20141127

O trošku građana: Državna delegacija provodila se na Baliju a ništa nisu radili...!

Četvoročlana državna delegacija posle boravka na egzotičnom ostrvu, po svemu sudeći, moraće ponovo da putuje kako bi okončala posao potpisivanja sporazuma.
Nova direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Mirjana Čizmarov sa još troje saradnika krajem novembra boravila je pet dana na konferenciji u Indoneziji. Na egzotično ostrvo Bali, osim nje, otputovali su i pomoćnik ministarke saobraćaja zadužen za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić i još dvoje funkcionera Direktorata.

Međutim, posao zbog kog su otputovali nije obavljen do kraja. Dok je delegacija boravila na Baliju, zvanično je rečeno da se “ne radi samo o potpisivanju, već o pregovorima, usaglašavanju, doradi tekstova i na kraju potpisivanju”. Međutim, deo posla nije ni urađen, a deo se umesto potpisivanja završio na parafiranju, što znači da su samo imali uvid u dokument.

 

Kao najveći interes ovog putovanja naveden je Sporazum o vazdušnom saobraćaju sa Amerikom. Međutim, prema saznanjima “Blica”, ovaj sporazum nije potpisan, već je samo “postignuta načelna saglasnost” o spornim odredbama. U Direktoratu kažu da se „može očekivati da se postupak zaključivanja tog sporazuma okonča u kratkom roku“.

Pre putovanja najavljeno je da će srpska delegacija sa predstavnicima 14 zemalja usaglasiti, parafirati ili potpisati sporazume o vazdušnom saobraćaju ili memorandume o razumevanju. Međutim, prema zvaničnom saopštenju, parafirano je devet sporazuma o vazdušnom saobraćaju, a potpisana su svega tri memoranduma.

“Blic” je pokušao da dobije na uvid dokumentaciju koja bi opravdala ove navode, ali to nije bilo moguće ni posle dva dana insistiranja. U Direktoratu su isprva obećali odgovore, a potom nas uputili na ministarstvo, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore ni iz ministarstva. Između ostalog, ostali smo uskraćeni i za odgovor na pitanje da li će delegacija opet negde putovati da bi sporazume i potpisala. „Blic“ je od Direktorata zatražio i specifikaciju troškova, ali ni taj podatak nismo dobili. Od jedne turističke agencije dobili smo informacije o standardnim troškovima boravka na Baliju, koji uveliko premašuju sumu saopštenu iz Direktorata. 
Blic online

Нема коментара:

Постави коментар