u knjizi izdanih tela umrlih može se videti da je tela umrlih beba 10. avgusta 1993. preuzeo Komemorativni centar Tuzla, koji se u to vrijeme zvao JKP Pogrebne usluge, gde se eventualno mogu dobiti dodatne informacije.
Press Online

TRGOVCI NAS NAMERNO TRUJU! Prelepljuju nalepnice, menjaju datume...

U pojedinim marketima i prodavnicama na području Topličkog okruga masovno se prodaju proizvodi kojima je istekao rok trajanja, pa ih često prelepljuju raznim nalepnicama

Na rafovima u prodavnicama na području Topličkog okruga, sve češće nailazimo na robu kojoj je istekao rok trajanja.
Pojedini trgovci na bajate proizvode stavljaju nalepnice s produženim rokom trajanja, a često ih prodaju na sniženju.
U marketu ''Čutura'' u Kuršumliji građanima se između ostalog prodaju kore za pitu kojima je istekao rok trajanja, ili je rok na samoj granici. Takvi proizvodi prema rečima lekara mogu imati posledice po zdravlje građana.
U pomenutom marketu takođe po ceni od svega 10 dinara možete naći grickalice, slatkiše a reč je o proizvodima kojima je istekao rok trajanja, ili ističe kroz dan - dva.
- Trgovci su se dosetili i da razmažu datum. Kada sam jednom kupio tunjevinu, pogledao sam u rok trajanja i mogao sam da uočim samo crnu mrlju od flomastera - kaže naš sagovornik.
Šefica za sanitarni nadzor Radica Nikolić iz Niša rekla nam je da oni nisu nadležni za kontrolu proizvoda i uputila na poljoprivrednu i veterinarsku inspekciju, gde nam se po običaju niko nije javljao.
Visoke kazne!
Iz Uprave veterine kažu za našu medijsku kuću da roba koja je pred istekom može biti na akcijskom sniženju, ali ona kojoj je rok istekao ne sme se prodavati.
- Roba kojoj je istekao rok trajanja momentalno mora biti povučena iz prodaje, tu nema zbora. To nikako nije dozvoljeno. Kazne zbog nepropisne bezbednosti hrane su ogromne i niko s tim ne sme da se igra. Kreću se od 200.000 do tri miliona dinara - kažu u upravi veterine.
Naša medijska kuća je postavila slededeća pitanja, koja smo uputili inspekciji:
- Ko kontroliše market ''Čutura'' i prodavnice ‘’Neca’’ u Kuršumliji?
- Kada su vaši inspektori zadnji put posetili pomenute objekte i šta su njihovi zaključci?
- Kako je moguće da je po vašim inspektorima sve ispravno, a građani se masovno žale ?
- Hoćete li pojačati kontrole i kažnjavati ?
- Kada su zadnji put vaši inspektori izrekli kaznu i nudili im se mito priliskom izaska na teren?
Šta se prodaje bajato
♦ hrana u konzervi
♦ začini
♦ suhomesnati proizvodi
♦ supe u kesicama
♦ mlečni proizvodi
Kako varaju
♦ prelepe rok trajanja nalepnicom s novim rokom
♦ razmrljaju datum
♦ operu meso
♦ povrće premažu uljem
♦ upakovane proizvode kojima prođe rok trajanja prodaju na meru
Južna Srbija info

KATASTROFA Fabrika cementa otrovala mleko u Austriji ?!

Fabrika cementa u Vitersdorgu u Austriji je najverovatnije odgovorna što se u koruškom Gerčictalu pojavila otrovna supstana hekashlorbencol (HCB) u mleku i stočnoj hrani.

Otrov je preko ishrane dospeo u organizam krava (Foto: ilustracija)
Upravnik fabrike cementa Bernd Šaflehner rekao je da njegovo postrojenje od jula 2012.godine u procesu proizvodnje koristi plavi kreč, te da njima, a ni vlastima nije bilo poznato da on sadrži HCB.
 
Prema njegovim rečima fabrika cementa tek od 6.novembra zna definitivno o emisiji HCB, te je prestala sa upotrebom plavog kreča u svojim pećima dan kasnije.

HCB ispušten u prirodi dospeo je u ishranu krava, u kojima se otrov nagomilavao dok nije ustanovljeno prekoračenje dozvoljenih granica u sirovom mleku.
 
Oko 35 poljoprivrednih gazdinstava I više stotina krava je pogođeno, a državno tužilaštvo je pokrenulo istragu.
 
