20141123

TRUDNICA UMRLA OD SVINJSKOG GRIPA!

Jedna trudnica u Egiptu preminula je od virusa svinjskog gripa H1N1, pet dana nakon što je primljena u bolnicu, izjavio je portparol Ministarstva zdravlja Abdel Hosam Gafar.
"Tridesetjednogodišnja žena, koja je bila u šestom mesecu trudnoće, primljena je 18. novembra sa simptomima sličnim gripu i smeštena je na odeljenje intenzivne nege", rekao je Gafar.

On je dodao da su lekari mislili da je reč o ptičijem gripu, ali su rezultati testova bili pozitivni na virus H1N1.
 
Prošle sedmice u Egiptu su dve osobe umrle od ptičijeg gripa. 
Blic online

FEJSBUK SEKS!

Pripadnost pravom (ili pogrešnom) krugu prijatelja može da utiče na vaš seksualni/ljubavni život, a Facebook je odlično mesto za stvaranje novih poznanstava.

Dobro je imati prijatelje, iz bilo kojih društvenih slojeva. Oni vam pomažu pri selidbi, idu s vama na večere i upoznaju vas sa više od polovine žena s kojima stupate u vezu.

Oni su svodnici sa svrhom. "Dve trećine bračnih parova u Sjedinjenim Državama upoznaje se preko prijatelja, ili prijatelja svojih prijatelja", kaže za "Mens helt" (Mean's Health) Džejms Fauler, koautor knjige Povezanost: Iznenađujuća moć naših društvenih veza i njihov uticaj na naše živote.
"Mislimo da će takve društvene veze zadržati svoju važnost i 'onlajn', baš kao i u stvarnom životu." Zato, samo napred i "sprijateljite" se s mnoštvom poznanika i davno izgubljenim drugovima iz škole na Facebooku.
Pripadnost pravom (ili pogrešnom) krugu prijatelja može da utiče na vašu karijeru, baš kao i na vaš seksualni/ljubavni život; tu je uticaj društva izražen do krajnjih granica.
(Mondo)

Šta hitno treba Vojvodini...? Pajtićeva vlada nelegitimna...

Predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da je aktuelna vojvođanska vlada nelegitimna i da što pre treba raspisati pokrajinske izbore kako bi se razrešilo to nelegitimno stanje.
Rašković Ivić je na tribini održanoj na Spensu, u organizaciji DSS i "Dveri", rekla da je ponosna na činjenicu da je na inicijativu DSS-a Ustavni sud srušio veliku većinu tačaka Statuta AP Vojvodine i da je to "u najmanju ruku trebalo da bude razlog da Pajtić podnese ostavku".

Ona je dodala da niko u toj stranci nije imao iluziju da će do ostavke i doći jer, kako je rekla, "Pajtićevu vladu nikada, od samog nastajanja nije pokretala ni pravna ni moralna legitimacija". "Ta nelegitimnost vlasti padom Statuta zahteva da se u Vojvodini što pre raspišu izbori i to je jedini način da se razreši ovo nelegitimno stanje", rekla je Ivić, dodajući da to raspisivanje izbora nije samo zbog nelegitimnosti Statuta već i zbog "političke pijace i trgovine mandatima" i zbog "strahovitog siromašenja naroda".

Na tim izborima, po rečima Rašković Ivić, "neće se ništa promeniti ako narod Pajtića zameni Vučićem ili nekim njegovim predstavnikom", a Patrotski blok će na tim izborima imati priliku da pokaže da ljudi u Srbiji imaju za koga da glasaju i za koga da se opredele.

Predsednica DSS je takođe na tribini, organizovanoj povodom 96. godišnjice velike Narodne skupštine u Novom Sadu na kojoj nje 25. novembra 1918. godine doneta odluka o prisajedinjenju Srema, Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji, istakla da je Patrotski blok sastavljen od DSS-a, Pokreta "Dveri" i intelektualaca treća politička snaga u Srbiji i treća opcija koja se pored SNS-a i DS-a nudi biračima.
www.021.rs

ONI SU POČELI U STRIPTIZ KLUBU! Nisu se lažno stideli...

Opšte je poznato da mnogi, kada žele da se probiju u Holivudu, moraju da rade više poslova da bi se izdržavali. Često rade kao barmeni, konobari, vratari, a to najčešće da bi imali fleksibilno radno vreme, dovoljno novca za život, ali i da mogu da postignu da idu na sve audicije. Neretko, mladi glumci u povoju prihvataju i ne tako fine poslove dok iščekuju svoj trenutak. Pogledajte koje su to, danas poznate holivudske ličnosti, nekada radile u striptiz klubu.
 
1) RENE ZELVEGER
Pre nego što se probila u Holivudu i snimila bioskopske hitove kao što su "Džeri Megvajer", "Dnevnik Bridžet Džouns" i "Čikago", Rene Zelveger je radila u striptiz klubu. Međutim, ona nikada nije konkretno bila striptizeta, već je bila konobarica. Kako je rekla, jednom prilikom su je pitali da li bi igrala u toplesu, a ona je to odbila, pa je prešla u drugi striptiz klub gde je mogla da ostane obučena. Sada, Rene vredi 60 miliona dolara.
 
2) KENDRA VILKINSON
Kenda Vilkinson je postala poznata kada je počela da se zabavlja sa vlasnikom "Plejboj" imperije, Hjuom Hefnerom 2004. godine. Pre toga, Kendra je radila u striptiz klubu, a i sama je priznala da ju je Hju primetio baš dok je igrala oko šipke. Nju je Hju lično pozvao da dođe i živi sa njim, a ostalo je istorija. Kenda je sada udata za nekadašnjeg igrača američkog fudbala, Henka Basketa, sa kim ima dvoje dece.
 
