20150124

JAPANSKI TALAC DRŽI SLIKU OBEZGLAVLJENOG TELA DRUGOG JAPANCA

Na internetu se danas pojavio video snimak na kojem jedan od dvojice Japanaca koje džihadisti drže kao taoce kaže da je drugi Japanac pogubljen, prenosi "Raša tudej".Zarobljenik je rekao i da Islamska država (IS) želi da njega razmeni za ženu bombaša-samoubicu.  Japanski talac Kendži Goto na snimku drži fotografiju na kojoj se vidi obezglavljeno telo drugog Japanca koga su oteli pripadnici IS, Harune Jukave, navodi RT, pozivajući se na SITE Intel grupu, organizaciju koja prati onlajn aktivnosti terorista.

U video poruci, Goto navodno krivi japanskog premijera Šinza Abea za Jukavinu smrt i kaže da IS sada želi oslobađanje Sadžide al-Rišavi, koja je optužena za pokušaj izvođenja samoubilačkog bombaškog napada, a koja se trenutno nalazi u zatvoru u Jordanu.
IS je u utorak objavila video snimak na nekoliko ektremističkih vebsajtova, na kojem dva Azijca u naradnžastoj radnoj uniformi kleče pored maskiranog muškarca u crnom koji drži nož i kaže da ta organizacija traži 200 miliona dolara kao otkup za taoce, i to u roku od 72 sata.

Isto toliku sumu je Japan obećao da će dati kao doprinos kampanji na čelu sa SAD protiv IS, podseća ruski kanal.

Abe je u četvrtak u razgovoru sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom ponovio da će ostati pri obećanju svoje zemlje da neće platiti otkup, prenela je agencija Kjodo.

Japanska vlada je, međutim, obećala da će spasti japanske državljane, ali Tokio u međuvremenu nije kontaktirao militantne aktiviste kako bi pregovarao o oslobađanju talaca, zaključuje RT.

Vlada Japana proverava verodostojnost video snimka talaca
Vlada Japana saopštila je danas da pokušava da utvrdi verodostojnost novog video snimka koji se pojavio na internetu.

Ovaj video snimak je, međutim, uklonjen ubrzo nakon što je postavljen, a militantni aktivisti na vebsajtu koji je povezan sa IS se ne slažu u vezi sa autentičnošću ove poruke, prenosi AP.

Američka agencija navodi da ne može da proveri sadržinu video poruke, koja se "znatno razlikuje od ranijih video snimaka koje je IS objavljivala".

Glavni portparol Vlade Japana Jošihide Suga kaže da su se ministri okupili na hitnom sastanku o novom video snimku.

"Na internetu se pojavio novi snimak na kojem se, izgleda, pojavljuje Kendži (Goto)", rekao je Suga, a vlada sada pokušava da na istom snimku pronađe slike koje ukazuju da je drugi talac, Jukava, ubijen, prenosi AFP.

Premijer Šinzo Abe je rekao novinarima da je objavljivanje nove poruke "uvredljiv i neoprostiv čin" te da Japan traži hitno oslobađanje talaca.

"Japanska vlada neće štedeti napore da obezbedi oslobađanje preživelog zarobljenika", poručio je Abe i upozorio da "neće popustiti pred terorizmom", preneo je Rojters.

Novinska agencija Kjodo navodi da je isti snimak elektronskom poštom poslat supruzi jednog od talaca.

U video poruci, Goto navodno krivi japanskog premijera Šinza Abea za Jukavinu smrt i kaže da IS sada želi oslobađanje Sadžide al-Rišavi, koja je optužena za pokušaj izvođenja samoubilačkog bombaškog napada, a koja se trenutno nalazi u zatvoru u Jordanu.

Blic online

U STRIPTIZ KLUBOVIMA POČELO...

Direktor Poreske uprave Srbije Marko Marinković predvodio je i prethodne noći grupu poreznika, beogradske policije i pripadnika Bezbednosno informativne agencije (BIA), kako bi kontrolisali pet najpoznatijih prestoničkih striptiz klubova, koji su godinama ranije radili neometano od strane države.
Ovakvi ugostiteljski objekti su i petkom iza ponoći slabo posećeni. Devojke koje su zaposlene u ovim klubovima, oskudno odevene, nisu imale volje da komentarišu kako se vode poslovi na takvim mestima.

