20141226

Novi Bečej: Veliki narodni orkestar na Novogodišnjem koncertu

Novogodišnji koncert opštine Novi Bečej održaće se u subotu 27. decembra od 19 časova u pozorišnoj sali Doma kulture Novi Bečej, a ulaz je slobodan.
Veliki narodni orkestar Akademskog kulturno umetničkog društva "Sonja Marinkovic" iz Novog Sada, biće jedan od izvođača.
Svojim nastupima na koncertima u zemlji, okolnim zemljama, kao i širom Evrope i sveta Orkestar je veoma dobro korespondirao sa publikom, ali i sa muzičkim stručnjacima o čemu svedoče brojna pozitivna mišljenja stručnog žirija na festivalima u Knjaževcu, Kopenhagenu, Rumi, Dižonu, Miškolcu, Valjevu, Atini, Kaustinenu, Nišu, Bursi, Skoplju, Trnavi, Ohridu itd. kao i brojne nagrade i priznanja koje krase vitrine u službenim prostorijama AKUD "Sonja Marinković".
Muzički repertoar Velikog narodnog orkestra veoma je raznolik i obuhvata različite muzičko-folklorne oblasti i stilove, melodiku i ritmove. Ono što je u narodu poznato kao "izvorna narodna muzika" svakako je imperativ u radu i prezentaciji muzičkog repertoara Orkestra.
Tradicija grupnog pevanja, odnosno negovanja i izvođenja izvornog narodnog vokalnog izraza, prilagođenog scenskom izvođenju, stara je u AKUD-u "Sonja Marinković" koliko i samo Društvo. Na ovom poslu radili su doajeni narodne muzike, dirigenti, kompozitori i melografi Sava Vukosavljev i Isidor Hadnadjev. Od 1972. počinje da radi Ženska grupa pevača pod rukovodstvom Dobrivoja Dobreta Jankovića, koji je grupu i osnovao.
Pored Velikog narodnog i Tamburaškog orkestra, kao i izvođačkog Folklornog ansambla, ova grupa je bila sastavni deo Ansambla narodnih igara i pesama. Kasnije, potreba za ovakvim ansamblom prestaje i otvaraju se nove mogućnosti za rad Ženske grupe pevača, podrazumevajući rad na velikom broju solističkih pesama izvorne narodne muzike, vezanim za narodne običaje kao što su pesme svatovske, slavske, kraljičke, lazaričke, dodolske i druge kao i veliki broj pesama iz Vojvodine, Šumadije, Vranja, Makedonije i drugih krajeva bivše Jugoslavije.

U toku svog postojanja i rada, ŽGP ostvarila je veliki broj nastupa u zemlji i inostranstvu, učestvujući samostalno, ili u okviru Ansambla narodnih igara i pesama, na festivalima u Knjaževcu, Vršcu, Rumi, Valjevu, Novom Sadu, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani, Kragujevcu, Skoplju, Nišu, kao i na gostovanjima u Danskoj, Austriji, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Madjarskoj, Slovačkoj, Švedskoj, Poljskoj, Rumuniji, Turskoj i Nemačkoj. www.021.rs

Нема коментара:

Постави коментар