20141122

Najnoviji podaci: Bogati se mali broj...

Samo 0,004 posto odrasle svetske populacije kontroliše gotovo 30.000 milijardi dolara imovine, što je čak 13 posto ukupnog svetskog bogatstva, a trend koncentracije bogatstva u rukama malobrojnih nastavlja se, pokazuje studija švajcarske banke UBS i konsultantske tvrtke Wealth-X.
Imovinom vrednijom od 30 miliona dolara može se pohvaliti ukupno 211.275 ljudi, čime su se kvalifikovali u kategoriju „ekstremno neto bogatih“.
U toj grupi 2.325 njih ima više od milijardu dolara, utvrdili su autori objavljene studije.

U proteklih godinu dana broj „ekstremno neto bogatih“ uvećan je za šest posto dok je njihovo bogatstvo uvećano za sedam posto, što se u studiji dovodi u vezi s naglim rastom vrednosti deonica i ostalih vrsta imovine u mnogim delovima sveta.
Najbrži rast zabeležen je u grupi „polu-milijardera“, koju čine ljudi s pola do milijardu dolara vrednom imovinom, navodi se u studiji.

- Uprkos geopolitičkim sukobima, socioekonomskim trzavicama i oscilacijama na tržištima valuta, svetska tržišta deonica beležila su snažne rezultate, omogućivši ekstremno bogatim pojedincima da povećaju bogatstvo i uticaj u svim industrijskim granama i sektorima, stoji u saopštenju.

Veliki uticaj bogataša

- Takva velika koncentracija bogatstva u rukama malobrojnih pojedinaca znači da oni ostvaruju veliki uticaj, bilo na svetska tržišta kapitala bilo na konkretne privredne grane, dodaje se.
Od gotovo 30.000 milijardi dolara koje kontroliše elitna grupa, nešto više od jedne trećine je u rukama tajkuna u Severnoj Americi, više od jedne četvrtine u Evropi, a 23 posto u Aziji.

Među njima uverljivo prevladavaju muškarci prosečne dobi od 59 godina, s udelom od 87 posto, pri čemu je gotovo četvrtina njih u bankarskom sektoru.
U toj se grupi njih 68 posto obogatilo vlastitom zaslugom, 13 posto je nasledilo bogatstvo, a ostatak se obogatio kombinacijom te dve opcije.
Prosečna veoma bogata žena ima 57 godina i veća je verovatnoća da je aktivna u neprofitnim i društvenim organizacijama (njih 19 posto) nego u drugim sektorima.
Gotovo polovina žena nasledila je bogatstvo, a jedna ga je trećina sama stekla. (Economy.rs, 22. novembar 2014.)

Нема коментара:

Постави коментар