20141125

Formirana dva tima specijalaca u Turskoj za...

Beograd -- Turska policija oformila je dva tima za otkrivanje ubice navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića u Istanbulu, izjavio je turski ministar policije Efkan Ala.
Foto: Twitter
Turski ministar je o toku istrage obavestio ministra policije Srbije Nebojšu Stefanovića. On je rekao da je turska policija skinula snimke sa 25 sigurnosnih kamera koje se nalaze u blizini mesta ubistva i da se istovremeno uzimaju izjave osoba koje bi mogle da identifikuju izvršioca, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.
Ala je izjavio saučešće porodici ubijenog Ivkovića, kao i Republici Srbiji, i dodao da će njihova policija pokušati u što kraćem roku da pronađe počinioca, navodi se u saopštenju.

Turski ministar "obavestio je Stefanovića da je njihova policija oformila dva posebna tima za otkrivanje počinioca zločina nad srpskim državljaninom".

Stefanović je rekao da je, zbog dobrih odnosa dve zemlje, veoma važno da se u najkraćem roku privede pravdi počinilac ovog brutalnog krivičnog dela, "jer je to interes srpske javnosti i države".

On je izrazio zahvalnost turskom kolegi zato što se lično zainteresovao za slučaj i istakao da će se komunikacija dvojice ministara nastaviti, jer Srbija želi da dobije sve informacije koje se tiču istrage.

Ivanović je ubijen prošlog petka u Istanbulu, gde je došao da posmatra košarkašku utakmicu beogradske Crvene zvezde i Galatasaraja.

Preminuo je od uboda nožem, sahranjen je juče na Bežanijskom gorblju, a ubica još nije otkriven.
B92

Ubio tasta, taštu i prijatelja pa se... Osumnjičeni za jutrošnje trostruko ubistvo u Zletovu pronađen je

Osumnjičeni za jutrošnje trostruko ubistvo u Zletovu pronađen je obešen nedaleko od tog mesta, prenosi agencija Makfaks.
Profesionalni vojnik Dragan Manojlov koji je prethodne noći bio na straži u kumanovskoj kasarni, osumnjičen je da je jutros službenim "kalašnjikovom" ubio taštu, tasta i još jednog muškarca iz Zletova.
 Kako prenose lokalni mediji, četrdesetogodišnji Manojlov najpre je jutros ubio neimenovanog 50-godišnjeg muškarca a potom otišao do kuće svoje supruge od koje se razvodi gde je ubio njene roditelje.
 Prema svedočenju suseda, on je i ranije prijavljivan zbog nasilničkog ponašanja.
 Na mesto zločina stigle su brojne policijske i istražne ekipe, a po nalogu javnog tužioca u Probištipu, blokiran je ceo region i u toku je potraga za ubicom.
 
Ovo je drugo trostruko ubistvo u Makedoniji u poslednje dve nedelje.
U Kavadarcima je, početkom novembra, muškarac ubio taštu, tasta i svastiku.  
Blic online

"Ne paničiti zbog slabljenja dinara" - Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković poručuje...

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković poručuje da nema razloga za strah od slabljenja dinara u odnosu na evro.
Komentarišući probijanje takozvane "psihološke granice" od 120 dinara za jedan evro, ona je kratko odgovorila da ta granica zavisi od toga ko je saopštava.
"„Ono što je u Srbiji najzanimljivije jeste da jedni te isti tvrde da bi realan kurs trebalo da bude 150, jedni te isti tvrde da kurs treba da bude fiksni, da treba da promenimo režim vođenja monetarne politike, pre svega u smislu ciljane inflacije", istakla je Tabaković.
Ona je dodala da je Međunarodni monetarni fond dao za pravo i podržao način na koji NBS vodi monetarnu politiku.
Guvernerka je naglasila da nema razloga za brigu jer nikakva panika i strah ne dovode do tih nežnih i kontrolisanih rasta vrednosti kotacija kursa, već uobičajena sezonska tražnja za energentima.