Poljoprivrednicima u regionu imaju veliki problem zbog HCB-a, a šteta se procenjuje na više miliona evra.

Nevladine organizacije i mediji optužuju vlasti da ništa nisu preduzimale iako im je opasnost od kancerogenog otrova bila poznata već par godina, odnosno pre najmanje sedma meseci, a da javnost o tome nije obaveštavana.
 
HCB je kancerogeni otrov, a do njegove zabrane širom sveta došlo je sporazumom iz Stokholma 2001.godine, kada je zabranjen za korišćenje kao fungicid za pšenicu, u sredstavima za zaštitu drva, u lepku, kao i u proizvodnji PVC-a.
 
Ovaj otrov može da nastane i kao nuzproizvod hemijskih procesa. Ukoliko HCB, preko ishrane dospe u ljudski organizam, može kod akutne koncentracije izazvati mučninu, a kod dužeg opterećenja oranizma otrovom može dovesti i do raka, kao i izazvati druge ozbiljne bolesti.

Takođe, HCB zbog svog delovanja na hormone može smanjiti plodnost kod muškaraca.

HCB se gotovo ne razgrađuje u ljudskom telu i ostaje u masnom tkivu, a može biti prenet i na novorođenčat prilikom dojenja. 
Blic online

UBICA U PRITVORU!

Konzul Srbije Zoran Marković potvrdio je za "Blic" da se među sedam pritvorenih osoba u Turskoj, zbog ubistva navijača Crvene Zvezde, nalazi i osoba koja se direktno sumnjiči za ubistvo.
 
Zamenik šefa policije potvrdio mi je da imaju dovoljno dokaza da osumnjičene terete za krivično delo ubistva. Oni će danas biti privedeni javnom tužiocu, a prema informacijama iz turske polcije oni snisu direktno učestvovali u sukobu navijača, već su bili u posebnoj grupi i bili su vidno pijani - rekao je Marković.

Naveo je da će identitet osumnjičenog saopštiti za dan dva.
Marko Ivković(25), navijač Crvene Zvezde  iz Zemuna ubijen je 21. novembra u Istanbulu, kad su turski huligani napali grupu od 400 Zvezdinih navijača, koji nisu uspeli da uđu u halu Abdi Ipekči da prisustvuju meču Evrolige.
 

Kako javlja "Hurijet", identitet osumnjičenog i dalje nije poznat široj javnosti, ali je fotografija njegovog privođena pokazala potpuno drugačije lice, starije i sede kose, od onog za kog se isprva tvrdilo da je "Markov ubica".
 
Lokalna policija je potvrdila da se radi o turskom državljaninu, te da je on uhvaćen prilikom pokušaja bekstva iz Istanbula za Antaliju.
 
Pet osoba privedeno je prvo na osnovu snimaka, pregledano je oko 300 sati video materijala sa velikog broja kamera, a više od 200 ljudi uključeno je u istragu u okviru četiri specijalna tima.
 
Šef turske diplomatije u ponedeljak je izrazio saučešće povodom ubistva srpskog državljanina. 
Blic online

Konobari insajderi otkrivaju PRLJAVE TAJNE RESTORANA!