"Dajemo fiskalne račune, kao i svi drugi", kratko su reporteru Tanjuga rekle dame zaposlene u lokalu u samom centru Beograda, u kojem je inače, na karti pića ponuđena i usluga privatnog plesa, uz cenu od 6.200 dinara.
Poreznike koji su "češljali" knjige i poslovnu dokumentaciju, čuvala je interventna ekipa MUP-a Srbije, dok su se pripadnici BIA postarali za bezbednost svih "kontrolora".
Zanimljivo je da je u noćašnjoj akciji neplanirano i uhapšena jedan muškarac, menadžer jednog od ovih klubova, jer je, kako je Tanjugu rečeno, kontrolom dokumenata utvrđeno da se zbog ranijih prekršaja nalazi na policijskoj poternici.
Poreznici su tokom noćašnje kontrole kazali reporteru Tanjuga da planiraju zajedničke akcije i saradnju državnih organa i ubuduće, a biće kontrolisani svi objekti gde procene da poreski prekršaji postoje.
N1 INFO

20150123

STANOVI U NOVOM SADU SVE JEFTINIJI!

NOVI SAD - U centru Novog Sada buka je toliko obezvredila stanove da mesečno iznajmljivanje garsonjere košta čak 80 evra. Jednosoban stan sa računima ne prelazi 100, a višesobni stanovi mogu da se pronađu i za 130 evra.
Vlasnici stanova u Ulici Laze Telečkog i Mite Ružića teško pronalaze podstanare jer buka iz obližnjih lokala traje od 20 do ranih jutarnjih sati, zbog čega su se mnogi iselili iz te ulice.
Minja Konjević sa petočlanom porodicom živi u Ulici Mite Ružića, a u toj zgradi čak četiri stana su prazna.
- Centar grada mnogi napuštaju zbog ogromne buke koja dopire iz 50 lokala. Vikendom iz stana odlazimo kod roditelja jer muzika i dranje traju do šest ujutro. Nivo buke je tri puta veći nego što je dozvoljeno - kaže Konjević.
Buka je toliko jaka da zidovi i fasade na kućama pucaju.
- Ulice i prolazi su izruinirani i ispovraćani. To ni šmrk ne može da očisti. Zbog toga vlasnici ozbiljnih firmi ne žele da zakupe prostor u takvom okruženju - zaključuje Konjević.
Dejan Beranić tri meseca je živeo u Ulici Laze Telečkog u dvosobnom stanu. Mesečni najam je bio 150 evra.

- Živeo sam sa drugarom i plaćali smo po 75 evra. Stan je vrhunski opremljen, nalazi se u centru grada. Kada je počeo ispitni rok, morao sam se iseliti jer bih pao godinu. Nisam učio jer nije bilo mogućnosti - kaže Beranić.
Dok se jedni sele u mirnije krajeve, drugi koriste „buku u centru“.
- Tražila sam stan u centru, pošto radim u gradu i ne mogu da izdvajam dodatni novac za autobusku kartu. U Laze Telečkog vlasnik je tražio 80 evra za garsonjeru. Cena je niska, jer niko neće da živi u tom delu grada - kaže Sandra Tinčić.
Garsonjera oko 100 evra
Vera Spasić, agent „Solis nekretina“, kaže da su cene garsonjera u centru grada, u zavisnosti od opremljenosti i godine izgradnje, od 100 do 150 evra. Reč je o stanovima sa kojima trguju agenti, a zbog provizije koju sebi uzimaju, cena je veća u odnosu na one koje vlasnici samovoljno nude na tržištu.
„Imali smo nekolicinu stanova u ponudi, i u Ulici Laze Telečkog i bližoj okolini. Takve nekretnine bira mlađa populacija”, kaže Spasić.
www.gdeinvestirati.rs

TREMA: TOLIKO BILI PIJANI DA NISU MOGLI...


NOVI SAD -
Zaljubljeni par iz Skjernjevica u centralnoj Poljskoj pokušavao je ovih dana da se venča, neuspešno, pošto su ih matičari vraćali jer su bili suviše pijani da bi se obavezali na zajednički život, a na kraju je mladoženja od venčanja potpuno odustao.
Prvi put su došli sa svatovima i kumovima prošlog vikenda na zakazano venčanje, ali matičarki Evi Ludvickoj učinilo se da su suviše pijani.

