20141207

DISNOTOR U B. GRADIŠTU: ČABA NASLEDIO ŠURJAN PALA-VIDEO

BAČKO GRADIŠTE -
Disnotor, zabijačka, karbinje, svinjokolj sinonimi za male proslave koje su odvajkada služile da se porodica okupi a domaćin naoruža neophodnim mesnim i mesnoprerađivačkim delikatesima za nastupajuću zimu. Kako nekad tako i danas.

Sedamdesetsedmogodišnji Pal Šurjan iz Bačkog Gradišta, pritisnut godinama ne pravi više disnotor kod svoje kuće. Palicu domaćina predao je sinu Čabi kojem pomaže savetima i iskustvom iako se mnogo toga promenilo.
"To je više bio skup porodice na kojem smo jeli i pili. Nije to bio neki veliki posao. Deca su pomagala ono što su mogla i igrala se. Odrasli su radili, sekli i mleli meso, topili mast i drugo",  priseća se Pal Bači.

RTV (Nenad Jovićević)
Slamu, kojom se nekada prljila dlaka zamenio je brener a oraniju sa vrućom vodom savremeni kompresor. Ipak, tradicionalni doručak od pečene krvi, koji posluži domaćica, sačuvao je zavodljivost prošlih vremena.
"Prethodni dan ili ujutru izdrobim suvi hleb koji posle prelijem krvlju i sve to ispečem. Dodam malo belog luka i poslužim sa kiselim kupusom. To ide pre nego što ispečemo meso i sve ostalo", kaže snaja i domaćica Piroška Šurjan.
 Nakon dobrog fruštuka, koji itekako prija iako se obavlja s nogu, nastavljaju se čarolije spremanja hurki, kobasica, džigernjača, švargli, čvaraka i drugih đakonija. A da bi posao išao kao podmazan, s vremena na vreme, zalije se dobrom, iz kućne radinosti, kerte palinkom.
RTV

Нема коментара:

Постави коментар