Insajderi otkrili zašto je pica za decu slatka, zašto ne treba tražiti limun u piće i kada je najbolje zaobilaziti ribu
U testo za picu namenjenu deci neretko se dodaje šećer kako bi bila ukusnija, a „specijalitet dana” zna da bude sastavljen od ostataka hrane koji bi u protivnom morali da se bace. Ovu i druge tajne američkih restoratera otkrio je serijal „Šta vam stručnjaci neće reći”, koji su zajednički realizovali ekipa emisije „Dobro jutro Ameriko” na kanalu Ej-Bi-Si i časopis „Riders dajdžest”.
Uglavnom anonimna grupa konobara insajdera otkrila im je šta se dešava u restoranima daleko od očiju gostiju i koje se uobičajene laži „serviraju” uz hranu i piće.
Jedan je otkrio da će vegetarijancima reći da jelu nije dodata mesna supa čak i ako jeste samo da bi ga prodali, a konobarica iz Kanzas Sitija je priznala da posle osam uveče služi samo kafu bez kofeina da kasno uveče ne bi morala da pere dva bokala već samo jedan.
„Iznesem poslužavnik sa 12 kafa, deo dam onima koji su poručili običnu kafu, ostalo onima koji su tražili bez kofeina, a zapravo su sve bez kofeina”, priznala je konobarica ne otkrivajući iz razumljivih razloga identitet.
Slična prevara se odvija sa obranim mlekom, jer, kako je istraživanje pokazalo, malo koji ugostiteljski objekat izuzev „Starbaksa”drži obrano mleko, pa je vrlo verovatno da „bezmasna kafa s mlekom” u stvari sadrži punomasno mleko jer je nepraktično nabavljati i čuvati nekoliko različitih vrsta.
Čak ni najuglednijim lokalima nisu strane prečice koje olakšavaju posao. U ovoj istraživačkoj operaciji je otkriveno da je u 99 od 100 slučajeva kajgana napravljena od jaja u prahu umesto od svežih.Posebna priča su obroci za decu.
„Stavljamo šećer u obroke za najmlađe da bi im se više svideli. Dodajemo ga čak i u testo za picu”, priznala je konobarica iz jednog poznatog lanca picerija.
Neke od tajni su toliko prljave da utiču na ponašanje ugostiteljskih radnika kad se nađu u poziciji gosta.
Jedna konobarica je priznala da uvek insistira da joj u piće ne stavljaju limun, pošto je svojim očima videla da se ova voćka retko gde pere i da prođe kroz mnogo rukupre nego što kolut dospe u čašu.
Druga radnica je otkrila da riba obično stiže u restorane dva puta nedeljno i da je sveža samo od utorka do petka, pa nikako ne preporučuje da se riblji specijaliteti naručuju nedeljom i ponedeljkom.
Ovo nije prvi put da su zaposleni u ugostiteljstvu otkrili šta se dešava iza kulisa. Prošlog meseca je jedan sajt na internetu zatražio od radnika u lancima restorana brze hrane da izdvoje jedno jelo iz jelovnika koje nikad ne bi preporučili gostima. Za samo 24 sati objavljeno je 6.000 komentara u kojima se otkrivaju sramni, a uobičajeni postupci u ovim objektima.
Potrošačima se savetuje da imaju na umu da su ledomati često buđavi i da se posude sa začinima dopunjavaju bez prethodnog pranja.
Na stubu srama su se našli i pileći kroketi (čiken nagets). Jedan bivši radnik Mekdonaldsa se prisetio kako je slučajno zaboravio na pultu van frižidera kesu sa oko 100 kroketa koji su se posle nekog vremena pretvorili u neprepoznatljivu tečnost.
-------------------------------------------------------------------
Zaobići specijalitet dana
– U velikom broju restorana specijalitet dana je ono što mora da se proda pre nego što se pokvari. Posebno treba biti oprezan sa „supom dana” ako je u njoj riba
– U jelovniku može da piše da je preliv za salatu svež, ali je velika verovatnoća da je kupljen gotov u prodavnici u tegli
– Ako piše da je desert domaći verovatno jeste, ali je možda napravljen u pekari pet kilometara dalje a ne u restoranu
– Ako se ne svidite konobaru, može pokušati da vas osramoti pred ljubavnim ili poslovnim partnerom tako što će reći da kartica nije prihvaćena
J. Kavaja, Politika

VATRENA STIHIJA Izgoreli lokali u beogradskom naselju Medaković

Vatrena stihija noćas je zahvatila tri lokala u Tržnom centru u u Ulici braće Crnića 23, u beogradskom naselju Medaković 3. Požar je ugašen nakon tri sata, a povređenih nema.
Dvadeset devet vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila borilo se vatrenom stihijom, a požar je ugašen nakon tri sata. Veća materijalna šteta načinjena je i na ostalim lokalima koji su bili u blizini.


Prema recima vatrogasaca, požar je izbio prvo u prodavnici prehrambene robe u prizemlju, a zatim se proširio i na dva lokala na spratu. Na teren je izašlo pet vatrogasnih kola i 19 vatrogasaca, požar je lokalizovan i sprečeno je dalje širenje vatre.
 
Gašenje požara trajalo je više od tri sata zbog izuzetno lošeg pristupa lokalima, a požar je zahvatio tri lokala površine 85 metara kvadratnih.
 
Uzrok požara biće naknadno utvrđen. 
Blic online

STRADAO U NESREĆI KOD ČENEJA

NOVI SAD/BEOGRAD, 28. novembra 2014. (Beta) - Jedna osoba poginula je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila kod Čeneja nadomak Novog Sada, izjavila je u petak ujutro Mirjana Bursać iz novosadske Hitne pomoći.

