20141204

Opet problemi u Bačkom Gradištu: Štrajkuje glađu zbog...!

BAČKO GRADIŠTE - Po podacima PIO fonda u Srbiji je 328 000 korisnika invalidskih penzija od kojih je svaka deseta lažna, po proceni koja je bazirana nakon prvih rezultata revizije. I dok su se ne tako davno „delile i šakom i kapom“ poslednjih godinu-dve one su nedostižni san čak i onima sa dijagnozom totalno nesposoban za rad.
Milicu Markov iz Bačkog Gradišta, o čijem teškom zdravstvenom stanju smo već izveštavali zbog čega su je lekari specijalisti Kliničkog centra Vojvodine više puta ocenjivali trajno nesposobnom za rad, Invalidska komisija je i treći put umesto u invalidsku penziju vratila na posao uz ocenu da kod nje „ne postoji potpuni gubitak radne sposobnosti“. Ovo je bila kap u prepunoj čaši trogodišnjih nevolja sa kojima, kaže, ne može više da se nosi.
RTV (Nenad Jovićević)
"Štrajkujem glađu. Od ponedeljka kada sam dobila rešenje ne pijem više lekove niti dajem sebi inekcije. Prekinula sam sve lekove i ne jedem. Šećer mi je jutros bio 14 a inače zna da padne i na 2,8. Meni na nervnoj bazi ide gore", kaže Milica.
Nemoćna da do prava na dostojanstven život dođe redovnim putem Milica je poslednjih meseci, gotovo svakodnevno, zvala ili slala poruke premijeru Vučiću i ministrima Lončaru i Vulinu.
"Samo jedno pitanje. Šta znači izgubiti sve radne sposobnosti? E onda ću dobiti penziju. Samo da mi neko na to pitanje odgovori", objašnjava Milica.
Ministar rada i socijalne politike Aleksandar Vulin kaže da ima veliko poverenje u invalidske komisije koje su, kaže, pretrpane proverom starih i izdavanjem novih rešenja.
"Proverićemo konkretnu stvar. Ali moram da kažem da je do sada trijažirano skoro 23 hiljade a na ponovni pregled pozvano skoro tri hiljade ljudi. Oko 470 njih je već odbilo da se javi na naš poziv što dosta govori. Do sada je blizu 200 invalidskih penzija skinuto sa budžeta", rekao je Vulin.
Pedesetšestogodišnja Milica Markov sa 34 godine radnog staža za koju godinu bi ostvarila punu penziju ali je bolest u tome sprečila. Tri godine Milica Markov pokušava da ostvari svoje pravo i ode u invalidsku penziju jer je nesposobna za rad. Poslednjih godinu dana oseća se žrtvom lažnih invalidskih penzija i pita se da li su i oni koji su ih izdavali završili u zatvoru i da li će ikada odgovarati.
RTV Nenad Jovićevć

Нема коментара:

Постави коментар