20141209

NAJNOVIJE VESTI IZ MINUTA U MINUT!


RSS Feed Widget 
Najnovije vesti čitajte na portalu Vojvođanskog vesnika. Sve informacije iz zemlje, sveta, sporta, kulture, politike, ekonomije i druge. Vaš Vojvođanski vesnik.

Proputovala 22 zemlje da bi upoznala 75 muškaraca "na slepo"...! Pedesetpetogodišnja Australijanka Bambi Smit odlučila je

Pedesetpetogodišnja Australijanka Bambi Smit odlučila je da pronađe muškarca svog života. Krenula je u misiju koja ju je odvela u 22 zemlje gde je imala 75 sastanaka „na slepo“. Upoznala je mnoge zanimljive muškarce među kojima su španski žigolo, ruski milioner, italijanski princ i sveštenik u Vatikanu.
Smit je večerala sa svima njima i okarakterisala ih kao neobične i zanimljive muškarce koje je pokušala da poveže s unikatnim jelima njihove kulture.
„Bilo je to nešto između brzih sastanaka i isprobavanja jela. Pokušala sam da upoznam što više muškaraca, ali nekada sam imala samo jedan dan u nekoj zemlji pa sam se sastajala sa dva ili tri muškarca. Bio je to naporan posao, ali i uzbudljiv“, rekla je Bambi.



Na 75 sastanaka koliko je imala, jedan muškarac ju je posebno fascinirao – Italijan Stefano.
„Stefano je jedan od najneobičnijih muškaraca koje sam upoznala. Velikodušan je, visokointeligentan i veoma topla osoba. Da kažem da su mi se tresla kolena premalo je“, kaže Bambi. Međutim, Stefano je oženjen, kao i još nekoliko muškaraca sa kojima je Bambi večerala.
Odlučila je da potragu za ljubavlju kombinuje sa istraživanjem kulturoloških razlika koje je prenela u svojoj knjizi. Upravo je tako i imala pristup velikom broju muškaraca jer im je govorila kako joj je to potrebno za njen rad. Pronalazila ih je putem interneta i uslovi su bili da imaju između 25 i 55 godina, a da bi poželjno bilo da su samci. Među njima je bio i žigolo.
„Pila sam piće s prijateljem kada mi je gestikulirao da mu priđem. Pitao me je koliko naš hotel ima zvezdica, jer je verovatno pokušavao da sazna koliko novca imam. Nisam nasela na to“, rekla je.
U Nemačkoj je imala vrlo zabavnu situaciju. Jedan od muškaraca hranio ju je sirom koji se zove „Muzičar“,
„Kada sam ga pitala zbog čega se tako zove, rekao mi je s osmehom ‘Videćeš.’ Ispuštala sam gasove tri dana“, rekla je Bambi sa osmehom.
Bilo je tu i negativnih iskustava. U Engleskoj se sastala s bivšim momkom svoje rođake koji je celu večeru preplakao, dok je u Brazilu ostala bez novca.
„Paulo je mislio kako nisam ostavila dovoljno veliku napojnicu pa je uzeo sam novac iz mog novčanika. Ali bio je simpatičan. Pevao mi je i pokušao je da me zavede „, prisetila se Bambi.
Na poslednjem 75. sastanku upoznala je Grega kada se vratila u Australiju. Nije otkrila da li je on upravo taj muškarac za kojim je tragala. Ali, istakla je kako je ovo iskustvo ojačalo, promenilo i da je sada mnogo otvorenija.
„Naučila sam da ljudima trebate dati šansu da pokažu svoju pravi stranu. Ne smete suditi o knjizi prema njenim koricama niti muškarca prema novčaniku“, zaključila je Bambi.
Novine novosadske

POLICAJCI IZ LAZE TELEČKOG REKETIRALI...!?