„Ne ciljamo nijednu vrednost kursa jer on u Srbiji nije fiksiran. Nema razloga za brigu jer to činimo vrlo odgovorno, uzimajući u obzir sve razloge koji kratkoročno ili dugoročno utiču na njegovu vrednost, poručila je Tabaković. 
N1 info

UHAPŠENI osumnjičeni za ubistvo starice u Novom Bečeju!

Policija je uhapsila dvojicu osumnjičenih iz Novog Bečeja, koji se terete da su u tom mestu svirepo ubili ženu (88) u njenoj kući.
Uhapšeni su N.S. (19) i J.S.M. (18) i oni su okrivljeni za teško obistvo.
"Sumnja se da su oni u noći između 20. novembra i 21. novembra u Novom Bečeju došli do kuće oštećene (1926) u nameri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, gde su joj čvrstim predmetom i upotrebom fizičke snage na svirep način naneli povrede koje su uzrokovale smrt", navela policija.
Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu
Novi Magazin, Mondo

SRBIJA ZEMLJA KOJA NESTAJE!

U Srbiji je prošle godine rođeno najmanje beba od početka 20. veka

U 2013. na svet došlo oko 100.000 manje dece nego pre 60 godina. – Opština Crna Trava bez novorođenčadi. – U desetak sela opštine Kuršumlija više od dve decenije nema nijedne bebe

U Srbiji je lane rođeno 65.554 beba – što je najmanji broj živorođenih u jednoj godini na teritoriji naše zemlje od početka 20. veka. Više dece rađano je u ratnim godinama – tokom Balkanskih i Prvog i Drugog svetskog rata, kaže za „Politiku” Goran Penev, demograf Instituta za društvene nauke.
– Prošle godine u Srbiji se rodilo oko 100.000 manje dece nego pre 60 godina – tada ih je na svet došlo oko 165.000. Od 168 opština, čak u 160 u 2013. bilo je više umrlih nego rođenih – objašnjava Penev.
Jedna opština – Crna Trava, ostala je lane bez ijednog novorođenčeta, a u više od hiljadu mesta u Srbiji nije se začuo plač rođene bebe.
Nedavno objavljeni podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o vitalnim događajima za prošlu godinu zvono su na uzbunu – tendencija da se svake godine rađa manje beba nego što umre ljudi, karakterističan u poslednjih nekoliko decenija, nastavlja se i preti da nas do polovine ovog veka bude gotovo upola manje nego danas.
– Radili smo projekcije za 2060. godinu u nekoliko verzija – od najcrnjih do najoptimističnijih, to jest da svaka žena u reproduktivnom periodu rađa dvoje dece. Prema ovim projekcijama, za 50 godina u Srbiji bi trebalo da bude od 3,9 miliona stanovnika, prema najgoroj varijanti, do 6,3 miliona – kaže ovaj demograf.
Novi podaci RZS-a govore da je cela Srbija ugrožena: najteže je u južnom i istočnom delu zemlje, gde je prosečna starost stanovništva 43,2 godine i gde svako treće naselje ima manje od 100 stanovnika, objašnjava za naš list mr Gordana Bjelobrk, šef Odseka za demografiju RZS-a.
– Najveća prosečna starost je u Zaječarskom okrugu – 47 godina, što je znatno više od republičkog proseka koji iznosi 42,4 godine. Ovde je zabeležena i najniža stopa nataliteta – 6,8 promila. U opštini Kuršumlija u dvadesetak sela poslednjih deset godina nije rođeno nijedno dete, dok u desetak sela već više od dve decenije nema nijedne bebe – kaže Gordana Bjelobrk.
