20141126

U BRAKU ČITAVU VEČNOST - ČAK 89. GODINA

Karam i Kartari Čand imaju zajedno 211 godina, a zajedno su „oduvek“ – punih 89 godina, i verovatno su najstariji bračni par na svetu.
Venčali su se u Indiji u decembru 1925. godine kada su još bili sasvim mladi, gotovo deca.
Karam i Kartari Čand
Bračni par Čand, koji danas živu u Bredfordu, na severu Engleske, u koju je došao 1965, ima osmoro dece, 27 unučadi i mnogo praunuka.
Prošle subote proslavili su svoje rođendane - on svoj 109, a ona svoj 102, okruženi brojnim rođacima, od kojih su mnogi došli čak iz Indije.
„To je bio specijalan dan za porodicu. Sreća je biti na okupu“, izjavio je za Dejli mejl njihov sin Pol Čand.
Na-proslavi-100.-rodjendana.jpg
Sa decom na proslavi 100. rođendana gospodina Čanda
Na pitanja koja mu ljudi stalno postavljaju – koja je tajna dugovečnosti njegovih roditelja, šta jedu, šta piju – Pol obično odgovara: „Da znam i ja bih isto to i jeo i pio“.
A pravi odgovor je „život bez stresa“!
„Jedem sve što poželim, ali umereno. I nema ničeg veštačkog u našoj ishrani. Posebno volimo puter, mleko i svež jogurt. Nikada nisam prestao da uživam u životu“, dodaje Karam koji puši jednu cigaretu dnevno i popije čašicu alkohola tri puta nedeljno.
Pre-43-godine.jpg
U Engleskoj, 1971. godine
„Proživeli smo lep život. Uvek smo bili zajedno, posvećeni porodici. To je zaista jednostavno“, zaključio je krepki stogodišnjak. 
RTS

Devojčici se zario kišobran u oko i probio joj mozak, lekari joj se bore za život!

Đaci su se igrali i u jednom trenutku, devojčica je izgubila ravnotežu i tom prilikom pala na kišobran. Vrh kišobrana joj se zabio u oko i došao do mozg.
Stravičan događaj odigrao se u školi u Solinu gde se tokom igre učenici vrh kišobrana zario u oko!
Oštrica je prošla devojčici kroz oko, probila mozak, i tom prilikom je došlo do preloma baze lobanje. Dete je priključeno je na veštačko disanje.
Tragedija se dogodila oko 9 i 30 sati tokom pauze između dva školska časa.
Đaci su se igrali i u jednom trenutku, devojčica je izgubila ravnotežu i tom prilikom pala na kišobran svog druga. Vrh kišobrana joj se zabio u oko i došao do mozga.
Foto: Profimedia
Incident je u 12,45 sati potvrdila policija i navela da je devojčica zadobila teške telesne povrede.
Direktor solinske osnovne škole “Vjekoslav Parać” u Svetome Kaji, Đuro Baloević, potvrdio je za Slobodnu Dalmaciju da je povređeno dete iz njihove škole.
- Ono što vam mogu reći jeste da se da se sve dogodilo na malom odmoru pre početka časa. Detetu je odmah pružena prva pomoć, a Hitna pomoć stigla je u roku od pet minuta. O svemu su obavešteni roditelji oba deteta, pozvana je i policija koja će utvrditi detalje.  Naime, postoji tačno određeni protokol i pravilnik postupanja u ovakvim situacijama kako svi moramo postupati i u cilju zaštite dece – rekao je direktor škole.
On dodaje da će biti preduzete sve potrebne mere i da će omogućiti psihološku pomoć deci koja su prisustvovala ovom događaju.
(Telegraf.rs / Izvor: Slobodna Dalmacija / Foto-ilustracija) Telegraf

Unuci narkomani u Srbiji otimaju penzije svojim...

Direktorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević, izjavila je da je sve više narkomana koji čine nasilje u porodici i to nad starima.
"Oni otimaju pare od baka i deka koji vrlo često zbog toga dobiju i batine, to je uglavnom onda kada se primaju penzije", rekla je Stanojevićeva koja je u Gerontološkom centru u Jagodini učestovala na tribini pod nazivom "Nasilje nad starima".

Narkomanija je jedna od pošasti koja je vrlo prisutna i može biti još gora ako joj se ne stane na put, ocenila je Stanojevićeva.
"Savetovalište je ove godine zabeležilo 2.800 poziva nasilja u porodici što je broj na nivou prošlih godina. Broj žrtava nasilja se ne povećava, broj ubijenih žena je ove godine 22, prošle godine ih je 46 ubijeno u porodičnom nasilju", rekla je Stanojevićeva, prenosi Tanjug.
Kada je reč o nasilju nad starima 12 odsto poziva odnosi se se na nasilje u porodici. 
"To čine deca roditelja, koja više nisu deca već odrasli, koji imaju 40 i više godina a koji zlostavljaju svoje roditelje, tuku ih, izgladnjuju, zaključavaju u prostorije gde nema grejanja, ne dozvaljavju im da koriste kuhinju da spremaju hranu, isteruju ih napolje", kaže Stanojevićeva.
Prema njenim rečima, stari trpe i dalje vole svoju decu i često kriju ša se dešava.
"Oni dalje vole svoju decu i njima je žao što do toga dolazi. Oni u pričamo brane svoju decu, ne pričaju o tome, šta im se dešva, a ako i pričaju onda je kriv neko drugi a ne njihovo dete, krive su okolnosti što je eto ostalo bez posla, kriv je šef ili žena ako je ima jer ga je nagovorila", rekla je Stanojevićeva.
Ona je za primer "nečoveštva o bezobrazluka" navela slučaj jedne žene koju su izbacile iz kuće dve blizankinje koje je ona, kao bebe usvojila, odhranila i odškolovala.
"Te dve blizakinje izbacuju pomajku u dvorište, ne daju joj da uđe u kuću, ne daju da jede a nju koja ima preko 70 godina je sramota od komšiluka šta joj rade", rekla je Stanojevićeva.
Žrtve nasilja uglavnom ćute
Pomoćnik tužioca u Osnovnom sudu u Jagodini Danijela Milenković, je navela da je najveći broj krivičnih prijava i predmeta koje tužilaštvo u ovm gradu dobija, "zbog nasilja u porodici" ali da starije osobe koje su žrtve nasilja o tome uglavnom ćute.
"Kada i prijave policiji te osobe zadržavaju pravo da protiv svojih najbližnjih ne govore, i tako tužilaštvu otežvaju dalji postupak procesuiranja," napomenula je ona.
Prema njenim rečima, često ne postoji ni medicinska dokumentacija o nasilju jer se takve osobe retko javljaju lekarima, nedostaju svedoci događa a ako i ima svedoka to su opet članovi porodice ili eventulano komšije, koje opet, ne žele da o tome govore.
"Bake i deke ne žele protiv svojih unuka, a ni kada su maltretirani ne žele da oni budu osuđeni što znatno otežava procesuiranje po takvim predmetima, dodala je ona.
Tribina je održana u okviru obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama" 25. novembra, a prisustovalo joj je oko 60 stručnih radnika Centara za socijalni rad iz Jagodine, Kragujevca, Boljevca, Ćuprije, Paraćina i drugih opština ovog dela Srbije.
RTS