"Ne znam ko je od njih dvoje bio pijaniji zato što ih je obavijao pravi oblak mirisa pića. Kazala sam im da ću ih venčati ako pristanu da ih proveri policija alko-testom, i ako se pokaže da su trezni. Na to su mladoženja i njegov svedok kazali da radije odustaju", ispričala je Ludvicka poljskoj televiziji TVN24.
Venčanje je odloženo za ponedeljak, ali tada mlada maltene nije mogla da stoji na nogama. Policija koja se pojavila s alko-testom, izmerila joj je 3,5 promila alkohola u krvi i ponovo od venčanja nije bilo ništa.
Verovatno na duže vreme, pošto se dan kasnije, u utorak, mladoženja pojavio da traži da mu se vrati uplaćena taksa za neobavljeno venčanje. 
RTV

20150122

GLAVNI UREDNIK KAO PAJAC VLASTI!


Ko duva vetar u jedra čoveku koji kao glavni urednik uradi takvu jednu stvar kao što je lažiranje porno afere sa hrtvatskom predsednicom? Ko drži, čuva i neguje čoveka koji tako blamira sve što ima bilo kakve veze sa novinarstvom? Ko drži čoveka koji se hvali svojim vezama u tajnim službama a pri tome u svoje emisije lako dovede predsednika ili premijera ove napaćene države Srbije?
Dokle će javnost ali pre svega ona stručna, kolege novinar i svi drugi ćutati na pojavu ovog jadnog fenomena, fenomena koji Srbiju može samo da stropošta na informativnom a o kulturnom nebu da ne govorimo.

Sa poznatih televizija se skidaju kultne emisije, primer "Utiska nedelje" kao flagrantnog kršenja slobode medija, ali se zato forsiraju tabloidno budaloidne ličnosti i njihove emisije.
Dok pisci pišu, glumci glume, deca vredno uče u svojim školama, roditelji vaspitavaju i uspostavljaju prave vrednosti kod svojih potomaka, jedan čovek krši sva pravila zdravog mozga i profesije kojom se bavi.
DOKLE???!!!
vvesnik, D.B.

OMBUDSMAN OBJAVIO DOKUMENTA


Објава од AgroTour, Novi Sad, 0631552566.
Zaštitnik građana Saša Janković objavio je deo dokumenata Ministarstva unutrašnjih poslova koji nisu označeni stepenom tajnosti, a kojima se, kako navodi, činjenično demantuju tvrdnje ministra policije Nebojše Stefanovića.
Ministar Stefanović tvrdi da navodi koje je izneo ombudsman o incidentu tokom Parade ponosa, kada je pretučen brat premijera Andrej Vučić, postoje samo u izjavama sedmorice pripadnika Žandarmerije protiv kojih je Sektor unutrašnje kontrole podneo prijave.
Zaštitnik građana, s druge strane, podseća da je ranije izjavio da dokumenti MUP-a govore o tome da su se četiri civilno obučene osobe oglušile o usmena naređenja, drsko i bahato ponašala pa napala pripadnike Žandarmerije na zadatku, a da su nakon toga pripadnici Žandarmerije primenili prekomernu silu.
“To, između drugih dokumenata koje Zaštitnik građana poseduje, stoji u obrazloženju svih zaključaka o pokretanju disciplinskih postupaka pripadnika Žandarmerije koji su u toku i u kojima su pripadnici Žandarmerije suspendovani, a koje objavljujemo”, navodi se na sajtu ombudsmana.
U dokumentima koje je objavio ombudsman, lični podaci službenih lica i imena građana koji su učestvovali u incidentu, učinjeni su neprepoznatljivim. Objavljeni dokumenti Sektora unutrašnje kontrole sadrže izjave svedoka (koji nisu suspendovani pripadnici Žandarmerije već građani) o tome da su pripadnici VBA obavljali razgovore sa njima i da su oduzeti snimci video nadzora iz dve banke.
Zaštitnik građana navodi i da dokumenti označeni stepenom tajnosti sadrže još više detalja.
Dokumenta objavljena na sajtu zaštitnika građana možete pogledati na sledećim linkovima:
N1INFO

Beograd -- Zaštitnik građana objavio je na svom sajtu deo dokumentacije o incidentu u kom su se sukobili pripadnici Žandarmerije i Vojske tokom Parade ponosa.
Kako je ranije najavio, ombudsman Saša Janković je objavio deo dokumenata na kojima temelji krivičnu prijavu protiv dvojcie pripadnika policije.