I dalje je najniži natalitet u istočnoj Srbiji, mada gotovo u celoj zemlji, izuzev navedenih osam opština, više stanovnika umire nego što se rađa. Ugroženi su i zapadna Srbija, Šumadija, Vojvodina...
– Od pedesetih godina prošlog veka prosečan broj „dece po ženi” više je nego prepolovljen (stopa je smanjena sa 3,1 deteta po ženi na 1,4), tako da više od polovine veka fertilitet ne obezbeđuje ni prostu reprodukciju stanovništva. Naše stanovništvo odlikuje intenzivan proces starenja, koji je posledica silaznog trenda živorođenih i uzlaznog trenda umrlih – objašnjava naša sagovornica.
Po godinama koje ima prosečni stanovnik Srbije spadamo među najstarije narode u Evropi, ali i u svetu. Razlozi za sve starije stanovništvo leže u demografskim, ali i ekonomskim i socijalnim faktorima.
– Razlog za to što nijedna beba nije rođena lane u Crnoj Travi leži u starosnoj strukturi stanovništva. Kada imate sve manje rađanja, normalno je da imate i sve stariju populaciju. Mi sada plaćamo cenu dugogodišnjeg niskog fertiliteta. Osim demografskog, tu je i ekonomski aspekt, ogromna nezaposlenost, nesigurnost da li će onaj ko radi sačuvati posao, ekonomska nestabilnost – sve su to faktori koji utiču na manje rađanja. Mnogo je onih koji i u 35. godini žive sa roditeljima i nisu uspeli da se osamostale – ističe Penev.
Ali ni ekonomska kriza ne može biti dovoljan razlog za odustajanje od roditeljstva – u vreme ratnih godina rođeno je više dece, a tada je ekonomska situacija bila daleko gora.
– Potrebna je dugoročna populaciona politika kako bi mladi mogli da osnuju porodicu. A ova vrsta politike ne može se realizovati u kratkom roku, niti može u kratkom periodu dati rezultate – kaže Penev.
Borba protiv bele kuge najčešće je pominjana u predizbornim kampanjama, a neke ranije vlade su najavljivale poteze za povećanje nataliteta. Statistički podaci, međutim, pokazuju da, ukoliko je nešto i urađeno, očigledno nije dovoljno za sve drastičniji pad nataliteta. Mala je uteha činjenica da je prošle godine zabeležen manji broj umrlih za 2.100 stanovnika u odnosu na 2012. – kada je umrlo 102.400 ljudi, jer to ne može ublažiti crnu statistiku da svake godine u Srbiji nestaje jedan grad poput Ćuprije, Knjaževca ili Negotina.
--------------------------------------------------------------------
Beograd raste uprkos nižem natalitetu
U Beogradu prošle godine rođeno je 18.018 beba majki koje imaju prebivalište u glavnom gradu, dok je umrlih – 20.288. Ipak, prestonica beleži rast broja stanovnika koji je posledica unutrašnje migracije – građani se iz unutrašnjosti doseljavaju u glavni grad.
--------------------------------------------------------------------
 Najviše umrlih od srčanih oboljenja
Prošle godine u Srbiji umrlo je 100.300 stanovnika. Većina – 53.367 građana, preminula je od bolesti srca i krvnih sudova, dok je 21.646 stanovnika umrlo od posledica tumora. Broj preminulih od bolesti, pre svega srčanih oboljenja i raka, raste iz godine u godinu.
Dejana Ivanović, Politika

