20141128

DRŽAVA DOZVOLILA BOGIĆEVIĆU DA SE BAHATI!

Najveći poreski dužnik u Srbiji Miroslav Bogićević (61) ima imovinu vrednu oko dve milijarde evra, tvrdi njegov advokat.
- Bilo je više domaćih i stranih procena vrednosti Bogićevićevih kompanija u Srbiji. Sve te procene se kreću od dve milijarde do 2,8 milijardi dolara - kaže za “Blic” advokat Božo Prelević, branilac vlasnika Koncerna “Farmakoma MB” iz Šapca.

Advokat potvrđuje da je svaka procena vrednosti srpskih kompanija njegovog klijenta bar četiri puta veća od duga bankama u Srbiji. Njegovo ukupno dugovanje bankama je oko 300 miliona evra, dok je poreski dug 14,1 milion.

Na naše pitanje zašto Bogićević nije vratio dugove kada ima toliku imovinu, njegov advokat odgovara:
 
- On ne vraća dug zato što je našao inostranog finansijera koji bi izmirio dugove i nastavio proizvodnju. Uhapšen je kada je ugovor potpisan i trebalo je da se realizuje. O svemu tome su znali i ljudi iz vlasti. Bogićević nije hteo da prodaje kompaniju po kompaniju, već je verovao da ceo koncern može da vrati dugove od zarade i zato je našao stranog investitora. Inače, on je za godinu dana smanjio dug bankama za 70 miliona evra. Treba vremena da se dugovi vrate i polako je obnavljao proizvodnju, kaže Prelević.

On tvrdi da je glavnicu duga Bogićević vratio svim bankama i da 300 miliona evra predstavlja kamatu, za koje navodi da su bile “izuzetno visoke”. Advokat napominje da je procene vrednosti Bogićevićevih kompanija u Srbiji radila i Svetska banka kada je uzeo kredit kod njih. Procene su uradile i relevantne inostrane institucije dok je nedavno pregovarao sa stranim investitorom o ulaganju 500 miliona evra.

Policija i poreska inspekcija, kako “Blic” saznaje, sada proveravaju svu Bogićevićevu imovinu i poslovnu i privatnu, a biće tražena dokumentacija iz drugih država.

Bogićević, Miodrag Salaj, predsednik kreditnog odbora Privredne banke Beograd, i još pet osoba uhapšeni su zbog sumnje da je toj banci “Farmakom MB” naneo štetu od 15,5 miliona evra jer nije vratio kredite. 
Blic online

Нема коментара:

Постави коментар