20141225

Tajni svedok: Ukrajinski „suhoj” oborio malezijski „boing”

Moskovski list „Komsomoljskaja pravda” tvrdi da je pronašla svedoka tragedije koja je odnela 298 života


Mesto pada aviona Foto Rojters
Malezijski putnički avion „boing-777” sa linije Amsterdam – Kuala Lumpur, koji je 17. jula iznad istočnog dela Ukrajine u smrt odneo 298 putnika i članova posade, oborio je Vladislav Vološin iz Nikolajeva, pilot ukrajinskog lovca „suhoj-25”, jednog od tri aviona koji su tog dana dejstvovali iznad Donbasa, a od kojih su dva uništili pripadnici proruskih pobunjenika. Ovu tvrdnju preneo je list „Komsomoljskaja pravda” uz napomenu da je u njihovu redakciju došao jedan od pripadnika aerodromske službe u Avijatorsku, nedaleko od Dnjepropetrovska, sa kojeg su tog tragičnog dana i poletela tri „suhoja”. Razgovor je vođen u punoj tajnosti, a lice i glas svedoka ni u jednom trenutku nisu mogli biti otkriveni.
Kako je ispričao „svedok”, on je lično prisustvovao prizemljenju Vološina tog dana. Kako navodi, pilot je iz letelice izašao sav unezveren, dok mu je jedan drugi član aerodromske službe dobacio: „To nije taj avion!”
Takođe, bilo je uočljivo da ispod krila „suhoja” nedostaju rakete kojima je, kako se tvrdi, oboren malezijski avion.
„Pilota Vološina poznajem površno, pa ipak sam zapazio da su njegove reakcije neadekvatne”, tvrdi svedok. Nije nemoguće da je za malezijski „boing” mislio da je borbeni avion. Tek kasnije je shvatio grešku i tragičnost celog događaja.


Ovo, naravno, ne znači da je slučaj stradalog putničkog aviona rešen i stručne ekipe i dalje rade na pronalaženju uzroka i detalja celog događaja. Ipak, karakteristično je to što je prvi put javno pomenuto ime pilota Vladislava Vološina kao mogućeg krivca. Takođe, uzvik pripadnika aerodromske službe da se radi o pogrešnom avionu navodi na pomisao da su Ukrajinci na poziciji malezijskog „boinga” očekivali neku drugu letelicu, najverovatnije – rusku. Pa makar i putničku.
Da li je u pitanju zaista greška ili su ukrajinske obaveštajne službe namerno navedene na pogrešan trag, i sa čije strane, za sada, ostaje u domenu nagađanja.
Prema rečima portparola ruskog Istražnog komiteta Vladimira Markina, detektivi su juče razgovarali sa urednikom i novinarima lista koji su intervjuisali ukrajinskog vojnika. Taj vojnik će biti u bliskoj budućnosti ispitan kao svedok u krivičnom predmetu o upotrebi zabranjenih metoda i sredstava ratovanja na jugoistoku Ukrajine, prenela je agencija Tas.
Kako podseća „Komsomoljskaja pravda”, ukoliko se tvrdnje „tajnog svedoka” pokažu kao istinite mogla bi da mu pripadne nagrada od 30 miliona dolara, ponuđenih od nemačke detektivske agencije koja se bavi istragom udesa malezijskog „boinga”.
Slobodan Samardžija
Politika

Нема коментара:

Постави коментар