20141224

HOROR U SVILAJNCU Zaklao suprugu, pa sebi prerezao grlo

Muškarac (43) danas je oko 14.30 sati izboo nožem na smrt svoju bivšu suprugu (40) u Svilajncu, a zatim sebi prerezao grlo, potvrđeno danas u policiji. I proed borbe lekara, muškarac je podlegao povredama u Domu zdravlja u tom gradu.
Gordana Todorović
- Postupajući po prijavi građana policija je danas u 15 sati u stanu u
Svilajncu zatekla beživotno telo žene, koja je prema prvim saznanjima usmrćena nožem. U istom stanu je zatečen teško povređeni muškarac star 43 godine koji je prevezen u zdravstvenu ustanovu u Svilajncu zbog rana, koje je
najverovatnije naneo sam sebi nožem. Policija je radni na utvrđivanju činjenica i okolnosti pod kojima se dogodilo krivično delo. Viši javni tužilac je naložio je obdukciju tela žene, saopšteno je iz policije.
 
Svađa i ubistvo dogodili su se u njihovom stanu u centru Svilajnca. Njihovi poznanici kažu da je i dete prisustvovalo zločinu. Oni imaju dve ćerke, a supruga se nedavno sa ćerkama preselila u Svilajnac.
Blic online

ZRNO PO ZRNO, PET ŠLEPERA Radnici osumnjičeni da su ukrali 120 tona šećera

SENTA - Policija u Senti, rasvetlila je krađu 120 tona šećera, ukupne vrednosti od oko 6,2 miliona dinara, koji je nestao iz Fabrike šećera „TE-TO“ Senta.
Podneta je krivična prijava protiv vozača Atile C. (52) i Čabe M. (44) iz Sente, koji su u periodu od oktobra do decembra meseca ove godine, bili angažovani na prevozu šećera od fabrike do magacina, zbog sumnje da su počinili krivično delo teške krađe.

Policija ih tereti da navedenu količinu šećer nisu odvezli i predali u magacin šećerane, već ga preprodali.
 
– Nepoznato je gde je završilo 120 tona šećera za čiji transport bi bilo potrebno pet šlepera. Umesto da ga odnesu do našeg magacina kod Pristaništa „Potisja“ na Tisi, udeljenog oko dva kilometra od fabrike, koliko nam je poznato, kamiondžije su ga odvozili do drugog magazina u neposrednoj blizini šećerane, a gde je odatle odnet nama je nepoznato – izjavila je Teodora Deak, generalna direktorka Fabrike šećera „TE-TO“.
 
Ona je dodala da je inventarom ustanovljeno da nedostaje velika količina šećera, a da se poslednja velika krađa u šećerani dogodila pre više od tri decenije, kada su se udružili radnici angažovani na transportu šećera viljuškarima i kamiondžije i potkradale fabriku.
 
Prema nezvaničnim policijskim izvorima, osumnjičeni Atila C. se nakon privođenja, branio ćutanjem, a Čaba M. je rekao da mu je poznato da je šećer nestao, ali ne zna gde je završio. Nakon saslušanja, obojica su puštena da se brane sa slobode. 
Blic online

TREĆI DAN POTRAGE ZA NINOM: Policija misli da je pobegla od kuće zbog loših ocena!?

Nina Živković (14) pobegla je od kuće u Resniku u kojoj je živela i policija za njom traga već dva dana.
Devojčica Nina Živković nestala je 22.12. u Beogradu. U policiji kažu da je njen nestanak prijavila sestra i da se za devojčicom intenzivno traga. Prema nezvaničnim informacijama Nina je poslednji put viđena na Slaviji u periodu između 14:15 i 14:30.
Nina Živković je išla u osmi razred OŠ "Kosta Abrašević" iz Resnika. Cele prošle nedelje nije dolazila u školu, ali je dolazila kući.
Ninina sestra je napravila i Fejsbuk stranicu za pomoć u potrazi.