Bursać je agenciji Beta rekla da je poginula starija muška osoba prilikom sudara kombija i putničkog vozila. U toj nesreći, koja se dogodila u četvrtak u 19.30, jedna osoba zadobila je lakše povrede.

U Beogradu Hitnu pomoć, tokom noći, najčešće su njačešće su tražili hronični bolesnici, incidenta nije bilo, izjavila je portparol hitne pomoći Nada Macura.

Macura je agenciji Beta rekla da je noć bila mirna i da je hitna pomoć intervenisala 119 puta od čega 18 puta na javnom mestu.
(Beta, 28.11.2014) Naslovi net

ŠEŠELJ POKVARIO ODNOSE Milanović otkazao posetu Srbiji zbog lidera SRS

Zoran Milanović nezadovoljan je reakcijama vlasti u Beogradu na oslobađanje Vojislava Šešelja, pa se neće sastati sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, barem ne u bliskoj budućnosti.
Otkazao posetu Beogradu zbog "pasivnosti srpske vlade na Šešeljevu huškačku retoriku": Zoran Milanović
To znači da je Milanović posredno odbacio ideju Milorada Pupovca, koji je gostujući u jednom televizijskom programu predložio susret Milanovića i Vučića kako bi se pokušalo smanjivanje trenutne međudržavne tenzije.
 

Hrvatska smatra kako Vučić i srpski državni vrh nisu adekvatno reagovali na Šešelja, i dok to ne naprave, susret dva državnika ne bi imao preveliki smisao.
 
Hrvati od Vučića žele da čuju kako današnja vlast u Srbiji ni na koji način ne podržava Šešeljeve "ratnohuškačke izjave".
 
Pored međusobnih poseta u 2013. godini, odnosi generalno nisu na baš dobrom nivou. U međuvremenu su se razmenjivale optužbe vezane uz operaciju "Oluja", a političke napetosti kulminirale su kad je Šešelj nedavno oslobođen.
Glavna tema u Hrvatskoj ovih dana: Vojislav Šešelj
Tako će Zoran Milanović zbog otkazivanja prethodno najavljenog odlaska u Beograd, gde će se 16. decembra održati sastanak šefova vlada srednje i jugostočne Evrope sa kineskim premijerom Li Kekijangom. Umesto njega će otputovati ministar saobraćaja Siniša Hajdaš Dončić.
 
Tako je unapred pokopana inicijativa Milorada Pupovca, čiji SDSS u Saboru podržava Milanovićevu Vladu. Pupovac je kritikovao službene vlasti u Srbiji, međutim upozorio je i na neke diskriminacijske procese u Hrvatskoj:
"Ne trebamo da se bavimo šešeljem, već sami sobom": Milorad Pupovac, lider SDSS
- Srbija mora biti glasnija kad je reč o Šešelju. Ali, EU rezolucija ne govori o obnovi poverenja i o tome kako je potrebno zaustaviti govor mržnje, na svim stranama, pa i na hrvatskoj - izjavio je Pupovac, predsednik saborskog Odbora za spoljnu politiku.
 
Dodao je i kako ne vidi problem samo u Šešelju, nego i u trendovima koji se događaju u Hrvatskoj već dve godine:
 
- Imamo povratak u devedesete. Hrvatska se ne može baviti "šešeljevštinom", nego se treba baviti ekonomijom, svojim potrebama i mestom u regionu - trebamo se baviti sobom - zaključio je Pupovac 
Blic online

SRS sa Šešeljem jači od Tadićevog SDS...! direktor Transparentnosti Srbija, skloniji mišljenju da će rejting SRS-a i dalje rasti