3) HAVIJER BARDEM
Dobitnik "Oskara", Havijer Bardem, poznat po ulogama u filmovima "Nema zemlje za starce", "Biutiful" i "Syfall", bio je striper na jedno veče. Bardem je priznao da je bio u teškoj finansijskoj sitaciji i prihavatio je da bude striper, ali je izdržao samo 10 minuta i odustao. Takođe, njegova porodica je došla da gleda ovaj "performans" koji je bio toliko loš, da su majka i sestra morale da navijaju za njega. Srećom, Havijer je prestao da se bavi ovim, a sada se njegovo bogatstvo procenjuje na 20 miliona dolara.
 
4) KETRIN ZITA DŽOUNS
Pre nego što je postala prepoznatljivo holivudsko ime, Ketrin je radila kao striptizeta. Ona je jednom prilikom to priznala i izjavila da nije to radila jer su joj bile potrebne pare za život, već da bi platila plastičnu operaciju nosa. Kada je zaradila dovoljno novca, Ketrin je uradila rinoplastiju i preselila se u Holivud gde se posvetila svojoj glumačkoj karijeri. Izgleda se ovo sve isplatilo, jer lepa glumica poseduje bogatstvo koje se procenjuje na 45 miliona dolara.
 
5) ČENING TEJTUM
Čening Tejtum je zapravo napisao scenario za film "Medžik Majk" koji se zasniva na njgovom iskustvu kao stripera. Pre nego što je postao holivudska zvezda, Čening je bio striper pod pseudonimom Čen Kroford i nastupao je u sklopu muške striptiz trupe koja je nastupala na Floridi. Kada su ga otkrili dok se šetao ulicom, Čening je postao model i prestao da se bavi ovim poslom. Njegova promena karijere se definitivno isplatila, jer je sada "teži" za 14 miliona dolara.
 
6) LEJDI GAGA
Pre nego što je postala jedna od najvećih pop zvezda na planeti, Lejdi Gaga je bila striptizeta. Ona je pričala da je koristila čudne tehnike i trikove da bi privukla pažnju na svoje pomalo bizarne nastupe.
 
- Radila sam u striptiz klubovima kada sam imala 18 godina. Moj nastup je bio poprilično divalj, nosila sam crnu kožu i igrala uz muziku poznatih rok grupa. Ne volim da pričam o tome, ali u sve su bile uključene i droge, mnogo droge - ispričala je Gaga.
 
Iako ne voli da priča o tome, ovaj posao joj nije stao na put ostvarivanja snova. Lejdi Gaga je do sada dobila pet "Gremija" i bogatija je za 190 miliona dolara.
 
7) BRED PIT
Pre nego što je postao najpoznatiji glumac na svetu, Bred Pit je bio striper. Dok je studirao na Univerzitetu u Misuriju, Bred je bio deo muške striptiz grupe "The dancing bares". Dve nedelje pre završetku fakulteta, Bred je seo u kola i preselio se u Los Anđeles, ostavljajući svoju diplomu i posao stripera iza sebe. Iako bi nekome delovalo da je ovo najgora odluka koju bi neko mogao da donese, Bred Pit je zahvaljujući tome postao bogatiji za 240 miliona. 
Žena Blic

Vrela Beograđanka koju muškarci obožavaju!

Anđela Veštica je dobila konkurenciju, a u pitanju je Beograđanka Tamara Đurić (25)


Tamara Đurić / Foto: beogradnocu.com 
Tamara Đurić / Foto: beogradnocu.com
/ Foto: beogradnocu.com
Anđela Veštica je dobila konkurenciju, a u pitanju je Beograđanka Tamara Đurić (25).
Tamara Đurić / Foto: beogradnocu.com
/ Foto: beogradnocu.com
Ova popularna klaberka, osim provokativnih slika sa snimanja spota Grua, pažnju javnosti je privukla i haljinom, o kojoj ovih dana priča pola grada, a koju je pre dva dana nosila.
Tamara Đurić / Foto: beogradnocu.com
/ Foto: beogradnocu.com
Njena fotografija u rekordnom roku je obišla društvene mreže.. Tamara ne skriva da joj iznenadna popularnost prija.
Tamara Đurić / Foto: beogradnocu.com
Tamara Đurić i Gru / Foto: beogradnocu.com
- Fotografija je izazvala lavinu komentara. Većinom su pozitivni utisci, dok ima i onih neprimerenih – navela je Đurićeva, koja je pomenutu haljinu nosila i u spotu i ponosno istakla da su kreacija i dizajn plod njene mašte.
Alo

JEZIV ZLOČIN Novorođenče preživelo pet dana u odvodu

U jednom odvodu u Sidneju danas je pronađena živa beba koja je najverovatnije tu od utorka. Policijska istraga pronašla je detetovu majku koja je optužena za pokušaj ubistva. Kako tvrde iz policije, beba je imala mnogo sreće što je ostala živa i nepovređena.
Beba je provela gotovo nedelju dana u odvodu
 
Nesretnu bebu pronašli su biciklisti koji su čuli plač deteta. Iako su mislili da je u pitanju životinja, jedan od biciklista koji je i sam otac, prepoznao je da je u pitanju dete. Oni su odmah pozvali policiju i uz pomoć nekoliko prolaznika uspeli da podignu betonsku ploču koja je bila postavljena preko odvoda.
 
Pošto beba deluje kao da je poreklom sa Bliskog istoka ili iz Indije, policija je istražila bolničke zapise. Ubrzo su pronašli 30-godišnjakinju poreklom sa Pacifičkih ostrva koja je rodila dete prošlog ponedeljka i potom ga ostavila uvijenu u plastiku i bolničko ćebe sa štipaljkom još uvek prikačenom za pupčanu vrpcu.

