20141126

ČUDO KRAJ DRINE: Srbin iz Čikaga pravi vodeni grad!

Slobodan Pavlović ulaže 17 miliona evra u ostvarenje svog sna između Bogatića i Bijeljine - Slobomir. Novi akva-park, najveći na Balkanu, zida se na termalnim izvorima. Otvaranje sledećeg leta
SVAKOG meseca već 24 godine Slobodan Pavlović, srpski privrednik iz Amerike preleće Atlantik putujući u svoj grad Slobomir. U Čikagu prodaje svoje zgrade da bi na obalama Drine, između Bogatića, Badovinaca i Bijeljine izgradio prvi privatni grad na Balkanu. U Slobomiru su izgrađeni Pavlovića most, potporni bedem i šetalište kraj reke, slobodna industrijska zona, banka, univerzitet, internat, radio i tv stanica, Klub „Nikola Tesla“, heliodrom. Nedavno je otvoren muzej u Badovincima i postavljen džinovski spomenik Mehmed-paši Sokoloviću.
Kada zemljaci Slobodana pitaju zašto to radi, Pavlović odgovara:
- Želim da ostvarim svoj srpski san, da se iz tuđine vratim kući i darujem svom narodu sve što mogu. Moja misija je da srpskom narodu prenesem američko znanje i iskustvo u biznisu, da učimo od sveta, da od kapitalizma uzmemo ono najbolje, a ne ono najgore.
Prvi posao Pavlovića u zavičaju je sklopljen sa Vladom Srbije u vreme premijera Radomana Božovića. Tada je investirajući 1,2 miliona dolara podigao most koji je posle više vekova spojio Srbe iz Bogatića i Badovinaca sa Srbima iz Bijeljnine. Za ovaj graditeljski poduhvat Pavlović je nagrađen Ordenom Sveti Sava.
Pavlović danas u Srbiji i Republici Srpskoj ima nekoliko preduzeća u kojima radi 1.200 ljudi. Najbolje posluju Pavlović banka i „Žitopromet“, kao i Univerzitet Slobomir, koji je odškolovao deset generacija diplomaca.
KRENUO NA SAJAM... SLOBODAN Pavlović je početkom šezdesetih stigao u Ameriku kao lažni posetilac sajma automobila u Njujorku i ostao kod teče u gradu Geri. Za tri decenije sa suprugom Mirom izgradio je u Čikagu 40 zgrada sa stanovima za iznajmljivanje. Pavlovići su na osmom mestu liste najbogatijih Srba u dijaspori.
Izgradnja grada Slobomira započela je pre dve decenije kada je otkupljeno 45 hektara zemlje kraj Drine. Početkom 21. veka Slobodan i njegova supruga Mira Pavlović kupili su još 45 hektara zemlje, koja se nalazi na drugoj obali Drine, na desetak kilometara od Bijeljine. Taj deo zemlje se katastarski vodi kao teritorija Srbije. Tu Pavlovići nameravaju da podignu naselje sa tri zgrade i 200 modernih stanova, tržnim centrom, školom, obdaništem i fabriku tople vode, koja izvire ispod Drine.
- Prošle godine smo počeli da zidamo na termalnim izvorima Vodeni grad sa otvorenim i zatvorenim bazenima, koji je namenjen zabavi i odmoru žitelja Srbije i Republike Srpske. Uzor nam je bio Vodeni park u Jagodini, koji radi kao visoko profitabilno preduzeće. Mi ćemo ga nadvisiti, jer ćemo samo u otvorenom delu imati 14 tematski različitih zabavnih jedinica, koje će biti povezane stazama - objašnjava nam Pavlović dok nas vodi kroz betonski objekat koji je stavljen pod krov.
U zatvorenom delu zabavnog parka planirana je izgradnja deset tematski različitih zabavnih jedinica kao i prateći ugostiteljski punktovi i prostori za odmor. Sa velikim bazenom, čiji će obodi ličiti na morsku obalu, ukupna površina ovog kompleksa je 37.950 kvadrata. Zamišljeno je da se izgradi i Pavlovića kula, koja treba da bude simbol grada Slobomira. Projektovana je kao neboder koji će imati poslovne kancelarije, kongresne dvorane, ali i apartmane za stanovanje, hotele, restorane, i veliki telekomunikacioni, radio i TV centar na vrhu.
Slobodan Pavlović u Slobomiru
- Vodeni grad će biti najveći zabavno-turistički park sa zoološkim vrtom na Balkanu. To će ujedno biti energetska bašta kroz koju će teći topla podzemna voda. Ova investicija je vredna 17 miliona evra. Gradiće se u tri faze, kreditima i sredstvima moje kompanije. Vodeni grad će raditi 365 dana u godini. Zaposlićemo 350 ljudi. Ako sve bude po planu, svečano otvaranje će biti u leto 2015. godine - najavljuje Slobodan Pavlović.
Na pitanje koje mu zemljaci i rođaci najčešće postavljaju - kada će definitivno da se vrati u zavičaj, kaže:
- Teško mi je da odgovorim, jer nisam sve poslove završio u Americi, a u otadžbini sam tek počeo da gradim. Kad u potpunosti ostvarim američki san, doći ću da ostvarim i srpski san.
DVA GROBNA MESTA
- ŽIVIM u tri države: SAD, Republici Srpskoj i Srbiji. Imam dva grobna mesta. Jedno na groblju manastira Nova Gračanica na Trećem jezeru kod Čikaga, i drugo na seoskom groblju u rodnim Popovima. Gde me Sveti Petar pozove k sebi, tu ću biti sahranjen - malo u šali, malo u zbilji besedi Pavlović.
Novosti online

Нема коментара:

Постави коментар