SRBIJA DANAS: Prođe mladost u čekanju na posao...!

U moru problema koje opterećuje građane Srbije, nezaposlenost je sigurno među većima.
Do radnog mesta, slobodno se može reći, teško dolaze svi koji su bez posla, bez obzira na stepen stručnosti ili godine života.
Osim onih starijih od 50 godina, kojima su tranzicija i privatizacija ukinule radno mesto, na evidenciji Službe za zapošljavanje ogroman je i broj mladih ljudi, koji nemaju ni dana staža. Procenjuje se da je svaki drugi mladi čovek do 25 godina nezaposlen, a da više od polovine njih ne može naći posao.
U takovoj situaciji deo mladih ljudi prihvata da radi bilo šta, čak i kada se ponuđeni posao daleko razlikuje od stepena stručnosti pa i same struke koju poseduje. Naravno, ima i dosta onih koji ne žele da prihvate posao koji se ne podudara s onim za šta su se školovali pa rešenje traže na drugim mestima. Tako je sve više mladih, posebno onih koji su završili tehničke fakultete, koji svoju budućnost više ne vide u svojoj zemlji, već je traže u drugim. Iskustva su različita, a sigurno je da nikom nije lako,
Da ni uspeh na fakultetu, odnosno završetak studija na vreme, ne znači lakši dolazak do posla, potvrđuje i ono što kaže sagovornica lista Dnevnik, koja je nedavno završila Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. Prema njenim rečima, konkurisala je na gotovo sve konkurse koji su se poslednjih meseci pojavili, a na kojima se tražila njena struka i ni na jedan nije bila ni pozvana. Za sada, ističe ta mlada devojka, koja još nema 25 godina, nije izgubila nadu, ali se ni preterano ne nada, povremeno radi i isto tako povremeno zarađuje. Još uvek živi s roditeljima pa još nije suočena sa stvarnim životom, ali je svesna toga koliko je to teška borba jer joj je majka ostala bez posla.
"Ovako ću moći još neko vreme, ali ne predugo", kaže ona. "Možda će se nešto promeniti i nađem posao, ko zna".
Ona, kao i njena nešto starija drugarica koja je završila prava i takođe je bez posla, ali već dve godine, kaže da je, bez obzira na sve teškoće prilikom zapošljavanja, ipak mnogo teže ženama. Naime, iskustva njihovih drugarica različitih struka govore da je, osim stručnosti prilikom konkurisanja, gotovo najvažnije pitanje da li su udate, imaju li decu ili da li planiraju da zasnuju porodicu. U utakmici s muškarcima, kojima se takva pitanja ne postavljaju, borba je u startu izgubljena, kažu sagovornice Dnevnika.
"Nisam se školovala tolike godine da mi prepreka za dobijanje posla bude osnivanje porodice", kaže pravnica, koja je radila nekoliko meseci kod advokata, ali nije ostala na tom poslu. "Potpuno sam razočarana zbog takvog stava potencijalnih poslodavaca jer dolazimo u situaciju da, kao naše bake, budemo zavisne od muškaraca i njihovog posla i smatram da smo u tom smislu nazadovali".
"Bavim se veb-dizajnom i uspevam da nađem angažman koji mi obezbeđuje pristojnu platu, ali je reč o nesigurnom poslu, koji nije stalan", reči su jednog dvadesettrogodišnjaka. "Nisam završio fakultet – čemu, kad moji drugari koji studiraju ili su završili fakultet ne mogu naći posao u struci? Za sada mogu ovako da živim, ali to nije rešenje za kasnije".
Sagovornici Dnevnika ukazuju na to da ima i onih koji lako i brzo dođu do radnog mesta, ovako ili onako, ali i da je sve više onih koji odlaze van zemlje. Mnogi se vrate, ali mnogi i ne. Neki rade u struci, neki ne, ali svi zarađuju bolje nego da su u Srbiji. Ne samo u smislu iznosa – jer su oni svakako viši nego u našoj zemlji – već u smislu mogućnosti da se od zarađenog živi.
"Iz mog razreda iz srednje škole, gimnazije, više od trećine više nije u Novom Sadu", kaže mladić od 27 godina. "Različitih su struka i mahom su zaposleni u struci, primenili na naučeno, a ima i onih koji su se doškolovali, naučili jezike... Naravno, ima i onih koji su se zaposlili ovde, zarađuju, neko manje, neko više, ali je takvih malo".

Na evidenciji Pokrajinske službe za zapošljavanje krajem avgusta bilo je oko 193.000 nezaposlenih, od kojih više od 14.000 sa završenim fakultetom, dok je s četvrtim stepenom obrazovanja više od 51.000 ljudi. Treba pretpostaviti da je među njima daleko više mladih do 30 godina nego starijih, ali uz tempo kojim se u Srbiji otvaraju radna mesta, i oni će, čekajući godinama, prestati da budu mladi .
autor: VV izvor: B92 / Dnevni, Novi Magazin

MLADI U NJIVAMA TRAŽE SPAS: Srbi se vraćaju na selo jer im je život u gradu skup!

Sve veći broj ljudi se okreće selu i spas pronalazi u poljoprivredi. Svi se snabdevamo

namirnicama sa sela, od roditelja ili rođaka, jer je cena za iste u gradu gotovo nedostižna u prosečnom kućnom budžetu

MLADI U NJIVAMA TRAŽE SPAS: Srbi se vraćaju na selo jer im je život u gradu skup!