- PrVi rezultati istrage pokazuju da je devojčica od kuće pobegla zbog loših ocena. Ipak, slučajem se bavimo izuzetno ozbiljno i tragamo za devojčicom kako bi je što pre doveli kući - kažu u MUP.
Svako ko bude imao bilo kakvu informaciju o ovoj devojčici neka pozove na brojeve telefona: 061 520 98 74, 065 804 13 34.

Press Online

MIŠKOVIĆ: ČEDA JOVANOVIĆ JE MAFIJAŠ KOJI ME JE OTEO!

"Posle jučerašnjeg teksta objavljenog u "Kuriru" o umešanosti Čedomira Jovanovića u moju otmicu i podelu milionskog plena, osećam obavezu da se oglasim. Mada sam čvrsto rešio da o nekim tajnama – oko moje oružane otmice, držanja u gepeku i šahtu, gledanja u cevi napunjenog oružja i plaćanja milionskog otkupa – nikad ne progovorim, posle vašeg obelodanjivanja pozadine tog policijsko-mafijaškog zločina nemam više prava da ćutim. Nemam prava da druge ljude izlažem rizicima otkrivanja svega što se meni onda desilo i povezivanja sa onim što se meni i mojoj kompaniji danas ponavlja", navodi se u saopštenju koje je predsednik kompanije "Delta" Miroslav Mišković juče dostavio medijima povodom teksta objavljenog u jučerašnjem "Kuriru", u kome se navodi da je lider LDP-a uzeo deo novca od njegove otmice.

