20141122

Troje nestalo u Dunavu, Be-em-ve sa šestoro putnika sleteo u reku. – Vozaču D. J. (19) određeno policijsko zadržavanje...

Be-em-ve sa šestoro putnika sleteo u reku. – Vozaču D. J. (19) određeno policijsko zadržavanje

Jedno od tela nastradalih pronađeno u gepeku vozila (Foto Tanjug)
Troje mladih utopilo se rano ujutru u Dunavu, u nesreći koja se dogodila na Adi Huji u Beogradu, kad je vozač automobila marke „be-em-ve”, registarskih oznaka BG 848-DN izgubio kontrolu nad vozilom i sa šestoro putnika sleteo u reku. Nesreća se dogodila oko četiri sata ujutru, nedaleko od restorana „Carska ohota”, a u vozilu se nalazilo šest osoba starosti od 16 do 20 godina, koje su se vraćale iz noćnog provoda. O uzrocima sletanja automobile sa mladima u reku moguće je samo spekulisati, jer se policija još nije oglasila zvaničnim saopštenjem.

(Foto Tanjug)
Posle nesreće, iz potopljenog vozila uspeli su da isplivaju jedna devojka i dva mladića, od kojih je jedan bio za volanom „be-em-vea”. Oni su bez ozbiljnijih povreda prebačeni u beogradski Urgentni centar.
„Lekarska ekipa je kod svo troje konstatovala hipotermiju, sniženu telesnu temperaturu”, rekla je portparol Hitne pomoći Nada Macura. „Mladić od 19 godina imao je hipotermiju i pokazivao je znake agresije, mladić od 20 godina sa hipotermijom zadobio je i prelom leve nadlaktice, dok je devojka od 18 godina takođe imala hipotermiju”, rekla je Macura RTS-u.
Po nepotvrđenim informacijama, kod svih je otkriveno i prisustvo alkohola u krvi.
Kad se razdanilo, Rečna policija i ronilački tim Žandarmerije iz Dunava su najpre izvukli dva beživotna tela – jednog mladića i jedne devojke. Dizalicom je iz reke izvučen i potopljeni „be-em-ve”, u čijem je gepeku, prema nezvaničnim podacima s mesta nesreće, pronađeno telo još jednog mladića.
Vozaču automobila D. J., starom 19 godina, određeno je zadržavanje u pritvoru po nalogu višeg javnog tužioca, saopšteno je iz MUP-a.
Posle saobraćajne nesreće kod Ade Huje u Beogradu, u kojoj je poginulo troje mladih, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će već sutra oformiti radnu grupu koja bi po hitnom postupku trebalo da predloži mere za zaštitu mladih u saobraćaju, preneo je Tanjug.
„Nesreća koja se dogodila obavezuje nas da pokušamo da učinimo sve da se ovakve nesreće spreče”, poručila je Mihajlovićeva u saopštenju. Nažalost, upozorila je, sve više mladih pod uticajem alkohola i u automobilima velike kubikaže gine u saobraćajnim nezgodama.
„Zato sam kao ministar nadležan za ovu oblast odlučila oformim radnu grupu koja bi po hitnom postupku predložila izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja u cilju zaštite mladih vozača i mladih ljudi koji učestvuju u saobraćaju”, navela je ministarka.
Ona je precizirala da će njen predlog članovima radne grupe biti da se osobama do 21 godine starosti zabrani upravljanje motornim vozilom snage veće od 1.400 kubika, upravljanje motornim vozilom u periodu između 23 i 6 sati, da za ove osobe važi nulta tolerancija na alkohol i da se udvostruče kazne ukoliko se u kolima nalaze i maloletnici.
„Spremna sam da kao ministar o ovim merama razgovaram sa stručnjacima iz oblasti saobraćaja, da konsultujemo praksu evropskih zemalja koje imaju slične propise, kao i da razgovaram s roditeljima”, navela je Mihajlovićeva.
Ona je izrazila odlučnost da izmene zakona, posle ovih konsultacija i odluke Narodne skupštine Republike Srbije, budu usvojene po hitnom postupku, kao i da počnu da se primenjuju od 1. januara 2015. godine.
M. A. Politika

Нема коментара:

Постави коментар