Prethodnih decenija bila je veoma rasprostranjena pojava odlaska mladih iz sela u gradove u potrazi za boljim životom. Međutim, u poslednje vreme situacija je  znatno drugačija. Sve veći broj ljudi se okreće selu i spas pronalazi u poljoprivredi.
Bez obzira na to što ljudi koji se bave poljoprivredom raspolažu veoma starom i često nefunkcionalnom mehanizacijom, to ih ne sprečava da se upuste u poljoprivrednu proizvodnju.
Prema statistici, svaki peti Srbin se bavi poljoprivredom. Značajna je činjenica da pola Srbije živi tako što se hranom snabdeva sa sela, od roditelja, ili rođaka, jer je cena za iste u gradu gotovo nedostižna prosečnom kućnom budžetu.
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Svi se snabdevamo namirnicama sa sela, stoga nije čudno što se sve više ljudi okreće poljoprivredi. Razgovarali smo sa studentkinjom iz unutrašnjosti koja je želela da bude anonimna i ona nam je potvrdila da joj je život u Beogradu veoma skup, kao i da joj roditelji sa sela šalju  hranu.

Prema njenim rečima, slična iskustva imaju i njene kolege sa fakulteta koji, takođe, dolaze iz unutrašnjosti i dodaje da mnogi od njih planiraju po završetku fakulteta da se vrate u rodno mesto.

Država je u poslednje vreme pokrenula i akciju kojom podržava obnovu sela. Reč je o otvoranju  konkursa pokrajinskog Sekretarijata za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova u Vojvodini.
Pokrajina će u kupovini kuće učestvovati sa sumom do milion dinara, a za tu namenu do kraja godine opredeljeno je 40 miliona dinara, kako bi se pomoglo mladim bračnim parovima, ali i podmlađivanju vojvođanskih sela.
 Vraćanje mladih u sela značajan je napredak u obnovi opustošenih sela i dobar način oživljavanja poljoprivrede.

Vi razmislite gde je bolje i lakše živeti, na selu ili u gradu.

(J. T.) Telegraf

SKANDAL NA BEOGRADSKOM AERODROMU: Saobraćajna nezgoda, pa tuča...

Saobraćajna nezgoda , dogodila se jutros oko 8.15 na beogradskom aerodromu.
Prema rečima portparolke Hitne pomoći, Nade Macure, do nezgode je došlo na Aerodromu kod "cargo" ulaza.

 - Posle saobraćajne nezgode došlo je do tuče, a nekoliko osoba je kolima Hitne pomoći prevezeno u Urgentni centar - rekla je za "Blic" Nada Macura.
Press Online

Monika Levinski: Doživela sam puno bola i poniženja... rekla je da želi da da svrhu svojoj prošlosti i da je iskoristi kao kampanju protiv toksične internet kulture.

NjUJORK - Monika Levinski, žena koja se nalazila u centru seks skandala sa tadašnjim predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Bilom Klintonom, rekla je da želi da da svrhu svojoj prošlosti i da je iskoristi kao kampanju protiv toksične internet kulture.
Levinski je izjavila da želi dati svrhu svojoj prošlosti time što će napraviti kampanju protiv toksične internet kulture koja neumoljivo "razvlači" ljude po medijima.

Sebe je opisala kao prvu osobu čija je reputacija potpuno uništena globalno, upravo zahvaljujući internetu.
U najnovijem intervjuu, Levinski je otkrila detalje svoje afere sa Bilom Klintonom.
Ona je rekla da se zaljubila u tadašnjeg američkog predsednika i da je doživela mnogo boli nakon što je postala predmet globalnog poniženja.
"U svog sam se šefa zaljubila kao dvadesetogodišnjakinja. Međutim, moj je šef bio predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Godine 1995. smo započeli vezu koja je, s prekidima i ponovnim mirenjima trajala oko dve godine. U tom periodu, to je bilo moje sve. I bilo je prelepo. Onaj grozni deo je to što je ta veza postala javna. Sa osvetom", rekla je Levinski Forbsu.