BEČEJ - MRTAV GRAD I SOCIJALNA BOMBA, Odloženo ročište za reorganizaciju PIK-a za sledeću godinu...

NOVI SAD -
Predsednik sindikata PIK Bečej Aleksandar Pešić, danas je za RTV rekao: "Bečej je mrtav grad, da nema penzija i plata da se podele ništa ne bi ostalo živo u Bečeju, Bečej je socijalna bomba." 

Ročište o budućnosti PIK-a Bečej - odloženo

BEČEJ -
Nekadašnji simbol jugoslovenske poljoprivrede PIK-a Bečej je već četvrtu godinu u stečaju. Danas je trebalo da bude održano ročište na kom bi bila rešena njegova budućnost, ali je ono, zbog štrajka advokata odloženo.

Dugovanja PIK Bečeja prema nešto više od 1700 poverilaca, među kojima su, osim fizičkih i pravnih lica, dobavljači i radnici, iznose blizu 60 miliona evra. Ipak, odgovorni u ovom kombinatu tvrde da je vrednost PIK-a znatno viša.

...

Iako je nekadašnji gigant u stečaju, radnici su sačuvali sve resurse i uspevaju da prehrane 1.400 porodica. Ipak, sve ih muči neizvesnost od bankrota.

Mada je u Privrednom sudu trebalo da bude održano ročište na kojem su poverioci morali da se izjasne o planu reorganizacije kombinata, ono je odloženo.

Zbog stanja u pravosuđu i revizije procene kapitala PIK Bečej naredno ročište je zakazano za 24. mart naredne godine

Revizija, koju će uraditi međunarodni procenitelj, trebalo bi da bude završena početkom decembra. Na osnovu nje biće usaglašen i plan reorganizacije za sledeće ročište, a plan će podrazumevati da svi poverioci, izuzev banaka, postanu vlasnici PIK Bečeja.

 Raniji prilog RTV-a

U novosadskom Privrednom sudu danas je trebalo biti održano ročište na kojem bi poverioci trebalo da se izjasne o planu reorganizacije kombinata PIK Bečej, koji je već četvrtu godinu u stečaju. PIK nije na listi preduzeća za koje je Agencija za privatizaciju uputila javni poziv investitorima, ali se iz uprave ipak nadaju da će im država pomoći i pronaći strateškog partnera. Iako je bankrot zakonski moguć, stečajna uprava tvrdi da do njega ne bi trebalo doći.

Iščekujući ročište, a sledeće je u martu 2015. god., nakon kojeg će se znati koja je dalja sudbina jednog od nekadašnjih simbola jugoslovenske poljoprivrede, radnici strepe od otkaza, kojih je u naletima bilo u prethodnom periodu i priželjkuju da država bude strateški partner PIK Bečeju. U upravi ovog kombinata kažu da imaju kontakata sa predstavnicima Vlade Srbije i da se ide u pravcu nalaženja strateškog partnera koji bi mogao biti i neki strani investitor. Takođe, navode da očekuju da banke, koje su najveći poverioci, verovatno neće podržati predloženi plan reorganizacije.
RTV (Nenad Jovićević)
"U Planu koji bi trebalo da traje 15 godina, od tih 15, dve godine bi trebalo da budu grejs period, ajd da kažem neki oporavak PIK-a. Bankarima će se u tih narednih 13 godina isplaćivati određena kamata koja je u planu fiksirana i njihov dug podele na tih 13 godina", rekao je za RTV stečajni upravnik PIK Bečeja Pavel Severinji.
Ukoliko se plan usvoji ove godine, realizovanje bi krenulo tek 2018. PIK je četvrtu godinu u stečaju i tokom tog perioda Pokrajinska vlada predlagala je plan prema kojem bi kojim bi Institut za ratarstvo i povrtarstvo kroz saradnju sa republičkim Fondom za razvoj postao većinski vlasnik PIK-a, tako što bi se otkupili dugovi od najvećih poverilaca, tvrdi pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin. Takođe bilo je apela i da republička vlast učini nešto kako bi pomogla PIK-u.
"Na žalost kada su posle izbora 2012. godine nova vlast nije ništa uradila. Stalno su imali nove planove, sad imaju novi plan i mi se ne pojavljujemo u PIK-u tako intenzivno, a ja tvrdim da je prihvaćen naš plan danas bi imali PIK u većinskom državnom vlasništvu i oporavljen", rekao je za RTV pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin.
Član odbora za selo pri SANU Branislav Gulan tvrdi da je PIK Bečej žrtva ishitrene, ali loše privatizacije, koju smo vodili na ovim prostorima i koju na žalost još uvek vodimo. "PIK Bečej može da opstane jedino ako dobije status kao što je dobio PKB Beograd i postao državno preduzeće", smatra Gulan.
PIK Bečej 2007. godine kupila je kompanija Irva investicije, koja u svom sklopu ima još nekoliko srpskih firmi. U čijem vlasništvu bi PIK mogao da nastavi svoje poslovanje znaće se posle marta meseca 2015. god. ako ga bude.
RTV

UBIJEN JOŠ JEDAN CRNAC U AMERICI... Tokom nereda u američkom gradu Fergusonu...

