20141127

PŠENICA GORE - HLEB GORE! Za veknu "Sava" 49 dinara?

Pekari najavljuju poskupljenje osnovne namirnice zbog naglog rasta cene pšenice od 26 odsto. Kilogram žita umesto 17, pekari ovih dana plaćaju 23 dinara i zato moraju da koriguju cenovnik
VEKNA hleba „sava“ u narednim danima mogla bi da poskupi sa sadašnjih 46 na 49 dinara. Uzrok je rast cene pšenice od 30 odsto. Za poslednjih sedam dana cena žita skočila je sa 17 i 18 na 23 dinara po kilogramu, što pored ostalih parametara, utiče na proizvodnu cenu. U Uniji pekara Srbije kažu da, ukoliko pšenica zadrži cenu od 23 dinara, hleb mora biti skuplji za tri dinara.
- Ako se trend poskupljenja pšenice nastavi, neminovno je poskupljenje hleba „sava“ - kaže, za „Novosti“, Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije. - Pekari, kada se uzmu u obzir ostali ekonomski parametri koji utiču na proizvodnu cenu, neće moći da izdrže povećane troškove i biće prinuđeni da podignu cene. Zapravo, ovde nije reč o poskupljenju, već o vraćanju cene hleba na prethodni nivo, jer smo pre godinu i po dana, zbog tadašnjeg pada cene pšenice, oborili i cenu vekne za tri dinara. Sada je praktično samo korigujemo i vraćamo na prethodni nivo.
Predsednik Unije pekara kaže da ukoliko cena ove žitarice nastavi da raste i pređe granicu od 26 i 27 dinara, na tržištu bi morale da intervenišu Robne rezerve, kako bi se rast zaustavio.
- Mi nismo za to da cena hleba pređe 49 dinara i po svaku cenu ćemo je braniti - dodaje Pralica. - Jedini način da ne dođe do daljeg poskupljenja je da intervenišu Robne rezerve koje imaju dosta pšenice u zalihama i ne verujem da bi to bio problem.
NOVA UREDBA UREDBA o prometu i prodaji hleba važi do 31. 1. 2015. godine, a prema njoj cena hleba „sava“ ne sme preći granicu od 46 dinara. Predsednik Unije pekara Srbije kaže da bi narednih desetak dana mogla biti korigovana cena ove vrste hleba, donošenjem nove uredbe koja će propisati maksimalnu cenu od 49 dinara.
Pralica ističe da će se sačekati još koji dan, dok se cena ove žitarice ne stabilizuje i da naredne nedelje očekuje sastanak sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem.
- U poslednje tri nedelje cena ovogodišnjeg roda pšenice na berzi beležila je konstantan rast - kažu u „Don Don“ kompaniji. - Iako postoji sezonalitet, kada je reč o ceni pšenice, ipak je rast sa 17 na 23 dinara nešto što niko nije mogao predvideti. Ako se taj trend nastavi, realno je očekivati da će hleb uskoro poskupeti.

LjAJIĆ: NEMA RAZLOGA
POTPREDSEDNIK Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je u četvrtak da hleb „sava“ neće poskupeti, jer, kako tvrdi, nema razloga za to.
- Sigurno neće biti poskupljenja hleba „sava“ - rekao je Ljajić. - Kratkotrajni rast cene pšenice nije razlog za poskupljenje. Ako bude potrebno, reagovaćemo i iz Robnih rezervi. Ukoliko cena pšenice bude visoka, biće omogućen uvoz te vrste žitarice. Razgovarao sam sa predstavnicima dve pekarske industrije i jasno sam im predočio da nema razloga za poskupljene te vrste hleba.
Novosti online

Нема коментара:

Постави коментар