"Mene je otela grupa policajaca i mafijaša koji su, gotovo bez izuzetka, imali službene značke državne bezbednosti još iz Miloševićevog vremena. Iz teksta sad vidim da su promenili jedino svoje partnere na vlasti. Onda nisam verovao tadašnjem ministru policije kad mi se zaklinjao da moje otmičare u zatvoru često posećuje Čedomir Jovanović. Odbio sam Mihajlovićevo – pokazalo se proročko – predskazanje da će otmičari, uz pomoć Jovanovića, uskoro izaći na slobodu. Na moj užas, to se dogodilo. Taj događaj, njihov izlazak na slobodu i pored 75 krivičnih prijava, i pored moje otmice, shvatio sam kao direktnu poruku da moje tamničenje i dalje traje. Da sam talac mafije i vlasti. Da oni mogu, kad god požele, da me nekažnjeno vrate u šaht; da dođu po moju porodicu, po moju kompaniju, kuću. Tada sam rešio da zaćutim", navodi se u Miškovićevom saopštenju.
Predsednik kompanije "Delta" indirektno je optužio lidera LDP-a i za povezanost s mafijom.
"Nisam progovorio ni kad me je pokojni Đinđić, posle svega, pozvao na razgovor. Ja znam šta mi je premijer rekao o otmici, isplati i podeli. Ja sam svedok njegovog ogorčenja što ne uspeva – ni kaznama, ni pretnjama, ni prekidom prijateljstva i kontakata – da sebi bliskog, mladog saradnika odmakne od mafije. Ime tog ortaka mafije je danas stavljeno pred porotu celokupne srpske javnosti", navodi Mišković i dodaje:
"Bez ljutnje u sebi, zarad istine i zarad spokoja moje familije, moram da pitam, javno, glasno i direktno – Čedomira Jovanovića:
Ako si već priznao da si, kao druga ličnost režima, posećivao zemunski klan i bio prijatelj sa vođama mafije koja me je otela, da li si i ti, na bilo koji način, umešan u moje tamničenje? Jesi li dao dozvolu, uputstvo ili garantovao imunitet otmičarima?
Da li je tačna vest sa naslovnih strana srpskih novina da si od člana bande Dejana Milenkovića Bagzija uzeo pet miliona maraka kao deo krvavog novca od moje otmice?
Ako si uzeo taj novac, s kim si ga delio i na kakve iznose?
Priznao si da si posećivao lidere zemunskog klana u pritvoru. Ako si znao da su tamo zbog moje otmice, i još 75 krivičnih dela, zašto si ih posećivao?
Ako si ih posećivao, jesi li uticao na tužioca i sud da ih oslobode pritvora?
Ako si ih oslobodio, jesi li bio svestan šta mogu opet da urade meni ili bilo kojem drugom čoveku, znaš dobro na koga mislim, koji im stane na put?
Jesi li na bilo koji način uticao da sudski proces zbog moje otmice prosto odumre i da istina o tvorcima plana, ortakluku politike i mafije, podeli plena, zauvek ostane tajna?
Zar sto hiljada policajaca nije moglo da uhvati žive dvojicu vođa "zemunaca", makar ih držali pod opsadom mesec dana, i da tako saznamo imena njihovih političkih partnera i da ja znam ko je sve umešan u moju otmicu, a Srbija ko je i kako presudio premijeru?
Da li današnjim nasrtajima predupređuješ sva svedočenja o svemu što znamo – zašto su ti ruke prljave a savest čista; ili su napadi tvoj pokušaj da me opet smestiš u šaht, i po drugi put, zatražiš otkup od mene, moje porodice i moje kompanije?"
Mišković dalje navodi da je platio svoje i da je "iscrpeo sve svoje strahove".
"Preživeo sam što je malo ljudi preživelo. Dočekao sam dan da se o nedavnoj istoriji govori bez straha. Tražim samo da se svačija krivica i odgovornost utvrđuje na sudu, a ne javnim linčovanjem protivnika. Ja znam kako je biti talac politike i mafije, znam kako je kad linčuju i mene i moju kompaniju. Mogu me vređati, ali me niko i nikada više neće otimati i reketirati. Ovo je moj dug ljudima koji su odbili da ćute", zaključuje se u saopštenju Miroslava Miškovića.
P. R.
-----------------------------------------------------------
Kako je kidnapovan vlasnik "Delte"