Dvadesetogodišnji DeAndrea Džošua pronađen je mrtav u svom automobilu i kako se čini, tragovi na mestu događaja ukazuju na to da je namerno upucan tokom nereda koji su protekle noći izbili u Fergusonu.
Prema pisanju američkih medija telo mladića pronađeno je na samo nekoliko metara udaljenosti od mesta na kojem je policajac ubio tinejdžera Majkla Bruna u avgustu ove godine.
Baka ubijenog mladića tvrdi da ga je neko ubio u nemirima koji su u ponedeljak uveče zbili nakon odluke porote da neće suditi za ubistvo policajcu koji je usmrtio
nenaoružanog Brauna.
 
"Policiju nije briga, jer je on crnac", rekla je ona.
 
Njegova porodica tvrdi da je bio veoma dobar mladić, da je radio u obližnjoj trgovini i da se nikada nije drogirao. 
Blic online

Putnici gurali avion da upali na -50... putnici jednog aviona na Arktiku morali su da izađu iz letelice na temperaturu od minus 52

MOSKVA - U nekim zemljama možda ćete morati da pogurate automobil zaglavljen u blatu ali u Rusiji, putnici jednog aviona na Arktiku morali su da izađu iz letelice na temperaturu od minus 52 i poguraju svoj avion pošto mu se šasija zamrzla, prenose elektronski mediji.
Priča je "procurela" kada je jedan od putnika na JuTjubu postavio video snimak na kome se vidi grupa raspoloženih putnika kako gura Tupoljev preko snegom prekrivene piste u Igarki, gradu na Arktiku.
"Ajmo", uzvikivali su putnici odeveni u debele zimske kapute dok su zalegli po krilima aviona i odgurali ga nekoliko metara. "Svi hoćemo kući", rekao je jedan od njih.
Zvaničnici zapadnog Sibira saopštili su da istražuju incident koji se dogodio juče.
"Zbog niskih temperatura, sistem kočionih šasija se zamrznuo i kamion za vuču nije mogao da pomeri avion na pistu kako bi uzleteo", naveli su zvaničnici. "Putnici u avionu izašli su i pogurali ga".

Tehnički direktor kompanije Katekavija, Vladimir Artjomenko rekao je lokalnim litovima da je pilot zaboravio da spusti kočnicu za parkiranje kada je napustio avion zbog čega su se kočnice zamrzle.
Putnici su gurali avion gok nije uspeo da se okrene a potom je stvar preuzeo kamion za vuču, Sam let protekao je bez problema.
Avion sa 74 putnika leteo je iz Igarke oko 2.800 kilometara severoistočno od Moskve do sibirskog grada Krasnojarsk.
Čak i u Rusiji gde su svi već navikli na dugotrajne, ledene temperature, podvig putnika izazvao je čuđenje i divljenje, pišu agencije.
"Sibirci su toliko žestoki da je guranje smrznutog aviona po pisti za njih sitnica", navodi list "Komsomolskaja pravda".
Društveni mediji takođe su puni hvale za putnike - radnike na naftnim platformama koji su krenuli kući. "Jedno obično jutro u Rusiji. LJudi na gurku pokreću avion na minus 50", jedan je od popularnijih tvitova.
Direktor aerodroma kaže da su putnici šale radi odlučili da guraju avion. "Verovatno su hteli selfi. To je dobra šala i postala je hit na internetu", rekao je ruskim medijima Maksim Aksjonov.

Foto Tanjug. S. Ilić, ilustracija

BAHANALIJE I PERVERZIJE: Proslava rođendana Majli Sajrus!

Majli Sajrus se trudi da svakim pojavljivanjem skrene što više pažnje na sebe. Ovoga puta je slavila 22. rođendan u Holivudu, a sve zvanice je iznenadila neobičnim enterijerom.
Majli Sajrus jaše bika u obliku penisa
Prostorija je bila ukrašena seksi igračkama i listovima marihuane, a glavna atrakcija bila je jahanje mehaničkog bika u obliku penisa.
  Iako oskudno obučena u mini suknji i kratkom florescentnom topu, Majli je za svoje goste zaigrala u toplesu.
  Ovim skandaloznim slikama sigurno neće biti zadovoljna porodica njenog novog dečka Patrika Švarcenegera.
  Izvori tvrde da Marija Šrajver, Patrikova majka, nikako ne odobrava njihovu vezu. 
Blic online

Pucao u sopstvenog brata misleći da je...

Zbog teškog ranjavanja Željka Mirkovića zvanog Grga na području Bihaća uhapšene su i saslušane četiri osobe. Među njima je i Đuro Mirković koji je pucao u sopstvenog brata misleći da je divlja životinja.
Ilustracija
- Protiv Đ. M. će biti podnesen izveštaj nadležnom tužilaštvu i to zbog sumnje da je počinio krivično delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine - kazao je Ale Šiljdedić, potparol MUP-a Unsko-sanskog kantona.
 
Do ranjavanja je došlo u mestu Lokosun u blizini Mirkovićeve vikendice, sasvim slučajno, i to kada je Đuro Mirković pucao verujući da mu je na nišanu divlja životinja. Međutim, ispostavilo se da se radi o njegovom bratu, inače poslaniku u Skupšini USK i da ga je teško ranio u stomak.
 
Na sreću, njegovo stanje je nakon operacije stabilizovano, ali je i dalje veoma ozbiljno.
 
- Slede postoperativni oporavak i dodatna ispitivanja. Pacijent je trenutno pri svesti i komunikativan je - rekla je Maja Hadžimehmedović, portparolka bolnice Dr Irfan Ljubljankić u Bihaću u kojoj je Mirković i smešten.
 
