20141204

BAČKA TOPOLA-OPŠTINARI LOPOVI! Dodeljivali sebi bonuse od...

SUBOTICA - Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara zahteva od Melinde Kokai Mernjak, predsednice opštine Bačka Topola, kao i drugih opštinskih funkcionera iz redova njihove partije, da odmah podnesu ostavke na mesta u lokalnoj samoupravi. Razlog za ovaj potez su astronomske stimulacije koje je u proteklom periodu delilo sebi rukovodstvo male i siromašne opštine.
Naime, na svoju platu koja premašuje 100.000 dinara, prva dama opštine sebi je mesečno davala stimulaciju od čak 50.880 dinara. Nešto manje stimulacije, od 33.000 do 40.000 dinara, što je više nego prosečna plata građana, mesečno su dobijali i svi ostali funkcioneri, od njenog zamenika, predsednika SO do članova Opštinskog veća. Da zlo bude veće, velike nagrade su deljene u opštini koja decenijama tavori, uzima kredit da bi popunila budžetske rupe i gde se godinama nije realizovala nijedna veća investicija.
- To što se dešavalo u Bačkoj Topoli ne sme nigde da se događa, možda stimulacije imaju formalno-pravni osnov, ali da budu u visini prosečne zarade, to je neprihvatljivo i kosi se sa načelima SVM - ističe Ištvan Pastor, lider SVM, stranke koja čini okosnicu opštinske vlasti. - Niko nema pravo da na ovaj način udari šamar desetini hiljada građana koji su nam ukazali poverenje. Tu je i drugi razlog, a to je što već duže vreme nismo zadovoljni kako funkcioniše opština, u njoj se mesecima ništa značajno ne dešava.
Pored Melinde Kokai Mernjak, iz redova SVM tu su i Robert Fazekaš, predsednik SO, kao i članovi Opštinskog veća Hajnalka Šipoš, Oto Nađ, Atila Babi, Karolj Lacković i Oto Čorba. Kako je u opštini na vlasti koalicija SVM-SNS-SPS-DS, kad predsednica opštine podnese ostavku, to moraju da učine i ostali članovi OV, beć obzira na stranačku pripadnost.
- To je sasvim razumljivo, jer su stimulacije deljene svima, partijske diskriminacije u tom pogledu nije bilo - dodaje Pastor. - Proverili smo i direktore javnih preduzeća i nismo ustanovili nikakve nepravilnosti u isplatama zarada. Ali naglašavam, da ko god se iz naše partije bude ovako ponašao, proći će isto kao čelnici opštine Bačka Topola.
Pokušali smo da dobijemo komentar od predsednice opštine Melinde Kokai Mernjak, ali ona u utorak nije odgovarala na pozive.

VEĆ SE ZUCKA O NASLEDNIKU
PO rečima Pastora još nije poznato ko će iz njihove partije biti postavljen za prvog čoveka opštine. Među Bačkotopolčanima se može čuti da će to biti Gabor Kišlinder, trenutni zamenik predsednika MZ Bačka Topola.
Novosti online

Нема коментара:

Постави коментар