20141207

Novi Kneževac na ivici opstanka, mladi odlaze...!

NOVI KNEŽEVAC -
U Novom Kneževcu, opštini sa oko 12 hiljada stanovnika na severu Banata, sve je manje radnih mesta, mladih se sve ređe odlučuju za poljoprivredu, a sve češće na odlazak iz ovog grada na Tisi, nekada razvijenom delu Vojvodine.

U budžetu opštine je skromnih 400 miliona dinara, što je nedovoljno da se obezbedi normalno funkcionisanje vitalnih službi i institucija. Za važnije infrastrukturne projekte i investicije, kao što je završetak kanalizacione mreže, Novi Kneževac može jedino da računa na pomoć iz drugih, pre svega pokrajinskih fondova.
RTV (Martin Martinov)
"Ukupna vrednost te investicije je oko 750 miliona dinara. Do sada je uloženo blizu 250 miliona dinara. Dogovoreno je da pokušamo da sredstva obezbedimo iz Fonda za kapitalna ulaganja i imamo čvrsta uveravanja da će do realizacije tih sredstava i doći", kaže za RTV Dragan Babić, predsednik opštine Novio Kneževac.
Za dalji razvoj opštine važna su ulaganja u poboljšanje infrastrukture u poljoprivredi. Tu strategiju mora pomoći i država konkretnim merama i subvencijama, a time bi, nadaju se u novokneževačkoj lokalnoj samoupravi, bio makar ublažen odliv mladih ljudi iz tog kraja.
"Mi naše probleme možemo da rešimo samo na jedan način. Da se pojača angažovanje republičke vlasti, te da se donesu uredbe koje bi doprinele osnaživanju upravo onih građana koji žele da se bave poljoprivredom", veli Babić.
Sever Banata sve je siromašniji. Plodna zemlja, reka Tisa, teoretski su prednosti novokneževačke opštine. Međutim, od nekadašnje privrede nije ostalo mnogo, a nakon privatizacije, uspešno radi jedino "Aleva".
Od blizu 12 hiljada stanovnika opštine Novi Kneževac, dve hiljade i 400 su penzioneri, a oko dve hiljade mladih je bez posla. U selima novokneževačke opštine svaka treća kuća je prazna, a za 2-3 hiljade evra može se kupiti pristojna kuća u ovom delu Banata. Sever Vojvodine zaslužuje više.
RTV

Нема коментара:

Постави коментар