Zbog sumnje da su imali veze sa celim slučejem u policiji su danas saslušani i F. M. (29), A. Š. (47) i O. E. (50), ali su ubrzo pušteni na slobodu. Kod njih je pronađeno i zaplenjeno lovačko oružje, odnosno četiri lovačke puške.
 
Zanimljivo je da se cela drama odigrala u okviru Nacionalnog parka Una u kojem lov uopšte nije dozvoljen. 
Blic online

Vašar u Topoli: Šokantne fotografije i događaji obišli ceo svet, neviđena bruka i sramota!

Malo je reći da su fotke sa vašara u Topoli pre nekoliko dana izazvale pravu buru na srpskom veb nebu. No, one su prenele samo delić atmosfere.
Slike sa vašara nisu ništa u odnosu na priču koja stoji iza njih
Kako je izgledalo biti sa objektivom “na pravom srpskom vašaru”, između gastrosa i lokalaca, brda franaka i evra, četnika i Ere Ojdanića sa mikrofonom - saznajte iz prvog lica!
 
- Sve je vrvelo od franaka i evra. Sa jedne strane su bili gastarbajteri iz Nemačke i Švajcarke, koji su zaista neprimereno pokazivali koliko su bogatiji od lokalaca. Mahali su parama, bacali novačice, bahatili se u svakom pogledu, a, naravno, striptizetama su konstantno šuške stavljali među grudi. Najčešće su to bile novčanice od 50 i 100 evra. Posle su ih pipkali, zavlačili im ruke u gaćice, pokušavali da im skinu i bruseve. Iako veoma upečaljivo, to mi je ipak bilo jako tužno - priseća se Marko Marković (22) iz Užica, autor fotografija.
 
Iako mje Marku jedan deo slike „pravog vašara“ delovao veoma tužno, bilo je i zabavnih scena. Više o njima pročitajte na sajtu 24 sata.rs.
Blic online 

SPLIT - NJUJORK PREKO BEOGRADA! Er Srbija, čiji je strateški partner Etihad ervejz iz Ujedinjenih Arapskih Emirata,

Er Srbija, čiji je strateški partner Etihad ervejz iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, razmatra mogućnost da se u drugoj polovini 2015. uvede linija Split - Njujork, ali preko Beograda, piše Slobodna Dalmacija.
"Dok Kroacija erlajnz spava poslovnim zimskim snom, kompanija Er Srbija žestoko cilja na hrvatsko tržište, ali i još dalje, preko okeana", navodi taj hrvatski list. Kako je navedeno, u upravi srpske aviokompanije nisu želi o tome da govore, s obzirom da treba razmotriti sve računice takvog interkontinentalnog poduhvata, ali i pre prvog leta dobiti sve potrebne dozvole američkih vazduhoplovnih vlasti. "Kada je reč o našim prekookeanskim letovima, u toku je ispitivanje izvodljivosti projekta i već smo više puta javno saopštili da se nadamo da ćemo uspostaviti letove do kraja 2015. godine. Međutim, još uvek je rano za neke konkretnije najave", kaže predstavnik Er Srbije Arsen Rudan. Avioni će od beogradskog Surčina od leta iduće godine leteti svakodnevno prema Resniku, kod Splita, Dubrovniku i Puli, a dvaput dnevno i za Zagreb. Srbija je dobila dozvolu za direktne letove do severnoameričkog kontinenta od druge polovine 2015. godine.
Međutim, linije do gradova u SAD-u moraju pričekati i dodatne procene američkih vlasti.
Prvi korak prema direktnim letovima za SAD posle 20 godina ne znači da je to kraj posla pošto kompanije i aerodromi s kojih bi poletali avioni, u ovom slucaju Split i Beograd, treba da prođu dodatne provere. Kako je navedeno, čeka se i "zeleno svetlo" američkog ministarstva za prevoz, koje procenjuje ekonomsku opravdanost, ali i eventualni sukob interesa s kompanijama iz SAD-a.
Zadnji korak je potvrda za avione koji moraju ispunjavati uslove za prekookeanske letove, ali budući da vlasnik Er Srbije raspolaže s ozbiljnim kapitalom, to neće biti ni najmanji problem, navodi Slobodna Dalmacija. Er Srbija trenutno ima flotu od deset uskotrupnih i pet turboelisnih aviona, a nedavno je potvrdila narudžbinu 10 erbasa tipa A320 neo, ukupno vrednih milijardu dolara.
Etihad je jedna od najboljih firmi u svojoj branši u svetu, koja godišnje preveze 10 miliona putnika.

Novi Magazin

Masovna tuča ispred "Baroka" - devojke protiv mladića, Tezgana, Arijana, Sedata, Ljadimeta...

Masovna tuča ispred "Baroka" - devojke protiv mladića

U Novom Sadu je rano jutros došlo do masovne tuče ispred kluba "Baroko", na Bulevaru Mihajla Pupina.
U tuči su učestvovale četiri devojke sa jedne strane i petorica mladića sa druge.
Potukli su se Tezgana D. (21), Arijana A. (21), Sedata K. (21) i Ljadimeta K. (19) sa jedne i Sava Ž. (29), Darko K. (29), Marko K. (29), Dejan N. (31) i Nemanja P. (26) sa druge strane, prenosi Blic.
Darko K. je zadobio prelom šake, dok su ostali učesnici tuče zadobili lakše povrede.
Tuča se dogodila oko 2.50h.

Radio 021

Uhapšena 17-godišnja "madam"... "Madam" stara 17 godina uhapšena je zbog toga što je organizovala...

Sarasota -- "Madam" stara 17 godina uhapšena je zbog toga što je organizovala prostituciju u dve srednje škole na Floridi, objavila je Raša tudej.
Foto: Beta/Ilustracija
Policija je saopštila da je podvodila 15-ogodišnju devojčicu za 40 dolara i flašu pića 21-ogodišnjem klijentu.
Učenica srednje škole u Sarasoti Aleksa Nikol De Armas uhapšena je u petak zbog trgovine ljudima mlađih od 18 godina. Džon Majkl Mošer (21) je takođe uhapšen i optužen za seksualno iskorišćavanje maloletnika, objavio je WWSB. Policija je izjavila za Herald – Tribun iz Sarasote da će još jedna osoba biti uhapšena.

