20141204

AZBEST PRETI DECI U SOMBORU!

SOMBOR - U somborskoj Srednjoj tehničkoj školi u fiskulturnoj sali od azbesta svakodnevno vežba više od 300 učenika. Zidovi koji su obloženi azbestnim pločama popucali su i postali opasni po zdravlje učenika, objavio je RTS.
Srednja tehnička škola u Somboru najveća je u bačkom okrugu. U njoj nastavu pohađa 820 učenika u trideset osam odeljenja. Ta škola je gotovo jedina koja ima salu za fizičko.
tehnickaso.edu.rs
Međutim, zbog štetnosti materijala od kojeg je sala izgrađena, a bilo je to 1976. godine, potrebna je hitna rekonstrukcija. Građevinska inspekcija je školi naložila da reši problem, ali za tu popravku ili izgradnju nove sale – niko nema para.
Pre veka i po – manastir, a više od sedamdeset godina – škola. To zdanje, pod zaštitom države kao spomenik kulture, jedna je od tri zgrade koju koristi Srednja tehnička škola. Sala za fizičko, naknadno zidana, danas je u veoma lošem stanju. Zidovi koji su obloženi azbestnim pločama popucali su i postali opasni po zdravlje učenika.
Boravak u sali ugrožava zdravlje dece, upozoravaju lekari, jer je azbest kancerogeni materijal.
Jelena Zelić iz Zavoda za javno zdravlje Sombora kaže da pored toga što može da izazove karcinom pluća, može da izazove tumore na plućima koji se nazivaju mezotelioma i pojavu bolesti koja se naziva azbestoza.
U sali prokišnjava krov, propale su instalacije i stolarija, a nekoliko puta se u nju izlivala kanalizacija. Školska uprava godinama pokušava da obezbedi novac za popravku. Tražili su pomoć na raznim mestima, ali bezuspešno. 
"Izašao je konkurs Sekretarijata za sport i omladinu, mi smo konkurisali, dobili smo uverenje od Grada da će oni sufinansirati deo troškova. Međutim, na ovom konkursu nismo prošli. Sledeće godine smo ponovili konkurs i opet smo bili odbijeni", kaže direktor Srednje tehničke škole u Somboru Janoš Horvat.
U gradskoj vlasti postoji volja, ali ne i novac za pomoć.
Pomoćnik gradonačelnika Sombora Atila Pribila kaže da im finansijska situacija ne dozvoljava da sami reše problem. 
"Apelujemo na republičku vladu i na vladu Autonomne Pokrajine Vojvodine da nam pomognu u finansijskom smislu, a mi ćemo svu dokumentaciju pripremiti na vreme", kaže Pribila.
U fiskulturnoj sali svakodnevno vežba više od 300 učenika. Iako rade u lošim uslovima, učenici na mnogim školskim takmičenjima u košarci, odbojci i rukometu osvajaju prva mesta. Prema nekim proračunima, rekonstrukcija ove sale koštala bi oko 15 miliona dinara, objavio je Javni servis Srbije.
RTV

Нема коментара:

Постави коментар