20141123

ISPOVEST MAJKE: Srbijo, nateraćeš me da kradem kako bih prehranila bolesnog sina...



Tužna životna priča Jasmine Stojanović iz Prokuplja odraz je bahatog i bezobzirnog odnosa vlastodržaca prema svojim najugroženijim građanima.


Jasmina i njen sin Miloš iz 2008. godine (FOTO: Kurir)

Majka osamnaestogodišnjeg Miloša, Jasmina Stojanović iz Prokuplja za Teleprompter.rs kaže da su je aktivisti Srpske napredne stranke pred vanredne izbore 2014. godine zvali više od 20 puta kako bi glasala za njih. Obećali su joj da će njenoj porodici i njenom teško bolesnom sinu omogućiti adekvatnu socijalnu i novčanu pomoć.

Međutim, kada je nova “napredna” grupacija zauzela fotelje, od obećanja je ostala samo prašina. Jasminu sada svi ignorišu, zima dolazi, a njoj i njenom teško bolesnom sinu ističe vreme. Zbog brojnih laži gradskih čelnika Srpske napredne stranke, ova porodica bi za nekoliko dana mogla da se nađe na ulici.

Ovo je njena priča.

Jasminin osamnaestogodišnji sin Miloš teško je bolestan. Kada je bio u drugom razredu osnovne škole operisao je tumor na desnoj strani vilice. U petom razredu je slomio nogu. Lekari su prvo mislili da je reč o raku kostiju, međutim, ustanovljeno je da su mu kosti “mekane i krhke” zbog nedostatka kalcijuma usled veoma loše ishrane. Roditelji jednostavno nisu imali dovoljno novca da mu obezbede hranu obogaćenu potrebnim vitaminima i mineralima.

U sedmom razredu je ponovo morao na operaciju jer je kost koja je pukla počela da se krivi.  Tada mu je pod lokalnom anestezijom ugrađeno nekoliko pločica i šrafova. Prošle godine je dijagnostikovan tumor i na drugoj strani vilice. Drugi tumor je odstranjen, ali posledice su ostale.

Prema rečima majke Jasmine, njen sin doživljava bolove u predelu usta svaki put kada se dogode i najmanje vremenske promene jer mu nedostaje većina zuba zbog operacija.

- Nemamo dovoljno novca da mu obezbedimo hranu. Pored svih redovnih troškova, jednostavno nemamo novca da mu obezbedimo hranu koja mu je potrebna. Nemam ni za užinu da mu dam kada ide u školu. Svakod dana je sve mršaviji, priča Jasmina za Teleprompter.rs.
Majka Jasmina je trenutno nezaposlena. Radila je pet godina u jednom marketu, ali je dobila otkaz. Kaže da traži posao, ali da je poslodavci odbijaju kada čuju njenu životnu tragediju.

- Išla sam na nekoliko razgovora. Svi mi kažu stara si. Neki poslodavcu nisu želeli da me prime zbog sina jer su verovatno misli da ću stalno tražiti slobodne dane. Ja im kažem da ne tražim da radim u kancelariji sa parama. Kažem im da bih samo čistila, ali ništa. Neki su mi obećavali posao, ali su to samo ostala obećanja, dodaje Jasmina.

Njen suprug se već duže vreme trudi da nađe stabilniji posao, ali bezuspešno. Jasmina kaže da je on radio u nekoliko pekara, ali su ga otpuštali. On trenutno radi u jednoj pekari, ali od toga ne mogu da prežive jer radi samo četiri dana u mesecu i dobije 4.000 dinara.

- Naši redovni troškovi su oko 14.000 dinara mesečno. To su troškovi za struju, vodu, ostale komunalije, troškovi za iznajmljivanje kuće od 70 evra iz koje ćemo do sredine decembra morati da se iselimo jer ne možemo više da je plaćamo, priča Jasmina za Teleprompter.rs.

Kako nam je objasnila, ona trenutno prima socijalnu pomoć u iznosu od oko 11.000 dinara. Međutim, ta pomoć je istekla ovog meseca i potrebno je ponovo da podnese zahtev za dobijanje socijalne pomoći, proces koji bi trebalo da traje najmanje dva meseca.

- Socijalna pomoć nam je istekla. Sa tim parama smo plaćali iznajmljivanje kuće i ostale troškove. O hrani da vam ne pričam. Moraćemo da se iselimo iz kuće u kojoj živimo jer gazdarica traži pare, a mi ih nemamo. Očajna sam jer nemamo nigde da odemo, a zima dolazi, priča majka kojoj je samo sinovljevo zdravlje na umu.

Kako nam je Jasmina rekla, gradska vlast je lažnim obećanjima “vrti” još od aprila meseca. Obećali su joj da će dobiti stan u vlasništvu opštine na korišćenje, drva za ogrev i jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 20.000.

Kaže da je nekoliko puta razgovarala sa zamenikom predsednika opštine Ilijom Đedovićem iz Srpske napredne stranke. Prema njenim rečima, rekao joj je da će krajm septembra, početkom oktobra dobiti opštinski stan na korišćenje čim opština iseli izbeglice koje su se u taj stan uselile ilegalno.