- Prava je sreća što je beba preživela na ovim temperaturama i što je nepovređena iako je bačena sa 2.5 metara visine u odvod. Još uvek istražujemo okolnosti zbog kojih se ovo desilo - izjavio je predstavnik policije.
Blic online

Svađa mladića oko plaćanja računa završila...

Podgoričanin Igor Milošević (19) ubijen je, dok je bivši kik-bokser i MMA borac Mirko Vlahović ranjen u pucnjavi koja se nešto iza 3 sata ujutru dogodila u Podgorici.
Pucnjava se dogodila u jednom lokalu, a policija je uhapsila B. V. (19), koji se sumnjiči da je ispalio metak i njime ranio Vlahovića, a potom je zrno slučajno pogodilo i usmrtilo njegovog rođaka Miloševića.
Tragedija se dogodila zbog krajnje bizarnog povoda - B.V. i Milošević su sa drugovima bili zajedno u lokalu, a svađa je nastala oko plaćanja računa. "Vijestima" je u policiji rečeno da je konobar lokala pozvao Vlahovića, koji radi kao obezbeđenje, da interveniše.
Tada je nastala svađa oko toga hoće li se platiti račun, a onda je u jednom trenutku B.V. izvadio pištolj i ispalio metak ka Vlahoviću. Metak je kik-bokseru prošao kroz vilicu, a onda je to zrno proletelo i pogodilo u grudi Miloševića, pišu Vijesti.
Policija je tokom noći i jutra privela brojne svedoke tragedije, a uzimaju se izjave da bi se utvrdile sve okolnosti, koje su dovele do ubistva i pokušaja ubistva.
"Vijestima" je rečeno da ranjeni Vlahović nije životno ugrožen. Nalazi se na lečenju u Kliničkom centru u Podgorici.
www.021.rs

Policija pucala u dečaka sa...!

Klivlendska policija je u rekreativnom centru pucala i ranila 12-godišnjeg dečaka koji je navodno nosio igračku repliku vazdušnog pištolja.
Dečak je pogođen u grudi i juče je operisan, a dva policajca su suspendovana, javlja televizija NBC.
Policija je navela da su policajci došli zbog toga što je prijavljeno da je jedna osoba mahala pištoljem na igralištu u rekreativnom centru Kadel u subotu oko 15:30 po lokalnom vremenu.
U dečaka su pucali kada je odbio da podigne ruke i posegnuo za pojasom u kome je imao nešto što je ličilo na revolver.
Ispotavilo se da je reč o igrački replici "vazdušnog pištolja" koji ispaljuje metke na sličan način kao BB pištolj.
Klivlendska policija je u saopštenju navela da je bila uklonjenja narandžasta oznaka po kojoj se igračke razlikuju od pravog oružja.
U toku je istraga o ovom slučaju.
Novi Magazin

POTISJE BEČEJ - Na redu policija i tužilaštvo?!

BEČEJ - Preduzeće Potisje - Bečej DOO osnovano je 2008. godine. Osnivali su ga Skupština opštine Bečej i komunalno preduzeće mađarskog grada Seksarda. Međutim, iako je Bečej većinski vlasnik Potisja nema gotovo nikakvog uticaja na njegov rad.
Kada je osnivano preduzeće Potisje DOO Ugovorom je precizirano da manjinski partner Aliska tera iz mađarskog grada Seksarda samostalno imenuje menadžment preduzeća nad kojim lokalna samouprava nema nikakvog uticaja iako je sa 51 odsto kapitala većinski vlasnik. Tako je stvorena situacija da manjinski partner svake godine ima dobit a većinski ostaje praznih ruku.
RTV(Nenad Jovićević)
"Dobit od 51 odsto pripada opštini Bečej. Ni danas, nakon promene vlasti, opština Bečej ne prebacuje u budžet tih 51 odsto. Isto tako rashodi prate prihode. Ako su jedne godine prihodi 20 miliona, rashodi su sto hiljada manji. Ako su sledeće godine 50 mi liona, rashodi su dvesto-tristo hiljada manji", rekao je bivši član Odbora revizora Potisja Slobodan Zlokolica.
Pokušaj lokalne samouprave da se dogovori sa mađarskim partnerom završavao se po onoj narodnoj ja u klin, ti u ploču.
"Imamo situaciju da se u 2014. godini susrećemo sa dva zvanična izveštaja o poslovanju za 2013. godinu. To je neprihvatljivo", naglasio je predsednik opštine Bečej Vuk Radojević.
"Prvi zvanični izveštaj o kome smo razgovarali je gubitak preduzeća od 1,7 miliona dinara. Međutim, drugi, takođe zvanični izveštaj, iskazao je pozitivno poslovanje za 2,5 miliona dinara", objasnio je ove izvštaje Željko Plavšić, predstavnik SO Bečej u Skupštini DOO Potisje-Bečej.
Različiti izveštaji objašnjeni su, kaže Plavšić, retroaktivno storniranim fakturama JP Komunalac kao i naknadnim potraživanjima od opštine Bečej. U međuvremenu opština je angažovala revizora i zatražila pomoć pravosudnih organa.
"Određene prijave su podnete. Tužilaštvo i policija rade svoj posao. Budžetski inspektor takođe je bio u preduzeću i uočio napravilnosti. Verujem da će nadležni organi postupiti po zakonu", rekao je Vuk Radojević.
Direktor Potisja Laslo Kiralj je pismeno negirao navode naših sagovornika tvrdnjom nema nikakvih problema na relaciji Potisja i lokalne samouprave i da je za to prvi put čuo od nas. Isto tako, negirajući svoju krivicu, direktor Kiralj kaže da o podeli dobiti ne odlučuje on već osnivači.
RTV

Sa diplomom medicinskog fakulteta ne možeš ni cipele...

