20141128

ŠEŠELJ POKVARIO ODNOSE Milanović otkazao posetu Srbiji zbog lidera SRS

Zoran Milanović nezadovoljan je reakcijama vlasti u Beogradu na oslobađanje Vojislava Šešelja, pa se neće sastati sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, barem ne u bliskoj budućnosti.
Otkazao posetu Beogradu zbog "pasivnosti srpske vlade na Šešeljevu huškačku retoriku": Zoran Milanović
To znači da je Milanović posredno odbacio ideju Milorada Pupovca, koji je gostujući u jednom televizijskom programu predložio susret Milanovića i Vučića kako bi se pokušalo smanjivanje trenutne međudržavne tenzije.
 

Hrvatska smatra kako Vučić i srpski državni vrh nisu adekvatno reagovali na Šešelja, i dok to ne naprave, susret dva državnika ne bi imao preveliki smisao.
 
Hrvati od Vučića žele da čuju kako današnja vlast u Srbiji ni na koji način ne podržava Šešeljeve "ratnohuškačke izjave".
 
Pored međusobnih poseta u 2013. godini, odnosi generalno nisu na baš dobrom nivou. U međuvremenu su se razmenjivale optužbe vezane uz operaciju "Oluja", a političke napetosti kulminirale su kad je Šešelj nedavno oslobođen.
Glavna tema u Hrvatskoj ovih dana: Vojislav Šešelj
Tako će Zoran Milanović zbog otkazivanja prethodno najavljenog odlaska u Beograd, gde će se 16. decembra održati sastanak šefova vlada srednje i jugostočne Evrope sa kineskim premijerom Li Kekijangom. Umesto njega će otputovati ministar saobraćaja Siniša Hajdaš Dončić.
 
Tako je unapred pokopana inicijativa Milorada Pupovca, čiji SDSS u Saboru podržava Milanovićevu Vladu. Pupovac je kritikovao službene vlasti u Srbiji, međutim upozorio je i na neke diskriminacijske procese u Hrvatskoj:
"Ne trebamo da se bavimo šešeljem, već sami sobom": Milorad Pupovac, lider SDSS
- Srbija mora biti glasnija kad je reč o Šešelju. Ali, EU rezolucija ne govori o obnovi poverenja i o tome kako je potrebno zaustaviti govor mržnje, na svim stranama, pa i na hrvatskoj - izjavio je Pupovac, predsednik saborskog Odbora za spoljnu politiku.
 
Dodao je i kako ne vidi problem samo u Šešelju, nego i u trendovima koji se događaju u Hrvatskoj već dve godine:
 
- Imamo povratak u devedesete. Hrvatska se ne može baviti "šešeljevštinom", nego se treba baviti ekonomijom, svojim potrebama i mestom u regionu - trebamo se baviti sobom - zaključio je Pupovac 
Blic online

Нема коментара:

Постави коментар