SRBI iz regiona i dijaspore, suočeni s mnogobrojnim problemima u državama u kojima žive, već osam meseci nemaju sagovornika u Srbiji. Uprava u Ministarstvu spoljnih poslova, koja bi trebalo da preuzme brigu o rasejanju, još nije formirana niti postoji najava kada će se to dogoditi.
Nerešen status državnih organa zaduženih za Srbe van matice dodatno komplikuje ionako nezavidan položaj gotovo četiri miliona naših sunarodnika koji žive u svetu. Na to upozorava predsednik Skupštine dijaspore Dragan Stanojević, koji upozorava da to pojačava osećaj odbačenosti Srba van matice.
- U otadžbini nemamo s kim da razgovaramo. Većina delegata Skupštine dijspore i Srba regiona razočarana je odnosom Srbije prema njima - objašnjava Stanojević. - Više puta smo pokušali da stupimo u kontakt sa Vladom i MSP i ubrzamo formiranje Uprave za dijasporu, ali rezultata još nema.
Stanojević ukazuje da je zbog ukidanja Kancelarije i njenog prelaska pod kapu MSP-a blokiran i proces usvajanja izmena i dopuna Zakona o dijaspori.
RASPISANI KONKURSI DRŽAVA je nedavno raspisala konkurse za projekte Srba iz regiona i dijaspore. Našim organizacijama i udruženjima namenjeno je oko 100 miliona dinara. Srbima u regionu namenjeno je 60 miliona, dok će ostatak podeliti udruženja i klubovi u Evropi, Americi, Australiji... Novac će dobiti programi koji se tiču učenja i negovanja srpskog jezika i kulture, ali i unapređenja ekonomske saradnje Srbije i dijaspore.
- Ljudima iz rasejanja nije potrebna Kancelarija, uprava niti bilo šta slično. Treba nam samo nekoliko službenika koji će biti servis i spona između Skupštine dijaspore i države - napominje Stanojević.
Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić kaže da je dvanaesti sat da se zaokruži konstituisanje Uprave u Ministarstvu spoljnih poslova i izabere njen direktor. On napominje da je ovaj proces usporila potreba donošenja nove sistematizacije radnih mesta i ostalih akata.
- Sa predstavnicima MSP-a imali smo niz sastanaka na kojima smo dobili uveravanja da će Uprava biti formirana do kraja godine - kaže Čotrić.
Delagatima koji predstavljaju dijasporu u Skupštini, između ostalog, istekao je mandat, a ne sastaje se ni Savet za Srbe u regionu, kome predsedava predsednik Republike. Država još uvek nije usvojila ni akcioni plan za sprovođenje Strategije za dijsporu, koji je uslov za primenu zakonskih propisa. Naši sunarodnici u svetu svedoci su i gašenja odeljenja sa nastavom na srpskom jeziku, ali i sve manjeg odziva naših sunarodnika na republičkim izborima. 
Novosti online