Policija je saopštila da je šema otkrivena kada su se četiri studenta poverila školskim službenicima da su ih De Armas, koja je radila kao madam i jedan učenik te škole zvali da se uključe u lanac prostitucije početkom oktobra. Biznis plan je podrazumevao da se još učenika prostituiše u zamenu za novac i alkohol.

Zašto podvoditi starije kurve, kada imam mlade sveže kurve koje mogu da prodam? – napisala je De Armas u porici svom biznis partneru na Fejsbuku. Radiću ovo dokle god mogu da zarađujem.

Svi aranžmani su ugovarani kroz privatne poruke na socijalnim mrežama zato što De Armas nema mobilni telefon. Oni su razgovarali o cenama za seksualne usluge, 50-70 dolara za oralni i 100 dolara za seks sa devicom.

Policija je saopštila da 15-ogodišnja žrtva nije pristala na seks.

Ona je svedočila da je rekla Mošeru da nije želela da s njim stupi u seksualni odnos, na šta on nije obraćao pažnju, već je silom, protiv njene volje prislonio uz zid onemogućavajući je da pobegne, saopštila je policija.

Madam je prilazila devojkama u tri srednje škole, ali 15-ogodišnja devojčica je jedina poznata žrtva. Policija i dalje traga za žrtvama i moguća su nova hapšenja.
B92

Lažni profil učiteljice iz Veternika?!

Nepoznata osoba otvorila je lažni profil na Fejsbuku pod imenom Dragana Dejanov i napunila ga porno fotografijama jedne žene. Na profilu je napisala da je učiteljica u OŠ "Marija Trandafil" iz Veternika i time narušila ugled škole.
"Učiteljica Dragana" na ovoj društvenoj mreži ima više od 11.000 pratilaca, sa kojima svakodnevno komunicira preko svog profila.
 
Navodno je završila srednju medicinsku školu, a potom i Učiteljski fakultet u Somboru. Na profilu joj piše i da je iz Futoga, da je udata, kao i da je učiteljica u veterničkoj školi. 
Blic online

OTKRIVENI MAGACINI SA ROBOM NA CRNO!

Policija otrkila magacine krcate robom “na crno” U poslovnim prostorijama jedne trgovinske firme iz Bajine Bašte policija je otkrila robe u vrednosti od oko šest miliona dinara koja nije bila evidentirana u poslovnim knjigama.
U tri magacina ovog preduzeća policija je prilikom pretresa, po naredbi sudije za prethodni postupak Višeg suda u Užicu, pronašla raznolik robin asortiman koji nije uknjižen: 42 DVD plejera, 17 kadica za peskarenje, 5,193 foto albuma, 276 električnih kućnih vagica, 19.685 knjiga, 16 šlajfarica, 3.079 pari naočara sa dioptrijom, belu tehniku i nekoliko kućnih aparta.

Protiv suvlasnika ove firme podne su krivične prijave za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i falsifikovanje službene isprave. Sa prijavom za falsifikovanje službene isprave suočiće se i dva službenika ovog preduzeća koji se terete da su sačinili popisnu listu i zapisnik i u njih uneli neistinite podatke o prijemu robe. 
Blic online

Maloletnik izboden nožem u stomak i trenutno je...

Petnaestogodišnjak iz Bujanovca B.E. izboden je u utorak uveče nožem u stomak i trenutno je na odeljenju Hirurgije bolnice u Vranju.
Žrtva ima samo 15 godina
Njega je bujanovačka hitna pomoć oko 22 sata dovezla u Zdravstveni centar sa teškim telesnim povredama opasnim po život.
– Imao je ubodnu ranu u predelu leve strane grudnog koša koja mu je ugrožavala život.

Nakon adekvatne dijagnostike i zbrinjavanja na odeljenju Hirurgije, pacijent je sada van životne opasnosti – kaže hirurg Svetlana Mihajlović.
Prema njenim rečima, B.E. je zbog daljeg praćenja zdravstvenog stanja smešten na odeljenju intenzivne nege na Hirurgiji. Detalje ovog događaja vranjska policija još uvek nije saopštila. Kako je rečeno u ovdašnjoj Policijskoj upravi, saopštenje za javnost može se očekivati uskoro. autor: Aleksandar Aca Stojković
OK RADIO

VIDEO: U požaru stradalo petoro dece!

U požaru koji je zahvatio jednu montažnu kuću u gradu Edna u Teksasu stradalo je petoro dece, saopštile su danas lokalne vlasti.
Preživelo je samo najmlađe dete (sasvi desno dole) (FOTO: Ashley Sanchez)
Kad su vatrogasci po pozivu stigli na lice mesta, već je bilo izgorelo 60 do 75 odsto montažne kuće u kojoj je živela porodica, izjavio je šef vatrogasne brigade Nik Straus, a prenela agencija AP.

Šestorica vatrogasaca su ušla u kuću kako bi pronašli decu, ali su morali da se povuku napolje nakon što se krov delimično urušio, a pod počeo da propada.

Imena dece nisu objavljena, ali se radi o dve devojčice stare pet i šest godina, kao i trojici dečaka starih devet, 13 i 15 godina, rekao je Straus.

Roditelji dece, DŽoni Hernandez (30) i Anabel Ortiz (32), stajali su po dolasku vatrogasne ekipe ispred svoje kuće u požaru, a sa njima je bilo njihovo šesto dete.
  Blic online

VIDEO: ULETEO KOLIMA MEĐU DEMONSTRANTE, Fotoreporteri su zabeležili dramatičan trenutak u kom je vozač uleteo u

Fotoreporteri su zabeležili dramatičan trenutak u kom je vozač uleteo u grupu demonstranata u Mineapolisu u SAD, koji su protestovali zbog oslobađajuće presude u slučaju ubistva crnog tinejdžera u Fergusonu.