Vladimir Pejić, direktor agencije „Faktor plus”, smatra da će radikali koji su se približili cenzusu teško dalje napredovati, dok je Vladimir Goati, direktor Transparentnosti Srbija, skloniji mišljenju da će rejting SRS-a i dalje rasti
Povratkom Vojislava Šešelja u Srbiju, rejting Srpske radikalne stranke približio se cenzusu od pet odsto. Naime, kako pokazuje najnovije istraživanje agencije „Faktor plus”, radikali su sa oktobarskih tri odsto skočili na 4,6 odsto. Time su, „preskočili” Socijaldemokratsku stranku Srbije Borisa Tadića, koja je posle martovskih izbora ove godine ušla u parlament, ali je njen rejting sada ispod cenzusa. Ovo ispitivanje takođe pokazuje da Srpska napredna stranka i dalje uživa poverenje više od polovine birača.
I pored „rasta” radikala, daleko najveći broj ispitanika (85 odsto) uveren je da Šešeljev dolazak ipak ništa neće promeniti na političkoj sceni Srbije. Tek šest odsto njih veruje da će se njegov dolazak u velikoj meri odraziti na srpsku političku scenu.
Da li ovi rezultati znače i da se radikali posle više od dve godine vanparlamentarnog delovanja i niskog rejtinga polako vraćaju na političku scenu Srbije?
Ovaj skok je, kako kaže Vladimir Pejić, direktor agencije „Faktor plus”, bez ikakve dileme posledica Šešeljevog dolaska, ali su ovi rezultati i vrh koji SRS može dostići.
„Ne volim da se bavim predviđanjima, ali moje mišljenje je da će SRS teško dalje rasti. Šešelj nije ništa novo rekao, ono što je kazao za Vučića i Nikolića je ono što se znalo i ranije, tako da je sve to bilo i očekivano. Svojim dolaskom on je, bez sumnje, animirao one koji su se bili povukli”, objašnjava Pajić i dodaje da je najveći problem Šešelja to što je na čelu jedne vanparlamentarne stranke i samim tim može računati na mnogo manje prostora u medijima.
On, smatra Pejić, ne može u narednom periodu da očekuje veliku medijsku pažnju koju je dobio dolaskom u Srbiju, „osim ako zbog nekih izjavama ne bude skandal majstor”.
„Takve izjave, međutim, ne bi bile povoljne po njegov rejting, jer su se ljudi malo zasitili. Nije otkrio ni novu aferu, pa da neko kaže da neće glasati za SNS. Ne vidim njegov novi adut. Njegove izjave vezane za ubistvo Đinđića nemaju toliko sledbenika u 2014. godini. I pored svih tih bombastičnih izjava dostigao je svega 4,6 odsto”, ocenjuje Pejić i dodaje da ipak nisu realne neke prognoze po kojima SRS nema podršku više od dva odsto birača.
Uz opasku da je veliki poštovalac empirijskih istraživanja, Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, kaže da je ipak teško prognozirati šta će se dogoditi na osnovu sadašnjih rezultata. „Od 3 do 4,5 odsto je ipak skok od 50 odsto. Ja sam skloniji mišljenju da će radikali rasti i to znatno više. Istraživanja rađena 90-ih godina pokazala su da je SRS na čelu sa Šešeljem uvek bolje prolazila na izborima nego što su joj davali istraživači pošto jedan broj ljudi nije hteo da otkrije da će glasati za Šešelja. I u to vreme on je imao negativan odijum. Pristalice SRS su ljudi koje je teško uhvatiti u reprezentativnim istraživanjima”, objašnjava Goati i dodaje da su zato po pravilu istraživači kada je reč o radikalima uvek podbacivali.
Prema njegovom mišljenju, Šešeljeva harizma ipak nije potpuno izbledela i on nije zanemarljiva ličnost.
„Naprotiv, to se desilo nekim drugim ljudima koji su 2001. ili 2003. godine bili politički veoma jaki, široko podržani, a danas su ljudi bez stranke. Šešelj je relikt nekog prošlog vremena kada su sva sredstva, uključujući i antidemokratska, bila dozvoljena u borbi za ’uzvišeni’ cilj velike Srbije”, objašnjava Goati i dodaje da radikali nisu više antisistemska stranka kakva su bili 2008. godine, već partija opredeljena za demokratiju, jer je ovde „demokratija jedina igra u gradu”.
Političkom analitičaru Branku Radunu, Šešelj deluje anahrono.
„Čini se da nekako posle 12 godina nije ispratio sve, ovde se mnogo toga promenilo. Ali to ne znači da se on opet neće snaći i prilagoditi novim okolnostima, jer je uvek pokazivao veliku dozu prilagodljivosti. U tom delu političkog spektra bilo je dosta očekivanja od njegovog povratka, a sada ima i nekog razočaranja zbog nekih njegovih izjava”, mišljenja je Radun.
J. Cerovina Politika

UHAPŠEN BORISLAV NOVAKOVIĆ šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine i još tri osobe

BEOGRAD, NOVI SAD – Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković je uhapšen, javila je danas TV Pink.
Novaković, koji je i bivši direktor Javnog preduzeća Zavod za izgradnju grada Novog Sada, je uhapšen sa još tri osobe koje su, takođe, radile u tom preduzeću, zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja 2011. i 2012. godine, kada su bili na tim funkcijama, oštetili budžet Novog Sada, odnosno grad Novi Sad, za oko četiri miliona evra.
Sumnja se da je budžet Novog Sada oštećen sa dva potpisana i realizovana ugovora, a u korist preduzeća „Borovica transport”.
Tanjug, Politika

KRIVAJA MRTVA - KO JE ODGOVORAN?