Ivana Dimitrijević je pre godinu dana diplomirala na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Sada je nazaposleni lekar. Posla u zdravstvu nema, a diploma joj je trenutno samo smetnja jer sa njom neće da je zaposle ni kao prodavca cipela.
Kad ste diplomirali na Medicinskom fakultetu?
- Diplomirala sam prošle godine na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. U toku studija sam radila po kafićima, u prodavnici nakita, kako bih roditeljima olakšala. Nadala sam se da ću s diplomom naći pristojan posao u struci.

Jeste li pokušavali?
- Svakodnevno šaljem prijave na konkurse u celoj Srbiji. Nedavno sam na izlogu videla oglas da prodavnica obuće traži prodavca. Prijateljica, takođe lekar bez posla i ja ušle smo da pitamo. Kad je čuo da smo završile medicinu, prvo se čudio, a potom nasmejao. Ispratio nas je rečima da mu ne pada na pamet da mu lekari prodaju cipele. Sad ispada kao da sam felerična to što sam završila fakultet.
Da li ste makar zadovoljni što ste okončali studije?
- Sada ne smatram ličnim uspehom to što sam završila fakultet jer ne znam šta da radim sa ovom diplomom. Razočarana sam. Sve mi je izgubilo smisao. Od stotine prijava na konkurse, možda mi je samo iz jedne ili dve firme stigao odgovor u kome mi zahvaljuju što sam im pisala. I ništa više. Tražiti posao u zdravstvu u Srbiji je postalo izlišno. Ono se kao humanistička grana pretvorilo u mito, korupciju i politiku. Sve ono što ne treba da bude.
Da li gubite nadu?
- Da, jer se u Srbiji samo na dva načina može naći posao. Ili morate da budete u političkoj stranci, ili da su vam roditelji lekari. Mislim da ne postoji treći način. Ja sam dete iz radničke porodice, a da sam htela da budem u stranci, studirala bih političke nauke.
Ivana je letos počela da uči nemački jezik. Kaže da je spremna da ode bilo kuda, gde može da radi svoj posao i da se ne oseća poniženo.
Šta ćete uraditi?
- Radila bih i kao medicinska sestra samo da ne doživljavam nova razočaranja. Deluje možda sarkastično, ali zaista mislim da u ovoj zemlji treba zabraniti deci radničke klase da studiraju medicinu. Dakle, na ovaj fakultet mogla bi samo doktorska deca. Ne govorim samo u svoje ime, već u ime dve hiljade mladih lekara koji su na najpošteniji mogući način položili sve ispite i stekli diplomu. Sada je držimo u fascikli i možemo samo da je gledamo.
izvor: vesti-online, foto: alo

PET MESECI PAKLA Srpkinja povređena u Tunisu konačno skinuta s aparata...

Ivan Vasić, suprug Marije Milošević (32) iz Smedereva, koja je letos u Tunisu zadobila prelom kičme, na Fejsbuku je napisao "Marija nije više na aparatima." Ona je skinuta s aparata i prebačena na odeljenje za fizikalnu medicinu u Vojnomedicinskoj akademiji.
Marija Milošević i njen suprug Ivan Vasić
- Kanila joj je i dalje prisutna, ali će joj i to ukloniti u nekom narednom periodu. Sad su joj posete dozvoljene - kratko je napisao njen suprug Ivan Vasić juče na Fejsbuku.
 
Nesrećna devojka umalo je izgubila život kad se na povratku s izleta u Sahari prevrnuo džip u kom je bila sa suprugom i još dvoje turista. Posle višemesečnog lečenja u Tunisu, Marija, inače profesorka engleskog jezika, specijalnim medicinskim letom prebačena je na VMA u Beogradu. U tragičnom udesu ostala je nepokretna. 
Blic online

Kosmajčeva imovina vredi tačno...!

Među imovinom stanovi, kuće, hoteli i zemljišta čija se vrednost procenjuje na 10,7 miliona evra