Predsednik Kompanije "Delta holding" Miroslav Mišković otet je 9. aprila 2001. godine u 8.10 časova u Ulici Arsenija Čarnojevića u Novom Beogradu. Otmičari su, prema navodima policije, preprečili put automobilu u kojem se nalazio najpoznatiji srpski biznismen i zatim ga izveli iz vozila i naredili mu da uđe u "audi A6". Miškoviću su zatim vezali oči širokom selotejp trakom i ruke lisicama, a na glavu navukli vunenu štrikanu kapu i odvezli ga u nepoznatom pravcu.
Mišković je držan u pripremljenom skloništu "u vidu četvrtaste šahte", a za to vreme otmičari su mu preko mobilnog telefona omogućili kontakt sa zaposlenima u "Delti". Mišković je zaposlenima naložio da Milan Spasojević, direktor "Delta sporta" bude posrednik u primopredaji novca. Otmičari su uspeli da iznude otkup od sedam miliona maraka.
U medijima se tvrdilo da je Mišković prilikom otmice razaznao tri muška glasa. Čim su ga kidnapovali i stavili mu povez preko očiju, "audi" je krenuo munjevito. Posle dva sata vožnje automobil se zaustavio i Mišković je uveden u podrum gde mu nisu davali ni da jede ni da pije.
Pustili su ga narednog dana oko dva sata, posle 18 časova zatočeništva kada su dobili traženi novac. Nije poznato gde je novac predat, pretpostavlja se da je to bilo negde na autoputu kroz Beograd, u zoni delovanja "zemunskog klana".
Vlasnik "Delta holdinga" nikada nije javno govorio o drami kroz koju je prošao.
Tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović 15. aprila 2001. godine najavio je da će, ukoliko se ne uhvate otmičari Miškovića, podneti ostavku. Nešto kasnije Dušan Spasojević, Mile Luković, Vladimir Milisavljević, Aleksandar i Miloš Simović uhapšeni su u Francuskoj kada su otkriveni sa falsifikovanim ispravama. Petorica osumnjičenih su 3. maja 2001. godine deportovana u Srbiju. U javnosti se govorilo da su upravo oni odgovorni za otmicu Miškovića.
Osuđeni su, prvostepenom presudom u aprilu 2003. godine, tokom vanrednog stanja uvedenog posle ubistva dr Zorana Đinđića. Presuda je kasnije poništena, a suđenje je vraćeno na početak. Šest meseci posle hapšenja i deportovanja našoj zemlji, "zemunci" su pušteni na slobodu, pod još nerazjašnjenim okolnostima.
Upravo zbog toga, specijalni tužilac i policija traže odgovornost Radeta Terzića, tadašnjeg okružnog tužioca, koji je uhapšen letos u Beogradu. Nekoliko meseci kasnije pušten je da se brani sa slobode.
D. Vukosavljević
-----------------------------------------------------------
"Kurir": Bagzi predao novac Čedi
List "Kurir" objavio je u jučerašnjem broju informaciju da je Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije, uzeo pet miliona nemačkih maraka od ukupno sedam od otmice Miroslava Miškovića, vlasnika kompanije "Delta holding". Ovo je "Kuriru" rekao jedan od operativaca MUP-a koji je, kako piše list, učestvovao u istrazi otmice vlasnika "Delte". Prema pisanju ovog tabloida, Jovanoviću je novac dostavio Dejan Milenković Bagzi neposredno posle otmice. Anonimni izvor "Kurira" tvrdi da je dva i po miliona maraka pripalo Dušanu Spasojeviću Šiptaru i Miloradu Ulemeku Legiji, koji su uzeli po milion, dok je preostalih pola miliona pripalo zemunskom kriminalnom klanu.
Izvor "Kurira" navodi i da je "audi A6", koji je korišćen u otmici Miškovića, bio registrovan na ime Divne Karleuše, supruge policijskog inspektora Dragana Karleuše.
Prema navodima ovog lista ovaj automobil, u kome je posle otmice ostao delić jakne jednog od Miškovićevih ljudi i dugme s te jakne, kidnaperi su preko posrednika ponudili policijskim inspektorima Draganu Karleuši i Gvozdenu Gagiću. Prema dogovoru, auto je trebalo da propuste da izađe iz Beograda i da ga zaplene na graničnom prelazu ka Mađarskoj. U audiju bi pronašli dokaze o Miškovićevoj otmici, koji bi u celu priču uvukli pripadnike zemunskog klana.
Međutim, dogovor nije poštovan, a po nalogu Karleuše i Gagića, kako piše "Kurir", auto nije smeo da napusti Beograd. Tada se, naime, navodi ovaj list, nije znalo da je audi bio registrovan na ime Karleušine supruge.
P. R. POLITIKA