Policajci iz Laze Telečkog osumnjičeni za nasilje i reket

Tužilaštvo još uvek nije podiglo optužnicu protiv policijskog službenika i četvorice osumnjičenih koji su 26. marta pretukli dvadesettrogodišnjeg oficira prekookeanskog broda Boška Šekerovića i njegove prijatelje u Ulici Laze Telečkog.
Prema informacijama iz Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, u toku je postupak preduzimanja dokaznih radnji za napad i nanošenje telesnih povreda Šekeroviću i njegovim prijateljima. Krivičnu prijavu podnela je policija na osnovu video snimka.
Gvozden Grgur, advokat osumnjičenih, tvrdi za BIRN da su svi nevini. On kaže da policajac nije bio na mestu događaja kako to navodi Šekerović i dodaje da ne postoji nikakav video snimak koji bi to potvrdio.
Tog 26. marta, dva sata nakon ponoći, dok je Šekerović sa prijateljem razgovarao ispred jednog bara, krupniji muškarac ga je u prolazu grubo zakačio ramenom i oborio. Obezbeđenje iz nekoliko okolnih klubova je odmah pritrčalo i napalo Šekerovića i njegove prijatelje.
- Njih petnaestorica su tukli nas trojicu. Nekoliko puta sam gubio svest - priča Šekerović za BIRN kojem su nakon tuče slomljeni nos i zub, a imao je i veliki podliv na oku. Njegov prijatelj i kolega Jovan Jovičić je takođe povređen. Noge su mu bile toliko izubijane da nekoliko dana nije bio u stanju da hoda. - To je bilo čisto divljaštvo. Jedan te drži dok te petorica tuku. Jedan od napadača je ušao u klub i vratio se sa teleskopskim pendrekom, sličnim onima koje koristi policija - priča Jovičić.
Šekerović i njegovi prijatelji uspeli su da pobegnu kada im je devojka koja radi u baru dala ključeve od toaleta. Tu su se zaključali i pozvali policiju.
Zastrašujuće iskustvo ovog mladog čoveka ukazuje na problem koji je prilično raširen. Mlađi policajci van radnog vremena često rade na vratima kao obezbeđenje u noćnim klubovima i barovima - gde nekažnjeno učestvuju u krivičnim delima nasilničkog ponašanja i naplati reketa od vlasnika lokala.
Među vlasnicima barova vlada velika potražnja za privatnim obezbeđenjem još od devedesetih godina, kada je u ratnom haosu izazvanom raspadom Jugoslavije, kriminal počeo da buja. Policajci su bili spremni da privatnicima ponude usluge obezbeđenja, jer država - osiromašena ratovima, zapadnim sankcijama i lošom ekonomskom politikom - nije bila u stanju da im ponudi pristojne plate.
Problem ovakvog angažovanja policajaca naročito je izražen u Laze Telečkog, gde je sve više narodnjačkih klubova i kafića u koje dolaze gosti koji su sve skloniji nasilju. Prema izjavi jednog od policajaca srednjeg ranga novosadske kriminalističke policije, pre samo dve godine u toj ulici imali su po jednu ili dve teške tuče godišnje. - Poslednje dve godine dešavaju se jednom mesečno, a u njima učestvuju i mlađi lokalni policajci - kaže on, dodajući da je broj incidenata koji se ne prijavljuju policiji svakako znatno veći.
Policajci koji patroliraju ulicama ne žele da otkrivaju imena kolega koji rade na vratima noćnih klubova. Praksa prikrivanja nezakonitih radnji kolega poznata je kao "plavi zid ćutanja". Ali to nije jedini zid ćutanja koji okružuje ovaj problem. BIRN je zatražio intervjue od više od deset vlasnika lokala u Ulici Laze Telečkog u vezi sa angažovanjem policajaca da rade u obezbeđenju. Svi su odbili da govore iako im je garantovana diskrecija. Drugi radnici obezbeđenja takođe ostaju nemi i odbijaju da kažu policiji da li neko od njihovih kolega radi na vratima kluba i da li je učinio neko krivično delo.
Nema policije - nema posla
Jedan bivši policijski službenik koji se bavio unutrašnjom kontrolom u Srbiji tvrdi da su u ove poslove često umešani i lokalni komandiri policije. Često upravo oni dok obavljaju svoje službene dužnosti uspostavljaju prvi kontakt sa vlasnicima lokala nakon čega vrše pritisak na njih da angažuju policajce kao privatno obezbeđenje, kaže on. Ukoliko vlasnik odbije, može da očekuje česte policijske racije ili posete lokalnih pozornika koji će mu naređivati da isključi muziku.
- Ne možete da držite noćni klub ako ne angažujete policiju - tvrdi Svetlana Gajinović, čiji je bar bio na meti stalnih policijskih upada početkom godine. - Dolazili su bukvalno svakog vikenda i pretresali bez ikakvog naloga - svedoči ona.
svetlana_gajinovic
Dok je sedela u svojoj dnevnoj sobi i pravila kratke pauze tokom razgovora kako bi sabrala misli i obuzdala bes, Svetlana Gajinović objašnjava da je konačno pristala da angažuje jednog policajca kao obezbeđenje. - On bi samo sedeo sa strane i pio piće. On nije od onih pripadnika obezbeđenja koji vodi računa da sve bude u redu. Za to morate da angažujete posebno obezbeđenje - priča Svetlana.
Policajac je u Svetlaninom baru proveo samo nekoliko večeri pre nego što je ona konačno odlučila da ga zatvori. Nije imala ni 30 evra koliko je trebalo da mu plati. Čak i oni policajci koji samo žele da ostvare dodatni prihod na kraju ovako završe u okruženju prepunom ljudi iz kriminalnog miljea.
- Problem je u tome što su policajci i kriminalci na istoj strani. Devedeset odsto onih koji u noćnim klubovima rade na vratima kao obezbeđenje ima kriminalnu prošlost - tvrdi Nenad Ljubišić, novosadski policajac koji vodi udruženje za promovisanje visokih policijskih standarda.
Pružajući usluge privatnog obezbeđenja, policajci honorarno mogu dodatno da zarade od 10 do 50 evra za noć, kažu sagovornici iz policije. Baveći se ovim poslom sa strane, mesečno mogu da zarade bar još jednu platu, pri tome dolazeći u situaciju očevidnog sukoba interesa. Policajci koji rade u obezbeđenju obično su fizički spremni i obučeni mladi ljudi, pripadnici jedinica koje se angažuju u posebno opasnim situacijama koje nalažu primenu sile.
Dobiješ svog policajca za 30 evra
Vlasnicima barova i klubova angažovanje takvih policajaca donosi značajne pogodnosti. Oni imaju pristup podacima ako se vrše neke interne provere i mogu da budu od koristi kada treba zaobići lokalne propise, kao što su propisi o radnom vremenu klubova. Sem toga, zakonom im je dozvoljeno da nose oružje, čak i kada nisu na dužnosti.
- Žalosno je da neko za 20 ili 30 evra može da kupi policajca, dobije pištolj i policijsku značku - kaže Ljubišić. Ironija je u tome što prisustvo velikog broja naoružanih policajaca koji nisu na dužnosti nimalo ne doprinosi većoj bezbednosti, već, naprotiv, čini takva mesta manje bezbednim.
Dodajmo da je Policijska uprava u Novom Sadu odbila zahtev za intervju kao i da dostavi pisane odgovore u vezi sa optužbama protiv njenih pripadnika koje su opisane u ovom članku.
Kompletan tekst Balkanske novinarske istraživačke mreže BIRN o policajcima koji rade kao obezbeđenje možete pročitati ovde. (Dragana Pećo)
www.021.rs