Vila na Zvezdari u kojoj je uhapšen Dragoslav Kosmajac (Foto MUP Srbije)
Aleksandri i sinu Lazaru privremeno se oduzima imovina za koju postoji sumnja da je proistekla iz krivičnog dela. Sudija za prethodni postupak ovog suda usvojio je predlog tužilaštva da se Kosmajcu i „trećim licima“ privremeno oduzme sva imovina koja je uknjižena na njihova imena. Stranke u postupku imaju pravo žalbe Krivičnom vanraspravnom veću Višeg suda, i to u roku od osam dana.
Viši sud u Beogradu, kao ni prethodnih dana, nije želeo da odgovori da konkretno pitanje o kojoj se Kosmajčevoj imovini konkretno radi.
Prema saznanjima „Politike“, vrednost imovine koja se privremeno oduzima Kosmajcu procenjuje se na 10,7 miliona evra. Prema nezvaničnim informacijama, u pitanju su stanovi, kuće, poslovni objekti, zemljišta... Najviše imovine, prema istim informacijama, nalazi se na teritoriji opštine Zvezdara.
Kosmajac je, prema nezvaničnim podacima, vlasnik ili suvlasnik čak 31 stana, čija je ukupna površina 2.700 kvadratnih metara. Ukupna vrednost ovih objekata procenjena je na tri i po miliona evra, ali je realna vrednost mnogo veća.
Pored mnogobrojnih stanova manje i veće kvadrature, na spisku privremeno oduzete imovine, prema istim informacijama, nalazi se i šest lokala čija je ukupna površina 900 kvadrata, koji se procenjuju na 1,1 milion evra. U nekim od pomenutih lokala Kosmajac je stopostotni vlasnik, dok je u delu manjinski. Takođe, na njegovo ime se vode i 43 parcele od 15 hektara vrednosti od 6,1 milion evra. Kako saznajemo, na spisku privremeno oduzete imovine nalazi se i Kosmajčev hotel u Bulevaru kralja Aleksandra i poslovni kompleks u Velikom Mokrom Lugu.
Prema nezvaničnim informacijama, očekuje se da domaćim pravosudnim organima putem međunarodne pravne pomoći stignu i izveštaji iz nekoliko zemalja u kojima se pretpostavlja da Kosmajac ima imovinu. Reč je o Crnoj Gori, Španiji, Slovačkoj, BiH.
Rešenje o privremenom oduzimanju imovine Kosmajcu i članovima njegove uže porodice napisano je na desetak strana. Detaljno je pobrojana sva imovina koja se privremeno oduzima i za svaku ponaosob je napisan broj ugovora koji je zaključen prilikom kupovine.
Kosmajčev advokat Đorđe Simić nije želeo da potvrdi saznanja „Politike“, ali tvrdi da je sva imovina koja je navedena u rešenju Višeg suda stečena pre izvršenja krivičnog dela za koje se Kosmajac tereti.
– Većina imovine stečena je devedesetih godina, a poslednja 2007. godine. Znači, tri godine pre dela za koje se Kosmajac sumnjiči. Ono što tvrdim, jeste da je sva imovina koja je pobrojana u rešenja stečena pre izvršenja krivičnog dela za koje se Kosmajac tereti. Ne može se oduzimati imovina ako je stečena pre izvršenja krivičnog dela. Rešenje o privremenom oduzimanju imovine doneto je za delo za koje se Kosmajac tereti pred Višim sudom u Beogradu. Za ostala dela, za koja odgovara pred tužilaštvima osnovne nadležnosti, nije predviđeno oduzimanje imovine – navodi advokat Simić i naglašava da mu još nije dostavljeno rešenje.
Imovina oduzeta samo Kosmajcu
U odnosu na prvoosumnjičenog u postupku protiv Kosmajca Draga Milidraga, koji se pred Višim javnim tužilaštvom tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja, nije izdata naredba za oduzimanje imovine, iako se njemu na teret stavlja teže delo od onog za koje se tereti Kosmajac. Naime, Kosmajac se tereti za zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem.
Miroslava Derikonjić, Politika

KOLIKO SE ZARAĐUJE NA SVADBAMA: Najviše uzima za pevanje po svadbama i proslavama...

Dok se pojedine zvezde hvale gala koncertima u luksuznim dvoranama, Press otkriva da srpski pevači u doba ekonomske krize zapravo najviše para uzimaju na svadbama, pogotovo romskim. Tako se na spisku najplaćenijih nalaze Ceca, Šaban Šaulić, Snežana Đurišić, Ljuba Aličić, Đani, Jana, Verica Šerifović i zvezde Granda
Ekonomska kriza možda drma Srbiju, ali za najveće domaće zvezde nema zime, bar ne dok je svadbenih veselja.

Iako su već toliko velika imena da glatko mogu da odbiju pevanje pod šatrama, srpski narodnjaci ipak izlaze u susret stalnim pozivima da otpevaju svoj repertoar pred brojnim zvanicama. Prema istraživanju Pressa, kriza i predstojeća zima ne treba da brinu imena poput Šabana Šaulića, Ljubu Aličića, Janu Todorović i Snežanu Đurišić, za čiji nastup treba izdvojiti i do 10.000 evra. U to nije uračunat bakšiš koji je nekad i duplo veći od samog honorara. Njih u stopu prate i „zvezde Granda" Rada Manojlović i Darko Lazić, za čiji nastup treba izdvojiti 5.000 evra.
Nisu retki ni milioneri koji za svadbe žele da angažuju najveću balkansku zvezdu Cece Ražnatović i Acu Lukasa, iako se njihovi honorari za takve tezge kreću i do 50.000 evra.
Kako nam je otkrio jedan poznati estradni menadžer, najtraženiji i svakako najplaćeniji, posebno na romskim svadbama u inostranstvu, jesu Šaban, Ljuba, Jana i Snežana Đurišić.
- Mnogi pevači priželjkuju da ih neko pozove da pevaju na svadbi jer znaju da će tad najbolje zaraditi. S druge strane, većina njih čeka upravo romske proslave u Francuskoj i Italiji, ali tu privilegiju imaju samo pojedinci - Šaban, Ljuba, Jana, Snežana i Đani - otkriva izvor Pressa, koji je insistirao na anonimnosti.
- Mnogi folk pevači trude se da u javnosti stvore lažnu sliku o sebi, pa tvrde da zarađuju i do pet puta veće honorare. Dosta njih samo priča, a kad ih pitaš gde su pevali, zamuckuju - ističe naš sagovornik.
Nada Topčagić za Press tvrdi da nikome ne cvetaju ruže i da ona nema određenu cenu za koju peva, ali i da ne živi samo od pevanja pod šatorima.
- Hvala bogu da ne živim od svadbenih veselja jer to bi bilo strašno. Sve se iskvarilo pa ljudi slabo uzimaju velike zvezde da im pevaju na svadbama. Ja nemam određenu tarifu, već sam spremna na dogovor. Da se ne lažemo, ljudima ne cvetaju ruže. Nažalost, živimo u vremenu kada su se stvorili mafijaški klanovi u muzici, pa je teško - tvrdi Nada.
Najplaćeniji svadbari u evrima
1 Šaban Šaulić 10.000
2 Ljuba Aličić 10.000
3 Jana Todorović 7.000
4 Radmila Manojlović 5.000
5 Darko Lazić  5.000
6 Džej, Keba, Snežana Đurišić, Goca Božinovska, Nada Topčagić, Đani, Stoja, Verica Šerifović, Miroslav Ilić 3.000
7 Biljana Sečivanović, Dragi Domić, Slobodan Vasić, Aleksandra Bursać 2.500
Goca Božinovska nije bila dovoljno rečita kada je visina njenog honorara u pitanju jer smatra da je „visina zarade lična stvar".
- Meni je drago da me i dalje zovu da pevam na svadbama jer se uvek lepo provedem. Ipak da bih nekome pevala na svadbi mora da se poklopi niz faktora. Srećom, nisam imala neprijatnosti oko isplate novca kada je običan svet u pitanju, ali mi se jednom dogodilo da mi organizator nekog javnog nastupa pobegne i ne isplati mi novac koji sam zaradila - tvrdi pevačica.
Sa druge strane, od afirmisanih „zvezda „Granda najtraženiji su Rada Manojlović, Darko Lazić, Biljana Sečivanović, Dragi Domić i Aleksandra Bursać. Ipak, lepa Rada, za koju kažu da je miljenica Roma, ne krije da najviše voli da peva na svadbama zbog sjajne atmosfere.
- Nije mi važno da li radim svadbu u Srbiji ili inostranstvu. Nedavno sam na jednom romskom veselju dobila dukate, ali ne volim da govorim o novcu jer je to neukusno. Posebno sam srećna što Romi, ali i svi ostali kojima sam pevala, i posle svadbe dolaze na moje nastupe - kaže Rada za Press.
Izvor: PRESS