Na sajtu je naveo i da objavljena dokumentacija činjenično demantuje ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića.
Ministar je ranije rekao da "jedino što ima zvaničan karakter mogu biti dokumenta koja su potpisali osumnjičeni pripadnici Žandarmerije", a da "ne postoji dokument sa potpisom jednog organa MUP-a nadležnog za sprovođenje zakonitosti, što je Sektor unutrašnje kontrole".

Na sajtu ombudsmana su objavljeni:

Ombudsman je naveo da dokumenti označeni stepenom tajnosti sadrže još više detalja. 

Ranije izjave ombudsmana i ministra pročitajte u posebnoj vesti. 

Ombudsman Janković saopštio je 14. januara da je podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave Vojne policije zbog napada na pripadnike Žandarmerije kada su se žandarmi sukobili sa četiri osobe, od kojih su dve braća premijera Srbije i gradonačelnika Beograda. 

Janković je juče za B92 izjavio da prima pretnje i da su mu, umesto kritika, upućene najružnije lične diskvalifikacije. 

Uskoro opširnije...
B92

ČIJA JE IDEJA DA SE OSVEŠTA VODA U VODOVODU?!

Vest da je osveštana novosadska česmuša obišla je skoro ceo Balkan. Ovo je prvi put da se ovako nešto dešava u Srbiji. Međutim, kada pogledamo ko se nalazi na čelu novosadskog preduzeća Vodovod i kanalizacija, biće vam sve jasno.

Tomislav Bokan

Opšte je poznato da je novosadska vlast u Novom Sadu jedna od najgorih lokalnih vlasti u Srbiji. Koalicija okupljena oko Naprednjaka oličenje je kriminala i skrnavluka.

To dokazuje i vest da je u Novom Sadu osveštana gradska voda. Naime, JKP “Vodovod i kanalizacija” obeležilo je juče Bogojavljenje, pred današnju slavu preduzeća, a tom prilikom sveštenik je osveštao vodu iz gradskog Vodovoda.

Posle osveštavanja vode iz gradskog vodovoda u buradima ispred kabineta direktora Miloša Stanisavljevića, u besedi je istaknuto da je na taj način, simbolično, blagoslov prenesen i na vodu koja se distribuira Novosađanima preko sistema vodosnabdevanja.

Javnim preduzećem “Vodovod i kanalizacija” upravlja pokret “Dinara-Drina-Dunav” i direktor Stanisavljević je član tog pokreta koji čini koaliciju u Novom Sadu.

Evo nekoliko fotografija koje će vam dočarati šta znači pokret “Dinara-Drina-Dunav”, odnosno, “3D”.

Hrišćansko-politička sekta

Ovo je logotip Pokreta. Njihova osnovna ideologija zasnovana je na ideologiji pravoslavlja. Dakle, ovde imamo jednu veoma interesantnu kombinaciju. Politički pokret zasnovan na hrišćanstvu i pravosavlju.

Ovo je Tomislav Bokan, predsednik pokreta. On je na izborima 2012. godine kupovao glasove ispred fantomske Romske demokratske stranke. SNS-ovci su ih optužili da su kupovali glasove za DS, pa s njima napravili koaliciju. Poznat je po masovnom zapošljavanju u javnim preduzećima, kršenju zakona i kupovini diplome mastera sa jednog privatnog fakulteta u Novom Sadu.

Ovaj pokret takođe kontroliše i JKP “Čistoća”. Na fotografiji se može videti izvesni Đurica Damić, radnik JKP “Čistoća”. On je nedavno fotografisan sa čašicom rakije i tri prsta u službenom automobilu tog preduzeća.
Više na sajtu Telepromptera


FOTO: Kurir, 021

KITAROVIĆ: SRBIJA DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI!?

Nova hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović danas je govoreći o odnosima sa Srbijom ocenila da treba rešiti pitanje granice, ali i pitanje nestalih osoba.
"Mislim da je stvarno sazrelo vreme da to rešimo", rekla je Kitarović u emisiji "Intervju 20" BHT1 i dodala da se pitanje nestalih mora zatvoriti zbog porodica koje s obe strane granice to čekaju.
Na pitanje šta će kao predsednica države učiniti da omogući povratak na svoje Srbima prognanim sa područja Hrvatske, a koji su sada u Srbiji i BiH, Kolinda Grabar Kitarović je rekla da će svakako raditi na tom pitanju i istovremeno uputila poziv predstavnicima prognanih Srba iz Hrvatske da joj se obrate kada 18. februara preuzme dužnost.
"Ako neko misli da je doživeo nepravdu od hrvatske države ja ih sve pozivam da mi se obrate", poručila je Grabar Kitarović.

