20141220

DECENTRALIZACIJA: Šarena laža za naivne birače, Priče o decentralizaciji su jedno od najčešćih predizbornih...

ZRENJANIN, VRŠAC, PANČEVO -
Priče o decentralizaciji, kao jednoj od najvažnijih reformi koja je u interesu građana, a kojom bi se nadležnosti i odgovornosti za kvalitet života spustile sa viših na niži nivo obično probudi predizborni period. To je jedno od najčešćih obećanja političkih partija, koja, pak, utihnu zajedno sa izbornom tišinom. U istraživanju Radio-televizije Vojvodine predstavnici tri vojvođanske lokalne samouprave složili su se da je promena statusa potrebna, dok su u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave ocenili da se time suštinski ništa ne menja.
Gradonačelnik Zrenjanina oformiće radnu grupu za decentralizaciju Zrenjanina. Vršac je još prošle godine tražio status grada, ali odgovora nema. Pančevo radnu grupu za formiranje gradskih opština već ima, ali zaključci su izostali.
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ocenio je da je potrebno da se gradovi decentralizuju i poručio da je pobornik te ideje. Janjić je za RTV rekao da su se ti uslovi u Zrenjaninu stekli 2007. godine, kada je dobijen status grada.
"Pitanje je samo u kojoj formi ćemo se decentralizovati - da li to uraditi tako što ćemo napraviti više opština, ili postojećim mesnim zajednicama dati više ingerencije i preneti im deo ovlašćenja koje su sada u nadležnosti Gradske uprave. To su pitanja o kojima razmišljam i u kojima se dvoumim", istakao je gradonačelnik Zrenjanina.
Zbog toga će, dodaje, formirati komisiju, odnosno radnu grupu koja će ispitati mogućnosti i dati predloge za eventualnu decentralizaciju grada, i ujedno pokušati da da odgovore na sporna pitanja. Prema njegovim rečima, zadatak radne grupe biće i da ispita iskustva drugih gradova, koji su u decentralizaciji odmakli dalje od Zrenjanina.
Janjić je istakao da je zrenjaninska lokalna samouprava rešena da formira više opština u gradu, te da će videti kakva će to olakšanja doneti. Naravno, poručio je, sve se to mora raditi u okviru zakonskih regulative. Kako je rekao, do tada će se nastojati da mesne zajednice dobiju veća ovlašćenja.
Milan Krstić (RTV)
Milan Krstić (RTV)
"O tome koje će opštine biti formirane, sada ne mogu da govorim, jer, kao što sam i rekao, kada komisija koju ću formirat, razmotri sve okolnosti i mogućnosti i da neke konkretne predloge, tek tada ćemo o tome konkretno moći i da govorimo, a naravno svi ti predlozi najpre će morati da prođu i skupštinsku proceduru", objasnio je gradonačelnik Zrenjanina.
Vršac: Zaslužujemo status grada
Predsednik opštine Vršac Čedomir Živković u nekoliko navrata javno je tražio da ta opština dobije status grada. On je za RTV objasnio da je lokalna skupština u novembru prošle godine donela zaključak kojim se podržava inicijativa odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) da opština Vršac preko nadležnih organa predloži Narodnoj Skupštini Srbije izmenu i dopunu Zakona o teritorijalnoj organizaciji i propiše da Vršac dobije status grada.
Zvaničan odgovor povodom inicijative, međutim, nije stigao. U toj opštini ističu da Vršac ima nešto više od 52 hiljade stanovnika, istorijsko nasleđe, institucije kulture, industrijsku zonu, uspešnu prekograničnu saradnju na mnogobrojnim kapitalnim projektima, aerodrom, veliku šansu za dobijanje autoputa, ali da je upravo manjak stanovnika otežavajuća okolnost, iako neke mnogo manje razvijene sredine, koje zadovoljavaju samo taj uslov, dobijaju status grada.
"Vršac je teritorijalna celina koja predstavlja ekonomski, administrativni, geografski i kulturni centar, sa 22 naseljena mesta u nadležnosti opštine. Predstavlja privredno-poslovno središte u južnobanatskom regionu, gde je razvijena poljoprivreda, privreda i privatno preduzetništvo. Vršac je istaknuti kulturno-obrazovni centar.