VIDEO - Radnik piliće šutira, baca i žive spaljuje!

Snavdevači jednog od najvećih američkih lanaca restorana brze hrane optuženi su za surovost prema životinjama nakon što su radnici snimljeni kako šutiraju piliće, bacaju ih i žive ih prže strujom .
Video je šokirao američku javnost i razbesneo borce za prava životinja
PAŽNJA Upozoravamo čitaoce da ovaj tekst sadrži veoma uznemirujući video koji se ne rpeporučuje osetljviim osobama.
Organizacija za zaštitu životinja “Mersi for animals” objavila je u tajnosti zabeležen snimak klanice kompanije “Koh fuds” u Tenesiju, koja snabdeva poznati lanac restorana brze hrane “Čik-fil-A”.

Video, koji najavljuje jedan od autora crtane serije “Simpsonovi” i borac za prava životinja Sem Sajmon, navodno prikazuje i radnike iz farme pilića sa kojom sarađuje “Koh fuds”.
Prema pilićima se postupa izuzetno nehumano

Na snimcima se vidi kako radnici hvataju piliće za noge i vrat i bacaju ih u kaveze tako grubo da im lome kosti. Nekim životinjama glave ostaju priklještene u vratima kaveza tokom transporta do klanice.
 
Osim toga, vide se ptice nogama vezane za metalne držače na pokretnim trakama, koje ih provlače kroz vodu pod strujnim naponom. One su, međutim, posle toga samo delimično ošamućene, tako da su svesne kada prolaze ispod noža koji im odseca glavu. Neki pilići su živi i kada ih provlače kroz vrelu vodu pre nego što će biti očerupani.
Restoran “Čik-fil-A” takođe tvrdi da poštuje pravila za dobrobit životinja
“Odvratna surovost je uobičajena praksa na farmama koje snabdevaju restorane ‘Čik-fil-A’ širom zemlje. Ali ne mora da bude tako”, kaže Sajmon.
 
“Recite ‘Čik-fil-A’ da stane na put odvratnom tretmanu pilića tako što će usvojiti strože standarde za zaštitu životinja i time sprečiti surovost čiji ste svedoci”.
 
Direktor “Koh fudsa” Džo Grendis oglasio se povodom optužbi. On je rekao da njegova kopanija ulaže velike napore da njeni zaposleni poštuju stroge propise američkog Ministarstva poljoprivrede. Restoran “Čik-fil-A” takođe tvrdi da poštuje pravila za dobrobit životinja. 
Blic online

Primila mito pa napredovala u službi!

Dr Dijana Lazić Puškaš postavljena je na čelo Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju, iako se protiv nje već deset godina vodi postupak zbog primanja mita od 1.000 evra.
Kako “Blic” saznaje, dr Lazić je na ovu poziciju došla zahvaljujući novom suprugu, prof. dr Laslo Puškaša, koji se visoko kotira u Srpskoj naprednoj stranci u kojoj je i predsednik Saveta za nacionalne manjine. I sama dr Lazić član je vladajuće partije, ali je pre toga promenila dve - bila je član JUL-a i Nove demokratije, čiji je predsednik bio Dušan Mihajlović.

Ona je dugi niz godina radila u Institutu za psihijatriju “Dr Laza Lazarević” kao načelnica Centra za urgentnu psihijatriju. Slučajnost ili ne, ali je upravo njen suprug, dr Puškaš, predsednik Upravnog odbora ove psihijatrijske ustanove.
Njenom uspehu u karijeri pomogla je i iznenadna bliskost sa predsedničkim parom Tomislavom i Dragicom Nikolić. U svojoj kancelariji u Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju „Prof. dr Cvetko Brajović“ svuda po zidovima su zakačene slike dr Lazić sa bračnim parom Nikolić.

Postupak protiv dr Lazić vodi se pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu, a kako “Blic” saznaje, njen slučaj će za dva meseca zastariti.