Automobil uleće u masu u Mineapolisu
Nakon što je udario ženu, automobil je vukao ženu desetak metara, pred užasnutim demonstrantima. Još jedan čovek je pao preko automobila i neko vreme se vozio na haubi.
Vozač ovog automobila još uvek nije identifikovan.
Incident se desio tokom demonstracija koje su izbile širom SAD zbog odluke porote da ne podnese optužnicu protiv policajca Darena Vilsona u slučaju smrti Majkla Brauna.
 
 
 
Guverner savezne američke države Misuri Džej Nikson saopštio je da će na ulice grada Fergusona biti razmešteno 2.200 pripadnika nacionalne garde.

- Životi i imovina moraju biti zaštićeni. Ova zajednica zaslužuje da bude u miru - rekao je Nikson.

- Nacionalna garda biće pozicionirana i spremna da deluje momentalno ukoliko primeti da je oblast ugrožena - rekao je on.

Konferenciju za novinare danas je održao i gradonačelnik Fergusona Džejms Noulz koji je rekao da nacionalna garda juče nije bila brzo angažovana u Fergusonu.
- Odluka da se odloži njihov dolazak je krajnje zabrinjavajuća - rekao je on.

- Mi smo tražili da vlada angažuje i razmesti sve potrebne resurse da bi bilo sprečeno dalje uništavanje imovine i očuvanje života grada - rekao je on a preneo Rojters.

Noulz je rekao i da još nije doneta nikakva odluka o budućnosti policajca Darena Vilsona u policiji Fergusona.

Vilson se od 9. avgusta nalazi na plaćenom odsustvu i ostaće u tom statusu dok se ne završi interna policijska istraga, rekao je gradonačelnik.

Protestujući zbog odluke porote u gradu Fergusonu, država Misuri, da se ne podigne optužnica protiv policajca Darena Vilsona, koji je u avgustu ubio nenaoružanog Afroamerikanca Majkla Brauna, oko 300 demonstranata su juče uklonili barikade i došli ispred zgrade federalnog suda u centru grada Sent Luisa.

Demonstranti su u vreme pauze za ručak odšetali od parka do zgrade suda uzvikujući: "Niste optužili, mi ćemo se boriti".
  Blic online

Građani Bečeja kao zamorčići! Obornici polemišu dok opština propada...

Полемика у Бечеју била преча од буџета

БЕЧЕЈ: - Не могу више да водим седницу! Радите шта хоћете. Свакоме ћу дати реч. Одрасли сте људи... - овим речима се, испровоциран непарламентарношћу појединих одборника, око 13 сати обратио председник

Скупштине општине Бечеј Петер Кнези на седници, која је почела у 9 сати. Имало је то ефекта, јер су председник опозиционе одборничке групе ДС Слободан Злоколица и председник општине Бечеј мр Вук Радојевић, као и њихови пратиоци - члан Општинског већа Далибор Кекић и демократа Будислав Медурић, прво смањили број излазака и обраћања са говорнице, потом престали да се јављају и после пет и по сати исцрпљен је дневни ред.
Све је почело расправом о извршењу Одлуке о општинском буџету за првих девет месеци ове године, где је Слободан Злоколица, као услов за даљу расправу по овом питању, тражио да му се појасни с којим наменским средствима, пренетим из претходне године, је општински буyет стартовао у овој години, док је мр Вук Радојевић говорио о томе колика средства се налазе данас на рачуну локалне самоуправе.
Како нико из Одељења за финансије није нашао за сходно да пружи одговор на постављено питање, читав сат је трајала полемика, која је често прелазила границу пристојности. Све се завршило надгласавањем. Опозиционе демократе су, како се и очекивало, биле у мањини. Слична ситуација је била и током расправе о трећем ребалансу актуелног општинског буyета.
Због надмудривања за говорницом неколико одборника је напустило седницу. Расправа се водила и поводом извештаја о раду јавних предузећа, „Топлане”, „Водоканала” и Дирекције за изградњу, али су се сви, помало, уморили и без расправе усвојили извештај о раду ЈП „Комуналац” и Градског музеја.
В. Јанков


Већи намет на земљу
Без веће расправе су прихваћене одлуке о премештању споменка Слобода с централног градског трга и повећању пореза пољопривредног земљишта са 0,15 на 0,23 одсто, што у динарском износу значи да ће се хектар земљишта опорезовати са 2.070, уместо досадашњих 1750 динара.
Dnevnik

U Petrovaradinu kraj Novog Sada pronađen je zadavljen bodljikavom žicom...!

U Petrovaradinu kraj Novog Sada pronađen je ubijen zlatni retriver. Smrt nesrećnog psa najverovatnije je nastala nasilnim putem, i to na veoma monstruozan način. Prilikom pronalaska uginule životinje, njemu je oko vrata stajala omča napravljena od bodljikave žice!


Zlatni retriver pronađen obešen
O ovom slučaju su obavešteni JKP „Zoohigijena“, policija, komunalna i veterinarska inspekcija, čiji radnicu su ubrzo došli na lice mesta. Prilikom uviđaja utvrđeno je da se najverovatnije radi o davljenju bodljikavom žicom, kao i da je malo verovatno da se pas sam zaglavio u omču, koja mu je stajala oko vrata.
U udruženju za zaštitu životinja Novi Sad - SPANS kažu da je bodljikava žica verovatno zatezana psu oko glave pomoću neke plastične cevi, nakon čega je obešen. 
Alo

MORBIDNO Dva dana ležala mrtva, njen momak ubeđivao stanodavce da devojka...

Leskovčanka Jovana Miljković (23), koja se predozirala od droge, ležala je dva dana mrtva u krevetu iznajmljenog stana, dok je njen momak M. S. (28) ubeđivao stanodavce da se odmara.

Jovana Miljković
Policija je uhapsila M. S. zbog sumnje da devojci nije pružio pomoć, ali i I. K. (27) zbog sumnje da joj je u očevoj kući prodao drogu. Tragedija se dogodila u Vlajkovoj ulici 151 u pomoćnoj zgradi dvorišta kuće Svetislava Krstića.
 