Levinski je bila pripravnica u Beloj kući, a njena afera afera sa najmoćnijim čovekom u Americi počela kad je imala 25 godina. Uskoro je postala "viralni fenomen".
"Gledajući u ekran kompjutera, provodila sam dane vičući: Ne mogu da verujem da su to napisali! To su tako izvadili iz konteksta! Želela sam da umrem", rekla je Levinski.
Ona je odlučila da se posveti menjanju internet kulture koja "uništava i ponižava ljude".

Bila je inspirisana pričom o Tajleru Klementiju, gej studentu koji se 2010. godine ubio, nakon što ga je njegov cimer tajno snimao sa muškarcem, a potom taj snimak objavio na internetu.

Levinski je rekla da je ta priča podsetila na nju prisetila se da je i sama pomišljala na samoubistvo kad se našla u žiži medija, 1998. godine.
"Prošla sam to i sama, sada želim da pomognem drugim žrtvama tako što ću svoju patnju i prošlost iskoristiti i dati joj svrhu", rekla je Levinski.
Povremeno piše kolumnu za Vaniti Fer, a u utorak se priključila tviteru i za nekoliko sati skupila 16 hiljada tvitova.
Njen povratak bi mogla biti loša vest za Hilari Klinton koja se kandiduje za Belu kuću sedeće godine.
U maju ove godine, Levinski komentarisala telefonski razgovor sa Hilari Klinton, u kojem je supruga tadašnjeg predsednika nju nazvala narcisoidnom ludačom.
"Hilari Klinton je želela da ima snimak toga kako vređa ljubavnicu svoga muža. Možda ga je krivila za to jer je njegovo ponašanje bilo neprimereno, ali njenu potrebu da krivi ženu, ne samo mene, nego i sebe, smatram prilično zabrinjavajućom", rekla je Levinski.

NOTARI SE OBOGATILI ZA MESEC DANA, Srpski notari su u septembru, prvom mesecu rada, prihodovali više od 700.000 evra

Srpski notari su u septembru, prvom mesecu rada, prihodovali više od 700.000 evra koji su pre donošenja Zakona o javnim beležnicima slivali u budžet države.
Zakletva: Notari pred ministrom Selakovićem
 
Koliko manje para ide državi govori i statistika Vrhovnog kasacionog suda da su osnovni sudovi na ime taksi u septembru naplatili čak milion evra manje nego u aprilu, ali i Srpskog advokatskog društva koje je do na osnovu podataka dobijenih prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, navelo da je zbog prestanka naplate samo sudskih taksi za overe, Srbija na gubitku više od 39 miliona dinara, odnosno 330.000 evra.
 

Milioni za "šačicu"

Advokat Vladimir Simin, iz Apatina, ukazao je da će od 1. marta 2015, javni beležnici će jedini overavati "sve što se overiti može" i tako republičku i kase lokalnih samouprava dodatno i drastično oštetiti.
- Trebalo bi na vreme tražiti podatke od lokalnih samouprava koliko prihoduju od taksi za različite overe, a što više neće biti u njihovoj nadležnosti od marta - naveo je Simin, ističući da se plate i penzije smanjuju, a "šačici odabranih daju milioni".
Taj podatak je, kako u izjavi za "Vesti" pojašnjava advokat Uroš Tešmanović, iznet je na osnovu svega dva beogradska i osnovnih sudova u Čačku, Sremskoj Mitrovici, Jagodini, Požarevcu i Valjevu, dok advokati čekaju informacije o Prvom osnovnom sudu u Beogradu koji najviše prihoduje, kao i sudovima u još tri najveća srpska grada Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

- Od 39 sudova naši podaci se odnose samo na sedam, pa još uvek ne možemo da da kažemo koliko gubi srpski budžet, jer nam nisu vidljivi ukupni gubici, ali sve ukazuje da su ogromni. Postoji još jedan aspekt koji je skuplji za Srbiju, a to je da država sada plaća i taksu na kupovinu i prodaju nekretnina, što ranije nije bio slučaj, pa i od toga ogromna sredstva idu javnim beležnicima - pojašnjava Tešmanović.

Da su 93 do sada uvedena notara novopečeni bogataši, tvrde neki od advokata koji su na sajtu posvećenom svom protestu izneli: "Prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, podatak Poreske uprave Regionalnog centra Beograd, najsiromašniji notar u prvom mesecu zaradio je 50.000 evra, dok je rekorder novobeogradski beležnik sa 180.000 evra".

