Tradicionalno stočarski kraj, zbog nesigurnog plasmana, sve više se
okreće gajenju jagodičastog voća. Oscilacije u ceni stoke naterale mnoge
da zasade trešnje i jagode
ŠABAC - Oko 10.000 hektara pšenice zasejano je ove jeseni na poljima
oko Šapca, što je nešto više od desetogodišnjeg proseka. Iako su majske
poplave načinile veliku štetu, agrarna godina se ipak ocenjuje kao
uspešna, ali se smanjuje stočni fond, što stanovništvo uvodi u začarani
krug siromaštva.
Na ovo ukazuje Petar Lončar, član Gradskog veća zadužen za
poljoprivredu, ističući da je zbog poplava bilo presejano čak 2.000
hektara oranica. Zbog toga je kasnila i berba kukuruza, pa se, tako, i
setva ozimih kultura - tritikala, zobi, ječma, pšenice, otegla skoro do
kraja novembra. Pozitivno je što su svi ovi usevi u dobrom stanju.
-
Pšenica ima dobru cenu, veoma mali su troškovi, pa se seljaci lako
odlučuju da je seju, a treba im i slama za stoku, jer smo mi pretežno
stočarski kraj. Ipak, prvi put ove godine dogodilo se i to da se iz
Mađarske i Nemačke uvoze prasići za tov, što se u Mačvi, tradicionalno
poznatoj po svinjarskoj proizvodnji, nije moglo ni zamisliti - kaže
Lončar.
Na to što ćemo imati uvoznu pečenicu, nadovezuje se i
podatak da je u periodu od samo dva meseca, kilogram žive vage
tovljenika sa 200 pao na 140 dinara, a proizvođači tvrde da je minimum
isplativosti 160 dinara. Naviknuti na ovakve oscilacije, koje neminovno
dovode do velikih gubitaka, seljaci pokušavaju da se “izvade”
zasnivanjem voćnjaka, posebno jagodičastog.
- Ove jeseni najviše
je posađeno malina, i to u Mačvi, dok u Pocerini više sade jagode. Za
pet godina tamo je niklo 1.000 hektara jagoda, što nas je kvalifikovalo
za najveće proizvođače ovog voća u Srbiji. Ovo se dogodilo zahvaljujući
subvencionisanju kopanja 250 dubinskih bunara, što je pokrenula lokalna
uprava - objašnjava Lončar.
SADNICE GRADSKA
uprava finansirala je nabavku sadnica trešanja, a akcija podizanja 200
hektara trešnjara je završena ove godine. Do 2017. godine voćke će stići
do punog roda, pa Lončar kaže da već treba tražiti tržište i
odgovarajuće kupce jer će Šabac imati ogromne količine trešanja
kvalitetnih sorti.
Od 60.000 oranica na području Šapca,
ratarskim kulturama prekriveno je 55.000 hektara. Lončar kaže da su
mišljenja stručnjaka podeljena da li naši seljaci treba da se bave
specijalizovanom proizvodnjom ili takozvanim svaštarenjem. Iz ličnog
iskustva, predlaže dve do tri proizvodnje, jer se samo tako, kaže, može
preživeti u našim uslovima.
- Mora se naći najpodesniji model za
našeg seljaka, ali čini mi se da bi, pored stočarstva i ratarstva, svako
domaćinstvo trebalo da ima ili ozbiljan voćnjak ili plasteničku
proizvodnju povrća. Jer, kad naiđu vremenske neprilike i poplave, kao
ovog proleća, treba da ima nešto što će mu pomoći da se oporavi - kaže
Lončar.
VELIKE STAJE UGASILE MALE
VELIKE STAJE UGASILE MALE
ŠABAČKI seljaci
držli su po dve krmače i kravu ili dve, što je poslednjih godina potpuno
izumrlo. Veliki proizvođači su ih potpuno potisnuli. Tako su ostali bez
dodatnog prihoda.
- Pored mesa i mleka, proizvodili su sir i
kajmak, iznosili ih na tržnice i pijace. Čak i oni koji su umeli da se
snađu, pa posadili voćnjake, moraju da pričekaju nekoliko godina do
ozbiljnog roda - naglašava Lončar.
Novosti online
Нема коментара:
Постави коментар