- Sin je doveo Jovanu u našu kuću u ponedeljak 17. novembra uveče. Tražila je da joj izdam garsonjeru. Rekla je da je radnica, ali da je na bolovanju. S njom je bio i verenik M. S. - priča za „Blic“ Krstić.
  U četvrtak iz stana niko nije izašao. Prozor na sobi je bio odškrinut, pa je starac pokucao na vrata. Kako se niko nije odazivao, pozvao je policiju.
  - Zatekli su je mrtvu u krevetu - kaže Krstić, čiji je sin I. K. uhapšen zbog prodaje droge.
 
Jovana je sahranjena 22. novembra na Svetoilijskom groblju, a njen otac Srboljub je zatražio da se M. S. i I. K. sudi za ubistvo. 
Blic online

KIM KARDAŠIAN: Moj novi kućni video...

Rijaliti zvezda Kim Kardašijan, koja slavu duguje kućnom porno videu nagovestila je da možda sličan snimak ima i sa suprugom Kanje Vestom.
U razgovoru za magazine “GQ”, koji ju je proglasio ženom godine Kim je govorila o tome šta misli o seks skandalu.
“To se desilo pre mnogo godina, a ja sam tada imala 22 godine. Kada si mlad onda i radiš takve stvari s momkom. Ne mislim da je taj kućni video neki skandal s obzirom na to da smo nas dvoje bili godinama zajedno. Poznajem mnogo ljudi koji imaju kućni video”, rekla je.
Kada su je upitali da li je ponovo napravila video sa sadašnjim suprugom Kim je ostala neodređena.

“Udala sam se za savršenog čoveka. Kanje i ja imamo neverovatan seksualni život. Ukoliko i napravim još jedan video nikada ne bih volela da ga vidi javnost. Ne želim da napravim istu grešku dva puta. Kućni video je nešto privatno i niko za to ne mora da zna osim mene i supruga”, zaključila je Kim.
Super žena B92

AMERIKA GORI: Neredi, protesti i haos, reaguje Nacionalna garda...

Zvaničnici države Misuri naredili da se u Ferguson pošalje još trupa Nacionalne garde. Policajac Vilson u prvom obraćanju: Savest mi je čista, isto bih uradio.
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP
Državni guverner Džej Nikson je rekao da će 2.200 pripadnika Nacionalne garde biti raspoređeno u i oko predgrađa Sent Luisa, prenosi Bi-bi-si (BBC(.
U međuvremenu, policajac zbog kog su i izbili nemiri, jer je u avgustu, sa 12 metaka ubio osamnaestogodišnjeg Afroamerikanca Brauna, izjavio je, u svom prvom obraćanju javnosti, da je njegova savest čista.

Daren Vilson je za Ej-bi-si njuz (ABCnews) rekao da mu je žao zbog izgubljenog života, ali da je on samo radio svoj posao. On je dodao da ima čistu savest kada je u pitanju ta akcija i da ne bi drugačije postupio ni sada. Policajac je rekao da je on uradio ono za šta je obučen. Vilson tvrdi da je Braun upao u njegova kola i zgrabio njegovu pušku, i da je morao da puca jer je bio uplašen za svoj život.

Policajac je dao izjavu samo dan nakon što je porota odlučila da ga ne optuži za ovaj zločin. Ipak, kako javlja Ej-bi-si, ovo nije kraj slučaja, jer Vilson može da bude suočen sa federalnim krrivičnim tužbama.

Međutim, odluka porote je izazvala gnev i haos na ulicama Fergusona, Protest se proširio brzo na mnoge druge velike gradove u SAD - Njujork, Vašington, Los Anđeles, Čikago, ali tamo nije bilo većih nereda.

Demonstranti u Sent Luisu su rušili i razbijali sve pred sobom. Pričinjena je velika materijalna šteta. Više od 80 ljudi je uhapšeno u celoj oblasti Sent Luisa, od kojih 61 osoba u Fergusonu, uglavnom zbog prekršaja i pljačke, javlja Ej-bi-si. 

Obama: Razočaran sam

Vašington -- Američki predsednik Barak Obama zabrinut je i razočaran zbog nasilja u Fergusonu i drugim gradovima SAD.
Barak Obama (Foto: Beta/AP, arhiva)
Barak Obama (Foto: Beta/AP, arhiva)
Američki predsednik Barak Obama zabrinut je i razočaran zbog nasilja koje je izbilo nakon što je velika porota Misurija saopštila svoju odluku da se ne podigne optužnica protiv policajca Darena Vilsona, koji je u avgustu ubio nenaoružanog Afroamerikanca Majkla Brauna.
Kako je rekao portparol Bele kuće Erik Šulc, Obama je odložio polazak za Čikago kako bi ga u Beloj kući obavestili o situaciji u Fergusonu i razgovarao je sa državnim tužiocem Erikom Holderom, preneo je Rojters.

"Veoma smo zabrinuti i razočarani, kao i zabrinuti zbog nasilja, svake vrste nasilja i zbog toga je predsednik pričao o tome", rekao je Šulc novinarima koji putuju sa Obamom u Čikago.

Po dolasku u Čikago, Šulc i Obama će ponovo dati izjavu o Fergusonu.

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je ranije na mir i razumevanje, apelujući i na stanovnike i na policajce da budu uzdržani.

"Mi smo nacija izgrađena na vladavini zakona i zato treba da prihvatimo da je ovo bila odluka velike porote", izjavio je Obama.

On je rekao da je razumljivo da će neki Amerikanci biti "veoma razočarani, pa čak i gnevni", ali je ponovio apel roditelja ubijenog tinejdžera da protesti treba da budu mirni, prenele su danas ranije zapadne agencije.

U nasilju koje je u ponedeljak uveče zahvatilo Ferguson, zapaljeno je više zgrada i automobila, a lokalne vlasti su saopštile da je više od 80 osoba uhapšeno.