Srbija da poštuje međunarodne sankcije Rusiji

Ona se osvrnula i na prijateljstvo Srbije sa Rusijom, uz ocenu i da bi Srbija trebalo da poštuje međunarodne sankcije.
"Ja znam da oni imaju i posebno prijateljstvo i posebne odnose sa Ruskom Federacijom što je uredu, iako u ovom trenutku dok cela Evropska unija i moderni svet sprovodi sankcije prema Rusiji, mislim da bi Srbija ipak trebalo da balansira taj odnos na način da se poštuju te međunarodne sankcije, jer one nisu uvedene bez razloga", rekla je hrvatska predsednica.
Prema njenim rečima, Rusija je prekršila međunarodno pravni poredak 21. veka i želi da se predsednik Putin i rusko vođstvo vrate na put poštovanja i podržavanja međunarodnih odnosa.
"Jer bez Ruske Federacije nema te stabilnosti i nema tog međunarodno pravnog poretka, a uostalom svi se mi suočavamo s istim pretnjama terorizma, rasturanja droge, trgovine ljudima i klimatskih promena protiv čega bismo se trebali zajedno boriti", rekla je hrvatska predsednica za BHT1.

Ne odobravam formulaciju "region"

Kolinda Grabar Kitarović osvrnula se i na odnose u regionu, naglasivši da uopšte ne odobrava formulaciju "region" jer, kako je rekla - mi smo svi posebne države, pa stoga radije bira naziv "područje Jugoistočne Evrope".
"Mi moramo rešiti sva otvorena pitanja, jer je prošlo vreme da se ona stavljaju pod tepih", smatra Grabar Kitarović dodajući i da ako se sa BIH ne može dogovoriti o Sporazumu za državnu granicu, onda treba ići na međunarodni sud.
N1 info

20150121

TUŽNA VEST IZ ZAGREBA: KEMAL MONTENO JE...

Kemal Monteno preminuo je danas u 11 sati. Ovu informaciju Montenov sin Đaniprije nekoliko minuta potvrdio je Halidu Bešliću, svom velikom porodičnom prijatelju.
Menadžer Gane Pecikoza potvrdio je da je pevač preminuo jutros u bolnici nakon komplikacija dobijenih posle transplatacije bubrega.
Pevač je bio smešten u Zagrebačkom kliničkom centru zbog povišene temperature koja se danima nije spuštala.
Sarajevski kantautor, koji je sredinom decembra nakon višegodišnjeg čekanja u zagrebačkom KBC-u Rebro podvrgnut operaciji transplantacije bubrega, uoči Božića je dobio temperaturu. Umesto u Španiju, gde je trebalo da otputuje na kraći odmor i nastup povodom Nove godine, Kemal je spakovao kofere i krenuo ponovo u bolnicu.
Podsetimo, Kemal Monteno je pre dve godine preživeo infarkt, a godinama je išao na dijalizu, posle koje je zatim usledila transplatacija bubrega sredinom decembra
KURIR

MATIĆ PRETIO: "OD SADA ĆEMO DRUGAČIJE RAZGOVARATI..."


FOTO: FEJSBUK
BEČEJ -
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudili su danas ponašanje direktora bečejske Direkcije za izgradnju Gorana Matića, koji je telefonom uputio svojevrsne pretnje novinarki "Bečejskog mozaika" Ljiljani Milovanov, saopštila su danas ta dva novinarska udruženja.
Nezadovoljan njenim tekstom o radu ovog preduzeća, Matić je nazvao novinarku i rekao joj da će ubuduće "drugačije razgovarati".
...


Kako je navedeno, NUNS i NDNV upozoravaju da u pojedinim lokalnim samoupravama postoje veoma ozbiljni problemi da novinari dođu do informacija, pri čemu pojedini gradovi i opštine, posebno javna preduzeća, ignorišu Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
U saopštenju se navodi da Bečejski mozaik i pored više zahteva nije uspeo da dobije informacije od javnog značaja o radu Direkcije za izgradnju Bečeja.
Nakon objavljenog teksta, usledio je poziv direktora Direkcije koji može da se shvati i kao pretnja, a svakako predstavlja pritisak na medijske slobode, piše u saopštenju.
RTV

MILE DRAGIĆ: DINKIĆU TI SI UNIŠTIO MOJU ZEMLJU!


