20141208

VIDEO - Bačko Petrovo Selo U ZNAKU FOLKLORA!

Festival dečijeg foklora u Bačkom Petrovom Selu

BAČKO PETROVO SELO - Bačko Petrovo Selo protekli vikend odzvanjalo je od pesme i igre učesnika Festivala dečijeg foklora. Mali pevači i igrači dostojno su predstavili svoja Kulturno-umetnička društva ali i mesta iz kojih su došli.
Kad se mala srca slože, sve se može... parafraza je stihova pesnika Drage Britvića a ono što su pokazali učesnici Festivala dečijeg foklora samo je potvrda ove rime. Mnogo toga potvrdili su pesmom, a naročito igrom koja je ne retko bila virtuozna. Organizatori iz KUD-a "Lole" iz Bačkog Petrovog Sela nisu krili zadovoljstvo zbog još jednog uspešno održanog festivala. 
"Ovo je četvrti Dečiji festival. Imamo učesnike iz Smedereva, Mola, Bečeja, Temerina, tri mađarska KUD-a iz Bačkog Petrovog Sela i mi "Lole" kao domaćini", kaže predsedik KUD-a "Lole" Miroslav Rakić.
Među onima koji su publiku dizali na noge, upečatljivom pesmom i igrom je i KUD "Smederevo" koji su i više nego opravdali sedam decenija postojanja. Kažu, nije im bilo teško da nekoliko sati putuju ne bi li razmenili iskustva sa vršnjacima iz drugih društava. 
RTV (Nenad Jovićević)
"Počastvovani smo pozivom mog kolege Dalibora, umetničkog rukovodioca KUD-a "Lole". Čast nam je da se, pre svega, družimo, što je i osnovni motiv našeg dolaska",  rekao nam je umetnički rukovodilac KUD-a "Smederevo" Nenad Bajić.
Sitno kolo do kola, vezlo se na bini Doma kulture koja je ne retko bila pretesna za istinske bravure malih, a već velikih igrača za koje je folklor mnogo više od puke pesme i igre. Za njih su, kaže Katarina Kitanović iz Smedereva pesme i igre istinska škola narodne tradicije i običaja koji su, na žalost, nepoznati većini njenih vršnjaka.
"Ostala deca slušaju pesme koje su, rekla bih, vulgarne. Mi volimo da se okupimo i pevamo narodnu muziku", objašnjava Katarina Kitanović.
Bilo je ovo istinski multikulturalno veče u kojem su se, kao u najukusnijoj torti, slagali srpsko kolo i mađarski čardaš uz zavodljive, melanholične a ne retko i vragolaste pesme. Članice i članovi tri KUD-a iz  Bačkog Petrovog Sela na najlepši način pokazali su svu lepotu folklora Mađara  i po ko zna koji put  potvrdili naše uverenje da su istinska lepota i bogatstvo u različitosti.
RTV, Nenad Jovićević

Нема коментара:

Постави коментар