SEDAM TRUDNIH DEVOJČICA ABORTIRALO!

Vest o sedam devojčica iz Bosne koje su se sa ekskurzije vratile u drugom stanju zaprepastila je čitav svet. Vest o ovom neverovatnom slučaju ispratio je veliki broj svetskih medija, a sve devojčice su abortirale zbog očuvanja svog zdravlja.
Trudnoća sedam devojčica je zapanjila svet
Njihove porodice su iz malog grada u Republici Srpskoj, a roditelji devojčica su bili u potpunom šoku kada su saznali za trudnoću svoje dece.

- Možete li zamisliti kako su se roditelji osećali kada su saznali da su njihove ćerke trudne? U malim sredinama je takva situacija još strašnija. Te porodice će ostati zauvek obeležene zbog ovog nemilog događaja. Iz poštovanja prema njima sam čekao pre nego što sam se obratio javnosti. Sve devojčice su prekinule trudnoću, što je bilo neophodno zbog očuvanja njihovog zdravlja i zaštite od komplikacija – izjavio je Nenad Babić, ginekolog.
 
Identitet učenika ostaće u tajnosti, a devojčice se oporavljaju i osećaju se dobro. One će i dobiti stručnu pomoć kako bi se što pre vratile svom normalnom životu.
 
- Ova deca nisu kriva. Oni jednostavno nisu pravilno informisani, kao ni njihovi roditelji ni škola – izjavio je Babić.
 
Nedostatak obrazovanja i njegove posledice su u Bosni i Hercegovini važno pitanje. Samo u Sarajevu, glavnom gradu BiH, u prethodnoj godini je registrovana 31 maloletnička trudnoća.
 
- Zabrinjavajuće je da devojčice od 13 godina imaju seks, ali to je očito trend danas. Ipak, ne smsmo dozvoliti da se naša deca i dalje obrazuju o seksu na ulici, a ne u školi – rekao je Senad Mehmedbašić, ginekolog iz Sarajeva. 
Blic online

Manijaci na Novom Beogradu gađaju građane mecima iz pejnt bol pušaka!?

Policija na Novom Beogradu primila je do sada prijave četvoro građana koji su u toj opštini pogođeni najverovatnije kuglicom iz pejnt bol puške, rečeno je danas agenciji Beta u MUP-u Srbije.
"Policijska stanica Novi Beograd je preduzela mere i radnje na pronalasku osoba koja su iz vozila gađala prolaznike i bicikliste", navodi se u odgovoru MUP-a na pitanje o ponovljenim incidentima na Novom Beogradu.
Među napadnutim građanima je i fotoreporter agencije Beta Emil Vaš koga je nepoznati napadač pogodio na Novom Beogradu kuglicom iz pejnt bol puške dok je vozio bicikl.
 
Vaš je pogođen u kuk u ulici Omladinskih brigada, a nakon što je osetio udar u telo čuo je smeh iz obližnjeg mercedesa koji se udaljavao velikom brzinom.
Na društvenim mrežama pojedini građani su takođe pisali da su napadnuti iz automobila i to u istom delu opštine Novi Beograd. 
Blic online

Katolički vernici proslavljaju Badnje veče

NOVI SAD, BEOGRAD - Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Badnje veče, uoči Božića.
Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće u 20 časova misu u crkvi Blažene Devica Marije, dok će ponoćku predvoditi u crkvi Svetog Ante.

Hočevar je čestitao svim vernicima predstojeći Božić poručivši da je život svetinja kojom niko nema pravo da trguje - ni nacionalne, ni međunarodne institucije.
"Božić nije praznik samo nekih većih ili manjih crkvenih, verskih zajednica ili nekih plašljivih osoba koje beže od ovog sveta. Božićna tajna je zato kamen temeljac svekolikog života i celokupne kulture, noseći stub prave civilizacije i živog humanizma", poručio je Hočevar u božićnoj poruci.
On je poželeo vernicima da mirno žapočnu Novu godinu.
''Uvidevši sve to, s novom snagom jedni drugima čestitajmo Božić! Srećno i spasonosno bilo nam rođenje Hristovo! Ispunjeni tom svetlošću i snagom, mirno započnimo Novu godinu 2015. S Božjom blagoslovom ona će sigurno biti srećna i uspešna, što od srca svima želim", rekao je Hočevar čestitajući Božić i pripadnicima istočnih crkava tradicionalnim pozdravom Hristos se rodi - Vaistinu se rodi.
Božić, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.
Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.
Prema Jevanđelju Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.
U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.
Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.
RTV

RIZIČNA IGRA MLADIH PREKO VARADINSKOG MOSTA! (VIDEO)



Snimak maloletnika koji bez ikakve zaštite prelazi Varadinski most, hodajući ogradom koja je tanja od gimnastičke grede, šokirao je Novosađane.
Snimak objavljen na sajtu Jutjub potvrdio je priče da se svake godine, među novosadskim maturantima, održava igra „kukavice“. Pobedu odnosi mladić koji se usudi na samoubilački prelaz preko Dunava.