Javni beležnici to negiraju, tvrdeći da je prosek njihovih zarada mnogostruko manji. U septembru su notari uplatili oko 24 miliona dinara ili oko 200.000 evra na ime poreza i drugih dažbina. Predsednik Komore javnih beležnika Miodrag Đukanović je priznao da je gledajući ukupne zarade 93 kancelarije i plaćenih poreza u septembru, jedna prometovala oko 5.500 evra. Tvrdi, međutim, da kada se isplate plate za 300 zaposlenih i drugi troškovi, notaru ostane tek 1.500 evra.
 

Advokatska nagađanja

U advokatskim krugovima kruži spekulacija da "notarska priča liči na veliku korupcionašku aferu, koju izgleda država prikriva". Jer ne samo da su za notare izabrani ljudi sa "jakim leđima", prvenstveno političkim, već se šuška da u Beogradu nema notara koji je bio ispod 50.000 evra u prvom mesecu rada. Neki od advokata tvrde i da su tačne glasine da 39 do sada izabranih notara u Beogradu pokriva svega dvoje knjigovođa. Kažu da je to još jedan osnov za sumnje da je reč o organizovanom poslu sa ciljem da se ogroman novac slije u nečije džepove.
 

Tešmanović ističe da notari manipulišu sa informacijama o uplaćenom PDV-u, pa će se, prema njegovim rečima, znati koliko je novca završilo kod beležnika, tek kada se vidi koliki je bio njihov promet. Autor Zakona o javnim beležnicima, Ministarstvo pravde Nikole Selakovića, nije se oglasilo ovim povodom.
Vesti online

Masovna seča šuma na jugu Srbije, Ukoliko se nastavi nekontrolisana seča bukve, Radan planina će ostati bez šume...

Ukoliko se nastavi nekontrolisana seča bukve, Radan planina će ostati bez šume, upozorio je predsednik opštine Bojnik. Bukova šuma seče se po godišnjem planu preduzeća i uz odobrenje Zavoda za zaštitu prirode iz Niša, kažu u Šumskom gazdinstvu "Šuma" u Leskovcu.
Radan planina će za nekoliko godina poprimiti izgled Suve planine ako se ne zaustavi seča, pre svega, bukove šume", rekao je predsednik opštine Bojnik Ivan Stojanović u izjavi agenciji Beta, a kao glavnog krivca za nestajanje zelenog pokrivača označio je Javno preduzeće "Srbijašume".

"Oni kažu da seku po planu, ali zbog njihovih planova ostaće nam samo golet. Već dve godine pišemo pisma nadležnom ministarstvu u Vladi Srbije i svim relevantnim državnim institucijama i upozoravamo ih na preveliku seču, ali niko ne reaguje", rekao je Stojanović.
Na prekomernu seču bukove šume na Radan planini žale se i žitelji sela Ivanja, u čijem su ataru "Srbijašume" odobrile seču bukovih stabala.
"Napravljena je pustoš, seče se bez reda, čak i na kamenitim predelima, gde su na desetak ari bile po dve bukve. Dvadeset godina živim ovde i ovakvu masovnu seču nisam videla", kaže Zorica Arsić iz Saveta mesne zajednice Ivanja, koja je i član Upravnog odbora "Radan klastera".
Prema njenim rečima, seča bukove šume na oko 30 hektara počela je u februaru, a zaustavljena je pre nekoliko dana, "pod pritiskom ljubitelja planine".
"Zvali smo sve nadležne, od lokalnih inspekcija do resornih ministarstava jer smatramo da je reč o nekontrolisanoj i prekomernoj seči", rekla je Arsićeva.
Oko 1.000 kubika šume posečeno je pored trasiranih pešačkih i biciklističkih staza iznad planinarskog doma, omiljenog izletišta stanovnika iz Jablaničkog okruga.
Pored staza, čije je uređenje i markiranje pre nekoliko godina platila austrijska vlada, na stotine je oborenih stabala prečnika od 10 do 70 centimetara.
U Šumskom gazdinstvu "Šuma" u Leskovcu, filijali "Srbijašume", Beti je rečeno da se bukova šuma seče po godišnjem planu preduzeća i uz odobrenje Zavoda za zaštitu prirode iz Niša.
"Reč je o prorednoj seči kako bi se stabla koja ostaju bolje razgranala i radi novog prirasta", tvrdi direktor tog preduzeća Zoran Momić i dodaje da je "posao uredno dodeljen na tenderu, a na terenu su kontrolori".
On kaže da je moguće da je negde "napravljen propust" i da će to biti ispitano.
Stranka zelenih je danas takođe upozorila na prekomernu seču šume na jugu Srbije.
"Nekontrolisana seča šume na jugu Srbije prerasla je u ekološku katastrofu. Šteta je najuočljivija na planinama Kozjak, Kukavica, Radan planini i u okolini Crne Trave", navodi se u saopštenju zelenih.
Nedavno su predstavnici projekta "Radan klastera" uputili zahtev Vladi Srbije da se Radan planina proglasi nacionalnim parkom, odnosno, predelom izuzetnih odlika.
Elaborat je rađen godinama u okviru udruženja, koje čine predstavnici pet opština na jugu Srbije. Tim projektom obuhvaćene su i četiri banje - Sijarinska, Prolom, Lukovska i Kuršumlijksa banja, kao i Đavolja varoš u podnožju Radan planine.
RTS

