20141125

SRBIJA DANAS: Prođe mladost u čekanju na posao...!

U moru problema koje opterećuje građane Srbije, nezaposlenost je sigurno među većima.
Do radnog mesta, slobodno se može reći, teško dolaze svi koji su bez posla, bez obzira na stepen stručnosti ili godine života.
Osim onih starijih od 50 godina, kojima su tranzicija i privatizacija ukinule radno mesto, na evidenciji Službe za zapošljavanje ogroman je i broj mladih ljudi, koji nemaju ni dana staža. Procenjuje se da je svaki drugi mladi čovek do 25 godina nezaposlen, a da više od polovine njih ne može naći posao.
U takovoj situaciji deo mladih ljudi prihvata da radi bilo šta, čak i kada se ponuđeni posao daleko razlikuje od stepena stručnosti pa i same struke koju poseduje. Naravno, ima i dosta onih koji ne žele da prihvate posao koji se ne podudara s onim za šta su se školovali pa rešenje traže na drugim mestima. Tako je sve više mladih, posebno onih koji su završili tehničke fakultete, koji svoju budućnost više ne vide u svojoj zemlji, već je traže u drugim. Iskustva su različita, a sigurno je da nikom nije lako,
Da ni uspeh na fakultetu, odnosno završetak studija na vreme, ne znači lakši dolazak do posla, potvrđuje i ono što kaže sagovornica lista Dnevnik, koja je nedavno završila Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. Prema njenim rečima, konkurisala je na gotovo sve konkurse koji su se poslednjih meseci pojavili, a na kojima se tražila njena struka i ni na jedan nije bila ni pozvana. Za sada, ističe ta mlada devojka, koja još nema 25 godina, nije izgubila nadu, ali se ni preterano ne nada, povremeno radi i isto tako povremeno zarađuje. Još uvek živi s roditeljima pa još nije suočena sa stvarnim životom, ali je svesna toga koliko je to teška borba jer joj je majka ostala bez posla.
"Ovako ću moći još neko vreme, ali ne predugo", kaže ona. "Možda će se nešto promeniti i nađem posao, ko zna".
Ona, kao i njena nešto starija drugarica koja je završila prava i takođe je bez posla, ali već dve godine, kaže da je, bez obzira na sve teškoće prilikom zapošljavanja, ipak mnogo teže ženama. Naime, iskustva njihovih drugarica različitih struka govore da je, osim stručnosti prilikom konkurisanja, gotovo najvažnije pitanje da li su udate, imaju li decu ili da li planiraju da zasnuju porodicu. U utakmici s muškarcima, kojima se takva pitanja ne postavljaju, borba je u startu izgubljena, kažu sagovornice Dnevnika.
"Nisam se školovala tolike godine da mi prepreka za dobijanje posla bude osnivanje porodice", kaže pravnica, koja je radila nekoliko meseci kod advokata, ali nije ostala na tom poslu. "Potpuno sam razočarana zbog takvog stava potencijalnih poslodavaca jer dolazimo u situaciju da, kao naše bake, budemo zavisne od muškaraca i njihovog posla i smatram da smo u tom smislu nazadovali".
"Bavim se veb-dizajnom i uspevam da nađem angažman koji mi obezbeđuje pristojnu platu, ali je reč o nesigurnom poslu, koji nije stalan", reči su jednog dvadesettrogodišnjaka. "Nisam završio fakultet – čemu, kad moji drugari koji studiraju ili su završili fakultet ne mogu naći posao u struci? Za sada mogu ovako da živim, ali to nije rešenje za kasnije".
Sagovornici Dnevnika ukazuju na to da ima i onih koji lako i brzo dođu do radnog mesta, ovako ili onako, ali i da je sve više onih koji odlaze van zemlje. Mnogi se vrate, ali mnogi i ne. Neki rade u struci, neki ne, ali svi zarađuju bolje nego da su u Srbiji. Ne samo u smislu iznosa – jer su oni svakako viši nego u našoj zemlji – već u smislu mogućnosti da se od zarađenog živi.
"Iz mog razreda iz srednje škole, gimnazije, više od trećine više nije u Novom Sadu", kaže mladić od 27 godina. "Različitih su struka i mahom su zaposleni u struci, primenili na naučeno, a ima i onih koji su se doškolovali, naučili jezike... Naravno, ima i onih koji su se zaposlili ovde, zarađuju, neko manje, neko više, ali je takvih malo".

Na evidenciji Pokrajinske službe za zapošljavanje krajem avgusta bilo je oko 193.000 nezaposlenih, od kojih više od 14.000 sa završenim fakultetom, dok je s četvrtim stepenom obrazovanja više od 51.000 ljudi. Treba pretpostaviti da je među njima daleko više mladih do 30 godina nego starijih, ali uz tempo kojim se u Srbiji otvaraju radna mesta, i oni će, čekajući godinama, prestati da budu mladi .
autor: VV izvor: B92 / Dnevni, Novi Magazin

Нема коментара:

Постави коментар