BAČKA TOPOLA - Nakon što su podnete prijave protiv nepoznatih počinilaca, a u Bačkoj Topoli održana tri protesta, a Malom Iđošu je održan okrugli sto na temu zagađenja reke Krivaje.
Institut za javno zdravlje iz Subotice je na nalog mesne zajednice Mali Iđoš u oktobru izvršio analize vode iz rečice, a rezultati su objavljeni nedavno. Tim povodom je lokalno ekološko udruženje Greenhead organizovalo okrugli sto, na koji su pozvani stručnjaci da bi objasnili rezultate analize.
RTV (Andrea Benko)
Među pozvanima su bili Tibor Šipoš, agroinžinjer i sekretar MZ, biolog Ištvan Kanjo, lekar internista Tibor Deak, direktor lokalnog doma zdravlja, pravnik Atila Novak, kao i šef odseka za društvene delatnosti u lokalnoj samoupravi i hemijski inženjer Ludvik Bakoš.
Osim građana iz Malog Iđoša, bilo je zainteresovanih i iz nekoliko susednih naselja, a opštinsku vlast su predstavljali Zoltan Mohači zamenik gradonačelnika, kao i Imre Halgato, predsednik Skupštine opštine, koji je inače i direktor DTD-a.
Tibor Šipoš je naglasio da je MZ podnela prijavu u policiji protiv nepoznatog zagađivača. On smatra da nema razloga za paniku, jer zagađenje nije dostiglo nivo iz kojeg se lokalno stanovništvo snabdeva vodom. Priznao je međutim, da u slučaju promene pritiska zagađenje može dospeti u stare vodovodne cevi.
Ištvan Kanjo je izjavio da je Krivaja mrtva. Po njemu je samoočišćenje moguće, ali tek nakon što prestane zagađivanje, ali bi potrajalo dok bi zagađenje nestalo iz mulja.
Ludvik Bakoš je kao hemičar ubeđen u to da zagađenje potiče od topolske mesne industrije, pa bi, kaže, zadatak tih firmi bio da očiste Krivaju.
Atila Novak je rekao da zakoni postoje, ali se ne mogu uvek primeniti. Opštinski inspektor može da podnese prijavu pokrajinskoj i republičkoj inspekciji, što je i učinio nekoliko puta. Postoje međutim propisi po kojima je uz redovno plaćanje naknade dozvoljeno puštanje zagađene vode u reku – dodao je.
Dr Deak kaže da u Krivaji nisu iskazane patogene bakterije, ali da ima koliformnih i fekalnih. Pošto Krivaja smrdi, verovatno se ne koristi ni za navodnjavanje, pa nema bolesti koje bi poticale od tih bakterija.
Čulo se i to da u vodi Krivaje verovatno nema teških metala, ali ima vodonik sulfida i fenola, i to je ono što uzrokuje nesnosan smrad.
RTV

DRŽAVA DOZVOLILA BOGIĆEVIĆU DA SE BAHATI!

Najveći poreski dužnik u Srbiji Miroslav Bogićević (61) ima imovinu vrednu oko dve milijarde evra, tvrdi njegov advokat.
- Bilo je više domaćih i stranih procena vrednosti Bogićevićevih kompanija u Srbiji. Sve te procene se kreću od dve milijarde do 2,8 milijardi dolara - kaže za “Blic” advokat Božo Prelević, branilac vlasnika Koncerna “Farmakoma MB” iz Šapca.

Advokat potvrđuje da je svaka procena vrednosti srpskih kompanija njegovog klijenta bar četiri puta veća od duga bankama u Srbiji. Njegovo ukupno dugovanje bankama je oko 300 miliona evra, dok je poreski dug 14,1 milion.