Naime, beogradska policija još 2004. godine privela je Dijanu Lazić zbog sumnje da je primila mito dok je još radila u “Lazi Lazarević”. U tom periodu ona je istovremeno radila i kao stalni sudski veštak neuropsihijatrijske struke. U tom svojstvu je dobila predmet u kome je, radi utvrđivanja ništavnosti ugovora o doživotnom izdržavanju, trebalo da veštači sposobnost rasuđivanja u trenutku pisanja ugovora. Predujam troškova veštačenja oštećeni je bio uplatio na žiro račun suda. Lazićeva je, međutim, pozvala oštećenog da donese odgovarajuću dokumentaciju, i u razgovoru s njim rekla da taj posao zahteva veliki napor, da analize mora da radi i posle radnog vremena te da bi sve bilo valjano odrađeno i u njegovu korist, potrebno je da donese 1.000 evra. Oštećeni joj je, prilikom jednog sastanka, ponudio 300 evra, s tim da ostatak da kasnije, što je Lazićeva odbila, a oštećeni je zatim slučaj prijavio policiji. Lazićeva uhapšena nakon što joj je oštećeni predao obeležen novac.

Kako je moguće da napreduje u karijeri dok se protiv nje vodi postupak za uzimanje mita, pitanje je na koje nismo mogli da dobijemo odgovor od dr Lazić. Samo nam je rečeno da ona trenutno ima velike zdravstvene probleme.
 
Vrtoglavi napredak
Inače, za vreme dok državno tužilaštvo protiv nje vodi neverovatno dug postupak od 10 godina, Lazićeva dobija zvanje redovnog profesora na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu, a poslednjih 10 godina radi i kao predavač i mentor na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Ona je još i profesor na Defektološkom fakultetu.
Blic online

ISPOVEST MAJKE: Srbijo, nateraćeš me da kradem kako bih prehranila bolesnog sina...



Tužna životna priča Jasmine Stojanović iz Prokuplja odraz je bahatog i bezobzirnog odnosa vlastodržaca prema svojim najugroženijim građanima.


Jasmina i njen sin Miloš iz 2008. godine (FOTO: Kurir)

Majka osamnaestogodišnjeg Miloša, Jasmina Stojanović iz Prokuplja za Teleprompter.rs kaže da su je aktivisti Srpske napredne stranke pred vanredne izbore 2014. godine zvali više od 20 puta kako bi glasala za njih. Obećali su joj da će njenoj porodici i njenom teško bolesnom sinu omogućiti adekvatnu socijalnu i novčanu pomoć.

Međutim, kada je nova “napredna” grupacija zauzela fotelje, od obećanja je ostala samo prašina. Jasminu sada svi ignorišu, zima dolazi, a njoj i njenom teško bolesnom sinu ističe vreme. Zbog brojnih laži gradskih čelnika Srpske napredne stranke, ova porodica bi za nekoliko dana mogla da se nađe na ulici.

Ovo je njena priča.

Jasminin osamnaestogodišnji sin Miloš teško je bolestan. Kada je bio u drugom razredu osnovne škole operisao je tumor na desnoj strani vilice. U petom razredu je slomio nogu. Lekari su prvo mislili da je reč o raku kostiju, međutim, ustanovljeno je da su mu kosti “mekane i krhke” zbog nedostatka kalcijuma usled veoma loše ishrane. Roditelji jednostavno nisu imali dovoljno novca da mu obezbede hranu obogaćenu potrebnim vitaminima i mineralima.

U sedmom razredu je ponovo morao na operaciju jer je kost koja je pukla počela da se krivi.  Tada mu je pod lokalnom anestezijom ugrađeno nekoliko pločica i šrafova. Prošle godine je dijagnostikovan tumor i na drugoj strani vilice. Drugi tumor je odstranjen, ali posledice su ostale.

Prema rečima majke Jasmine, njen sin doživljava bolove u predelu usta svaki put kada se dogode i najmanje vremenske promene jer mu nedostaje većina zuba zbog operacija.

- Nemamo dovoljno novca da mu obezbedimo hranu. Pored svih redovnih troškova, jednostavno nemamo novca da mu obezbedimo hranu koja mu je potrebna. Nemam ni za užinu da mu dam kada ide u školu. Svakod dana je sve mršaviji, priča Jasmina za Teleprompter.rs.
Majka Jasmina je trenutno nezaposlena. Radila je pet godina u jednom marketu, ali je dobila otkaz. Kaže da traži posao, ali da je poslodavci odbijaju kada čuju njenu životnu tragediju.

- Išla sam na nekoliko razgovora. Svi mi kažu stara si. Neki poslodavcu nisu želeli da me prime zbog sina jer su verovatno misli da ću stalno tražiti slobodne dane. Ja im kažem da ne tražim da radim u kancelariji sa parama. Kažem im da bih samo čistila, ali ništa. Neki su mi obećavali posao, ali su to samo ostala obećanja, dodaje Jasmina.

Njen suprug se već duže vreme trudi da nađe stabilniji posao, ali bezuspešno. Jasmina kaže da je on radio u nekoliko pekara, ali su ga otpuštali. On trenutno radi u jednoj pekari, ali od toga ne mogu da prežive jer radi samo četiri dana u mesecu i dobije 4.000 dinara.

- Naši redovni troškovi su oko 14.000 dinara mesečno. To su troškovi za struju, vodu, ostale komunalije, troškovi za iznajmljivanje kuće od 70 evra iz koje ćemo do sredine decembra morati da se iselimo jer ne možemo više da je plaćamo, priča Jasmina za Teleprompter.rs.

Kako nam je objasnila, ona trenutno prima socijalnu pomoć u iznosu od oko 11.000 dinara. Međutim, ta pomoć je istekla ovog meseca i potrebno je ponovo da podnese zahtev za dobijanje socijalne pomoći, proces koji bi trebalo da traje najmanje dva meseca.

- Socijalna pomoć nam je istekla. Sa tim parama smo plaćali iznajmljivanje kuće i ostale troškove. O hrani da vam ne pričam. Moraćemo da se iselimo iz kuće u kojoj živimo jer gazdarica traži pare, a mi ih nemamo. Očajna sam jer nemamo nigde da odemo, a zima dolazi, priča majka kojoj je samo sinovljevo zdravlje na umu.