Jutarnji: ISTINA O UBIJENOM NAVIJAČU ZVEZDE Oca rođenog Zadranina ubili su vojnici 'SAO Krajine'

Marko Ivković-Jagoda, 25-godišnji tragično stradali navijač košarkaškog kluba Crvena Zvezda iz Beograda koji je nakon pet sati borbe za život preminuo od posljedica višestrukih uboda nožem od strane navijača Galatasaraya u Istanbulu u nastaloj općoj uličnoj tučnjavi ispred dvorane "Abdi ipekci" za vrijeme trajanja košarkaškog susreta Eurolige, hrvatski je građanin i svojevrsna civilna žrtva Domovinskog rata, budući su mu oca Zvonka u studenom 1992. godine u rodnom selu Dobropoljci u zaleđu Benkovca, na njivi iz zasjede mučki ubili pripadnici tzv. vojske SAO Krajine koji za taj zločin nikada nisu procesuirani.
U analizi tragičnog stradavanja nesretnog mladića koji sa svojim prijateljima uoči utakmice nije uspio ući u dvoranu, te je ostao ispred iste na meti turskih huligana, srbijanski mediji, premda su cijeli događaj podigli na državnu razinu, iz nepoznatih razloga ili neznanja javnosti nisu predočili egzaktne biografske činjenice ubijenog mladića.
Naime, ubijeni mladić Marko Ivković rođen je u Zadru, a živio je s obitelji u selu Dobropoljci kod Benkovca.

Mladićev otac Zvonko Ivković, dipl. ing. geod., sin Luke rođen je 1.rujna 1956. godine u Dobropoljcima. Nakon završene osnovne škole, upisao je Geodetsku školu u Zagrebu gdje završava i Geodetski fakultet. Od 1980.godine djelatnik je Ureda za katastar u Benkovcu, dok je 1986.godine bio direktor istog ureda.
Bio je oženjen Rosom Ugrčić, rođena 1955. godine, iz sela Ivoševci kod Đevrsaka, s kojom je imao kćer Bojanu i sina Marka.
Ubijen je iz zasjede na njivi u rodnom selu 23. studenog 1992. godine kao civil i nije bio nikakav pripadnik vojske SAO Krajine, kako se dosad tvrdilo u medijima.
Zvonko je stradao, doznajemo iz dobro obaviještenih izvora, upravo od dijela pobunjenih Srba tijekom ratne eskalacije.
Poslije Oluje ekshumiran je i pokopan u obiteljsku grobnicu u Rodaljcima dok je supruga Rosa nakon gubitka supruga s djecom napustila RH i danas živi i Zemunu, a upravo je ubijeni mladić Marko u svome školovanju naslijedio očev put i studij geodezije.
Jutarnji hr