Na naše pitanje zašto Bogićević nije vratio dugove kada ima toliku imovinu, njegov advokat odgovara:
 
- On ne vraća dug zato što je našao inostranog finansijera koji bi izmirio dugove i nastavio proizvodnju. Uhapšen je kada je ugovor potpisan i trebalo je da se realizuje. O svemu tome su znali i ljudi iz vlasti. Bogićević nije hteo da prodaje kompaniju po kompaniju, već je verovao da ceo koncern može da vrati dugove od zarade i zato je našao stranog investitora. Inače, on je za godinu dana smanjio dug bankama za 70 miliona evra. Treba vremena da se dugovi vrate i polako je obnavljao proizvodnju, kaže Prelević.

On tvrdi da je glavnicu duga Bogićević vratio svim bankama i da 300 miliona evra predstavlja kamatu, za koje navodi da su bile “izuzetno visoke”. Advokat napominje da je procene vrednosti Bogićevićevih kompanija u Srbiji radila i Svetska banka kada je uzeo kredit kod njih. Procene su uradile i relevantne inostrane institucije dok je nedavno pregovarao sa stranim investitorom o ulaganju 500 miliona evra.

Policija i poreska inspekcija, kako “Blic” saznaje, sada proveravaju svu Bogićevićevu imovinu i poslovnu i privatnu, a biće tražena dokumentacija iz drugih država.

Bogićević, Miodrag Salaj, predsednik kreditnog odbora Privredne banke Beograd, i još pet osoba uhapšeni su zbog sumnje da je toj banci “Farmakom MB” naneo štetu od 15,5 miliona evra jer nije vratio kredite. 
Blic online

KO JE POKUŠAO DA UBIJE...?

Policija će danas saslušati vlasnika „Delte“ Miroslava Miškovića u sklopu istrage o pokušaju ubistva biznismena Milana Beka, saznaje „Blic”.

Sam odlučuje o poligrafu: Miroslav Mišković
- Nakon šest javnosti nepoznatih osoba i biznismena Stanka Subotića Caneta, i Miroslav Mišković će dati iskaz u svojstvu građanina. Mišković će odgovarati na pitanja u vezi sa zajedničkim poslovima sa Milanom Bekom, što podrazumeva i da će govoriti o zajedničkoj kupovini “C marketa”.
 
Biće mu, kao i Subotiću, ponuđeno poligrafsko testiranje za koje je potreban njegov pristanak - kaže naš izvor blizak istrazi.

Kako se radi o saslušanju u svojstvu građanina, Miškoviću u ovom slučaju nije potreban advokat, a iz kompanije “Delta” juče do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovor da li će pristati na poligraf, koji je Subotić u utorak odbio.

Zdenko Tomanović, advokat Milana Beka, juče je naveo da biznismen ne vodi svoju istragu o počiniocima i naručiocima. Takođe, i da je Milan Beko već tri puta iznosio svoja saznanja o događajima inspektorima MUP-a.

Kako je navedeno u Tomanovićevom saopštenju, to je uradio dan nakon operacije, zatim treći dan i deveti dan posle operacije, međutim formalnu izjavu kao oštećeni daće čim se za to steknu zdravstveni i pravni uslovi, s obzirom na obustavu rada advokata.

Kako je navedeno, Milan Beko je uveren da je njegovo poverenje u rad i efikasnost državnih organa
opravdano.

Cane: Ništa ne krijem

Stanko Subotić Cane je juče saopštio da se uredno odazvao pozivu nadležnih kako bi odgovorio na sva pitanja pošto “nema šta da skriva”. “U izjavi sam potvrdio ono što je istina - da nemam nikakve veze sa ovim slučajem i podsetio sam ih da sam protiv Beka podneo nekoliko krivičnih prijava zbog poslovnih problema u vezi sa zloupotrebom oko privatizacije ‘Novosti‘. Žarka mi je želja da se taj spor okonča pred nadležnim sudom. Takođe, iskreno želim da policija što pre okonča istragu i pronađe krivce u slučaju pokušaja atentata, a Beku želim brz i uspešan oporavak”, naveo je Subotić.
Blic online

Kakav sretnik, silovala ga obožavateljka!?

Šaja Labaf (28) ispričao je da ga je silovala neimenovana obožavateljka tokom njegovog petodnevnog performansa u jednoj galeriji u Los Anđelesu.

Šaja je tada sedeo u jednoj maloj prostoriji sa kesom na glavi i ćutao, a obožavatelji i radoznalci su mogli da uđu i provedu neko vreme nasamo sa njim.
On tvrdi da je jedna obožavateljka odmah po ulasku skinula odeću i skočila na njega, a da je on "zbog performansa" morao da ćuti.
"Imala je bič i počela je da me udara po nogama. Bila je gola, strgla je odeću sa mene i silovala me. Njen dečko je čekao ispred u redu, ne sluteći šta se dešava."
Glumac nije objasnio zašto nije zaustavio niti prijavio napad raspomamljene žene, čiji identitet nije otkrio
Mondo

BEČEJ: POKVARENO MLEKO U GOMEXU!...