- Ilija živi u ulici do moje. Kada sam ga jednom srela na ulici i pitala kada ćemo dobiti onaj stan on mi je rekao da od toga nema ništa i da nije do njega. Posle je samo slegao ramenima, žali se očajna majka.

Jasmina je razgovarala i sa Milan Aranđelovićem, članom opštinsog veća zaduženog za socijalna pitanja, koji takođe dolazi iz Srpske napredne stranke. Kako nam je ispričala, i on joj je obećavao da će joj opština pomoći. Kada je jednoga dana došla do zgrade opštine da Aranđelovića pita kada će ispuniti obećanje, on je pobegao kroz sporedni izlaz.

- Jednog dana sam došla da razgovaram sa Milanom. Imala sam zakazano u pola 10 kod njega. Ja sam došla pola sata ranije i čekala ga. Kada je došlo vreme da me primi, obezbeđenje mi je rekao da je on dobio temperaturu i da je morao da napusti zgradu kroz sporedni izlaz, priča Jasmina.

To nije prvi put da su “naprednjaci” izigrali njeno poverenje. Jasmina nam je ispričala da su je aktivisti Srpske napredne stranke više od 20 puta zvali kada je trebalo da se glasa 2014. godine. Kaže da su joj obećavali da će joj pomoći ukoliko “zaokruži broj jedan”.

- Glavni je tu bio Darko Laketić iz SNS-a. On je otišao u Beograd. Sada je valjda narodni poslanik i lekar. Njenu smo pisali, ali nismo dobili nikakav odgovor, kaže Jasmina.

Dr Darko Laketić je predsednik prokupačkog SNS-a, a Vlada ga je krajem 2013. godine imenovala za pomoćnika ministra zdravlja. Trenutno obavlja funkciju narodnog poslanika Srpske napredne stranke.

Majka Jasmina i njen sin nalaze se u bezizlaznoj situaciji. Više ne mogu da računaju na socijalnu pomoć sa kojom su plaćali osnovne troškove. Zima već uveliko kuca na vrata, a oni više namaju novca da plaćaju iznajljivanje kuće. Kako stvari stoje, moraće da se isele, ali gde?

Potrebna su im i drva za grejanje. Jasmina kaže da joj je potrebno najviše pet metara drva za ovu zimu. Ona ni ne razmišlja o hranu jer je za nju to luksuz, naročito za njenog sina koji ne sme da jede 80% namirnica, već bi trebalo da ima poseban režim ishrane. Ona to ne može da mu obezbedi.

- Šta treba da radim? Da počnem da kradem da bih obezbedila sinu hranu pa da me strpaju u zatvor? Ko će onda da se brine o mom Milošu, pita se Jasmina.

Jasmina je otvorila poseban račun u banci za prikupljanje novčane pomoći. U protekla četiri meseca uspeli su da skupe 200.000 dinara. Novac su potoršili na osnovne troškove života, odabranu hranu za njenog sina, nekoliko pregleda kostiju i odlazak na terapiju u “Lukovsku banju”.

Porodica Stojanović je beskrajno zahvalna svim dobrim ljudima koji su im poslali novac, ali njihovi problemi su daleko od srećnog rešenja. Apelujemo na sve građane i naše čitaoce koji su u mogućnosti da ovoj porodici pomognu na bilo koji način. Naročito apelujemo na one koji žive u blizini ove porodice, a imaju mogućnosti da im pomognu.

Građani će uvek biti solidarni i pomagati jedni drugima u nevolji, ali posebno je potrebno staviti na stud srama gradsku vlast predvođenu Srpskom naprednom strankom koja je ovoj porodici obećavala da će im rešiti sve probleme, pa ih na kraju ostavila da cedilu.

Sramota je za jednu državu ili jednu opštinu koja ne ume, ne može ili jednostavno neće da pomogne svojim najugroženijim sugrađanima! Mi svi plaćamo poreze da bi ovakve porodice bile zbrinute! Nije na vama da odlučujete kome možete da pomognete ili ne, vaša je obavezna da im svima pomognete!

Kakava je ovo “napredna” vlast za koju smo glasali? Apelujemo na opštinske čelnike da ovoj porodici pomognu! Ako nisu u stanju da im pomognu, odnosno, ako nisu u stanju da rade posao za koji su izabrani, neka se sklone.

Nažalost, porodica Stojanović je samo odraz “napredne” države Srbije u celini.

    Podaci o bankovnom računu

    Žiro-račun za pomoć Milošu Stojanović:
    Agricole banka
    330-4700100324934-62

    Za uplate iz inostranstva – evo upustva:

    Instructions for customer transfers

    EUR correspodent is:

    AGRIFPP-Credit Agricole Paris
    Acc. With Institution: 57A
    MEBARS22
    CREDIT AGRICOLE SRBIJA AD, Novi Sad
    Beneficiary: 59:
    IBAN RS35330473020129756036
    Milos Stojanović
    Donja Konjuša BB
    Serbia
www.teleprompter.rs, Kurir

Нема коментара:

Постави коментар