20141123

POTISJE BEČEJ - Na redu policija i tužilaštvo?!

BEČEJ - Preduzeće Potisje - Bečej DOO osnovano je 2008. godine. Osnivali su ga Skupština opštine Bečej i komunalno preduzeće mađarskog grada Seksarda. Međutim, iako je Bečej većinski vlasnik Potisja nema gotovo nikakvog uticaja na njegov rad.
Kada je osnivano preduzeće Potisje DOO Ugovorom je precizirano da manjinski partner Aliska tera iz mađarskog grada Seksarda samostalno imenuje menadžment preduzeća nad kojim lokalna samouprava nema nikakvog uticaja iako je sa 51 odsto kapitala većinski vlasnik. Tako je stvorena situacija da manjinski partner svake godine ima dobit a većinski ostaje praznih ruku.
RTV(Nenad Jovićević)
"Dobit od 51 odsto pripada opštini Bečej. Ni danas, nakon promene vlasti, opština Bečej ne prebacuje u budžet tih 51 odsto. Isto tako rashodi prate prihode. Ako su jedne godine prihodi 20 miliona, rashodi su sto hiljada manji. Ako su sledeće godine 50 mi liona, rashodi su dvesto-tristo hiljada manji", rekao je bivši član Odbora revizora Potisja Slobodan Zlokolica.
Pokušaj lokalne samouprave da se dogovori sa mađarskim partnerom završavao se po onoj narodnoj ja u klin, ti u ploču.
"Imamo situaciju da se u 2014. godini susrećemo sa dva zvanična izveštaja o poslovanju za 2013. godinu. To je neprihvatljivo", naglasio je predsednik opštine Bečej Vuk Radojević.
"Prvi zvanični izveštaj o kome smo razgovarali je gubitak preduzeća od 1,7 miliona dinara. Međutim, drugi, takođe zvanični izveštaj, iskazao je pozitivno poslovanje za 2,5 miliona dinara", objasnio je ove izvštaje Željko Plavšić, predstavnik SO Bečej u Skupštini DOO Potisje-Bečej.
Različiti izveštaji objašnjeni su, kaže Plavšić, retroaktivno storniranim fakturama JP Komunalac kao i naknadnim potraživanjima od opštine Bečej. U međuvremenu opština je angažovala revizora i zatražila pomoć pravosudnih organa.
"Određene prijave su podnete. Tužilaštvo i policija rade svoj posao. Budžetski inspektor takođe je bio u preduzeću i uočio napravilnosti. Verujem da će nadležni organi postupiti po zakonu", rekao je Vuk Radojević.
Direktor Potisja Laslo Kiralj je pismeno negirao navode naših sagovornika tvrdnjom nema nikakvih problema na relaciji Potisja i lokalne samouprave i da je za to prvi put čuo od nas. Isto tako, negirajući svoju krivicu, direktor Kiralj kaže da o podeli dobiti ne odlučuje on već osnivači.
RTV

Нема коментара:

Постави коментар