BEČEJ- U Bečejskoj prodavnici "Gomex" (robna kuća u centru grada, ul. .Glavna br.2) ovih dana se naši sugrađani žale na prodaju mleka sa sumnjivim rokom trajanja. Kako se može videti i na ovim snimcima, mleko kupljeno 27.11., ima taj datum kao krajnji rok upotrebe, ali kada je naš sugrađanin otvorio imao je šta da oseti i vidi. Mleko je pri zagrevanju počelo da se siri pa je planirani sutlijaš koji je kuvan morao ceo da se baci. Na snimcima vidite do kakve reakcije je došlo pri kuvanju ovog mleka a o mirisu da ne govorimo.
Na osnovu ovih žalbi građana, glavni urednik Vojvođanskog vesnika Davor Bošković je lično otišao da kupi mleko sa tim datumom i uverio se da je mleko pokvareno. Kontaktirali smo zrenjaninsku centralu ovog prodajnog lanca gde su nam rekli da dostavimo fiskalne račune i kojekakve pismene dokaze. Kako nam nije namera da utvrđujemo da li smo kupili nego da je mleko pokvareno a imamo dokaze za sve što tvrdimo tražili smo izjavu zašto se takvo mleko našlo na rafovima. Do sada odgovor nismo dobili.
 
Evo i fiksalnog računa kojeg smo sačuvali pri kupovini pokvarenog mleka

Sutlijaš sa ispravnim mlekom

Skandal vesti, D. Bošković

VIDEO - JAKA OLUJA U BRISBEJNU! Brisbejn, treći po veličini grad u Australiji, pogodila je...

Brisbejn, treći po veličini grad u Australiji, pogodila je danas najjača oluja u poslednjih nekoliko decenija u kojoj je 12 ljudi povredjeno, a jak vetar, kiša i grad nosili su krovove, obarali dalekovode i poplavili ulice.
Premijer australijske države Kvinslend Kembel Njuman naveo da je to bila najjača oluja koja je pogodila Brizbejn, grad sa 2,2 miliona ljudi, još od 1985. godine.
Televizijske informativne emisije prikazale su razbijene prozori oblakodera u centru Brizbejna, male avione prevrnute naopačke na aerodromu i automobile, gotovo u potpunosti, potopljene u poplavljenim ulicama grada, prenela je agencija AP. 
Snabdevač električne energije, državna kompanije "Energeks", saopštila je da je 90.000 domova ostalo bez struje, zbog oborenog drveća i stotina dalekovoda zbog jakog vetrova, čiji su udari dostizali 140 kilometara na čas.
Blic online

UPUCAN muškarac na...

Muškarac Aleksandar B. (32) koji je imao kriminalni dosije, ubijen je sinoć sa više hitaca iz pištolja u glavu dok je izlazio iz svog automobila, nezvanično saznaje Blic.
Ubistvo se dogodilo oko 17 sati u Bulevaru Zorana Đinđića kod broja 160.
 
Kako nezvanično saznajemo nepoznati napadač ga je pogodio sa više hitaca iz pištolja u glavu i grudi.
 
- Muškarac je sinoć nešto posle 18 časova zatečen mrtav pored automobila na parkingu u Bulevaru Zorana Đinđića 158, a imao je dve prostrelne rane na glavi i tri na leđima, rekla je portparolka Hitne pomoći Nada Macura.
 
Jedna policijska patrola dežura ispred zgrade, na mestu gde se dogodilo ubustvo.

 
Za protekla 24 sata Hitna pomoć je u Beogradu obavila ukupno 276 intervencija od kojih 70 na javnim mestima, dodala je Macura.
 

Macura je uoči predstojećeg vikenda savetovala, pogotovu mladima, da budu oprezni u saobraćaju, da ne uzimaju alkohol i da se ne ponašaju agresivno.
Blic online

Aleksandar B. (32) upucan je u četvrtak uveče na Bulevaru Zorana Đinđića na Novom Beogradu.
Kako saznajemo, on je oko 18.30 sati na parkingu kod Politehničke škole upucan u glavu i grudi.
Policija je objavila potragu za napadačima.
N1 info