Policija okruga Sent Luis, u kome se Ferguson nalazi, objavila je da je rano jutros uhapšeno 61 lice osumnjičeno za provale i upad na posed. Gradonačelnik Sent Luisa Frensis Slej izjavio je da je uhapšena još 21 osoba, javlja AP.

Protesti su se, nakon Fergusona, proširili brzo na veće američke gradove, uključujući Njujork, Los Anđeles, Čikago i Vašington, ali nije bilo izveštaja da je u njima bilo nereda, preneo je AFP.
 B92

ČUDO KRAJ DRINE: Srbin iz Čikaga pravi vodeni grad!

Slobodan Pavlović ulaže 17 miliona evra u ostvarenje svog sna između Bogatića i Bijeljine - Slobomir. Novi akva-park, najveći na Balkanu, zida se na termalnim izvorima. Otvaranje sledećeg leta
SVAKOG meseca već 24 godine Slobodan Pavlović, srpski privrednik iz Amerike preleće Atlantik putujući u svoj grad Slobomir. U Čikagu prodaje svoje zgrade da bi na obalama Drine, između Bogatića, Badovinaca i Bijeljine izgradio prvi privatni grad na Balkanu. U Slobomiru su izgrađeni Pavlovića most, potporni bedem i šetalište kraj reke, slobodna industrijska zona, banka, univerzitet, internat, radio i tv stanica, Klub „Nikola Tesla“, heliodrom. Nedavno je otvoren muzej u Badovincima i postavljen džinovski spomenik Mehmed-paši Sokoloviću.
Kada zemljaci Slobodana pitaju zašto to radi, Pavlović odgovara:
- Želim da ostvarim svoj srpski san, da se iz tuđine vratim kući i darujem svom narodu sve što mogu. Moja misija je da srpskom narodu prenesem američko znanje i iskustvo u biznisu, da učimo od sveta, da od kapitalizma uzmemo ono najbolje, a ne ono najgore.
Prvi posao Pavlovića u zavičaju je sklopljen sa Vladom Srbije u vreme premijera Radomana Božovića. Tada je investirajući 1,2 miliona dolara podigao most koji je posle više vekova spojio Srbe iz Bogatića i Badovinaca sa Srbima iz Bijeljnine. Za ovaj graditeljski poduhvat Pavlović je nagrađen Ordenom Sveti Sava.
Pavlović danas u Srbiji i Republici Srpskoj ima nekoliko preduzeća u kojima radi 1.200 ljudi. Najbolje posluju Pavlović banka i „Žitopromet“, kao i Univerzitet Slobomir, koji je odškolovao deset generacija diplomaca.
KRENUO NA SAJAM... SLOBODAN Pavlović je početkom šezdesetih stigao u Ameriku kao lažni posetilac sajma automobila u Njujorku i ostao kod teče u gradu Geri. Za tri decenije sa suprugom Mirom izgradio je u Čikagu 40 zgrada sa stanovima za iznajmljivanje. Pavlovići su na osmom mestu liste najbogatijih Srba u dijaspori.
Izgradnja grada Slobomira započela je pre dve decenije kada je otkupljeno 45 hektara zemlje kraj Drine. Početkom 21. veka Slobodan i njegova supruga Mira Pavlović kupili su još 45 hektara zemlje, koja se nalazi na drugoj obali Drine, na desetak kilometara od Bijeljine. Taj deo zemlje se katastarski vodi kao teritorija Srbije. Tu Pavlovići nameravaju da podignu naselje sa tri zgrade i 200 modernih stanova, tržnim centrom, školom, obdaništem i fabriku tople vode, koja izvire ispod Drine.
- Prošle godine smo počeli da zidamo na termalnim izvorima Vodeni grad sa otvorenim i zatvorenim bazenima, koji je namenjen zabavi i odmoru žitelja Srbije i Republike Srpske. Uzor nam je bio Vodeni park u Jagodini, koji radi kao visoko profitabilno preduzeće. Mi ćemo ga nadvisiti, jer ćemo samo u otvorenom delu imati 14 tematski različitih zabavnih jedinica, koje će biti povezane stazama - objašnjava nam Pavlović dok nas vodi kroz betonski objekat koji je stavljen pod krov.
U zatvorenom delu zabavnog parka planirana je izgradnja deset tematski različitih zabavnih jedinica kao i prateći ugostiteljski punktovi i prostori za odmor. Sa velikim bazenom, čiji će obodi ličiti na morsku obalu, ukupna površina ovog kompleksa je 37.950 kvadrata. Zamišljeno je da se izgradi i Pavlovića kula, koja treba da bude simbol grada Slobomira. Projektovana je kao neboder koji će imati poslovne kancelarije, kongresne dvorane, ali i apartmane za stanovanje, hotele, restorane, i veliki telekomunikacioni, radio i TV centar na vrhu.
Slobodan Pavlović u Slobomiru
- Vodeni grad će biti najveći zabavno-turistički park sa zoološkim vrtom na Balkanu. To će ujedno biti energetska bašta kroz koju će teći topla podzemna voda. Ova investicija je vredna 17 miliona evra. Gradiće se u tri faze, kreditima i sredstvima moje kompanije. Vodeni grad će raditi 365 dana u godini. Zaposlićemo 350 ljudi. Ako sve bude po planu, svečano otvaranje će biti u leto 2015. godine - najavljuje Slobodan Pavlović.
Na pitanje koje mu zemljaci i rođaci najčešće postavljaju - kada će definitivno da se vrati u zavičaj, kaže:
- Teško mi je da odgovorim, jer nisam sve poslove završio u Americi, a u otadžbini sam tek počeo da gradim. Kad u potpunosti ostvarim američki san, doći ću da ostvarim i srpski san.
DVA GROBNA MESTA
- ŽIVIM u tri države: SAD, Republici Srpskoj i Srbiji. Imam dva grobna mesta. Jedno na groblju manastira Nova Gračanica na Trećem jezeru kod Čikaga, i drugo na seoskom groblju u rodnim Popovima. Gde me Sveti Petar pozove k sebi, tu ću biti sahranjen - malo u šali, malo u zbilji besedi Pavlović.
Novosti online