FOTO: BLIC
Oslobođen optužbi koje je plasirao Dinkić
Mile Dragić je svojevremeno bio jedan od glavnih aktera afere „pancir”. On je bio optužen da je preko svoje firme za proizvodnju vojne opreme “Mile Dragić” sklopio ugovor vredan 6,7 miliona evra, što je bio samo mali deo ukupne sume od 176 miliona evra, koliko je bila teška kompletna afera.
Afera je otkrivena 2005. godine upravo posle optužbi Mlađana Dinkića, tadašnjeg ministra finansija.
On je tvrdio da Dragićeva firma i Vojska SCG sklapaju ugovor štetan po državu.
Nekoliko godina kasnije, nakon što je Dragić zbog ovog slučaja bio i u pritvoru, na sudu je dokazano da je nevin.
- Ako država ne goni Dinkića koji je izmislio „pljačku veka“, onda ću ja morati. Uništili su mi sve: i firmu, i ugled i poslove. Oprostio bih im možda sve, ne mogu 6.000 radnika koje sam morao da otpustim - rekao je Dragić posle oslobađanja.
Nakon što mu je neko javio da u restoranu sedi njegov dugogodišnji neprijatelj, Dragić je oko 18 sati prišao stolu za kojim je sedeo Dinkić sa svojim gostima iz inostranstva i na bivšeg ministra finansija sasuo niz optužbi, uvreda i pretnji. Prvo ga je optužio da mu je uništio deset godina života i da je unazadio narod Srbije svojim lažima, pozvavši ga da „izađu napolje i reše to kao muškarci“. Više na sajtu Blic online 

20150120

ZAŠTO SU ONI ĆUTALI?!


Guverner NBS Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović mogli su da upozore građane na posledice zaduživanja u „švajcarcima” i da im omoguće da rizične zajmove prebace u povoljniju valutu.
Nevolje su se mogle očekivati: Jorgovanka Tabaković
Niko u Srbiji nije mogao znati kada će i za koliko skočiti švajcarski franak, ali su svi koji se bar malo razumeju u ekonomiju znali da će „švajcarac” doneti nevolje.

Na to je prvo ukazivala činjenica da je švajcarska ekonomija daleko jača od evropske, ali i to da je „švajcarac” bio dugo veštački fiksiran, pa je do pucanja okova moralo doći. Bivši guverner Radovan Jelašić poslednji je od zvaničnika uporno upozoravao da će svi koji se zaduže u „švajcarcima” debelo platiti. Od njegove ostavke 2010. malo je ko obaveštavao građane kakve bi to posledice moglo da proizvede. Poruke i rešenja tokom prošle godine nije slala ni guvernerka koja od Srbije svakog meseca dobije platu od preko 500.000 dinara. 