Na snimku koji ostavlja bez daha, mladić u beloj majici kratkih rukava i trenerici, penje se na tanušnu ogradu mosta. Most dug 357 metara prešao je za nešto više od 6 minuta. Sve vreme je rizikovao da padne u Dunav, koji je na tom mestu veoma dubok. Dok je prelazio poslednju četvrtinu mosta, borio se i sa vetrom.
 
Pored njega prošlo je najmanje desetak prolaznika i biciklista, ali niko nije pokušao da ga odgovori od samoubilačkog poduhvata. O ovom mladiću, čije je lice vidljivo u poslednjim sekundama amaterskog filma, zna se samo da se zove Miloš.
 
Šetao kao po ulici

Vladimir Vrgović, hroničar Novog Sada, kaže da je u mladosti prelazio preko lukova Žeželjevog mosta.
- Lukovi su bili široki poput trotoara, ali postojala su mesta sa kojih si lako mogao da završiš u Dunavu. Šetao sam tuda kao po ulici, baš kao da je u pitanju prečica do plaže Oficirac. Ja sam to preživeo, ali mladima savetujem da razmisle. Jer, oni možda neće imati tu sreću - kaže Vrgović.
 
- Da je pao, ja bih plakao - napisao je Milošev poznanik, autor snimka postavljenog na Jutjub.
 
Zahvaljujući ovom snimku, potvrđena je tačnost priče da se novosadski srednjoškolci svake godine klade i ivicom mosta organizuju prelaz preko Dunava.
 

- Dvojica ili trojica, obično maturanti, počnu da se hvale da će ove godine preći most. Odredi se „buker“ i njemu se daju opklade. Prošle godine se skupilo 100 evra za onog ko pređe most - priča Velimir R. (17), učenik jedne novosadske gimnazije.
 
Ovakva vrsta ruleta prvi put se pominjala šezdesetih godina, kada je bilo popularno šetati se lukovima Žeželjevog mosta. Tada je zabeležen i prvi prelazak Varadinskog mosta, bočnom stranom, preko cevovoda. U Ginisovoj knjizi je zabeleženo da je Boris Radovanović 1996. godine preko širokih lukova Žeželjevog mosta prešao automobilom i motorom. 
Blic online

Izraelski naučnici planiraju da proizvode pileće meso u laboratoriji

Fondacija za modernu poljoprivredu, neprofitna organizacija osnovana početkom godine u Izraelu, lansirala je globalni projekat u oblasti proizvodnje veštačkog mesa, fokusiran isključivo na piletinu.
Projekat će biti pokrenut 1. januara pod palicom profesora Univerziteta Tel Aviva Amita Gefena, jednog od vodećih svetskih stručnjaka iz oblasti inženjeringa tkiva, navodi se u saopštenju fondacije dostavljenom Tanjugu.
 
Tim stručnjaka izradiće studiju izvodljivosti o proizvodnji veštačkih pilećih prsa, uz predloge mogućih rešenja i detaljne implikacije njihove realizacije. Veštačko meso ne zahteva gajenje životinja u pretrpanim industrijskim farmama niti njihovo klanje, a ima i značajan ekološki faktor, budući da se veruje da bi meso proizvedeno u laboratoriji moglo da smanji emisije gasova koji u atmosferi stvaraju efekat staklene bašte, kao i upotrebu vode i zemlje.

Takvo meso proizvodi se u sterilnom, kontrolisanom okruženju iz ćelija uzetih iz živih životinja. Te ćelije se potom inkubiraju u serumu koji sadrži amino kiseline i neorganske soli i podstiče metabolizam i rast ćelija. Nakon svega nekoliko dana, formira se tanak sloj mišića, identičan onom u mesu koje se danas konzumira.
 
"U svetlu rasta populacije i prognoza za budućnost, čovečanstvo mora da razmotri održivije modele proizvodnje hrane, koji će pružiti alternative za tradicionalne načine koje sada koristimo. Inženjering tkiva može da ponudi takve alternative i to je ono što ćemo istraživati u okviru našeg projekta", rekao je profesor Gefen. 
Blic online