Kako nam je Jasmina rekla, gradska vlast je lažnim obećanjima “vrti” još od aprila meseca. Obećali su joj da će dobiti stan u vlasništvu opštine na korišćenje, drva za ogrev i jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 20.000.

Kaže da je nekoliko puta razgovarala sa zamenikom predsednika opštine Ilijom Đedovićem iz Srpske napredne stranke. Prema njenim rečima, rekao joj je da će krajm septembra, početkom oktobra dobiti opštinski stan na korišćenje čim opština iseli izbeglice koje su se u taj stan uselile ilegalno.

- Ilija živi u ulici do moje. Kada sam ga jednom srela na ulici i pitala kada ćemo dobiti onaj stan on mi je rekao da od toga nema ništa i da nije do njega. Posle je samo slegao ramenima, žali se očajna majka.

Jasmina je razgovarala i sa Milan Aranđelovićem, članom opštinsog veća zaduženog za socijalna pitanja, koji takođe dolazi iz Srpske napredne stranke. Kako nam je ispričala, i on joj je obećavao da će joj opština pomoći. Kada je jednoga dana došla do zgrade opštine da Aranđelovića pita kada će ispuniti obećanje, on je pobegao kroz sporedni izlaz.

- Jednog dana sam došla da razgovaram sa Milanom. Imala sam zakazano u pola 10 kod njega. Ja sam došla pola sata ranije i čekala ga. Kada je došlo vreme da me primi, obezbeđenje mi je rekao da je on dobio temperaturu i da je morao da napusti zgradu kroz sporedni izlaz, priča Jasmina.

To nije prvi put da su “naprednjaci” izigrali njeno poverenje. Jasmina nam je ispričala da su je aktivisti Srpske napredne stranke više od 20 puta zvali kada je trebalo da se glasa 2014. godine. Kaže da su joj obećavali da će joj pomoći ukoliko “zaokruži broj jedan”.

- Glavni je tu bio Darko Laketić iz SNS-a. On je otišao u Beograd. Sada je valjda narodni poslanik i lekar. Njenu smo pisali, ali nismo dobili nikakav odgovor, kaže Jasmina.

Dr Darko Laketić je predsednik prokupačkog SNS-a, a Vlada ga je krajem 2013. godine imenovala za pomoćnika ministra zdravlja. Trenutno obavlja funkciju narodnog poslanika Srpske napredne stranke.

Majka Jasmina i njen sin nalaze se u bezizlaznoj situaciji. Više ne mogu da računaju na socijalnu pomoć sa kojom su plaćali osnovne troškove. Zima već uveliko kuca na vrata, a oni više namaju novca da plaćaju iznajljivanje kuće. Kako stvari stoje, moraće da se isele, ali gde?

Potrebna su im i drva za grejanje. Jasmina kaže da joj je potrebno najviše pet metara drva za ovu zimu. Ona ni ne razmišlja o hranu jer je za nju to luksuz, naročito za njenog sina koji ne sme da jede 80% namirnica, već bi trebalo da ima poseban režim ishrane. Ona to ne može da mu obezbedi.

- Šta treba da radim? Da počnem da kradem da bih obezbedila sinu hranu pa da me strpaju u zatvor? Ko će onda da se brine o mom Milošu, pita se Jasmina.

Jasmina je otvorila poseban račun u banci za prikupljanje novčane pomoći. U protekla četiri meseca uspeli su da skupe 200.000 dinara. Novac su potoršili na osnovne troškove života, odabranu hranu za njenog sina, nekoliko pregleda kostiju i odlazak na terapiju u “Lukovsku banju”.

Porodica Stojanović je beskrajno zahvalna svim dobrim ljudima koji su im poslali novac, ali njihovi problemi su daleko od srećnog rešenja. Apelujemo na sve građane i naše čitaoce koji su u mogućnosti da ovoj porodici pomognu na bilo koji način. Naročito apelujemo na one koji žive u blizini ove porodice, a imaju mogućnosti da im pomognu.

Građani će uvek biti solidarni i pomagati jedni drugima u nevolji, ali posebno je potrebno staviti na stud srama gradsku vlast predvođenu Srpskom naprednom strankom koja je ovoj porodici obećavala da će im rešiti sve probleme, pa ih na kraju ostavila da cedilu.

Sramota je za jednu državu ili jednu opštinu koja ne ume, ne može ili jednostavno neće da pomogne svojim najugroženijim sugrađanima! Mi svi plaćamo poreze da bi ovakve porodice bile zbrinute! Nije na vama da odlučujete kome možete da pomognete ili ne, vaša je obavezna da im svima pomognete!

Kakava je ovo “napredna” vlast za koju smo glasali? Apelujemo na opštinske čelnike da ovoj porodici pomognu! Ako nisu u stanju da im pomognu, odnosno, ako nisu u stanju da rade posao za koji su izabrani, neka se sklone.

Nažalost, porodica Stojanović je samo odraz “napredne” države Srbije u celini.

    Podaci o bankovnom računu

    Žiro-račun za pomoć Milošu Stojanović:
    Agricole banka
    330-4700100324934-62

    Za uplate iz inostranstva – evo upustva:

    Instructions for customer transfers

    EUR correspodent is:

    AGRIFPP-Credit Agricole Paris
    Acc. With Institution: 57A
    MEBARS22
    CREDIT AGRICOLE SRBIJA AD, Novi Sad
    Beneficiary: 59:
    IBAN RS35330473020129756036
    Milos Stojanović
    Donja Konjuša BB
    Serbia
www.teleprompter.rs, Kurir