20141205

Upropastili i pokrali sela i gazdinstva. Svi na gubitku osim tajkuna i pojedinaca koji su se...

Beograd -- Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SS) Ljubisav Orbović kaže da je u našoj zemlji najveći gubitnik u tranziciji srednji sloj u društvu.
Orbović je upozorio da u mnogim krajevima Srbije nema baš nikakve perspektive, jer nema ni jednog jedinog preduzeća što bi moglo da vrati nadu da bi ti ljudi mogli da se zaposle, da od toga mogu da žive i stvore porodice.
"Skoro svi smo gubitnici. U dobitnike (tranzije) se može ubrojati jedan vrlo mali broj ljudi. Oni su uspeli da profitiraju u ovim 'mutnim' vremenima i dodju, na neki način do novca, a svi ostali su, nažalost, gubitnici", rekao je on.
Najveći gubitnici su iz srednjeg sloja "koji je uvek nosilac jednog društva", tvrdi Orbović.

On je ocenio da je devedesetih godina prošlog veka, a pogotovu posle 2000. godine srednji sloj izbrisan, napominjući da je u jednom momentu 2006. i 2007. godine, počela ponovo da se vraća nada da će se on formirati, "ali, konačno, od 2008. godine mi nemamo taj srednji sloj".
"Nemamo sloj koji je potrošački, koji može da kupuje, da bude potencijal razvoja u zemlji", istakao je Orbović.

Ukoliko se posmatra stanje u privrednim granama, Orbović je kazao da je najveću štetu pretrpela tekstilna industrija, a zatim metalska i građevinska industrija, koja je početkom ove godine skoro zamrla.

"Ništa bolje nisu prošle ni druge grane, poput hemijske industrije. Nažalost, tu je i poljoprivreda koja doživljava vrlo teške dane. Ako se ima u vidu da je Srbija bila uvek zemlja koja je uvek imala vrlo dobru poljoprivredu, onda je pitanje šta je tranzicija donela Srbiji u ovom periodu", rekao je Orbović.
Žalosno je što smo u tranziciju ušli poslednji, zbog čega je i privatizacija počela vrlo kasno, ali to je moglo da se iskoristi kao jedan dobar momenat, jer smo imali iskustva drugih istočno - evropskih zemalja i mogli smo da izbegnemo ponavljanje njihovih grešaka, smatra on.

Orbović kaže da je ozbiljna greška napravljena od početka privatizacije u Srbiji, jer je dobijeni novac od prodaje društvenog kapitala većim delom otišao u potrošnju, umesto u investicije i otvaranje novih radnih mesta.
"Mi nismo uspeli da investiramo ni u infrastrukturu. Nismo uspeli čak, za ovih 10 godina, ni da izgradimo neku putnu mrežu kakva bi trebalo da bude. Svi znamo da već 20, 30 godina otvaramo Koridor 10", ukazao je lider SSSS.

Prema njegovoj oceni, privatizacija u Srbiji je trebalo da se obavi brzo i tada se ne bi dogodilo da pojedinci kupe dve do tri, nego i do stotinak društvenih firmi, koristeći sredstva jednog da bi kupovali druga preduzeća, tako da su neka od njih potpuno uništili, a oni samo su postali abnormalno bogati.
B92

Нема коментара:

Постави коментар