Gligorov: Sad je kasno 
Saradnik Bečkog instituta za ekonomske nauke Vladimir Gligorov smatra da je NBS trebalo da obeshrabruje kreditiranje u francima.
- Sada ne može mnogo da se učini. Moglo bi da se podstakne refinansiranje kredita u dinarske, recimo, vezane za evro - ocenio je Gligorov za „Blic”.
Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić kaže da je postojala velika verovatnoća da će „švajcarac” jačati i da je jedina nepoznanica bila kada i koliko.
- Jačanje je trebalo očekivati, znajući da je švajcarska ekonomija jača od evropske. Znalo se i da „švajcarac” ne može biti dugo fiksiran, jer to nije u sladu sa švajcarskom monetarnom politikom - otvoreno priča Arsić za „Blic”. Na pitanje šta bi on uradio da je pre pola godine imao kredit u švajcarskoj valuti, kaže da je ključno bilo pratiti kurs i izaći iz kredita čim „švajcarac” počne da jača.
- Takve poruke iskreno nisam čuo u poslednje vreme, a mogle su ih poslati vlasti ili guverner. O tome, međutim, verovatno nisu razmišljali, zbog velikih tekućih problema - smatra Arsić.
Mađarska kao primer
Guvernerka NBS, sa platom među najvećim u Srbiji, kao da ne vidi muke građana koji su se zadužili u švajcarskim francima. Ovaj valutni udar na više od 20.000 klijenata jednostavno traži objašnjenje: Zar Srbija nije mogla da uradi ono isto što je uradila Mađarska - da svojim građanima koji su imali kredite u „švajcarcima“ omogući da im se zaduženja konvertuju u evro i time ih spase bede.
Guverneri u regionu nisu sedeli skrštenih ruku. Jačanje franka nije izazvalo paniku u Mađarskoj, ali tamo je guverner pre nekoliko meseci odlučio da kredite u francima pretvore u kredite u forintama i da se kurs fiksira ispod tržišne vrednosti.
Tabakovićeva za „Blic” tvrdi da je NBS prethodnih godina brojnim saopštenjima nastojala da ukaže na opasnosti zaduživanja u drugim valutama, naročito u „švajcarcima”.
- U maju 2013. preporučili smo bankama da korisnicima kredita u „švajcarcima” omoguće otplate tako što bi ratu obračunavali po kursu odnosa evra i franka u momentu odobravanja kredita korigovanom za najviše osam odsto. Time se nastojao izbeći momentalni negativni uticaj jačanja franka na mogućnost otplate kredita - kaže Tabakovićeva, i napominje da olakšavanje korisnicima kredita u francima znači prenošenje rizika i troškova na banke, NBS i državu.
Boško Živković, bivši predsednik Saveta guvernera NBS, ocenjuje da je „švajcarac” ovog puta bio iznenađenje za ceo svet. To je moglo da zna samo nekoliko ljudi u centralnoj banci Švajcarske - smatra Živković
Blic online

MILE DRAGIĆ IZBACIO DINKIĆA IZ RESTORANA!


Mile Dragić, vlasnik "Moskve", u restoranu hotela verbalno je napao Mlađana Dinkića, koga krivi da mu je namestio aferu "pancir". Dinkić je zamrznut u stolici pregrmeo uragan, pa izašao. Šta je biznismen poručio Dinkiću pročitajte u današnjem štampanom izdanju "Blica".

20150119

OBRAČUN Pucnjava u Hotelu "Majdan", ubijen Vladan Veličković

Blic online

Vladan Veličković, rođen 1978. godine smrtno je ranjen u grudi i vrat sinoć oko 18 sati u Hotelu "Majdan" na Medakoviću. Kako "Blic" saznaje ranjeni mladić u kritičnom stanju je prebačen u Urgentni centar gde je preminuo.
Kako nezvanično saznajemo, za ovo ubistvo sumnjiči se S.B.
Posle vatrenog okršaja teško ranjenog mladića privatnim vozilom njegovi drugovi pokušali su da prebace do Urgentnog centra.
Pogled u restoran hotela "Majdan"
Kako smo nezvanično čuli na licu mesta trojica muškaraca napala su posle svađe Veličkovića, a jedan od napadača izvukao je pištolj i pucao. Sve se dogodilo u restoranu hotela gde je boravilo petnaestak ljudi. 


Napadači su odmah pobegli sa mesta zločina, ali su poznati policiji. Kamere su zabeležile obračun.

Veličković je imao obiman dosije, terećen je za razna kriminalna dela, ali ne i za ubistvo. Blic online

PUTUJTE SA AGROTOUROM: FESTIVAL LEDA U HARBINU

Izuzetno niske temperature ponekad mogu biti i prednost, što dokazuje Harbin, grad na severu Kine, gde se već 31 godinu održava Festival skulptura od leda. Ovogodišnji festival otvoren je 5. januara i trajaće tri meseca.
 Ovaj 31. po redu otvoren je pod imenom “Očaravajući kineski san”, uz veliki vatromet, i seriju pozorišnih predstava. Pored toga, od 20. decembra prošle godine do 20. februara traje 27. Međunarodna izložba skulptura od snega, a tokom januara održavaju se takmičenja u karlingu, pecanju, alpskom skijanju, hokeju i drugim zimskim sportovima.




U ledenom zimskom parku nalazi se i tobogan, koji je omiljena zabava za decu, posetioci se mogu slikati za uspomenu sa belom lisicom, a postoji i posebno mesto gde za ledenu skulpturu mogu kačiti crvene trake sa zamišljenom željom.
 Super odmor