Kulturno nasleđe Vršca potvrđuje se i u njegovim institucijama kulture, pre svega u Gradskom muzeju koji ima preko 280.000 eksponata, čime dolazi po tom osnovu odmah posle nacionalnog muzeja, a Gradska biblioteka u Vršcu je matična biblioteka sa preko 250.000 knjiga. U Vršcu je središte sudstva i tužilaštva za još dve susedne opštine - Plandište i Belu Crkvu, zbog čega dobija status Pokrajinskog upravnog okruga prema Statutu AP Vojvodine", objasnio je predsednik opštine.
to.vrsac.com
to.vrsac.com
Živković je podsetio da je "Grad pod Kulom" jedan od najstarijih u Vojvodini, koji je dobijanjem tržišne privilegije 1804. godine već tada dobio status slobodnog kraljevskog grada i postao privredni, trgovinski i kulturni centar celog regiona. Smešten je na ivici Panonske nizije, dodao je, na 14 kilometara od srpsko-rumunske granice, što donosi određene prednosti, koje su se vrednovale i kandidovale ga za status grada još pre 210 godina.
"Iz navedenih razloga smatram da Vršac zaslužuje da dobije status grada, a kada će se to dogoditi zavisi od stava i politike Republičke i Pokrajinske vlade. Nastojaćemo da i dalje uporno nastupamo sa Inicijativom jer bi dobijanjem statusa grada dobili veći stepen autonomije, širi krug nadležnosti, kao i bolje uslove za ekonomsku, društvenu i kulturnu integraciju", poručio je predsednik opštine Vršac.
Radna grupa u Pančevu bez zaključaka
Predsednik pančevačke skupštine Filip Mitrović istakao je da je u tom gradu još 2008. godine formirana radna grupa sa zadatkom da sagleda mogućnosti formiranja gradskih opština, ali da još uvek nema zaključaka. On je za RTV objasnio da je jedan od razloga taj što bi promene značile i raspisavanje izbora za svaku od novoformiranih opština, te da se čekaju neki od narednih redovnih izbora, kako bi se, uporedo mogli izabrati i parlamenti u eventualnim novim opštinama.
Mitrović je objasnio da je Pančevo dobilo nekoliko inicijativa za formiranje novih opština, te da je on, lično, pobornik približavanja administracije građanima.
"Problem je u Zakonu o lokalnoj samoupravi, koji mesnu zajednicu ili gradsku opštinu ne vidi kao jedinice lokalne samouprave, tako da nadležnosti, koje bi se dobile promenom statusa, ne bi bile u funkciji pristupačnijeg ostvarivanja prava građana", rekao je predsednik skupštine Pančeva.
On je precizirao da novoformirane gradske opštine ne bi imale mogućnost da osnivaju javna preduzeća, te da bi osnovna funkcija lokalne samouprave, što je, kako je rekao, komunalni servis građana, bila i dalje na višoj organizacionoj jedinici.
vojvodina.gov.rs
vojvodina.gov.rs
"Mislim da je rešenje u promeni Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je zastareo i ne prati potrebe i razvoj lokalnih samouprava. Decentralizacija po tom zakonu bi bila formalna, ali ne i suštinska", ocenio je čelnik pančevačke skupštine.
Ministarstvo: Promena statusa ne nosi suštinske promene
U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave za RTV je rečeno da su u prethodnim godinama zahteve za dobijanje statusa grada dostavile opštine Vršac, Kikinda, Pirot i Ruma, te da je od zahteva za formiranje novih opština jedino podneta inicijativa za formiranje opštine Nova Pazova, koja još uvek nije realizovana.
U kabinetu ministra su objasnili da se dobijanje statusa grada može izvršiti jedino promenom Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije. Na pitanje šta promena statusa donosi, u resornom Ministarstvu su istakli da suštinski nema značajnijih promena po građane tih opština ili mesnih zajednica, jer nema većih razlika u nadležnostima opštine i grada.
"Zahtevi za formiranje novih opština moraju da sadrže i analizu efekata promene koja se predlaže i u pogledu 'ostatka', odnosno područja postojeće ili postojećih opština od kojih se formira nova opština", objasnili su u Ministarstvu.
RTV

Нема коментара:

Постави коментар