Dobra vest za skijaše. Na Kopaoniku 8 cm snega...!

BEOGRAD - Na Kopaoniku debljina snežnog pokrivača iznosi 8 centimetara, a slab sneg nastavio je da pada i tokom prepodneva.
Izmerena je termperatura od - 5 stepeni Celzijusovih, a duva severni vetar brzine od 3 do 5 metara u sekundi, rekao je dežurni u meteorološkoj stanici na toj planini Milan Dubovac.
Republički hidrometeorološki zavod saopštio je jutros da sneg umerenog intenziteta pada na Crnom Vrhu i Zlatiboru.
Sneg je na Crnom Vrhu visok 11, u Dimitrovgradu tri, a na Zlatiboru jedan centimetar, naveo je RHMZ jutros na svom sajtu.
Kurir

Subotica: Student krio marihuanu u rezervnom točku

Carinici u saradnji sa graničnom policijom sprečili su juče na prelazu Horgoš jednog studenta da iz Srbije iznese nepuna tri kilograma marihuane.
Na prelaz je oko podneva pristiglo vozilo marke "Volkswagen", vranjskih registarskih oznaka kojim je, u pratnji još jednog muškarca, upravljao 25-godišnji student iz Srbije.
Carinski službenici su, nakon izjave putnika da nemaju ništa da prijave za carinjenje, u saradnji sa kolegama iz policije, izvršili detaljan pregled vozila i prtljaga.
Uređajem za ispitivanje gustine materijala u rezervnom točku su utvrđene veće vrednosti od standardnih, nakon čega je ispušten vazduh iz točka. Usledio je jak biljni miris, koji podseća na marihuanu.
Sumnje da se radi o opojnoj drogi potvrđene su kada su, nakon rasecanja gume, pronađena tri paketa marihuane, zalepljena sa unutrašnje strane.
Da bi se utvrdila tačna količina krijumčarenog narkotika, ceo rezervni točak je poslat na veštačenje u Novi Sad, odakle je stigla informacija da se radi o 2.903 grama marihuane.
Marihuana i student koji je pokušao da je prokrijumčari su predati policiji u dalju nadležnost.

DANAS SNEG I HLADNO! U Vojvodini se danas očekuje oblačno...

NOVI SAD - U Srbiji se danas očekuje oblačno vreme, povremeno s kišom, na višim planinama sa susnežicom i snegom i temperaturom do šest stepeni, saopštio je Hidrometeorološki zavod. 
Više padavina može se očekivati u istočnim krajevima. Krajem dana i u toku noći sneg mestimično i u nižim predelima, najpre na zapadu.
Ilustracija: wikimedia.org; mup.hr
Vetar slab i umeren, u Vojvodini povremeno i jak, severnih pravaca. Jutarnja temperatura od jedan do četiri, a najviša dnevna od tri do šest stepeni.

U Srbiji se u narednih sedam dana može očekivati malo hladnije vreme. U sredu pretežno oblačno, mestimično s kišom, susnežicom i snegom slabog intenziteta. U četvrtak umereno do potpuno oblačno, ponegde sa slabim padavinama. Zatim do kraja perioda suvo i toplije, u toku dana u većini mesta s dužim sunčanim periodima.